Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Dla poprawności liczenia - podajesz koszt komina i wyznawcy PC doliczają tą sumę do kosztów instalacji ogrzewania węglem. A może komin stanowi też element rozdzielający pomieszczenia (ścianę). Rezygnacja z komina powoduje zwiększenie metrażu ścian koniecznych do wykonania, a więc też generuje koszty obniżające "zysk" z świadomej rezygnacji z komina.

Wyznawcy PC (nie dotyczy świadomych użytkowników i zwolenników czekających na przypływ gotówki) przeprowadzają manipulację kosztami chcąc "udowodnić" własną wyższość.

Nawet najprostsza sprawa koszt prądy z faktury jest paranoicznie interpretowany i koszt kWh zależy nie tylko od taryfy, ale i od tego do czego go zużyjemy.

Oświetlenie - możemy doliczyć koszty stałe, choć rodzi się pytanie co z oświetleniem pomieszczenia z PC. Prąd zużyty do pracy PC jest "tańszy" bo tu nie występują koszty stałe - już doliczone do oświetlenia.

Buahaha :rotfl:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czekamy na kolejny, równie merytoryczny argument.

Sposób podziału kosztów stałych do zuzycia bytowego i na cele grzewcze nie jest nie jest nigdzie (prawnie) okreslony, ja dziele koszty stałe proporcjonalnie do zuzycia na cele bytowe i grzewcze (co+cwu). Jest to podział umowny bo opłaty stałe nawet bez ogrzewania i tak będą ale jezeli ma byc dokładnie to tak trzeba je podzielic.

Witam

Czy użytkownicy taryfy G12 lub G12W muszą dostosowywać używanie urządzeń które pobierają najwięcej energii do taryfy ? Chodzi mi dokładnie o to czy pralka , zmywarka i inne gadżety (nie myślę tu o ogrzewaniu PC, ponieważ zakładam że pracuje w tanich godzinach) muszą pracować w określonych godzinach aby koszta G12 lub G12W sprowadzić do poziomu G11 lub niżej ?

pozdr

Poprzednio była rozmowa o kominach i wyciągnełem kosztorys w moim kosztorysie zapłaciłem 7621 +vat 8% za jeden komin systemowy jeden murowany + 7 kanałów wentylacyjnych z czego 3 stanowią trzeci komin wystający z dachu:)

Tyle że to nie jeden komin a wynika że trzy ...

I to 2 spalinowe i 7 wentylacyjnych ...

Jakbyś więc zrezygnował tylko z kotła to różnica była by taka że nie miałbyś jednego kanału spalinowego i 1 kanału wentylacyjnego a reszta i tak by pozostała i wtedy można mówić o różnicy w cenie ...

U mnie w domu 165m2 jest jeden komin murowany. 2 kanały spalinowe i 2 wentylacyjne .

Witam

Czy użytkownicy taryfy G12 lub G12W muszą dostosowywać używanie urządzeń które pobierają najwięcej energii do taryfy ? Chodzi mi dokładnie o to czy pralka , zmywarka i inne gadżety (nie myślę tu o ogrzewaniu PC, ponieważ zakładam że pracuje w tanich godzinach) muszą pracować w określonych godzinach aby koszta G12 lub G12W sprowadzić do poziomu G11 lub niżej ?

pozdr

Nowe pralki i zmywarki pobierają bardzo mało prądu, ale banalnie łatwo zaprogramować je do pracy w taniej taryfie. Zazwyczaj te urządzenia "idą" u mnie w tańszym prądzie, ale jak zajdzie potrzeba to się nawet nie zastanawiamy i puszczamy drogim.

W G12W trzeba bardzo się starać, żeby zapłacić więcej niż w G11. Na prawdę bardzo.

Tyle że to nie jeden komin a wynika że trzy ...

I to 2 spalinowe i 7 wentylacyjnych ...

Jakbyś więc zrezygnował tylko z kotła to różnica była by taka że nie miałbyś jednego kanału spalinowego i 1 kanału wentylacyjnego a reszta i tak by pozostała i wtedy można mówić o różnicy w cenie ...

U mnie w domu 165m2 jest jeden komin murowany. 2 kanały spalinowe i 2 wentylacyjne .

Dokładnie. Czyli mamy już trzy kominy w cenie WM z rekuperatorem i jeszcze trochę zostanie na PC.

Witam

pozdr

diabeł tkwi w szczegółach, bo są rózne ceny, rózne godziny obowiązywania godzin taniej taryfy itd.

W moim przypadku gdy użytkowałem G12 (nie było wtedy jeszcze w ofercie G12w) - nie patrząc w ogóle na godzinę i używając wtedy kiedy potrzeba wszystkich sprzętów w domu (z wyjątkiem PC, która była ustawiona pod tanią taryfę) to koszt 1kwh dla zużycia na cele bytowe wychodził bardzo podobnie jak dla G11. Po drobnej optymalizacji (opóźniony start zmywarki, pralka czasami na noc) - już było zauważalnie taniej

Po zmianie na G12w oszczędności u mnie są tylko większe (wynika to też w dużej mierze z trybu życia)

Prąd zużyty do pracy PC jest "tańszy" bo tu nie występują koszty stałe - już doliczone do oświetlenia.

Koszty stałe to mniej jak 100zł/na rok wiec wiec po rozdzieleniu to na dom i PC to do PC doliczysz ok 50 zł czyli spór o nic. 100zł to z mojej faktury Enea w G11. Wg mnie spór o nic. Demonizowanie kominów to też trochę przesada gdyby zamiast tego doliczyć cegłę, wełnę, dachówkę itp. to cena nieco by spadła trzeba wziąć też pod uwagę że w tym jest wentylacja.

........

testując co wyjdzie, gdy poda się więcej można spalić paliwo o spiekalności <15RI w ilości 1,60 pod 1,65kh/h, tyle na przyzwoitym paliwie z tą dmuchawą.

czyli pod 40kg/24h to są okolice 10kW mocy

u

Nie za bardzo rozumiem czyli żeby w duży mróz mieć 10kW to muszę nasypać jakiegoś wegla co ma od ch.... MJ ??

Nie przesadzaj. Instalacja w moim domu (133m2), z nie najtańszym rekuperatorem, kosztowała 8000zł+1000zł za położenie. A można taniej :yes:

No nie wiem strasznie drogo jak dla mnie, ja znalazłem ekipę za 4000. Tylko szef tej firmy powiedział że to troche potrwa, dlatego w ramach usługi zasponsorował mi wycieczkę na Malediwy.

Gość Arturo72
Co ty pitolisz to jest połowa reku!! A kominek i tak miał być

Masz 120m2 a więc potrzebujesz wydajność ok.300m3/h.

A teraz licz:

http://allegro.pl/rekuperator-optimal-400-centrala-wentylacji-dospel-i5231981846.html

I

http://allegro.pl/kanal-wentylacyjny-50mm-100mb-pe-flex-d2p-6-40-mb-i5647461768.html

Anemostaty i skrzynki rozprezne do tego to ok.500zl

Jak komuś się nie chcę ruszyć d...to tak jak Liwko pisał za 1000zl kogoś znajdziecie do rozłożenia kanalow bo rozłożenie i spiecie wszystkiego do kupy to jak klocki lego na klik.

Jednak widzę,ze w dalszym ciągu są problemy z liczeniem wśród niektórych ;)

A potem nie dziwota,że pompy ciepła dla Was kosztują 70tys.zł ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Witam

pozdr

G12 a G12W to dwie różne taryfy.

Ja nie zwazam czy droga czy tania,piore,gotuję oglądam TV kompa kiedy potrzebuje.

Asolt niedawno pisał,że nie grzeje pompą ani prądem a mimo to ma G12W na potrzeby tylko prądu bytowego i wychodzi mu taniej niz gdyby miał G11.

G12 a G12W to dwie różne taryfy.

Ja nie zwazam czy droga czy tania,piore,gotuję oglądam TV kompa kiedy potrzebuje.

Asolt niedawno pisał,że nie grzeje pompą ani prądem a mimo to ma G12W na potrzeby tylko prądu bytowego i wychodzi mu taniej niz gdyby miał G11.

Arturku u mnie pierze pralka, gotuje kuchenka.

Wystarczy je ładnie poprosic.

A dodam jeszcze jedno .

U mnie g12w to taryfa droga od 6 do 21 od poniedziałku do piatku, a taryfa tania od 21 do 6 od poniedzialku do piatku i od piatku od 21 do poniedziałku do 7.

I nie kazdy ma ochote wlaczac pralke w nocy, czy też siedziec w nocy ogladajac tv, czy w nocy gotowac na indukcji.

Wiec w moim rejonie nie ma jak w niektórych dodatkowo w g12 tania od 13-15.

Bo niektórzy maja jak ja plus 13-15 od poniedzialku do piatku dodatkowo.

I wtedy to np. PC moze sobie chodzic w ll taryfie.

A Arturku wekendy to wole spedzac z rodziną aktywnie poza domem, a nie jak ty mając G12W wekendowa, spedzasz robiac pranie i wszystko zwiazane z poborem pradu czego nie zrobiłeś w tygodniu w drogiej, odkładając wszystko na weekend kiedy tanio.

Mnie takie zycie nie uracza, by zycie podpozadkowac taryfie g12w

Gość Arturo72
Arturku u mnie pierze pralka, gotuje kuchenka.

Wystarczy je ładnie poprosic.

A dodam jeszcze jedno .

U mnie g12w to taryfa droga od 6 do 21 od poniedziałku do piatku, a taryfa tania od 21 do 6 od poniedzialku do piatku i od piatku od 21 do poniedziałku do 7.

I nie kazdy ma ochote wlaczac pralke w nocy, czy też siedziec w nocy ogladajac tv, czy w nocy gotowac na indukcji.

Wiec w moim rejonie nie ma jak w niektórych dodatkowo w g12 tania od 13-15.

Bo niektórzy maja jak ja plus 13-15 od poniedzialku do piatku dodatkowo.

I wtedy to np. PC moze sobie chodzic w ll taryfie.

A Arturku wekendy to wole spedzac z rodziną aktywnie poza domem, a nie jak ty mając G12W wekendowa, spedzasz robiac pranie i wszystko zwiazane z poborem pradu czego nie zrobiłeś w tygodniu w drogiej, odkładając wszystko na weekend kiedy tanio.

Mnie takie zycie nie uracza, by zycie podpozadkowac taryfie g12w

Ale ja nie podporzadkowywuje w żaden sposób życia pod taryfę G12,czy tak ciężko zrozumieć co pisał asolt ze on nie grzeje prądem czy pompa a mimo tego G12W jest dla niego bardziej opłacalna niż G11 ?

Naprawdę macie problemy ze zrozumieniem i policzeniem tego co ktoś pisze?

Ja w zeszłym sezonie miałem G11 i całkowite zużycie prądu w domu wyniosło 6500kWh czyli jakieś 3500zł w tym 3300kWh na c.o+cwu czyli jakieś 1800zl za rok naprawdę taryfa G11 nie jest mi straszna żebym musiał coś czemuś podporządkować tym bardziej że do tej pory w mieszkaniu co rok placilem za samo c.o miejskie ponad 2000zl.

Nie wychowałem się jak niektórzy na syfie i śmieciach do spalania za darmo tylko od urodzenia mieszkałem w bloku czyli przez 40 lat z ogrzewaniem miejskim a nie syfem i smieciami i roczne utrzymanie M z mediami to ok.8000zl na 3 osoby :)

Edytowane przez Arturo72