Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Gość Arturo72

U mnie g12w to taryfa droga od 6 do 21 od poniedziałku do piatku, a taryfa tania od 21 do 6 od poniedzialku do piatku i od piatku od 21 do poniedziałku do 7.

Nie mam pojęcia jaki cel miało Twoje kłamstwa:

lask1.jpg

Wiec w moim rejonie nie ma jak w niektórych dodatkowo w g12 tania od 13-15.

I kolejne kłamstwo:

lask.jpg

Jesteś biznesmenem z krwi i kości i zainwestowałeś w branżę ekosyfiarską,która nie ma przyszłości i na forum wylewasz swoje żale,że owieczek i jeleni jest mniej niż przewidywałeś a do tego taki Arturo nie popuści,bo jest uczulony na ekosyf tym bardziej w nowych domach ;)

Obie tabelki dotyczą PGE obszar łodzki w tym Łask...biznesmenie jak z koziej dupy trąbka :)

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Arturo 72,na twoim miejscu nie byłbym taki pewny,czy za komuny ciepłownie=ciepełko do twojego ówczesnego mieszkania, nie robiły syfu :eek:

Powiem więcej twoje ekologiczne ogrzewanie to w ponad 90% ,prund z wungla i zapewniam cię trochę im jeszcze brakuje do czystości spalin w elektrowniach np. niemieckich :D

Masz szczęście, że nie ma to pana b..,bo od razu by nas do porządku przywołał,że nie na temat piszemy :D

jeszcze by kazał usunąć twój ostatni post=obrażanie,ale rekordziści mają chyba immunitet :D

Za 1800 PLN,to my grzejemy co, c w u,kominek i gotujemy przez co najmniej 5 lat :D

ale to dla niektórych też syf,nawet dla tych palących w kominku na ruszcie drewno z cudownym DGP ,czego już nijak nie kumam :(

Pozdrawiam.

Masz 120m2 a więc potrzebujesz wydajność ok.300m3/h.

A teraz licz:

http://allegro.pl/rekuperator-optimal-400-centrala-wentylacji-dospel-i5231981846.html

I

http://allegro.pl/kanal-wentylacyjny-50mm-100mb-pe-flex-d2p-6-40-mb-i5647461768.html

Anemostaty i skrzynki rozprezne do tego to ok.500zl

Jak komuś się nie chcę ruszyć d...to tak jak Liwko pisał za 1000zl kogoś znajdziecie do rozłożenia kanałów bo rozłożenie i spiecie wszystkiego do kupy to jak klocki lego na klik.

Jednak widzę,ze w dalszym ciągu są problemy z liczeniem wśród niektórych ;)

A potem nie dziwota,że pompy ciepła dla Was kosztują 70tys.zł ;)

Podejrzewam że problemy z liczeniem to masz TY bo na kreskę budujesz:). Bo liczy się w Excelu a nie na kalku bądź trochę nowocześniejszy:) To co wyceniłłęś to nie wiem nawet czy wchodzi nawet w średniej klasy reku a z kanałami 50mm to co ja mam zrobić?? do zlewu podłączy?? Przy okazji PC wyceniałem też reku wiem że ceny mieli nagięte ale nawet jak sam bym miał to robić to pewnie ok 9-10k by wyszło. Wiec nie gadajcie że rezygnując z kominów mam reku tym bardziej że kominek miał być i 3 kanały wentylacyjne miały by zostać ( garaż, kotłownia, odpowietrzenie kanalizy). Zresztą kominy są i tyle chciałem tylko pokazać że kominy to nie majątek. Coś mówiłeś że projek t powinien mieć to zapotrzebowanie na kWh a ja w projekcie oryginalnie miałem tylko zapotrzebowanie na moc chyba 9,8 + 1,4 kW.

1 Lepiej mi powiedz jak policzyć moc grzejnika przy zasilaniu nisko temperaturowym i ile i jakich dać do garażu ??

2 Ile dać nawiewników żeby to dobrze działało ?? Teraz wentylacja to koszt ok 1500zł parę nawiewk i kratki.

Edytowane przez kulibob

Arturku u mnie pierze pralka, gotuje kuchenka.

Wystarczy je ładnie poprosic.

A dodam jeszcze jedno .

U mnie g12w to taryfa droga od 6 do 21 od poniedziałku do piatku, a taryfa tania od 21 do 6 od poniedzialku do piatku i od piatku od 21 do poniedziałku do 7.

I nie kazdy ma ochote wlaczac pralke w nocy, czy też siedziec w nocy ogladajac tv, czy w nocy gotowac na indukcji.

Wiec w moim rejonie nie ma jak w niektórych dodatkowo w g12 tania od 13-15.

Bo niektórzy maja jak ja plus 13-15 od poniedzialku do piatku dodatkowo.

I wtedy to np. PC moze sobie chodzic w ll taryfie.

A Arturku wekendy to wole spedzac z rodziną aktywnie poza domem, a nie jak ty mając G12W wekendowa, spedzasz robiac pranie i wszystko zwiazane z poborem pradu czego nie zrobiłeś w tygodniu w drogiej, odkładając wszystko na weekend kiedy tanio.

Mnie takie zycie nie uracza, by zycie podpozadkowac taryfie g12w

Czyli masz dokładnie tak jak ja. Ja oszczędzam, ty nie musisz, ty masz zakład :yes:

Gość Arturo72
Podejrzewam że problemy z liczeniem to masz TY bo na kreskę budujesz:). Bo liczy się w Excelu a nie na kalku bądź trochę nowocześniejszy:) To co wyceniłłęś to nie wiem nawet czy wchodzi nawet w średniej klasy reku a z kanałami 50mm to co ja mam zrobić?? do zlewu podłączy?? Przy okazji PC wyceniałem też reku wiem że ceny mieli nagięte ale nawet jak sam bym miał to robić to pewnie ok 9-10k by wyszło. Wiec nie gadajcie że rezygnując z kominów mam reku tym bardziej że kominek miał być i 3 kanały wentylacyjne miały by zostać ( garaż, kotłownia, odpowietrzenie kanalizy). Zresztą kominy są i tyle chciałem tylko pokazać że kominy to nie majątek. Coś mówiłeś że projek t powinien mieć to zapotrzebowanie na kWh a ja w projekcie oryginalnie miałem tylko zapotrzebowanie na moc chyba 9,8 + 1,4 kW.

1 Lepiej mi powiedz jak policzyć moc grzejnika przy zasilaniu nisko temperaturowym i ile i jakich dać do garażu ??

2 Ile dać nawiewników żeby to dobrze działało ?? Teraz wentylacja to koszt ok 1500zł parę nawiewk i kratki.

Dospel jak dospel,rekuperator w pełni spełniający swoje zadanie,są tańsze jeszcze ale wiadomo, że Ty masz kominy i kotlownie i ekogroszek czyli masz kasę i chcesz mieć wszystko z wodotryskami ;)

Oczywiście możesz kupić reku i za 10tys.zł ale jak Cię stać to czemu nie,czyli podobnie jak z pompą miałeś wyceny na najdroższe na rynku :)

Kanały wentylacyjne PE nawet te 50mm są jak najbardziej dobre do wentylacji mechanicznej. Śmiało chowają się w wylewce czy izolacji i ładnie można je schować. Tu także wychodzi Twoja niewiedza ;)

W garażu nie mam ogrzewania i nie jest mi potrzebne bo jest to tylko dom dla auta a ono nie potrzebuje ciepła. Temperatura w garażu nie spada pon.5st.C i to wystarczy mi.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Samochód nie ale przyłącze wody tak. Eko groszku jeszcze nie mam ale cena PC raczej o tym zadecydowała, jednak jak mówiłem chce to zrobić tak aby móc podłączyć PC bez większego problemu.

Mam przyłącze wody również w garażu i od dwóch lat nie dzieje się z nim nic bo temp. w garażu jest zawsze dodatnia.

Potem zrobię zdjęcia,żebyś zobaczył ;)

A poniżej masz wentylację na na kanałach PE,jak widać filozofia rozłożenia tego jest duża i potrzeba aż fachowców do skrojenia nie świadomego inwestora ;)03.jpg

Edytowane przez Arturo72

Ja odpowiem ...

W garażu musisz mieć taką temperaturę aby nie zamarzła instalacja. Zbyt wysoka temperatyura jest też szkodliwa dla samochodu (rdza)

Według mnie nawet grzejnik 1metrowy da radę , bo ne chodzi aby coś tam grzał i aby temepratura była wyższa niż 0 stopni :)

Jak bedzie 8-10 stopni to sądzę że będzie dobrze i wystarczy ...

Nawiewniki.

Dajesz w każdym pomieszczeniu , poza kuchnią i łaziienką i ubikacją bo tam powinny byc kominy wywiewne.

Nie kupuj nawiewnników z higrometrem , bo się nie sprawdzają w zimę i będziesz miał z zimę na max otwarty nawiewnik. Czujnik musiałby by być zamontowany daleko od wpływu powietrza aby to dobrze działało.

Kup ciśnieniowy z możliwością dodatkowej regulacji.

Działa to za zasadzie zmian ciśnień. Jak jest zimno to się mocno przymyka , ale calkowicie się nie zamknie aby był napływ świeżego powietrza , a jak robi się ciepło to sie mocniej otwiera ...

Dzięki temu ogranicza się do minimum bezsensowne wychładzanie pomieszczeń.

Nawiewniki ciśnieniowe nie są drogie , ale też nie kupuj najtańszej chińszczyzny , bo często żadnej "automatyki" tam nie ma albo nie działa jak powinna a dodatkowo nie mają żadnyuch badań i testów ...

Z tanich i dobrych i sprawdzonych - VENTAIR II TRDn. Cena chyba coś około 60zł. Czyli 60zł na pokój ...

Dospel jak dospel,rekuperator w pełni spełniający swoje zadanie,są tańsze jeszcze ale wiadomo, że Ty masz kominy i kotlownie i ekogroszek czyli masz kasę i chcesz mieć wszystko z wodotryskami ;).
\

Widać kolegi nie lubisz , jak proponujesz takie badziewia i takiego potwora do małego domu.

Tańsza jest jeszcze Luna , tylko pytanie po co rekuperator który pożera do 150W mocy i ma słaby odzysk ciepła ?

Ten Dospel to gigantyczny rekuperaotr o szerokosci ponad 80cm i długości ponad 60cm. To wielka kobyła i do tego kiepsko wykonana z niewiadomym wymiennikiem , bo Dospel w swoich produktach co chwilę wymienia wymienniki na coraz to tańsze.

Jak już to kupić reku na sprawdzonym i bardzo wydajnym wymienniku RecAir RS160 , np. BrokVent , Onyx , Sentinel ...

Będzie mniejszy , lepiej wykonany , oszczędniejszy (pobór prądu) i na dużo wydajniejszym sprawdzonym wymienniku ...

Mój reku Sentinel Kinect jest przygotowany do montażu w szafce kuchennej wiszącej (płytkiej) 60cm i ma wymienik RS160 i energooszczedne wentylaotry.

Tu trzeba kupić produkt którzy faktycznie da spore oszczędności , bedzie cichy i nie prądożerny ...

Tyle że takie reku to cena około 5000-6000zł ...

\

Widać kolegi nie lubisz , jak proponujesz takie badziewia i takiego potwora do małego domu.

Tańsza jest jeszcze Luna , tylko pytanie po co rekuperator który pożera do 150W mocy i ma słaby odzysk ciepła ?

Ten Dospel to gigantyczny rekuperaotr o szerokosci ponad 80cm i długości ponad 60cm. To wielka kobyła i do tego kiepsko wykonana z niewiadomym wymiennikiem , bo Dospel w swoich produktach co chwilę wymienia wymienniki na coraz to tańsze.

Jak już to kupić reku na sprawdzonym i bardzo wydajnym wymienniku RecAir RS160 , np. BrokVent , Onyx , Sentinel ...

Będzie mniejszy , lepiej wykonany , oszczędniejszy (pobór prądu) i na dużo wydajniejszym sprawdzonym wymienniku ...

Mój reku Sentinel Kinect jest przygotowany do montażu w szafce kuchennej wiszącej (płytkiej) 60cm i ma wymienik RS160 i energooszczedne wentylaotry.

Tu trzeba kupić produkt którzy faktycznie da spore oszczędności , bedzie cichy i nie prądożerny ...

Tyle że takie reku to cena około 5000-6000zł ...

Ile prądu pożera optimal400 ? Wiesz ? Ma wiatraki DC ...

Jest cichy i ma regulację 0-100% , tygodniówkę. Wersja bez bypassu, bypass w tym modelu jest kijowy ...

Więc po to będziesz ogrzewał garaż? Brawo... :rolleyes:

Ty to lubisz po padać w skrajności?? Garaż ma mieć grzejnik żeby wrazie silnych i długotrwałych mrozów utrzymywać w nim temperaturę powyżej 0*C. W garażu jest kotłownia powinna ogrzać to przez ścianę działową alee... Garaż jet oddzielony od domu 20cm styro i ocieplony 20cm. dwa okna trzyszybowe i dwie bramy U ok 1.

Ja odpowiem ...

W garażu musisz mieć taką temperaturę aby nie zamarzła instalacja. Zbyt wysoka temperatyura jest też szkodliwa dla samochodu (rdza)

Według mnie nawet grzejnik 1metrowy da radę , bo ne chodzi aby coś tam grzał i aby temepratura była wyższa niż 0 stopni :)

Jak bedzie 8-10 stopni to sądzę że będzie dobrze i wystarczy ...

Nawiewniki.

Dajesz w każdym pomieszczeniu , poza kuchnią i łaziienką i ubikacją bo tam powinny byc kominy wywiewne.

Nie kupuj nawiewnników z higrometrem , bo się nie sprawdzają w zimę i będziesz miał z zimę na max otwarty nawiewnik. Czujnik musiałby by być zamontowany daleko od wpływu powietrza aby to dobrze działało.

Kup ciśnieniowy z możliwością dodatkowej regulacji.

Działa to za zasadzie zmian ciśnień. Jak jest zimno to się mocno przymyka , ale calkowicie się nie zamknie aby był napływ świeżego powietrza , a jak robi się ciepło to sie mocniej otwiera ...

Dzięki temu ogranicza się do minimum bezsensowne wychładzanie pomieszczeń.

Nawiewniki ciśnieniowe nie są drogie , ale też nie kupuj najtańszej chińszczyzny , bo często żadnej "automatyki" tam nie ma albo nie działa jak powinna a dodatkowo nie mają żadnyuch badań i testów ...

Z tanich i dobrych i sprawdzonych - VENTAIR II TRDn. Cena chyba coś około 60zł. Czyli 60zł na pokój ...

Wydawało mi się że te higro.. reagują na wilgoć a nie na to czy jest ciepło czy zimno na dworze i że są lepsze??

A jak czujniki PIR zareagują na nawiewniki ??

Generalnie wydawało mi się że właśnie nawiewniki powinny być w kuchni, salonie i kiblu, a w sypialniach nic tyle to można wywietrzyć. PIRy znajdują się z boku okien i nawiewniki mogą powodować fałszywki.

Gość Arturo72
Ty to lubisz po padać w skrajności?? Garaż ma mieć grzejnik żeby wrazie silnych i długotrwałych mrozów utrzymywać w nim temperaturę powyżej 0*C. W garażu jest kotłownia powinna ogrzać to przez ścianę działową alee... Garaż jet oddzielony od domu 20cm styro i ocieplony 20cm. dwa okna trzyszybowe i dwie bramy U ok 1.

Daj jeden grzejnik dla świętego spokoju a temp.nawet 35st.C zrobi swoje.

Nie zrób izolacji pod posadzką a nigdy temperatura ci nie spadnie poniżej zera. A jeżeli jesteś aż tak bardzo bojaźliwy to zastosuj na rurę to

http://allegro.pl/kabel-grzejny-przewod-grzewczy-4m-z-termostatem-i5204071257.html

Na cholerę te grzejniki w garażu...?

Prawdopodobnie i tak ci się to nigdy nie załączy.

Wydawało mi się że te higro.. reagują na wilgoć a nie na to czy jest ciepło czy zimno na dworze i że są lepsze??

A jak czujniki PIR zareagują na nawiewniki ??

Generalnie wydawało mi się że właśnie nawiewniki powinny być w kuchni, salonie i kiblu, a w sypialniach nic tyle to można wywietrzyć. PIRy znajdują się z boku okien i nawiewniki mogą powodować fałszywki.

Założenie nawiewnika higro miało zamysł żeby w pomieszczeniu zachować optymalną wilgotność ...

Ale budowa nawiewnika i umiejscowanie "czujnika" jest tak bliskie wlotowi powietrza że w zimę wlatuje lodowate powietrze i styka się z ciepłym i w wyniku tego na czujniku powstaje woda i bardzo wysoka wilgotność i nawiewnik otwiera się na max.

Dlatego tego nikt poza chyba jedną firmą nie produkuje , bo to niewypał ...

Produkuje się ciśnieniowe , bo reagują na zmianę ciśnienia. Czym zimniej tym ciśnienie się zwiększa w stosunku do tego co jest w domu i tym bardziej się zamka nawiewnik , czym cieplej na dworze tym mocniej się otwiera ...

Nawiewnik higro byłby dobry gdy miał czujnik ale nie zintegrowany w nawiewniku , choć "czujnik" to dużo powiedziane ;)

Sam się kiedyś tym tematem interesowałem , bo sam chciałem kupić nawiewniki :)

Każdy ocieplony garaż MUSI mieć ogrzewanie. Jak ktoś nie chce ogrzewać garażu to nie robi ocieplenia od gruntu.

Ja mam garaż nieogrzewany , ale nie mam ocieplenia od gruntu , reszta jest ocieplona , łącznie z dachem ...

W zimę miałem w garażu najzimniej chyba -2 stopnie , ale jak w garażu nie mam żadnej instalacji , więc nie ma co zamarznąć.

Według mnie kup sobie grzejnik C22 np. 60x100 i sądzę że na 100% uzyskasz na nim taką temp. aby nie pozamarzała instalacja w garażu.

Przy zasilaniu 35 stopni grzejniki zwykła mają fatalna wydajność ..

Zobacz sobie tutaj , bo na Liwka ani Artura nie licz ;)

http://www.vogelundnoot.com/static_files/pl/media/downloads/kompatybilnosc_grzejnikow_niskotemperaturowych_z_pompami_ciepla.pdf

Edytowane przez kaszpir007

Gość Arturo72
A ja myślałem , że go całkiem wywalili. Dalej będzie swoje idiotyzmy pisał z pamiętnika pięciolatka.

TZN ?

Że będę twierdził,że ekosyf jest najdroższym rozwiązaniem dla nowego domu ?

Masz rację,tak będę twierdził bo to jest najprawdziwsza prawda :)

Zacznij myśleć od momentu adaptacji projektu a nie dopiero po wybudowaniu domu jak teraz to robisz to zrozumiesz o co biega :)

Myślenie,o to jest klucz,którego Wam brakuje ;)

Czemu przed budową nie zrobiłeś rozmyslnie OZC A teraz chcesz to robić bezmyslnie ?

Edytowane przez Arturo72