Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Ty go napewno nie masz skoro każdy ma cię daleko w poważaniu, śmieją się z ciebie na każdym kroku a ty dalej piszesz i jesteś na forum. wstyd, żenada , zero szacunku dla siebie.

Ale ja już o tym pisałem że wali mnie co o mnie sądzą sprzedawcy ekosyfu i bezmyslni inwestorzy z ekosyfem :)

Ja piszę i będę pisał jak jest :)

Zrobiłeś OZC przed budową to się chwal wynikami a nie graj bezmyslnego inwestora,który nie kuma i nie wie jaki dom zbudował ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
O tobie każdy tak myśli nie tylko sprzedawcy ekogroszku. Jesteś żałosny. Ty naprawdę żyjesz tylko w internecie bo w rzeczywistości pewnie nawet z pracy pokoju nie wychodzisz. Pamiętaj tylko żebyś nie pisał w moich tematach jak chociaż trochę masz rozumu.

Przedstawisz swoje wyniki OZC sprzed budowy ?

To pokaże na jakiej podstawie wybrałeś ekosyf już przed budową :)

Według mnie kup sobie grzejnik C22 np. 60x100 i sądzę że na 100% uzyskasz na nim taką temp. aby nie pozamarzała instalacja w garażu.

Przy zasilaniu 35 stopni grzejniki zwykła mają fatalna wydajność ..

Wiele razy głupio doradzałeś, to i teraz mnie nie dziwi.

Po co ma grzać grzejnikiem w garażu, skoro może raz na pięć-dziesięć lat mu temperatura zbliży się w okolicach zera? Czy to rozwiązanie, które podałem, nie jest o niebo lepsze? Może mu doradź jeszcze podłogówkę w garażu, a co, idź na całość kaszpir.

Po co ma grzać grzejnikiem w garażu, skoro może raz na pięć-dziesięć lat mu temperatura zbliży się w okolicach zera? Czy to rozwiązanie, które podałem, nie jest o niebo lepsze? Może mu doradź jeszcze podłogówkę w garażu, a co, idź na całość kaszpir.

mam garaż w bryle domu, odizolowany 10cm styro, ocieplony od gruntu 10cm, ściany ocieplone 15cm. Brama garażowa ocieplana

gdy 5 lat temu były mrozy zbliżające się do -20C, to w okolicy bramy garażowej miałem trochę lodu - i tylko tam (nieszczelna brama garażowa) W reszcie garażu dodatnia temperatura. Mam w garazu 2 grzejniki na pętlach podłogówki i stoją skręcone cały czas....Liwko ma rację

Może Liwko ma rację, jednak wole się nie przekonać jeśli niema. Grzejnik w garażu to raczej śmieszny koszt. Myślałem o potencjalnie dwóch miejscach posadowienia grzejnika jeden za drzwiami od kotłowni bo ściany i tak do niczego nie wykorzystam a drugie potencjalne miejsce to przy bramie. Trzeba wsiąść od uwagę że grzejnik przy zasilaniu 30-40*C to ma śmieszną moc 250W. Więcej to bąkami ogrzeje:) Rysunek poglądowy więc na odpier... rysowany.TO czerwone to woda [ATTACH=CONFIG]329682[/ATTACH] Edytowane przez kulibob

\

Mój reku Sentinel Kinect jest przygotowany do montażu w szafce kuchennej wiszącej (płytkiej) 60cm i ma wymienik RS160 i energooszczedne wentylaotry.

Tu trzeba kupić produkt którzy faktycznie da spore oszczędności , bedzie cichy i nie prądożerny ...

Tyle że takie reku to cena około 5000-6000zł ...

Sentinel Kinetic 250 kosztuje 3999 zł.

Z grzejnikiem w garażu to sie też zgodzę - zbędny luksus. Ale ciężko to ludziom wytłumaczyć dlatego zwykle się robi żeby "uszczęśliwić" inwestora.

W moim przypadku grzejnik w garażu to celowy zabieg inwestycyjny.

W niedużej odległości od niego mam ustawioną zmiękczarkę.

Na wszelki wypadek dopłaciłem 450 zeta do montażu żródła ciepła w garażu. Wcześniej był pomysł podłogówki w tym miejscu. W końcu wiecej zalet jak dla mnie ma jedyny w moim domu kalafior.

Edytowane przez Tomaszs131

Panie teoretyk ...

Ja mam garaż ocieplony (strop 30cm , ściany 15cm) , poza ociepleniem od gruntu. W najmroźniejsze u mnie zimy miałem temperaturę w garażu -2 czy stopnie. Mam też otwarte (uchylone) okno w garażu , aby garaż miał bardzo dobrą wentylację (wiadomo czad i bardoz duża wilgoć).

Nie mam żadnych instalacji w garażu i od początku wiadomo będzie że będzie nie ogrzewany.

Ale widać żyję w "innej Polsce" ,bo od czasu zamieszkania w nowym domu miałem zimy (2 pod rząd) gdzie spadały temepratury na zewnatrz do -30 stopni ...

Wszyscy których znam i mają garaże izolowane mają grzejniki w garażu i mają ustawione na "1" czyli na około 8 stopni.

Grzejnik C22 60x100 to koszt 200zł , ale więcej niż jeden to już bezsens.

Podłogówka w garażu to była by głupota i nie znam nikogo kto takie coś zrobił ...

Nie wiem , bo to gdybaniue czy pytający ma już wyprowadzoną instalację grzewczą w garażu czy też nie.

Jeśli nie ma to faktycznie ten przewód grzewczy to dobry pomysł , ale jak już ma to taniej wyjdzie mu kupno grzejnika ...

Mi garaż dogrzewa kotownia , która jest najcieplejszym pomieszczeniem w domu.

Edytowane przez kaszpir007

Sretyk a nie teoretyk.

A policzyłeś panie praktyk koszty ogrzewania tego garażu tym grzejnikiem? W moim przypadku najprawdopodobniej przez 5 lat wyniosą zero, albo z 5 złotych, a w twoim przypadku?

A oczywiście ten kabel grzewczy zasilany czystym prądem i to rozumiem że grzeje za darmo ???

I oczywiście dostanie go za darmo ...

Ogrzewanie pomieszczenia , nie ważne jakim źródłem to zawsze jakiś koszt , więc nie wiem po co te debilne pytanie ???

Ustawi sobie termostat na grzejniku na "1" i zapomni i bedzie miał pewność ŻE NIGDY nie spadnie mu temeperatura poniżej 8 stopni i tyle ...

Jak pytający chce mieć pewność że NIGDY nie zamarznie mu instalacja , a dodatkowo ciepełko na pewno pomoże z walką z wilgocią to czemu nie ?

Dodatkowo pytający będzie miał garaż 45m2 , skąd pewność że kiedyś nie będzie chciał sobie tam zrobić jakiegoś miejsca do majsterkowania czy czego innego ???

A oczywiście ten kabel grzewczy zasilany czystym prądem i to rozumiem że grzeje za darmo ???

I oczywiście dostanie go za darmo ...

Ogrzewanie pomieszczenia , nie ważne jakim źródłem to zawsze jakiś koszt , więc nie wiem po co te debilne pytanie ???

Ustawi sobie termostat na grzejniku na "1" i zapomni i bedzie miał pewność ŻE NIGDY nie spadnie mu temeperatura poniżej 8 stopni i tyle ...

Jak pytający chce mieć pewność że NIGDY nie zamarznie mu instalacja , a dodatkowo ciepełko na pewno pomoże z walką z wilgocią to czemu nie ?

Dodatkowo pytający będzie miał garaż 45m2 , skąd pewność że kiedyś nie będzie chciał sobie tam zrobić jakiegoś miejsca do majsterkowania czy czego innego ???

Czyli dalej pierdu pierdu.

Kabel grzewczy z termostatem to koszt około 100zł (w zależności od długości). W dodatku JEŻELI zajdzie taka potrzeba to ogrzeje tylko rurę za psie grosze na X lat, a nie cały garaż! A jeżeli raz na X lat zachce mu się zimą majsterkować, to lepszym rozwiązaniem będzie zwykła farelka, która w kilka minut podniesie temperaturę POWIETRZA w garażu.

Daj spokój kaszpir, bo żal czytać te twoje porady.

Przedstawisz swoje wyniki OZC sprzed budowy ?

To pokaże na jakiej podstawie wybrałeś ekosyf już przed budową :)

Nie pamiętasz ? Przecież stwierdziłeś , że będzie to mniej jak 8000kWh.

Cy ty masz coś z głową ? czy naprawdę nic w niej nie masz tylko sieczkę , że nie rozumiesz co napisałem ? NIE ODPISUJ NA MOJE TEMATY I PYTANIA :mad: