Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

masakra,zatem co cię ograniczało w tym,żeby wody było tyle ile potrzeba ??

Jeśli potrzeba 100l wody to grzeje się 100l a nie 50l.

Co za idiotyczne pytanie ???

Co mnie ograniczało ????

II taryfa i ograniczone godziny w których jest tańszy prąd ...

U mnie to 22.00-6.00 i 13.00-15.00 ...

A bojler grzany tylko w II taryfie ...

Jakbym nie musiał patrzeć na II taryfę i grzanie tylko w tych godzinach to oczywiście komfort byłby większy , ale też cena 2x wyższa i koszt nie 50zł a 100zł ...

A nie masz problemu z brudem w kotłowni?? Bo między innymi tym jestem straszony czy słusznie?? W życiu widziałem 3 kotłownie. Dwie z podajnikiem i względni czysto i jedną ze śmieciucha tam był syf. Jak Ty dałeś radę na bojlerze 80l ja w domku letniskowym mam 50l a dla 2 ludzi na prysznic to nie wystarczy. Bojler elektryczny 2KW koszty za prąd makabryczne. Więc grzanie wody tylko wieczorem na prysznic.

To chyba nie do mnie ale odpiszę ...

U mnie kotłownia służy także jako pralnia , suszarnia jak i spiżarnia ...

Zdjęcia zrobione przed chwilą , nie "przygotowane" , więc przepraszam za bałagan.

kot1.jpg

kot2.jpg

Naprawdę jak się chce to można ograniczyć do MINIMUM brud i syf w kotłowni.

Wystarczy chcieć ...

Moje sposoby:

1. Opał TYLKO workowany. Podczas załadunku sterowniki na chwilę wyłączamy (aby nie włączyła się dmuchawa). Wkładamy w całości cały worek do podajnika , otwieramy i powoli wyjmujemy pusty worek.

2. Popiół wyjmuję z popielnikiem i dopiero całość wywalam

3. Po załadunku czyszczę mopem podłogę.

4. Dodatkowo mam odkurzacz kominkowy , dobre do czyszczenie wyczystki i itd ..

I naprawdę się da ...

Na jesień/zimę w kotłowni dodatkowo stoi suszarka i suszy się pranie ...

U mnie kotłownia jest pomiędzy garażem a kuchnią (można przejść z garażu do kuchni przez kotłownię) , więc musi być czysto ..

Edytowane przez kaszpir007

Gość Arturo72
Co za idiotyczne pytanie ???

Co mnie ograniczało ????

II taryfa i ograniczone godziny w których jest tańszy prąd ...

U mnie to 22.00-6.00 i 13.00-15.00 ...

A bojler grzany tylko w II taryfie ...

Jakbym nie musiał patrzeć na II taryfę i grzanie tylko w tych godzinach to oczywiście komfort byłby większy , ale też cena 2x wyższa i koszt nie 50zł a 100zł ...

Dlatego cały czas CI powtarzam,że skoro brakowało Ci cieplej wody grzanej tylko w II taryfie to miałeś za mały bojler do grzania tylko w tych godzinach.

Jakbyś miał większy bojler,który by przyjął więcej grzanej w tych godzinach wody to byś nie odczuł braku ciepłej wody i nie byłoby żadnych ograniczeń.

Nie wiem jak można to jeszcze prościej wyjaśnić.

Bo skoro na dobę potrzebujesz np.200l a ty grzałeś tylko 150l to wiadomo,że ciepłej wody zabraknie.

Ale jakbyś grzał 200l czyli tyle ile potrzebujesz na dobę to by ciepłej wody nie zabrakło.

Jak przedszkolakowi ;)

Edytowane przez Arturo72

To chyba nie do mnie ale odpiszę ...

U mnie kotłownia służy także jako pralnia , suszarnia jak i spiżarnia ...

Zdjęcia zrobione przed chwilą , nie "przygotowane" , więc przepraszam za bałagan.

[ATTACH=CONFIG]326343[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]326344[/ATTACH]

Naprawdę jak się chce to można ograniczyć do MINIMUM brud i syf w kotłowni.

Wystarczy chcieć ...

Moje sposoby:

1. Opał TYLKO workowany. Podczas załadunku sterowniki na chwilę wyłączamy (aby nie włączyła się dmuchawa). Wkładamy w całości cały worek do podajnika , otwieramy i powoli wyjmujemy pusty worek.

2. Popiół wyjmuję z popielnikiem i dopiero całość wywalam

3. Po załadunku czyszczę mopem podłogę.

4. Dodatkowo mam odkurzacz kominkowy , dobre do czyszczenie wyczystki i itd ..

I naprawdę się da ...

Na jesień/zimę w kotłowni dodatkowo stoi suszarka i suszy się pranie ...

U mnie kotłownia jest pomiędzy garażem a kuchnią (można przejść z garażu do kuchni przez kotłownię) , więc musi być czysto ..

Jestem pod wrażeniem, nie sądziłem że można utrzymac aż taką "sterylnosc" pomieszenie przy węglu. BRAWO!!!!

decyzja raczej zapadła byłem u znajomego ocieplanie standard tak sprzed 5-10 lat metraż 160m. I ma galmeta 22KW żadnego syfu nie wiedziałem, a ona sam sobie chwali. Wiec jak rozwiązanie pośrednie a nie idealne zapadła decyzja że eko groch. Skamp 12 lub ekogniwo 10. Chyba że jeszcze coś ciekawego. Zostaje jeszcze problem kijowej wentylacji. Więc jeśli wietrzenie się nie sprawdzi to kilka nawiewek będzie trzeba wstawić. Chyba że WM mi wycenią za jakieś rozsądne pieniądze.

Masz jeszcze EKR Tilgnera 12kW i RBR-Ekouniwersal 12kW z popularniejszych na forum, Sztoker Mini też mały ale moc najmniejszego 15kW.

Najmniejsze gabarytami to RBR, Ogniwo i Sztoker ale jeśli kotłownia duża to niema problemu w szczególności o wysokość chodzi.

Wysokość ok 2,4, powierzchnia ok 6-7m2. A co z tych wszytkich byś polecił. czy w zasadzie jeden pies.

Sterownik Bruli, ecoal, chyba że inne piece mają coś podobnego. Cena założona 6000-8000. Co do jakości obsługi to nie rozumiem wszędzie trzeba wsypać, wysypać i wyczyścić???. Generalnie zależy mi na jak najwyższej sprawności przy niskich mocach. I aby kocioł dobrze znosił pracę przy niskich temperaturach na grzejnikach + podłogówka. Jednak Skamp jak i ogniwo to słabo z dystrybucją jak i podejrzewam z serwisem w kujawsko- pomorskim. Galmet mocno rozpowszechniony ale kociołek 12KW dupy nie urywa.

Nie za bardzo rozumiem?? Jeszcze pytanie odnośnie komfortu obsługi chyba każdy obsługuje się mniej więcej tak samo?? A co do kotłów to muszę jeszcze doczytać co nie co. Dobrze że mam jeszcze trochę czasu. Zakończenie budowy planowane na maj 2016, chyba że kasa na instalacje i wykończenie wpadnie szybciej.

Gość Arturo72
No to może tam idź stręczyć forum.muratordom.pl/showthread.php?240209-Budowa-domu-jednorodzinnego-z-firm%C4%85

Tam Twoja matematyka i fizyka odnieść może większy skutek.

Zgodnie z sugestią laborat jest ;)

decyzja raczej zapadła

Współczuję bo wiem co będzie ;)

Znalałeś kocioł o mocy max.6kW czyli tyle ile potrzebujesz ?

Edytowane przez Arturo72