kaszpir007 06.09.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Żebym tylko ja je czytał, to by było pół biedy, gorzej jak nowi inwestorzy poważnie potraktują twoje "porady". I co takiego się stanie ??? Jakąś tragedia ? Armageddon ? Ty masz takie same klapki na oczach jak Arturo. Jak coś jest nie twojej myśli to już już tragedia ... Naprawdę te 200zł na grzejnik / grzejniki inwestuje zrujnuje i doprowadzi co zapaści finansowej ? Osobiście uważam że nie , a będzie miał pewność że temperatura NIGDY nie spadnie poniżej 0 w CAŁYM garażu. Nie mówimy to o ogrzewaniu do 20-22 stopni , tak jak w pomieszczeniach mieszkalnych ale do temperatry około 6-8 stopni ... Temperatury która będzie bezpieczna dla instalacji , murów i tego co znajduje się w pomieszczeniu. I tyle ... A naprawdę ja nie mam żadnego interesu aby kogoś na coś namawiać , to inwestor decyduje. Zrobi co zechce ... Każdy dom jest inny i każdy na inne podejście. Każdy indywidualnie i według swoich potrzeb , zainteresować i wymagań podchodzi do budowy i wielu kwestii. To że ktoś ma inne od Twoich poglądy i podejscie , nie oznacza od razu że nie wie co robi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.09.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Ple ple ple... Za chwile żeby udowodnić że moje jest najmojsze, zmienisz przeznaczenie garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.09.2015 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Ple ple ple... Za chwile żeby udowodnić że moje jest najmojsze, zmienisz przeznaczenie garażu. A jakie niby jest zastosowanie garażu. Na moje to wszelakie!! Parking dla samochodu, kotłownia, pod garażem mam studnię a w garażu hydrofor na ogród. Stół ślusarski z imadłem to chyba rzecz oczywista plus podstawowe narzędzia warsztatowe i ogrodowe. Do tego zmiękczacz do wody z filtrami i pewnie tona śmieci jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.09.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 A jakie niby jest zastosowanie garażu. Na moje to wszelakie!! Parking dla samochodu, kotłownia, pod garażem mam studnię a w garażu hydrofor na ogród. Stół ślusarski z imadłem to chyba rzecz oczywista plus podstawowe narzędzia warsztatowe i ogrodowe. Do tego zmiękczacz do wody z filtrami i pewnie tona śmieci jeszcze Nie wiem. Do tej pory myślałem, że garaż jest dla samochodu, motoru, roweru. I dlatego wszystkie rzeczy typu przyłącze wody, czy stacja uzdatniania wody, znajdują się u mnie w pomieszczeniu gospodarczym. Ale widzę, że ty z garażu chcesz koniecznie zrobić pomieszczenie gospodarcze, więc ogrzewaj je, to nie moja kasa idzie w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 06.09.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 (edytowane) Liwo to nie takie proste jak Ci się wydaje. Np w moim przypadku gospodarka komunalna powiedziała, że nie podpisze się pod wodomierzem itd jeżeli nie będzie w garażu zaraz za ścianą, chciałem w kotłowni to mi powiedzieli , że nie bo jak się wepnę po drodze przed wodomierzem to co ..... chore. Czy coś w tym stylu. Także też mam w garażu i to nie była moja decyzja.Zresztą czy wy nie potraficie pisać na temat ? Zawsze na tym forum schodzi się na inne kwestie i potem 60 stron waszej kłótnik a temat krótki i jasno określony Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania Edytowane 6 Września 2015 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.09.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Liwo to nie takie proste jak Ci się wydaje. Np w moim przypadku gospodarka komunalna powiedziała, że nie podpisze się pod wodomierzem itd jeżeli nie będzie w garażu zaraz za ścianą, chciałem w kotłowni to mi powiedzieli , że nie bo jak się wepnę po drodze przed wodomierzem to co ..... chore. Czy coś w tym stylu. Także też mam w garażu i to nie była moja decyzja. Dlatego podałem rozwiązanie, tanie i proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.09.2015 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Nie wiem. Do tej pory myślałem, że garaż jest dla samochodu, motoru, roweru. I dlatego wszystkie rzeczy typu przyłącze wody, czy stacja uzdatniania wody, znajdują się u mnie w pomieszczeniu gospodarczym. Ale widzę, że ty z garażu chcesz koniecznie zrobić pomieszczenie gospodarcze, więc ogrzewaj je, to nie moja kasa idzie w błoto. A garaż nie jet pomieszczeniem gospodarczym?? jak by to był tylko domek dla samochodu to bym go nie budował bo na ch...j.. Garaż to parking, kotłownia, warsztat, magazyn ,studnia, hydroformowania, dodatkowa spiżarnia itp. Ma tam być tylko powyżej 0*c przy bramie w największe mrozy i wydanie 300-400 zł za grzejnik i przyłącze to nie wiele. Ale ty zaraz wyliczysz że lepiej psa tam nocować jako pasywne ogrzewanie W sumie niezły pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.09.2015 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Liwo to nie takie proste jak Ci się wydaje. Np w moim przypadku gospodarka komunalna powiedziała, że nie podpisze się pod wodomierzem itd jeżeli nie będzie w garażu zaraz za ścianą, chciałem w kotłowni to mi powiedzieli , że nie bo jak się wepnę po drodze przed wodomierzem to co ..... chore. Czy coś w tym stylu. Także też mam w garażu i to nie była moja decyzja. Zresztą czy wy nie potraficie pisać na temat ? Zawsze na tym forum schodzi się na inne kwestie i potem 60 stron waszej kłótnik a temat krótki i jasno określony Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania Bo problem jest złożony ale połowa to bzdury i osobiste wycieczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.09.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 A garaż nie jet pomieszczeniem gospodarczym?? No nie jest. Garaż to garaż, a pomieszczenie gospodarcze to pomieszczenie gospodarcze. Jeżeli chcesz z garażu zrobić graciarnię to twoja sprawa, jednak ja wolę ogrzewać 5m2 pomieszczenie gospodarcze a nie cały garaż. Od pierwszego postu chcesz mieć dobrze i tanio, a teraz szastasz pieniędzmi na lewo i prawo. Zdecyduj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.09.2015 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 (edytowane) No nie jest. Garaż to garaż, a pomieszczenie gospodarcze to pomieszczenie gospodarcze. [/quoteto Garaż 45m2 z kotłownią, studnią, hydrofororownią, przyłączem wody miejskiej, składem ekogrochu i kupą regałów. Aco Ty na tych 5m2 masz bo ja w bloku mam piwnicę 4m2 i tam ledwie obrócić się idzie. Ciągle chce żeby było tanio i dobrze dlatego robię to co robię a budowa to na moje sztuka kompromisów bo nie można mieć wszystkiego. Dlatego tu piszę i staram się wyciągać wnioski inne niż Ty ale wyciągam. Dlatego wybieram eko groch, dlatego mam duży garaż i dlatego chce w duże mrozy mieć tam powyżej 0 . A 300-400zł to ch...j a nie pieniądz i za te 400zł mogę zrobić dużo więcej niż kabelkiem za 150zł Przy okazji dla bezpieczeństwa wsadzę licznik i zawór w jakiś izolacyjny kondom. a reszta pójdzie już pod posadzką do zmiękczacza w kotłowni i dalej. Edytowane 6 Września 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.09.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Będziesz miał kotłownie w garażu i chcesz jeszcze wstawić grzejnik??? Już kompletnie cię nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.09.2015 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 (edytowane) jeśli zmienię kiedyś groch na Pc to już tak ciepło nie będzie więc wrato by rury doprowadzić do miejsca posadowienia grzejnika. Poza tym kotłownia nie jest "luźno" w garażu musi być zabudowana i mieć strop+ drzwi Ppoż. Więc przy -20 to raczej nie wystarczy zwłaszcza że dom od garażu jest oddzielony 20cm styro. Kubatur garażu z kotłownią 204m3 Edytowane 6 Września 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 06.09.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Ale ty zaraz wyliczysz że lepiej psa tam nocować jako pasywne ogrzewanie W sumie niezły pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 07.09.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Ale ty zaraz wyliczysz że lepiej psa tam nocować jako pasywne ogrzewanie W sumie niezły pomysł Panie to nie takie proste! 1. Chcesz Pan dużo ciepła to kup owczarka czy inne duże bydle. 2. Duży pies = dużo ciepła. 3. Ale kto go będzie ciągle wpuszczał i wypuszczał z garażu? 4. I drzwiami czy bramą? Bo brama ma duży metraż i takie uchylanie to straty ciepła. 5. Kup Pan sobie takie "amerykańskie" drzwi do psa, ale ...to drogie i może kosztować więcej niż zyski cieplne z pasa. 6. To zrób Pan takie sam; dziura szpetna w ścianie + folia. Tanie, ale może wyciągnąć dziurą ciepła więcej niż zyski cieplne z psa. 7. Proponuję nowy wątek o energooszczędnych drzwiach dla zwierząt. 8. Ja bym tam wszystko dobrze policzył zanim komuś coś doradzą. Koniecznie OZC na psa. 9. Niech się weterynarz wypowie co taki pies i za ile ma jeść by dobrze grzał bo to ważne za ile to ciepło (utrzymanie psa) kupimy. 10. Może bardziej się opłaca 3 kundle i 1 małe drzwi dla psa? 11. Kolego napisz z jakiego jesteś województwa to powołamy sztab antykryzysowy przy wojewodzie. 12. Na doradców wojewody proponuję Liwko, TB, kulibob (bo winny sprawy), weterynarza z SGGW, kogoś z Greenpeace, OZC majster, 3 inżynierów od drzwiczek dla zwierząt. 13. Kosztem operacji antykryzysowej obciążymy Skarb Państwa zgodnie z 7 zapisem w 3 nowelizacji artykułu 5 do Ustawy o stanie klęski żywiołowej wywołanym nagłym zamarznięciem weków w niedogrzanym garażu. 14. Od razu przygotujcie nowe pytanie referendalne na bazie punktu 1-12. Skoro wątek jest na temat to i ja sobie pozwalam na merytoryczne wpisy. p.s. A w takiej Korei Północnej Kim by narysował 5 projektów domów az głowy w kwadrans; generałowie z notatnikami przenieśli by to na swoje tajne notatniki; Centrale Biuro Projektowe zrobiło by 5 projektów na cały kraj i życie było by tak proste - a ile czasu by zostało na życie a nie dywagacje o 1 grzejniki czy nawet rurce do niego i kto ma lepiej że ta rurkę ma lub nie ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.09.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Naprawdę niektórych to żal. Ale potwierdza się to , że tylko przez internet mogą się zakompleksione osoby dowartościować. Liwko a jeżeli rura z wodą leci przez cały garaż do kotłowni po ścianie to wtedy zakładać ten kabel na długości 5-6m czy tylko przy wodomierzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Liwko a jeżeli rura z wodą leci przez cały garaż do kotłowni po ścianie to wtedy zakładać ten kabel na długości 5-6m czy tylko przy wodomierzu ? Jeżeli rura leci przez cały garaż do kotłowni, to nie zakładałbym nic! Po prostu wpakowałbym tą rurę pod ocieplenie miedzy garażem a domem. No chyba że ktoś już ma aż tak głupio zrobione, że rura biegnie po ścianie zewnętrznej, to chyba faktycznie na głupotę będzie lepszy grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 07.09.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 PROSIMY O WIĘKSZĄ KULTURĘ DYSKUSJI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bo będziemy z konieczności blokować dostęp do forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 07.09.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Jako, że nie było większej kultury to wszyscy zamilkli lub redakcja zablokowała im dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.09.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 (edytowane) Jako, że nie było większej kultury to wszyscy zamilkli lub redakcja zablokowała im dostęp. Kultura jest zawsze jak ktoś nie wypisuje idiotyzmow,ze ekosyf jest tanim systemem grzewczym w nowobudowanym domu zanim przystąpi się do budowy. Edytowane 7 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 07.09.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Kultura jest zawsze jak ktoś nie wypisuje idiotyzmow,ze ekosyf jest tanim systemem grzewczym w nowobudowanym domu. Idiotyzmów ? Policzyłeś już ? Przypominam OZC dostałeś - strata kominowa ... i ile przepłaciłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts