Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko można , ale przekłada się to na pieniądze ...

Widzisz, taki oszczędny bzduro a wybudowałp rawie 2 razy większy dach od mojego. Marudzi, że mam dużaą łazienkę a jego było stać na tyle zmarnowanych metrów na strychu.

Liwko, pisałem ci, że u mnie przystosowanie pomieszczenia do kotłowni kosztowało kilkaset złotych więc u mnie ten argument to pudło.

Gość Arturo72
Widzisz, taki oszczędny bzduro a wybudowałp rawie 2 razy większy dach od mojego. Marudzi, że mam dużaą łazienkę a jego było stać na tyle zmarnowanych metrów na strychu.

Liwko, pisałem ci, że u mnie przystosowanie pomieszczenia do kotłowni kosztowało kilkaset złotych więc u mnie ten argument to pudło.

Dach ma 230m2 czterospadowy bo stodoły czy obory mnie jakoś nie rajcuja ;)

Strych jest ładnie wykorzystany a w przyszlosci planuje założyć tam piękne pomieszczenie na zbiorniczki akwa :)

Dach ma 230m2 czterospadowy bo stodoły czy obory mnie jakoś nie rajcuja ;)

Strych jest ładnie wykorzystany a w przyszlosci planuje założyć tam piękne pomieszczenie na zbiorniczki akwa :)

Arturku - Stodoły i obory cię nie rajcują.

Ale KURNIKI tak:jawdrop:

Akwarium w kurniku nie bardzo pasuje:bash::bash:

[quote=kedlaw0;6937711

Każdy m2 domu kosztuje. Czy to pod kocioł z miejscem do obsługi, czy to pod komin. Pisanie że przystosowanie domu pod kocioł to kilkaset złotych, jest zwyczajnym kłamstwem. Gdybyś pomyślał o tym wcześniej, nie miałbyś setek, a tysiące złotych w kieszeni.

Jak dla mnie garaż jest pomieszczeniem wielofunkcyjnym. Budowa garażu tylko dla samochodu to wydanie pieniędzy w błoto ale to tylko moje zdanie. I tak uważam że wmomi przypadku kotłownia jest tylko częścią garażu gdyby jej nie było to byłby porostu większy garaż. Zresztą kotłownia też jet miejsce w którym parę rzeczy można upchnąć. Zresztą PC też zajmuje miejsce może mniej niż kocioł ale zawsze. Przy budowie popełniłem parę błędów mogłem iść od razu w PC a tak przygotuję tylko dom na PC za X lat, chyba że ekogroch okaże się ok. Na chwile obecną ekogroch jest kompromisem. Duże obawy niesie montaż nawiewników okiennych czy też ściennych. jakoś do tego nie jestem przekonany. Jednak garaż uważam za całkiem trafiony. Edytowane przez kulibob

Gość Arturo72
Witam,

jednak zastanawiam się nad pompą ciepła - jest mi ktoś w stanie doradzić jaką pompę ciepła i koszty przewidziane dla: EP 68,66 kWh (m2 rok)?

Nic kompletnie to nikomu nie powie.

Obciążenie cieplne domu jak najbardziej.

Gość Arturo72
Nie jestem pewien czy to jest to, o co Pan pyta:

Zapotrzebowanei na energię użytkową - 6970,78 [kWh/rok]

Zapotrzebowanie na energię końcoą dla potrzeb grzewczych 10533,42 [kWh/rok]

Nie o to,a nie Pan tylko wal od razu na ty ;)

Obciążenie cieplne wyrażone jest w kW lub w W i oznacza konieczną moc grzewczą jakie powinno posiadać urządzenie grzewcze,żeby móc ogrzać dom przy najniższej temperaturze obliczeniowej.

To co wyżej wyrażone w kWh to zużycie energii na cele grzewcze.

Gość Arturo72
Ok, miło mi :)

[ATTACH=CONFIG]330062[/ATTACH]

To może te dane będą wystarczające?

Dalej nie ma tam danych po których można by dobrać odpowiednią pompę :)

Przy okazji jaka powierzchnia grzana będzie ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Jeżeli nie to to podaj proszę na priv email - wyślę Ci cały projekt. [ATTACH=CONFIG]330063[/ATTACH]

To nie to i projekt też mi nic nie da ;)

Musisz mieć w projekcie obliczone projektowe obciążenie cieplne budynku,jeśli nie masz lub jeśli wprowadzałeś modyfikację w izolację wzgledem projektu to musisz zlecić wykonanie OZC gdzie będziesz miał obliczone obciążenie i zapotrzebowanie domu na ciepło:

Jednym z najbardziej istotnych parametrów budynku z punktu widzenia poprawnego działania ogrzewania jest tzw. projektowe obciążenie cieplne. To właśnie ten parametr jest bohaterem dzisiejszego artykułu.

Obciążenie cieplne to nic innego, jak moc źródła ciepła, która jest potrzebna do utrzymania komfortu cieplnego we wnętrzu budynku, dla określonych (znormalizowanych) warunków. Wyraża się je w watach lub kilowatach i dla typowego nowego domu jest rzędu 6-12 kW.

Najczęściej mówimy o projektowym obciążeniu cieplnym, wyliczanym dla budynku na etapie projektowania. Gdy mamy gotowy projekt domu i jego posadowienia na działce, możemy obliczyć straty ciepła z tego budynku. Możemy powiedzieć, że przy konkretnej temperaturze w pomieszczeniu (np. 20°C w salonie i 24°C w łazience) i tak zwanej temperaturze obliczeniowej na zewnątrz (przyjmuje się ją w wysokości -16…-24°C, zależnie od tego, w której strefie klimatycznej będzie wznoszony budynek), przez daną przegrodę będzie przenikać ileś wat ciepła. Gdy zsujmujemy wszystkie straty ciepła z budynku (przez ściany, okna, dach, podłogę, na drodze wentylacji, oraz przez mostki cieplne), otrzymamy właśnie projektowe obciążenie cieplne.

W praktyce ten parametr będzie oczywiście nieco inny, co wynika z wielu czynników. Przede wszystkim dlatego, że dom nigdy nie odpowiada w 100% temu, co przewidywał projekt, choćby ze względu na niechlujność wykonawców. Ale także dlatego, że do obliczeń wykorzystuje się normy przewidujące pewne uproszczenia.

A dlaczego to obciążenie cieplne jest tak ważne? Bo do tego parametru musimy dostosować moc źródeł ciepła w domu. I moc grzejników/ogrzewania podłogowego, jeśli takie są przewidziane.

Jeśli mamy przykładowy dom o obciążeniu cieplnym 10 kW i zamontujemy w nim elektryczne grzejniki o łącznej mocy 9 kW, to w największe mrozy (powiedzmy przy -20°C), niektóre lub wszystkie pomieszczenia będą niedogrzane.

Jeśli zaś postąpimy odwrotnie, to problem będzie mniejszy. Akurat w przypadku grzejników elektrycznych w ogóle nie będzie problemu, ale dobór dla tego domu kotła na węgiel o mocy 25 kW byłoby dużą przesadą. Takie urządzenia grzewcze źle pracują przy małym obciążeniu, brudząc komin, generując niezbyt czyste spaliny, no i marnując paliwo.

Nie warto montować źródła ciepła o mocy znacząco przekraczającej to obciążenie cieplne. I tyle. To dlatego warto to obciążenie cieplne znać, w miarę precyzyjnie je policzyć i pod kątem jego dobierać system grzewczy dla domu. W przeciwnym wypadku możemy przepłacić nie tylko przy zakupie (za dużych grzejników, za dużej ilości rurki do ogrzewania podłogowego), ale też przy eksploatacji.

Edytowane przez Arturo72