kalkulatorek 08.09.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Ok, a czy jesteś w stanie mi pomóc choć +/- w kosztach jeżeli podam Ci inne parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.09.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Wejdź na http://www.cieplowlasciwie.pl i sobie przelicz. Mocno +/-. Nick masz odpowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Ok, a czy jesteś w stanie mi pomóc choć +/- w kosztach jeżeli podam Ci inne parametry? Pow grzana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 08.09.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Kubatura budynku m3 - Ogrzewana: 402,80m3Powierzchnia użytkowa - 158,5m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Kubatura budynku m3 - Ogrzewana: 402,80m3 Powierzchnia użytkowa - 158,5m2 Czyli koszt eksploatacji: 158,5×68=10778kWh/COP3=3592kWh*0,3zl=1077zl za ogrzewanie za sezon grzewczy przy pompie powietrze-woda. 158,5×68=10778kWh/COP4=2694kWh*0,3zl=799zl za ogrzewanie za sezon grzewczy przy pompie grunt-woda. Oczywiście jeśli w domu nie ma grzejników ściennych a podlogowka zaprojektowana jest na niską temp.zasilania bo inaczej te wyliczenie można o kant d...y rozbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 08.09.2015 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Ok super dziękuje bardzo! A jakie były by koszty pompy dla pompy powietrze-woda?Dom jest obecnie kryty dachówką - więc wszystko przed mną. Defacto planowałem piec na ekogroszek/pellet i pompę ciepłą do cwu. Ale forumowicze zaciekawili mnie całą pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.09.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Witam Normowo obciążenie cieplne to ok.8,7 kW. W praktyce przy uwzględnieniu odzysku ciepła z rekuperacji, nie powinno przekroczyć 6,5 kW + CW ok. 1-2 kW w zależności od wielu czynników. W praktyce, gdy mowa o pompie powietrznej, szacując na podstawie tak okrojonych danych wystarczyć powinna np. Pan. Aquarea 3-fazowa o mocy nominalnej 9 kW, ew. z zapasem - T-Cap o tej samej mocy. Koszty znajdziesz w innych wątkach lub w internecie. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 08.09.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 A co w przypadku gdy nie planuje rekuperacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Ok super dziękuje bardzo! A jakie były by koszty pompy dla pompy powietrze-woda? Dom jest obecnie kryty dachówką - więc wszystko przed mną. Defacto planowałem piec na ekogroszek/pellet i pompę ciepłą do cwu. Ale forumowicze zaciekawili mnie całą pompą. No i tu jest problem z kosztem pompy bo nie znasz podstawowego parametru do doboru urządzenia grzewczego czy to będzie pompa czy kocioł na ekosyf. Bez niego nie odbierzesz żadnego źródła ciepła optymalnie. Jedno jest pewne,jeśli jesteś na etapie przed budową pompa ciepła w inwestycji wyjdzie Cię taniej niż paliwo stałe, jeśli jesteś już na etapie ze rękę masz w nocniku czyli masz kotłownię i komin to pompa będzie o tyle droższa w inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.09.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 W takim wypadku dodaj ok. 1,5 -2,5 kW Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 08.09.2015 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Czyli robi się to już w moim przypadku mało opłacalne zważywszy koszt pompy dla 10 kW plus kosztów kominów. Dzięki wszystkim za pomoc! PS. A czy znacie jakieś piece które realnie łączą korzystanie z ekogorszku/pelletu plus realnego spalania drzewa? Czy np. bardziej opłaca się palenie drzewem plus np. buffor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 (edytowane) Czyli robi się to już w moim przypadku mało opłacalne zważywszy koszt pompy dla 10 kW plus kosztów kominów. Dzięki wszystkim za pomoc! PS. A czy znacie jakieś piece które realnie łączą korzystanie z ekogorszku/pelletu plus realnego spalania drzewa? Czy np. bardziej opłaca się palenie drzewem plus np. buffor? No jak się nie myśli o budowie to niestety trzeba zostać palaczem w swoim nowym domu i uzerac się z syfem Coś Nick nie za bardzo adekwatny do osoby Jeśli już to kocioł tylko i wyłącznie na pellet a nie misz masz. Edytowane 8 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 08.09.2015 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Tylko do drzewa mam darmowy dostęp i chciałbym choć z tego skorzystać od czasu do czasu...A generalnie mało na rynku jest taki polecanych misz maszów o ile jakieś są?. Racja, ale podobno pierwszy dom buduje się dla wroga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Tylko do drzewa mam darmowy dostęp i chciałbym choć z tego skorzystać od czasu do czasu...A generalnie mało na rynku jest taki polecanych misz maszów o ile jakieś są?. Racja, ale podobno pierwszy dom buduje się dla wroga No to kocioł na drzewo i bufor. Sprawa załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 08.09.2015 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Czytam jeszcze o piecu Ogniow Eko Plus 10 kW - wydaje się być rozsądny. Pomyślę nad tymi 2 rozwiązaniami - dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.09.2015 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Jak dla mnie garaż jest pomieszczeniem wielofunkcyjnym. Budowa garażu tylko dla samochodu to wydanie pieniędzy w błoto ale to tylko moje zdanie. I tak uważam że wmomi przypadku kotłownia jest tylko częścią garażu gdyby jej nie było to byłby porostu większy garaż. może bym i się z tobą zgodził, ale zbyt wielu mam znajomych, którzy też tak początkowo mówili, a z czasem, samochód/samochody na stałe stały przed domem, a garaż przejął funkcje pomieszczenia gospodarczego. Tak się kończy brak pomieszczeń gospodarczych (lub niewystarczająca ich ilość) w projekcie, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.09.2015 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 może bym i się z tobą zgodził, ale zbyt wielu mam znajomych, którzy też tak początkowo mówili, a z czasem, samochód/samochody na stałe stały przed domem, a garaż przejął funkcje pomieszczenia gospodarczego. Tak się kończy brak pomieszczeń gospodarczych (lub niewystarczająca ich ilość) w projekcie, niestety Hehe Mam pomieszczenie gospodarcze gdzie są wszystkie sprzęty typy PC, CWU, stacja uzdatniania wody, pralnia i suszarnia + kilka innych, mam podwójny garaż, mam i graciarnie nad tym podwójnym garażem, a i tak samochód od wiosny do jesieni stoi na zewnątrz A na zimę starcza miejsca wyłącznie dla jednego Zaczęło się od kilku regałów na słoiki, później stolik warsztatowy i narzędzia. Następnie doszły trzy rowery (zimą wiszą pod sufitem), kosiarka, areator, kosa, basen i trampolina. Do tego skrzynki z jabłkami i piwem. Na zimę trzeba też schować plastiki ogrodowe. Jest też miejsce na segregowane odpady. Także nawet podwójny garaż z czasem robi się zbyt mały. A co gdybym chciał w nim zrobić jeszcze kotłownie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.09.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Hehe Mam pomieszczenie gospodarcze gdzie są wszystkie sprzęty typy PC, CWU, stacja uzdatniania wody, pralnia i suszarnia + kilka innych, mam podwójny garaż, mam i graciarnie nad tym podwójnym garażem, a i tak samochód od wiosny do jesieni stoi na zewnątrz A na zimę starcza miejsca wyłącznie dla jednego Zaczęło się od kilku regałów na słoiki, później stolik warsztatowy i narzędzia. Następnie doszły trzy rowery (zimą wiszą pod sufitem), kosiarka, areator, kosa, basen i trampolina. Do tego skrzynki z jabłkami i piwem. Na zimę trzeba też schować plastiki ogrodowe. Jest też miejsce na segregowane odpady. Także nawet podwójny garaż z czasem robi się zbyt mały. A co gdybym chciał w nim zrobić jeszcze kotłownie...? Też tak miałem;) Ale zainwestowałem w tzw domek narzędziowy i od razu pomogło:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.09.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Też tak miałem;) Ale zainwestowałem w tzw domek narzędziowy i od razu pomogło:yes: Mam altanę 24m2 i tam też już miejsca brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.09.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 A ja mam garaż 1 stanowiskowy a w nim długi samochód , opał (ponad 2 tony) , kosiarka , rowery , regał i inne pierdoły. Dodatkowo nad garażem (na drewnianych legarach) zrobiłem sobie dodatkowy składzik (chyba jako jedyny na osiedlu). Żonie zbudowałem dodatkowy malutki domek gdzie trzyma elementy "ogrodowe". Wszystko sie da , tylko odpowiednia organizacja , rozmieszczenie i optymalizacja miejsca Sąsiad za to używa garażu jako pomieszczenia do majsterkowania i oglądania meczy z kumplami i picia piwka Drugi sąsiad natomiast cały garaż to magazyn , ale tak to jest jak nie pomyślalo się co zrobić z tymi pierdołami ... W bloku każdy miał piwnicę i te pierdoły trzymał a w domu tych pierdłół jest jeszcze więcej i trzeba jeszcze więcej miejsca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts