fotohobby 10.09.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Św.mikołaj, Co Ty za herezje opowiadasz ?Mam kocioł, który, jeśli tylko w zasobniku spadnie temperatura przerywa prace co i zaczyna grzać zasobnik. Trwa to pare chwil.Zasobnik dla kotła dwufunkcyjnego ? Przecież to kocioł, który grzeje przepływowo, bezpośrednio do puntu odbiorczego, za pominięciem zasobnika. I niby dwufunkcyjny ma być oszczędniejszy ? Może podasz na przykładzie jakiegokolwiek kotła, który występuje w wersji jedno i dwufunkcyjnego, gdzie jest ja oszczędność ?Dane producentów są dostępne. Naprawdę, aż wstyd mi pisać takie oczywistości.Pomylić krąży się może, ale jak tobie nie wstyd brnąc w te bzdury - pojęcie nie mam Edytowane 10 Września 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan3333 10.09.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Do tej pory uważałem że do domu jednorodzinnego a tym bardziej z kilkoma łazienkami u mnie będą 3 powinno się stosować kotły jednofunkcyjne z zasobnikami wody, kotły dwufunkcyjne raczej do mieszkań gdzie kocioł jest umieszczony w niewielkiej odległości od kranów.Poniżej link z muratora.http://muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/do-czego-sluzy-kociol-jednofunkcyjny-a-do-czego-kociol-dwufunkcyjny,31_2794.html Edytowane 10 Września 2015 przez jan3333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.09.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Do tej pory uważałem że do domu jednorodzinnego a tym bardziej z kilkoma łazienkami u mnie będą 3 powinno się stosować kotły jednofunkcyjne z zasobnikami wody, kotły dwufunkcyjne raczej do mieszkań gdzie kocioł nie jest umieszczony w niewielkiej odległości od kranów. Poniżej link z muratora. http://muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/do-czego-sluzy-kociol-jednofunkcyjny-a-do-czego-kociol-dwufunkcyjny,31_2794.html I dobrze uważałeś. Tylko spotkałeś trolla, już po pierwszym napisanym tu poście. Tak czasem bywa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 10.09.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Nie wkleiłem linku:http://www.ogrzewnictwo.pl/poradnik/co-to-sa-kotly-jednofunkcyjne-i-dwufunkcyjne-jaki-kociol-wybrac jasno jest napisane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.09.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Pierwsza lepsza aukcja z aledrogo wyszukiwane od najtańszych z za tonę Pelet http://allegro.pl/pellet-pelet-producent-569-10zl-tona-netto-torun-i5642827175.html za 700zł odbiór własny Groch http://allegro.pl/ekogroszek-wysokoenergetyczny-1-tona-worki-25-kg-i5239000466.html też 700zł ale z dowozem Nie wiem czy ten groch dobry czy nie ale ale ma większą wartość opałową niż pelet. Pelet ma na pewno jedną dobrą zaletę popiół można użyć jako nawóz , a popiół z grochu to tylko do utwardzania drogi ) Jak ktoś wspomniał to nie wszystko.... dobry pellet taki właśnie barlinek czy olimp 900-100zł z innym może byc różnie i w typowym palniku pelletowym będziesz go czyścił i rozbierał jak takie cudo tanie wsypiesz.... trocina pod lejem kosza, gdzie sprężyna wyciąga pellety będzie się zapuychać a Ciebie będzie czekała ręczna robótka... trzeba też pamiętać,że pewnie 90% jak nie więcej przy pellecie opiera się o chińskie, plastikowe przekładnie (tryby plastikowe) starsze zapalarki mają moc 300W, nowsze jakieś 150W, proces odpalania pelletu trwa średnio 45sekund pod 1minute i 30sekund (zalezy od zapalarki i jej umiejscowienia) Poczytaj wątki o kotłach na pellet,średnio wymiana zapalarki raz na 2lata, poszukaj cen.... Nowsze palniki pelletowe radzą sobie ze słabszym pelletem, są takie z samoczyszczeniem czy rotacyjne, nie mniej są to bardziej skomplikowane urządzenia i ceny serwisu też są inne Sam, testując pewien palnik pelletowy z czyszczeniem korzystałem z pelletu no-name u lokalnego dystrybutora za bodajże 800zł za tonę. Teraz porównać cykle startów i rozpalania pelletu pod podtrzymanie palnika węglowego, podtrzymanie żaru to na dobę 1 do 1,3kg (na dobę jeszcze raz podkreślam) pytanie brzmi po ilu rozpaleniach taniej jest węglem w podtrzymaniu żaru...... Miejsce do składowania, gęstość 1kg pelletu i węgla jest inna, przy pellecie trzeba mieć sporo więcej miejsca na jego składowanie Ilościowo można w przybliżeniu powiedzieć,że na 1tonę węgla trzeba przyjmować ekwiwalent ok. 1,3tony pelletu Edytowane 10 Września 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.09.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 No akurat ten który testowałeś to jest bardzo skomplikowany - skomplikowany w swej prostocie. Masz rację motoreduktory przy pelecie to takie lipne duperelki 10 W z plastikowa przekładnią. Nie ma jak porządny 90 W motoreduktor i slimak najlepiej żeliwny. 100% moich klientów korzysta z peletu no-name i są zadowoleni peletów różnych producentów bo mam urządzenia w różnych miejscach w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.09.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Ten artykuł wprowadza w błąd. W jego pierwszym zdaniu jest napisane , ze kociol jednofunkcyjny sluzy do ogrzewania tylko CO i tak jest. A dwufunkcyjny do CO i Cwu. Autor tego artykułu pomylił nazwy. Jdnofunkcujny jest do podgrzewania wody w zasobniku pieca i dostarczaniu go do kranu. Dwufunkcyjny jest do CO i oddzielnego zasobnika CWU. Dwufunkcyjny ma 2 pompy CO i CWU Artykuł wprowadza w bład i pod zdjeciami obu typu kotłow powinny być zamienione nazwy. Mikołaj do szkoły - kształcić się i jeszcze raz się kształcić: http://www.ogrzewnictwo.pl/poradnik/co-to-sa-kotly-jednofunkcyjne-i-dwufunkcyjne-jaki-kociol-wybrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 10.09.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Mikołaj do szkoły - kształcić się i jeszcze raz się kształcić: http://www.ogrzewnictwo.pl/poradnik/co-to-sa-kotly-jednofunkcyjne-i-dwufunkcyjne-jaki-kociol-wybrac To dlaczego u mnie jest instalacja taka jak w artykule przy zdjeciu kotła jednofunkcyjnego, a w instrukcji swojego vailanta mam dwufunkcyjny kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania i zadnego podgrzewacza nie mam. Czyżby terminologia sie zmieniła i producenci uzywaja innej niż zasada obowiazujaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.09.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 wczoraj tankowałem koło Obornik i koło Słupcy. Były to lokalne stacje gazu i składy opału. Wszystkie ceny jakie podajesz były o 100-150 a nawet 200zł wyższe na tonie. Podajcie ceny z Castoramy to można je uznawać za adekwatne do całej Polski + dowóz tego (nie każdy ma ambicje ładować przed Castoramą na przyczepkę ręcznie ekogroszek). Inaczej mamy rozniecę cen min. 100zł tona dla różnych rejonów Polski wynikającą z kosztów transportu. . Ale ja nie zamawiałem z lokalnego składu , tylko przez internet w dużej firmie Trust. Ładnie zapakowany , suchutki , przywieziny samochodem z windą , umieszczone palety z opałem tam gdzie chciałem. Nie kupiłem w lokalnym składzie , bo najtańszy opał u mnie był po 800złi nie wiadomo co się kupowało i do tego w workach "ręcznie pakowanych" Nie kupuję opału w markecie, bo tam głównie jest opał czeski i do tego mokry ... Naprawdę KAŻDY może sobie kupić przez internet , nie trzeba kupować w lokalnych składach ... Ja cenę podałem z transportem , bez transportu były po 605zł za tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.09.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 tego nie wiemale od zawsze kotły z przepływowym grzaniem cwu to były kotły dwufunkcyjne. tu masz jeszcze jeden link może Ci sie wyjasnihttp://poradnikprojektanta.pl/kociol-piec-co-gazowy-jedno-czy-dwufunkcyjny/a podaj może model swojego kotła i wrzuć fotke swojej instalacji to rozstrzygniemy temat. A ty możesz mieć zamontowany kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem warstwowym cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.09.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Ok tak wyglada na allegro ale zobacz na np olx dla mazowieckiego: http://olx.pl/mazowieckie/q-pelet/ A ile z tego "peletu" to syf ??? Bo pelet i brykiet zrobił sie bardzo popularny i wiele stolarni to wykorzystuje i normalne śmieci po produkcji z płyt zamiast utylizować "przerabia" się w brykiet i pellet ... Zobacz ile narobiło się "producentów" , ile z tego paeletu zawiera mieloną korę , odpady z produkcji płyt wiórowych i inne świństwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.09.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Autor tego artykułu pomylił nazwy. Jdnofunkcujny jest do podgrzewania wody w zasobniku pieca i dostarczaniu go do kranu. Dwufunkcyjny jest do CO i oddzielnego zasobnika CWU. Dwufunkcyjny ma 2 pompy CO i CWU Artykuł wprowadza w bład i pod zdjecia No nie mogę Ilu jeszcze instalatorów ma sie pojawić i ile linków mają podać, żebyś uznał, że wprowadzasz ludzi w błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.09.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 A ile z tego "peletu" to syf ??? Bo pelet i brykiet zrobił sie bardzo popularny i wiele stolarni to wykorzystuje i normalne śmieci po produkcji z płyt zamiast utylizować "przerabia" się w brykiet i pellet ... Zobacz ile narobiło się "producentów" , ile z tego paeletu zawiera mieloną korę , odpady z produkcji płyt wiórowych i inne świństwa ? Chemię czyli płyty wiórowe i np mdf widać po spaleniu 1 wora w popelniku i na palniku. Ostatnio kupowałem na rozruch kotła pelet z zakładu produkującego parkiet płaciłem po 500 zł za tonę i właściciel pokazywał mi linie do produkcji i materiał z którego produkuje trocina czyściutka jak łza. Dużo tartaków ostatno zakupiło linie do produkcji peletu i naprawde w dobrej cenie robią bardzo dobry materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.09.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Byłem absolutnie przekonany, że ty się odezwiesz. Jesteś jedyną osobą, u której w kotłowni węglowej pachnie fiołkami Do mnie też zapraszam - jak trzeba rozpylę zapach fiołków, żeby było co wąchać bo normalnie tam nic nie pachnie ani nie śmierdzi - tam jest taki ciąg powietrza, że to najlepiej wentylowane pomieszczenie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.09.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 wczoraj tankowałem koło Obornik i koło Słupcy. Były to lokalne stacje gazu i składy opału. Wszystkie ceny jakie podajesz były o 100-150 a nawet 200zł wyższe na tonie. Podajcie ceny z Castoramy to można je uznawać za adekwatne do całej Polski + dowóz tego (nie każdy ma ambicje ładować przed Castoramą na przyczepkę ręcznie ekogroszek). Inaczej mamy rozniecę cen min. 100zł tona dla różnych rejonów Polski wynikającą z kosztów transportu.. Czy mieli na tych stacjach pellety ? Ekogroszek się kupuje podobnie jak pellety z dostawą - jak ktoś nie wiem gdzie to jest odpowiedni wątek na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.09.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Weź pod uwage że kotły peletowe ( typowo peletowe) mają wyższą sprawność ... O ile wyższą od Skam-P Plus, który ma 94,3% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.09.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Czyli robi się to już w moim przypadku mało opłacalne zważywszy koszt pompy dla 10 kW plus kosztów kominów. Dzięki wszystkim za pomoc! PS. A czy znacie jakieś piece które realnie łączą korzystanie z ekogorszku/pelletu plus realnego spalania drzewa? Czy np. bardziej opłaca się palenie drzewem plus np. buffor? W Ogniwie nie napalisz drewnem - raczej Skam-P Plus z dwupoziomowym rusztodeflektorem żeliwnym będzie optymalny. Taniej jest grzać kotłem na drewno zgazowującym, ale sporo czasu trzeba na to poświęcać, a suche drewno można wrzucać na rusztodeflektor i zimą spali się razem z ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.09.2015 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 ........Naprawdę KAŻDY może sobie kupić przez internet , nie trzeba kupować w lokalnych składach ... Ja cenę podałem z transportem , bez transportu były po 605zł za tonę Od kogo bierzesz podeślij mi linka. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.09.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 a masz sprawozdanie z badań ? Jaką ma moc minimalną i jaką sprawność przy mocy minimalnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.09.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 O ile wyższą od Skam-P Plus, który ma 94,3% ? To jest jakiś błąd bo producent na swojej stronie deklaruje sprawność 83-87% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts