Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Św.mikołaj, Co Ty za herezje opowiadasz ?

Mam kocioł, który, jeśli tylko w zasobniku spadnie temperatura przerywa prace co i zaczyna grzać zasobnik. Trwa to pare chwil.

Zasobnik dla kotła dwufunkcyjnego ? Przecież to kocioł, który grzeje przepływowo, bezpośrednio do puntu odbiorczego, za pominięciem zasobnika.

I niby dwufunkcyjny ma być oszczędniejszy ? Może podasz na przykładzie jakiegokolwiek kotła, który występuje w wersji jedno i dwufunkcyjnego, gdzie jest ja oszczędność ?

Dane producentów są dostępne.

Naprawdę, aż wstyd mi pisać takie oczywistości.

Pomylić krąży się może, ale jak tobie nie wstyd brnąc w te bzdury - pojęcie nie mam

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do tej pory uważałem że do domu jednorodzinnego a tym bardziej z kilkoma łazienkami u mnie będą 3 powinno się stosować kotły jednofunkcyjne z zasobnikami wody, kotły dwufunkcyjne raczej do mieszkań gdzie kocioł jest umieszczony w niewielkiej odległości od kranów.

Poniżej link z muratora.

http://muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/do-czego-sluzy-kociol-jednofunkcyjny-a-do-czego-kociol-dwufunkcyjny,31_2794.html

Edytowane przez jan3333

Do tej pory uważałem że do domu jednorodzinnego a tym bardziej z kilkoma łazienkami u mnie będą 3 powinno się stosować kotły jednofunkcyjne z zasobnikami wody, kotły dwufunkcyjne raczej do mieszkań gdzie kocioł nie jest umieszczony w niewielkiej odległości od kranów.

Poniżej link z muratora.

http://muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/do-czego-sluzy-kociol-jednofunkcyjny-a-do-czego-kociol-dwufunkcyjny,31_2794.html

I dobrze uważałeś. Tylko spotkałeś trolla, już po pierwszym napisanym tu poście. Tak czasem bywa....

Pierwsza lepsza aukcja z aledrogo wyszukiwane od najtańszych z za tonę

Pelet http://allegro.pl/pellet-pelet-producent-569-10zl-tona-netto-torun-i5642827175.html za 700zł odbiór własny

Groch http://allegro.pl/ekogroszek-wysokoenergetyczny-1-tona-worki-25-kg-i5239000466.html też 700zł ale z dowozem

Nie wiem czy ten groch dobry czy nie ale ale ma większą wartość opałową niż pelet.

Pelet ma na pewno jedną dobrą zaletę popiół można użyć jako nawóz , a popiół z grochu to tylko do utwardzania drogi :))

Jak ktoś wspomniał to nie wszystko....

dobry pellet taki właśnie barlinek czy olimp 900-100zł z innym może byc różnie i w typowym palniku pelletowym będziesz go czyścił i rozbierał jak takie cudo tanie wsypiesz.... trocina pod lejem kosza, gdzie sprężyna wyciąga pellety będzie się zapuychać a Ciebie będzie czekała ręczna robótka...

trzeba też pamiętać,że pewnie 90% jak nie więcej przy pellecie opiera się o chińskie, plastikowe przekładnie (tryby plastikowe)

starsze zapalarki mają moc 300W, nowsze jakieś 150W, proces odpalania pelletu trwa średnio 45sekund pod 1minute i 30sekund (zalezy od zapalarki i jej umiejscowienia)

Poczytaj wątki o kotłach na pellet,średnio wymiana zapalarki raz na 2lata, poszukaj cen....

Nowsze palniki pelletowe radzą sobie ze słabszym pelletem, są takie z samoczyszczeniem czy rotacyjne, nie mniej są to bardziej skomplikowane urządzenia i ceny serwisu też są inne

Sam, testując pewien palnik pelletowy z czyszczeniem korzystałem z pelletu no-name u lokalnego dystrybutora za bodajże 800zł za tonę.

Teraz porównać cykle startów i rozpalania pelletu pod podtrzymanie palnika węglowego, podtrzymanie żaru to na dobę 1 do 1,3kg (na dobę jeszcze raz podkreślam)

pytanie brzmi po ilu rozpaleniach taniej jest węglem w podtrzymaniu żaru......

Miejsce do składowania, gęstość 1kg pelletu i węgla jest inna, przy pellecie trzeba mieć sporo więcej miejsca na jego składowanie

Ilościowo można w przybliżeniu powiedzieć,że na 1tonę węgla trzeba przyjmować ekwiwalent ok. 1,3tony pelletu

Edytowane przez Jarecki79

No akurat ten który testowałeś to jest bardzo skomplikowany - skomplikowany w swej prostocie. Masz rację motoreduktory przy pelecie to takie lipne duperelki 10 W z plastikowa przekładnią. Nie ma jak porządny 90 W motoreduktor i slimak najlepiej żeliwny. 100% moich klientów korzysta z peletu no-name i są zadowoleni peletów różnych producentów bo mam urządzenia w różnych miejscach w Polsce.

Ten artykuł wprowadza w błąd.

W jego pierwszym zdaniu jest napisane , ze kociol jednofunkcyjny sluzy do ogrzewania tylko CO i tak jest.

A dwufunkcyjny do CO i Cwu.

Autor tego artykułu pomylił nazwy.

Jdnofunkcujny jest do podgrzewania wody w zasobniku pieca i dostarczaniu go do kranu.

Dwufunkcyjny jest do CO i oddzielnego zasobnika CWU. Dwufunkcyjny ma 2 pompy CO i CWU

Artykuł wprowadza w bład i pod zdjeciami obu typu kotłow powinny być zamienione nazwy.

Mikołaj do szkoły - kształcić się i jeszcze raz się kształcić:

http://www.ogrzewnictwo.pl/poradnik/co-to-sa-kotly-jednofunkcyjne-i-dwufunkcyjne-jaki-kociol-wybrac

Mikołaj do szkoły - kształcić się i jeszcze raz się kształcić:

http://www.ogrzewnictwo.pl/poradnik/co-to-sa-kotly-jednofunkcyjne-i-dwufunkcyjne-jaki-kociol-wybrac

To dlaczego u mnie jest instalacja taka jak w artykule przy zdjeciu kotła jednofunkcyjnego, a w instrukcji swojego vailanta mam dwufunkcyjny kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania i zadnego podgrzewacza nie mam.

Czyżby terminologia sie zmieniła i producenci uzywaja innej niż zasada obowiazujaca.

wczoraj tankowałem koło Obornik i koło Słupcy. Były to lokalne stacje gazu i składy opału. Wszystkie ceny jakie podajesz były o 100-150 a nawet 200zł wyższe na tonie.

Podajcie ceny z Castoramy to można je uznawać za adekwatne do całej Polski + dowóz tego (nie każdy ma ambicje ładować przed Castoramą na przyczepkę ręcznie ekogroszek). Inaczej mamy rozniecę cen min. 100zł tona dla różnych rejonów Polski wynikającą z kosztów transportu.

.

Ale ja nie zamawiałem z lokalnego składu , tylko przez internet w dużej firmie Trust.

Ładnie zapakowany , suchutki , przywieziny samochodem z windą , umieszczone palety z opałem tam gdzie chciałem.

Nie kupiłem w lokalnym składzie , bo najtańszy opał u mnie był po 800złi nie wiadomo co się kupowało i do tego w workach "ręcznie pakowanych"

Nie kupuję opału w markecie, bo tam głównie jest opał czeski i do tego mokry ...

Naprawdę KAŻDY może sobie kupić przez internet , nie trzeba kupować w lokalnych składach ...

Ja cenę podałem z transportem , bez transportu były po 605zł za tonę :)

tego nie wiem

ale od zawsze kotły z przepływowym grzaniem cwu to były kotły dwufunkcyjne.

tu masz jeszcze jeden link może Ci sie wyjasni

http://poradnikprojektanta.pl/kociol-piec-co-gazowy-jedno-czy-dwufunkcyjny/

a podaj może model swojego kotła i wrzuć fotke swojej instalacji to rozstrzygniemy temat.

A ty możesz mieć zamontowany kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem warstwowym cwu.

Ok tak wyglada na allegro ale zobacz na np olx dla mazowieckiego:

http://olx.pl/mazowieckie/q-pelet/

A ile z tego "peletu" to syf ???

Bo pelet i brykiet zrobił sie bardzo popularny i wiele stolarni to wykorzystuje i normalne śmieci po produkcji z płyt zamiast utylizować "przerabia" się w brykiet i pellet ...

Zobacz ile narobiło się "producentów" , ile z tego paeletu zawiera mieloną korę , odpady z produkcji płyt wiórowych i inne świństwa ?

Autor tego artykułu pomylił nazwy.

Jdnofunkcujny jest do podgrzewania wody w zasobniku pieca i dostarczaniu go do kranu.

Dwufunkcyjny jest do CO i oddzielnego zasobnika CWU. Dwufunkcyjny ma 2 pompy CO i CWU

Artykuł wprowadza w bład i pod zdjecia

No nie mogę :)

Ilu jeszcze instalatorów ma sie pojawić i ile linków mają podać, żebyś uznał, że wprowadzasz ludzi w błąd ?

A ile z tego "peletu" to syf ???

Bo pelet i brykiet zrobił sie bardzo popularny i wiele stolarni to wykorzystuje i normalne śmieci po produkcji z płyt zamiast utylizować "przerabia" się w brykiet i pellet ...

Zobacz ile narobiło się "producentów" , ile z tego paeletu zawiera mieloną korę , odpady z produkcji płyt wiórowych i inne świństwa ?

Chemię czyli płyty wiórowe i np mdf widać po spaleniu 1 wora w popelniku i na palniku. Ostatnio kupowałem na rozruch kotła pelet z zakładu produkującego parkiet płaciłem po 500 zł za tonę i właściciel pokazywał mi linie do produkcji i materiał z którego produkuje trocina czyściutka jak łza. Dużo tartaków ostatno zakupiło linie do produkcji peletu i naprawde w dobrej cenie robią bardzo dobry materiał.

Byłem absolutnie przekonany, że ty się odezwiesz. Jesteś jedyną osobą, u której w kotłowni węglowej pachnie fiołkami :rolleyes:

Do mnie też zapraszam - jak trzeba rozpylę zapach fiołków, żeby było co wąchać bo normalnie tam nic nie pachnie ani nie śmierdzi - tam jest taki ciąg powietrza, że to najlepiej wentylowane pomieszczenie w domu.

wczoraj tankowałem koło Obornik i koło Słupcy. Były to lokalne stacje gazu i składy opału. Wszystkie ceny jakie podajesz były o 100-150 a nawet 200zł wyższe na tonie.

Podajcie ceny z Castoramy to można je uznawać za adekwatne do całej Polski + dowóz tego (nie każdy ma ambicje ładować przed Castoramą na przyczepkę ręcznie ekogroszek). Inaczej mamy rozniecę cen min. 100zł tona dla różnych rejonów Polski wynikającą z kosztów transportu..

Czy mieli na tych stacjach pellety ?

Ekogroszek się kupuje podobnie jak pellety z dostawą - jak ktoś nie wiem gdzie to jest odpowiedni wątek na temat.

Czyli robi się to już w moim przypadku mało opłacalne zważywszy koszt pompy dla 10 kW plus kosztów kominów.

Dzięki wszystkim za pomoc!

PS. A czy znacie jakieś piece które realnie łączą korzystanie z ekogorszku/pelletu plus realnego spalania drzewa? Czy np. bardziej opłaca się palenie drzewem plus np. buffor?

W Ogniwie nie napalisz drewnem - raczej Skam-P Plus z dwupoziomowym rusztodeflektorem żeliwnym będzie optymalny.

Taniej jest grzać kotłem na drewno zgazowującym, ale sporo czasu trzeba na to poświęcać, a suche drewno można wrzucać na rusztodeflektor i zimą spali się razem z ekogroszkiem.