Liwko 10.09.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 O ile wyższą od Skam-P Plus, który ma 94,3% ? Nie rozśmieszaj mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.09.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 To jest jakiś błąd bo producent na swojej stronie deklaruje sprawność 83-87% I to w warunkach laboratoryjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 10.09.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 To jest jakiś błąd bo producent na swojej stronie deklaruje sprawność 83-87% Producent chyba słabo dba o aktualizację swojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.09.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) No akurat ten który testowałeś to jest bardzo skomplikowany - skomplikowany w swej prostocie. Masz rację motoreduktory przy pelecie to takie lipne duperelki 10 W z plastikowa przekładnią. Nie ma jak porządny 90 W motoreduktor i slimak najlepiej żeliwny. 100% moich klientów korzysta z peletu no-name i są zadowoleni peletów różnych producentów bo mam urządzenia w różnych miejscach w Polsce. lipne duperelki 10W sa przy klasycznym Przy tym co testowałem zapominasz o drugiej przekładni, tej od czyszczenia, ponoć austryjacka, dodaj kolejne 15W plus moc zapalarki..... Nie wiem jaki dodatkowy silnik jest przy tych rotacyjnych.... Teraz kwestia tej sprężynki jeszcze... itd. porównaj ją ze ślimakiem ja akurat preferuję nieco bardziej palniki ze stalowym ślimakiem ale to mało istotne przy klasycznym silniku owszem retorta ma silnik 90W, ale są też już nowe motoreduktory na silnikach 30W (w trybie lato taki silnik w skali doby pracuje ok. 8-12minut, normalną zimą w skali doby w zależności od strat ciepła widełki od 1h do 1,5h, czy znasz długość pracy silników przy pellecie w skali doby, który jest mniej kaloryczny i którego trzeba spalić ilościowo więcej?) dmuchawa do retorty ma w danej konstrukcji taką moc, jak dmuchawa do peleciaka czyli 36-40W, swego czasu w tym, co miałem był zresztą ten sam model dmuchawy, co normalnie montuję do podajnika ślimakowego Tego typu porównań będzie dużo. Nie mniej pellet- 17MJ pod warunkiem,że z drewna, bo są tez agro...., najtańszy ekogroszek 21,5-22MJ, średni kupowany najczęściej na rynku 24-26MJ Fizycznie potrzebujesz dużo więcej miejsca na składowanie tej samej wagowo ilości paliwa pellet-groszek a dodatkowo spalając ok. 1,3t pellet masz średnio ekwiwalent spalenia 1tony ekogroszku. Podobnie jak w tych palnikach samoczyszczących czy rotacyjnych możesz stosować tańsze pellety, tak w retortach czy to żeliwnych czy obrotowych możesz stosować tańszy miał węglowy czy mieszanki węgla np. z ziarnem owsa. itd. itp. każdy musi sobie sprawdzić lokalnie, spojrzeć na dostępność, cenę danego paliwa, cenę kotła, brać dodatkowo pod uwagę cenę i koszt wymiany zapalarki przy pelecie, ewentualnie sondy lambda, jeżeli taka jest. Zamiast pellet wolałbym gaz, ale to już każdy sam musi osądzić. Edytowane 10 Września 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.09.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Od kogo bierzesz podeślij mi linka. dzięki http://sklep.grupatrust.pl/ Choć może "biorę" to zbyt mocno powiedziane. Wziąłem pierwszy raz 2 tony . Brałem w lato (zawsze kupuję wtedy) , bo chciałem aby był suchy i w większości wtedy jest taniej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.09.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Fizycznie potrzebujesz dużo więcej miejsca na składowanie tej samej wagowo ilości paliwa pellet-groszek No ale przecież miejsce na opał jest u wszystkich za darmo. No chyba, że nie dotyczy to pelletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.09.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 No ale przecież miejsce na opał jest u wszystkich za darmo. No chyba, że nie dotyczy to pelletu ależ dotyczy, dotyczy - każdego paliwa stałego czy to węgiel, czy drewno, czy groszek czy pellet pytanie ile tego miejsca dana osoba posiada... podjedź sobie na jakiś skład, który posiada w sprzedaży ekogroszek oraz pellet i niech Ci zważą 100kg, będziesz sam wszystko wówczas dobrze widział i zrozumiesz o czym mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.09.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 lipne duperelki 10W sa przy klasycznym Przy tym co testowałem zapominasz o drugiej przekładni, tej od czyszczenia, ponoć austryjacka, dodaj kolejne 15W plus moc zapalarki..... Nie wiem jaki dodatkowy silnik jest przy tych rotacyjnych.... Teraz kwestia tej sprężynki jeszcze... itd. porównaj ją ze ślimakiem ja akurat preferuję nieco bardziej palniki ze stalowym ślimakiem ale to mało istotne przy klasycznym silniku owszem retorta ma silnik 90W, ale są też już nowe motoreduktory na silnikach 30W (w trybie lato taki silnik w skali doby pracuje ok. 8-12minut, normalną zimą w skali doby w zależności od strat ciepła widełki od 1h do 1,5h, czy znasz długość pracy silników przy pellecie w skali doby, który jest mniej kaloryczny i którego trzeba spalić ilościowo więcej?) dmuchawa do retorty ma w danej konstrukcji taką moc, jak dmuchawa do peleciaka czyli 36-40W, swego czasu w tym, co miałem był zresztą ten sam model dmuchawy, co normalnie montuję do podajnika ślimakowego Tego typu porównań będzie dużo. Nie mniej pellet- 17MJ pod warunkiem,że z drewna, bo są tez agro...., najtańszy ekogroszek 21,5-22MJ, średni kupowany najczęściej na rynku 24-26MJ Fizycznie potrzebujesz dużo więcej miejsca na składowanie tej samej wagowo ilości paliwa pellet-groszek a dodatkowo spalając ok. 1,3t pellet masz średnio ekwiwalent spalenia 1tony ekogroszku. Podobnie jak w tych palnikach samoczyszczących czy rotacyjnych możesz stosować tańsze pellety, tak w retortach czy to żeliwnych czy obrotowych możesz stosować tańszy miał węglowy czy mieszanki węgla np. z ziarnem owsa. itd. itp. każdy musi sobie sprawdzić lokalnie, spojrzeć na dostępność, cenę danego paliwa, cenę kotła, brać dodatkowo pod uwagę cenę i koszt wymiany zapalarki przy pelecie, ewentualnie sondy lambda, jeżeli taka jest. Zamiast pellet wolałbym gaz, ale to już każdy sam musi osądzić. Sam wiesz że nie wszędzie stosuje się takie duperelki jak dodatkowy ślimak a dmuchawy w naszych rodzimych konstrukcjach to przemilczę są strasznie przewymiarowane i strasznie dmuchają czasem przy troche wyższym kominie to dosłownie pelet wylatuje kominem. Wiesz nigdy nie sprawdzałem czasu pracy motoreduktora w ciągu doby ale mogę to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.09.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Producent chyba słabo dba o aktualizację swojej strony. [ATTACH=CONFIG]330266[/ATTACH] Może faktycznie słabo dba ale też pytałem o sprawność przy mocy minimalnej ? Określona moc minimalna i sprawność przy mocy minimalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.09.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Sam wiesz że nie wszędzie stosuje się takie duperelki jak dodatkowy ślimak a dmuchawy w naszych rodzimych konstrukcjach to przemilczę są strasznie przewymiarowane i strasznie dmuchają czasem przy troche wyższym kominie to dosłownie pelet wylatuje kominem. Wiesz nigdy nie sprawdzałem czasu pracy motoreduktora w ciągu doby ale mogę to sprawdzić. Dodatkowy ślimak, o tym zapomniałem.. chodziło mi o napęd tego mechanizmu czyszczenia przy palniku ecoMAT oni teraz juz stosuja odpowiednio mniejsze, ale silnik w nich jest ten sam, tylko obudowa mniejsza, niższy i węższy wirnik. Przyznaję jednak,że zapach przy spalaniu pellet bardzo przyjemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.09.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 ależ dotyczy, dotyczy - każdego paliwa stałego czy to węgiel, czy drewno, czy groszek czy pellet pytanie ile tego miejsca dana osoba posiada... podjedź sobie na jakiś skład, który posiada w sprzedaży ekogroszek oraz pellet i niech Ci zważą 100kg, będziesz sam wszystko wówczas dobrze widział i zrozumiesz o czym mowa. Czyli jednak Klik, i do archiwum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.09.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Czyli jednak Klik, i do archiwum ?? Co do archiwum? To,że paliwo stałe wymaga danej ilości miejsca Cię dziwi? Jak się nie rozumie, to się człowiek dziwi. Domy sa jakie są i jest w nich tyle miejsca a nie więcej czy mniej, jak ktoś zakładał paliwo stałe, to miejsce pod paliwo jakieś tam ma. Teraz jak sugerowałem podjedź na skład, niech Ci zważą 100kg groszku i 100kg pellet, odniesienie skali do 1tony będziesz umiał zrobić. Tam, gdzie ktoś w garażu jakoś np. 1tone pod ścianę zmieści parkując samochód, to już nie koniecznie będzie tak różowo z upchaniem 1tony pelletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.09.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 ?? Co do archiwum? To,że paliwo stałe wymaga danej ilości miejsca Cię dziwi? Jak się nie rozumie, to się człowiek dziwi. Domy sa jakie są i jest w nich tyle miejsca a nie więcej czy mniej, jak ktoś zakładał paliwo stałe, to miejsce pod paliwo jakieś tam ma. Ależ mnie to nie dziwi. Cały czas twierdzę, że miejsce na składowanie opału kosztuje. To węglarze zazwyczaj twierdzą, że mają je gratis. Zresztą tak jak wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.09.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Naprawdę posłuchać paru osób to dziw ze one funkcjonują w normalnym świecie. W każdym temacie, nie ważne o czym udowadniają swoje racje i chociaż każdy ma swoją. Co z tego ze trzeba mieć miejsce? Węgiel wszędzie można kupić i o każdej porze wiec w czym problem? Nie trzeba mieć 10 ton gdzie na sezon idzie 3t. Wiesz ile zajmuje tona eko w workach po układana w kącie? Ty swoją pompę masz na dworze pod gołym niebem na gruncie który za darmo dostałeś? Czy w domu wraz z osprzętem masz zapakowane w pudełko po zapalkach? Puknijcie się w czoło razem z arturkiem bo żałośni jesteście. Ludzie czytają co tu się dzieje a potem na każdym forum się nabijaja z FM. Przez takich pustaków jak wy co mają klapki na oczach. Każdy sposób ma plusy i minusy, trzeba je znać i wybrać właściwy sposób dla siebie i gowno wam do tego. Jak ktoś pyta jako kocioł kupić tzn ze się zdecydował wiec nie róbcie z siebie idiotow i za każdym razem nie zaczynajcie swoich wywodów które potem ciągną się po 50stron między kilkoma osobami a autor w końcu daje sobie spokój z pytaniem i tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Naprawdę posłuchać paru osób to dziw ze one funkcjonują w normalnym świecie. W każdym temacie, nie ważne o czym udowadniają swoje racje i chociaż każdy ma swoją. Co z tego ze trzeba mieć miejsce? Węgiel wszędzie można kupić i o każdej porze wiec w czym problem? Nie trzeba mieć 10 ton gdzie na sezon idzie 3t. Wiesz ile zajmuje tona eko w workach po układana w kącie? Ty swoją pompę masz na dworze pod gołym niebem na gruncie który za darmo dostałeś? Czy w domu wraz z osprzętem masz zapakowane w pudełko po zapalkach? Puknijcie się w czoło razem z arturkiem bo żałośni jesteście. Ludzie czytają co tu się dzieje a potem na każdym forum się nabijaja z FM. Przez takich pustaków jak wy co mają klapki na oczach. Każdy sposób ma plusy i minusy, trzeba je znać i wybrać właściwy sposób dla siebie i gowno wam do tego. Jak ktoś pyta jako kocioł kupić tzn ze się zdecydował wiec nie róbcie z siebie idiotow i za każdym razem nie zaczynajcie swoich wywodów które potem ciągną się po 50stron między kilkoma osobami a autor w końcu daje sobie spokój z pytaniem i tym forum. I dlatego jest forum,żeby inwestorom, którzy jeszcze nie spieprzyli sobie domu jak Ty czy kulibob odchylic klapki z oczu,że w nowobudowanym domu,przemyslanym jeszcze przed budową system na ekosyf czy inne paliwo stałe jest drogim rozwiązaniem jak nie najdroższym ale na pewno drozszym niż jakikolwiek system bezobslugowy. To że w nowych domach ludzie decydują się na ekosyf wynika właśnie z niewiedzy lub bezmyslnosci bo nie sądzę że wynika to z chorej chęci babrania się w syfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.09.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Naprawdę posłuchać paru osób to dziw ze one funkcjonują w normalnym świecie. W każdym temacie, nie ważne o czym udowadniają swoje racje i chociaż każdy ma swoją. Co z tego ze trzeba mieć miejsce? Węgiel wszędzie można kupić i o każdej porze wiec w czym problem? Nie trzeba mieć 10 ton gdzie na sezon idzie 3t. Wiesz ile zajmuje tona eko w workach po układana w kącie? Ty swoją pompę masz na dworze pod gołym niebem na gruncie który za darmo dostałeś? Czy w domu wraz z osprzętem masz zapakowane w pudełko po zapalkach? Puknijcie się w czoło razem z arturkiem bo żałośni jesteście. Ludzie czytają co tu się dzieje a potem na każdym forum się nabijaja z FM. Przez takich pustaków jak wy co mają klapki na oczach. Każdy sposób ma plusy i minusy, trzeba je znać i wybrać właściwy sposób dla siebie i gowno wam do tego. Jak ktoś pyta jako kocioł kupić tzn ze się zdecydował wiec nie róbcie z siebie idiotow i za każdym razem nie zaczynajcie swoich wywodów które potem ciągną się po 50stron między kilkoma osobami a autor w końcu daje sobie spokój z pytaniem i tym forum. Problem polega na tym, że zazwyczaj właśnie jest już za późno na ratunek, bo w przeciwieństwie do nas pustaków, mądrale wchodzą szukać ratunku na forum dopiero przy wyborze kotła. To że mądrale dali dupska to ich sprawa, ale dupska wcale nie muszą dawać następni. Może właśnie wybiorą drogę tych pustaków, co dzięki temu forum nie popełnili tylu głupich błędów podczas budowy swojego domu. Oczywiście jest znaczna grupa na tym forum, która chętnie by nas pogoniła. Ale nie ma się co dziwić, nawracając ze złej drogi odbieramy im chleb. Dla nich im gorzej, tym lepiej. Pozdrowienia dla mądrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.09.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 jak wygląda dom przeciętnego "mądrali"... garaż w bryle, ściany z ceramiki, mieszany układ grzewczy, kilka kominów o różnej długości wystających z dachu, otwierane wszystkie możliwe okna, kotłownia na ekogroch z zapasem worków znajdujących się na paletach w garażu, samochód pod wiatą na podwórku...( pod tą samą wiatą ułożony jeszcze zapas porąbanego drzewa co by przyoszczędzić na groszku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.09.2015 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Może Liwko i Arturo mają rację ale w tym wszystkim znacznie przesadzają.Oczywiście ja jestem przeciwny ogrzewaniu prądem tylko PC. Mnie interesuje jak mieć groch dobrze zrobiony z opcją upgradu na PC za x lat. A to że ktoś widzi że garaż to tylko domek dla samochodu to ma coś nie tak............. Akurat w organizację domu to nie możecie się nikomu wpieprzać czy koś chce mieć narzędzia, rowery czy bimbrownię w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Może Liwko i Arturo mają rację ale w tym wszystkim znacznie przesadzają.Oczywiście ja jestem przeciwny ogrzewaniu prądem tylko PCWidzisz,jasiek71 od paru ładnych lat grzeje prądem i to kablami...Kosmita wg Ciebie ? Edytowane 11 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.09.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Może Liwko i Arturo mają rację ale w tym wszystkim znacznie przesadzają. Może i masz rację, ale podaj mi sposób żeby tobie podobni trafiali tu jeszcze przed wyborem projektu... A nawet działki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts