Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli mi udowodnisz że prąd choć trochę jest wstanie zbliżyć się do grochu to się zastanowię. Ale wątpię żebyś był w stanie :)

Powiedzmy że na groch wydajesz 3000zł rocznie. Wystarczy że tak ocieplisz swój dom, że na ogrzewanie prądem będziesz wydawał również 3000zł. Proste :)

System na węgiel kosztuje powiedzmy 20tyś., a na prąd 5. Będziesz miał 15 tysięcy na lepsze ocieplenie domu http://forum.muratordom.pl/images/smilies/happyyes.gif

Edytowane przez Liwko

jak wygląda dom przeciętnego "mądrali"...

garaż w bryle

A co jest złego w domu z garażem w bryle? Ja taki planuję, a grzał będą podłogówką na całości zasilaną kotłem na gaz, albo powietrzną PC. Planuję jeszcze WM, tylko nie wiem czy z rekuperacją czy bez.

Liwko to mi przypomina okres boom-u budowlanego i sprzedaż kredytów frankowych przez doradców finansowych. Przychodził człowieczek który chciał sobie kupić mieszkanko a ci mu robili wode z mózgu i namawiali na budowe domu chłop w końcu kupował działkę budował domek mieszkał ale był zrozpaczony bo po gazetę daleko do roboty daleko i wiecznie cos przy tej chalupie trzeba robić. Znam trochę takich ludzi nieszczęśliwych. A ty coś mi się wydaje że chcesz za ludzi wybierać projekty działki itd.

Gość Arturo72
Jeśli mi udowodnisz że prąd choć trochę jest wstanie zbliżyć się do grochu to się zastanowię. Ale wątpię żebyś był w stanie :) Prąd jest przynajmniej dwa razy droższy

A wiesz już ile Twój dom zuzyje energii na ogrzewanie ?

Przed budową powinieneś to zrobić i wtedy prąd byłby nie tylko blisko ekosyfu ale i tańszy biorąc pod uwagę koszt ekploatacji/koszt inwestycji.

Powiedzmy że na groch wydajesz 3000zł rocznie. Wystarczy że tak ocieplisz swój dom, że na ogrzewanie prądem będziesz wydawał również 3000zł. Proste :)

System na węgiel kosztuje powiedzmy 20tyś., a na prąd 5. Będziesz miał 15 tysięcy na lepsze ocieplenie domu http://forum.muratordom.pl/images/smilies/happyyes.gif

A to nie jest tak że jeśli ociepli dom do poziomu kiedy ogrzewanie prądem będzie go kosztowało 3 tyś to wtedy na groch wyda 2 tyś ?

Kocioł na groch 6500 na prąd 3000. Przy grochu więcej pompek i mieszalniki a przy prądzie większy bojler pewnie z 2 razy i potencjalne wejście w dzienna taryfe.

Dom już pisałem jak jest ocieplony ściana 20 dach 28 podłoga 12, więc już nic nie dorzucę więc w tym układzie to jest jak 1500 do 3000/rok

Kocioł na groch 6500 na prąd 3000. Przy grochu więcej pompek i mieszalniki a przy prądzie większy bojler pewnie z 2 razy i potencjalne wejście w dzienna taryfe.

Dom już pisałem jak jest ocieplony ściana 20 dach 28 podłoga 12, więc już nic nie dorzucę więc w tym układzie to jest jak 1500 do 3000/rok

No dla ciebie jest już za późno, ale inni...

Gość Arturo72

Dlatego pisałem o PRZED budową a nie PO budowie a nie tym jak już jesteś umoczony w bagnie z kominami i kotłownia.

PRZED budową nawet ogrzewanie prądem wyjdzie taniej niż ekosyfem.

nic...

tyle że przeciętny "mądrala" używa go jako skład opału...;)

Poważnie? Dwie-trzy tony węgla w workach potrafią zająć cały garaż? I twierdzisz że taka sytuacja jest przeciętna?

Jeżeli już gdzieś ona występuje to raczej dla tego że ktoś na etapie adaptacji nie zauważył że w projekcie ma kotłownie na gaz. Druga kwestia licząc metry poskąpił miejsca na pomieszczeni techniczne bo w bloku wystarczała piwnica 2x2m . W związku z czym garaż przejmuje ich funkcje lub sam w sobie jest zbyt mały żeby pełnić funkcje garażu dla większego auta. Staje się wtedy tzw. "graciarnią" Ale to raczej nie jest wina ekogroszku. Podobnie ze składowaniem drewna do kominka Ulubieńcami kominków są osoby ogrzewające dom droższymi nośnikami np. prądem . Na ich tle ekogroszek wychodzi dość tanio i w związku z czym szkoda się bawić w palenie drewna i związaną z tym obsługowość.

Gość Arturo72
A co mnie inni to chodzi o mój dom :)

Ale to jest forum ogólnobudowlane gdzie nie wystepujesz jako rodzynek i gdzie "pustaki" wg rustina tłumaczą "madralom" że już przed budową trzeba myśleć bo jak się pomyśli to nawet ogrzewanie prądem będzie tańsze niż ekosyfem.

Nie każdy chce wybudować sobie babola.

Ależ mnie to nie dziwi. Cały czas twierdzę, że miejsce na składowanie opału kosztuje. To węglarze zazwyczaj twierdzą, że mają je gratis. Zresztą tak jak wszystko :yes:

Co za gość, już kota ogonem wykręcasz?

Tak Ci do łba wejść nie może jaka jest róznica między miejscem na tonę węgla a tone pelletu, że musisz sens wypowiedzi przekręcać.

Znowu chcesz wracać do wypisywania x-stron pierdół niestworzonych, Ty sobie nazywaj dane pomieszczenie pralnią, pralnio-suszarnią, siłką, czy jak tam chcesz, ktoś inny w tym miejscu będzie miał rowery a na ścianie kocioł gazowy a ktoś inny będzie miał dany kocioł i miejsce na węgiel a ktoś inny zrobi większe pomieszczenie i będzie miał w nim pellet i gówno Ci do tego, co sobie ktoś we własnym domu robi i wymyśli.