Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja nie współczuję, choć też wiem co będzie.

Mam ekosyf osiem lat, z własnej głupoty.

Wyobraź sobie że kotły sprzed 8-miu lat a obecne to duża różnica, podobnie w tym okresie zaczynałem swoją przygodę z takim kotłem, łączy je tyle że dalej są zasilane węglem. Tobie pewnie jak koledze Map zaaplikowali jakiegoś potwora z którym się mordujesz.

Widzisz podobnie było u niego, pan instalator wrąbał mu z marszu kocioł 25kW z japą jak wanna w łazience a teraz ten sam dom zasila pompa o chyba 3 razy mniejszej mocy gdyby wtedy były kotły 7,10 czy 12kW nie mielibyście takiej urazy do węgla bo widzę że mimo tego że nim palicie nie wiecie jak powinno wyglądać takie palenie i obsługa takiego kotła które są produkowane obecnie.

Gość Arturo72
A co będzie się działo??

Ogrzewanie na prąd to głupota

Pompa super sprawa ale za droga

Ekogroch mniejsze zło

Jak ogrzewanie prądem dla Ciebie to głupota to sądzę,że ogrzewanie gazem ziemnym też będzie dla Ciebie głupota.

Pozostaje jedynie ogrzewanie syfem,plastikiem i innym badziewiem.

Nie bez przyczyny Wivaldi z ekosyfu przechodzi na...ogrzewanie prądem.

Gość Arturo72
Wyobraź sobie że kotły sprzed 8-miu lat a obecne to duża różnica, podobnie w tym okresie zaczynałem swoją przygodę z takim kotłem, łączy je tyle że dalej są zasilane węglem. Tobie pewnie jak koledze Map zaaplikowali jakiegoś potwora z którym się mordujesz.

Widzisz podobnie było u niego, pan instalator wrąbał mu z marszu kocioł 25kW z japą jak wanna w łazience a teraz ten sam dom zasila pompa o chyba 3 razy mniejszej mocy gdyby wtedy były kotły 7,10 czy 12kW nie mielibyście takiej urazy do węgla bo widzę że mimo tego że nim palicie nie wiecie jak powinno wyglądać takie palenie i obsługa takiego kotła które są produkowane obecnie.

Podobnie jest tutaj,tam gdzie potrzeba Max.5,3kW daje się smoka który ma Max.15-17kW a nie właśnie 6kW.

Gość Arturo72
U Ciebie przy zapotrzebowaniu 3,5kW jak się chwalisz grzeje smok pompa 9kW to i tak lepiej wygląda te 6 przy 7-miu, 10-ciu czy nawet 12-tu :)

Przy pracy NIE CIAGLEJ.

Jeśli kocioł 12kW "zmuszony" do pracy z mocą 2kW będzie miał bufor i pogrzeje tylko 2h żeby wystarczyło na 24h a przez pozostałe 22h będzie wygaszony to ok.Wtedy możesz porównywać.

Bo u mnie pompa chodzi max.7h/dobę a przez 17h nie chodzi w podtrzymania tylko wyłącza się i to z inwenterem.

Edytowane przez Arturo72

U Ciebie przy zapotrzebowaniu 3,5kW jak się chwalisz grzeje smok pompa 9kW to i tak lepiej wygląda te 6 przy 7-miu, 10-ciu czy nawet 12-tu :)

Zamiast się przerzucać po raz wtóry tymi samymi argumentami może coś napisz w odpowiedzi na http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=6916011&viewfull=1#post6916011

decyzja raczej zapadła byłem u znajomego ocieplanie standard tak sprzed 5-10 lat metraż 160m. I ma galmeta 22KW żadnego syfu nie wiedziałem, a ona sam sobie chwali. Wiec jak rozwiązanie pośrednie a nie idealne zapadła decyzja że eko groch. Skamp 12 lub ekogniwo 10. Chyba że jeszcze coś ciekawego. Zostaje jeszcze problem kijowej wentylacji. Więc jeśli wietrzenie się nie sprawdzi to kilka nawiewek będzie trzeba wstawić. Chyba że WM mi wycenią za jakieś rozsądne pieniądze.

Co do sprzedawcy to widziałem w Lubiczu koło Torunia.

Choć uważam że to żaden problem , sam mieszkam niedaleko Torunia a kocioł przywieziono mi kurierem wprost z fabryki.

Ja mam Skamp-12KW.

Osobiście uważam że do Ciebie starczy Ci kocioł 7KW (SKamp-7KW ze sterownikiem SPP) i nie ma sensu przepłacać.

Kocioł taki z tym sterownikiem to koszt około 6300zł.

SPP jest dośc tani , ma bramkę web a co najważniejszy jest prosty w obsłudze i ustawieniu i ma świetny algorytm.

Nie ma się co bać że to "tylko 7KW" bo kocioł ten potrafi nawet wycisnąć 10KW , fakt przy dużo wyższej temp. spalin ale jakby się okazało że kiedyś potrzeba więcej niż 7KW to także da radę ...

Gość Arturo72
właśnie obawiam się że 7 KW to trochę za mało w razie srogiej zimy +CWU. Dużo gorzej wypada sprawność Kotła 12KW do 7KW w przypadku pracy na małych mocach??

W razie srogiej zimy masz wyliczone 5,3kW a 2+2 to nie będzie 5.

Umówiłem się z facetem od PC i po wyliczeniach wyszło że za PC wyjdzie ok 20k więcej niż za groch. Poma firmy ALFA inoec 6KW. CO o tym myślicie?? Kurna obawiam się że to wrazie W trochę za mała moc i co najgorsze garaż wtedy nie ogrzewany, a tam rury od wody.Może te 20000bym jakoś naruchuchał i byłaby PC. CO o tym sądzicie??

Gość Arturo72
Umówiłem się z facetem od PC i po wyliczeniach wyszło że za PC wyjdzie ok 20k więcej niż za groch. Poma firmy ALFA inoec 6KW. CO o tym myślicie?? Kurna obawiam się że to wrazie W trochę za mała moc i co najgorsze garaż wtedy nie ogrzewany, a tam rury od wody.Może te 20000bym jakoś naruchuchał i byłaby PC. CO o tym sądzicie??

Wynalazles sobie jedną z droższych firm jeśli chodzi o pompy p-w a wcale nie najlepszych.

Zapytaj się o Panasonica lub Atlantica,Daikin też dobry ale najdroższy z tej trójki.

Panas jest bardzo popularny na forum,działa ich już dużo,sądzę że w 20tys.zł zmiescisz się ze zwykłą 9kW trójfazowa.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9-kw-cop-4-13-i5587579537.html

A prąd ? Masz już OZC czy na pałę podejmujesz decyzję nie wiedząc ile dom będzie potrzebował energii do ogrzania ?

Edytowane przez Arturo72

Hehe ...

Kotła 7KW który potrafi działać do 10KW i to bez znaczenia jaka jest temperatura na zewnątrz to się boisz , a pompę 6KW która przy sporych mrozach oferuje dość słaby COP , czyli wytwarza sporo mniej ciepła niż 6KW to już się nie boisz ;)

No chyba że polubiusz mocno kominek , oczywiście dla klimatu ;)

A tak serio. Pompa czemu nie , to dobry pomysł , ale przydał by się taka z zapasem mocy , aby nawet jak przyjdą spore mrozy nie musiałbyć się dogrzewać kominkiem ...

Co do ceny ...

To koszt podłączenia kotła jest dużo niższy niż pompy. Do pompy musi byc większy bojler niż do kotła (wyższa cena). Jak się to wszystko podliczy to wychodzi tak spora różnica ...

Średnio 15-20 tys zł dopłaty.

Arturo taki zwolennik OZC i chwalący się że ma zapotrzbowanie na ciepło 3KW jakoś kupił pompę 9KW i to taką jeszcze na "sterydach" ;-)

A co do garażu. Jak są tam rury z wodą , to te pomieszczenie trzeba ogrzewać aby nie doszło do uszkodzenia rur ...

Nie mówimy aby tak robić saunę , ale te 6-8 stopni mogło by być minimum ...

Tak czy owak ...

Jak masz kasę to bierz pompę i się nie zastanawiaj ...

Edytowane przez kaszpir007

A co do garażu. Jak są tam rury z wodą , to te pomieszczenie trzeba ogrzewać aby nie doszło do uszkodzenia rur ...

Wystarczy pod posadzką nie dać izolacji i temperatura nie powinna nigdy spaść poniżej zera. A nawet jak spadnie do -2 to i tak nic się rurom nie stanie. W ostateczności można do nich przypiąć kabel grzejny z termostatem. Ale ja bym tego nie robił.

Gość Arturo72
Hehe ...

Kotła 7KW który potrafi działać do 10KW i to bez znaczenia jaka jest temperatura na zewnątrz to się boisz , a pompę 6KW która przy sporych mrozach oferuje dość słaby COP , czyli wytwarza sporo mniej ciepła niż 6KW to już się nie boisz ;)

No chyba że polubiusz mocno kominek , oczywiście dla klimatu ;)

A tak serio. Pompa czemu nie , to dobry pomysł , ale przydał by się taka z zapasem mocy , aby nawet jak przyjdą spore mrozy nie musiałbyć się dogrzewać kominkiem ...

Co do ceny ...

To koszt podłączenia kotła jest dużo niższy niż pompy. Do pompy musi byc większy bojler niż do kotła (wyższa cena). Jak się to wszystko podliczy to wychodzi tak spora różnica ...

Średnio 15-20 tys zł dopłaty.

Arturo taki zwolennik OZC i chwalący się że ma zapotrzbowanie na ciepło 3KW jakoś kupił pompę 9KW i to taką jeszcze na "sterydach" ;-)

Nie mówimy aby tak robić saunę , ale te 6-8 stopni mogło by być minimum ...

I znowu opowiadasz bzdury.

Pompa jaką miałem mieć to Atlantic 8kW która przy -20st.C miała moc grzewczą 4,6kW czyli drobniutka.

T-CAP wzięty był w ramach rekompensaty za poslizgi instatora.

Gdybym grzal pradem to byłby Elterm Major o mocy 9kW a przy Atlanticu zdawałem sobie sprawę,ze wchodzilbym w droższa taryfę..

Co do mocy grzewczej,nie musi być z zapasem,wystarczy pod wyliczenia z OZC bo tam z reguły jest zawsze grzałka i mamy dodatkowo 3kW mocy.

Co do zasobnika cwu,Ty masz na jedną osobę i nawet do grzania prądem w II taryfie się nie nadaje a co dopiero pod pompę ciepła.

Bzdury opowiadasz,ze ekosyf taniej podłączyć niż pompę.

Tam są tylko dwie rurki do podłączenia do rozdzielacza i zasobnika.Nie potrzeba kilku pompek obiegowych jak przy ekosyfie i nie potrzeba mieszaczy,zaworów i innych tego typu rzeczy jak przy ekosyfie.

Za same pompki obiegowe przy ekosyfie zapłacisz ok.2tys.zł a pompa ciepła ma jedną w sobie i jest ona na wyposażeniu i w cenie.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Problem jest taki gdzie nie pójdę to każdy pierdoli to co chce usłyszeć:) A jak będę chciał pompę i WM to już bez kredytu nie ujadę a nie uznaję kredytów na których nie zarobię.

Dlatego musisz wiedzieć czego chcesz i udać się z konkretnym zapytaniem bo inaczej każdy potraktuje Cię jak owce do strzyżenia.

Wiesz,że potrzebujesz 5,3kW przy -20st.C to rzucasz zapytanie o dobór pompy,która oferuje taką moc grzewczą przy takiej temperaturze.

Musisz,znać też ceny tego typu pomp,żeby negocjować i żeby też nie potraktowali Cię jak owieczke która o niczym nie ma pojęcia.

To samo tyczy się WM,musisz coś wiedzieć w temacie żeby nie zrobili ciebie w łosia i wcisneli ci najdrozsze rzeczy.

Najlepiej jak ofertę na pompę rzucisz do oceny na forum i chłopaki ci wypunktuja czy jest ok czy ktoś z ciebue próbuje zrobic jelenia.

Rozpiętość cen przy WM jest spora bo zależy od rekuperatora i kanałów.W moim przypadku koszt WM to 5,5tys.zł z reku w cenie 4tys.zl.Rozkladalem sam kanały bo to prosta sprawa.Projekt zrobisz sobie sam,wystarczy kilka godzin na forum w dziale wentylacja.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Może głupie pytanie ale z dwojga rzeczy PC+Grawitacja czy Groch+WM wybrać??

Oczywiście ze pompa+grawitacja jest o wiele lepszym rozwiązaniem.

Co do WM nie musi być z rekuperatorem.Ważne żeby był odpowiedni wywiew i nawiew w każdym pomieszczeniu odpowiednio a pod to możesz podłączyć zwykle wentyle.Rozłożenie kanałów to naprawdę jak klocki lego,tylko u Ciebie będzie wiertanie przez strop.