Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z głupoty to można powiedzieć że Ci co gazem ogrzewaja i przeplacaja bo robić im się nie chce. A ci co oszczędza to ich, a to ze się pójdzie do kotłowni raz dziennie na 10min to dla normalnej osoby żaden problem, chyba że dla pokolenia neo co mają dwie lewe ręce i tylko przy kompie siedzą.

Liwko ile kosztowała cie cała instalacja? Pompa, odwierty, rury, miejsce w m2 na działce bo już na tym miejscu raczej nic nie zbudujesz. Ogólnie całość inwestycji. Bo jak się interesowałem pompa gruntowa do siebie to koszt wszystko ok 70 tys.

Rok temu założył 15cm grafitu na ścianę, co tylko pogorszyło sytuacje z tym, co wydobywało sie z jego komina.

Myślę, że jeszcże sezon i dorznałby komin.

I nie miał śmieciucha, tylko kocioł z podajnikiem na "eko"węgiel. Kominka nie posiada.

Hmmm Może ten podajnik to tłok i palił miałem? Przy takim budynku ślimakowy kocioł na eko można spokojne ustawić na bezdymne spalanie nawet na miale. Poczytaj na wątku jak użytkownicy w okresie lata grzeją swoimi kotłami tylko CWU. Jeżeli sam nie potrafił i szkoda mu było 100-200 zł na kogoś kto mu go ustawi to wybrał inwestycje w PC za ile 40.000-50.000 zł

Pewnie będzie miał lepiej. Pewnie tak lub ładując tyle kasy w zmianę systemu pewnie nigdy się do tego nie przyzna gdyby okazało się inaczej. Komfort na który mnie stać, a nie stać moich sąsiadów - magiczne słowo, które uzasadnia każdy wydatek i poprawia samopoczucie.

Edytowane przez Regut1

Z głupoty to można powiedzieć że Ci co gazem ogrzewaja i przeplacaja bo robić im się nie chce. A ci co oszczędza to ich, a to ze się pójdzie do kotłowni raz dziennie na 10min to dla normalnej osoby żaden problem, chyba że dla pokolenia neo co mają dwie lewe ręce i tylko przy kompie siedzą.

Liwko ile kosztowała cie cała instalacja? Pompa, odwierty, rury, miejsce w m2 na działce bo już na tym miejscu raczej nic nie zbudujesz. Ogólnie całość inwestycji. Bo jak się interesowałem pompa gruntowa do siebie to koszt wszystko ok 70 tys.

Dom ma być dla ciebie, a nie ty dla domu. Masz przyjść z pracy do domu, w którym jest ciepło i nie interesować się tak przyziemnymi sprawami jak ogrzewanie. W domu i na działce i tak jest wystarczająco dużo do roboty.

Całość inwestycji to PC-10 000, odwierty-10 000 (dzisiaj zrobiłbym samemu poziome za 5tyś), reszta gratów z podłączeniem 7 000. Dolicz sobie 1m2 domu :)

I co bym miał budować kilka metrów od domu? A nawet gdyby, odwierty są poniżej moich fundamentów.

Gość Arturo72

Ręce opadają dosłownie jak się czyta takie głupoty.

Rusin a ty z głupoty pierzesz w pralce i jesteś neo czy oszczędzasz i chodzisz prac pranie do strumyka ?

Czy ty dalej nie czaisz,że gdybyś myślał przed budową to byś w syfie się nie bawił w tym samym koszcie ?

Tylko,nie mów, że przy wyborze projektu priorytetem była duża kotłownia, kominy i miejsce do składowania opału i pod to wybierales projekt a reszta nie była ważna bo nie jesteś dzieckiem neo i uwielbiasz się zmęczyć i usyfi.

Wiesz już ile Twój dom zuzyje energii na ogrzewanie ?

Edytowane przez Arturo72

UUUU wybrałeś akurat wersje zwaną czarna szyba - to palenie dla klimatu szybko ci zbrzydnie.

Nie chodzi konkretnie o ten model tylko o klasę kominka, że coś z niższej pułki ale z dolotem. Dlaczego wersja czarna szyba. Wiem że szyba się paskudzi ale to chodzi o ten model czy w ogóle

Dom ma być dla ciebie, a nie ty dla domu. Masz przyjść z pracy do domu, w którym jest ciepło i nie interesować się tak przyziemnymi sprawami jak ogrzewanie. W domu i na działce i tak jest wystarczająco dużo do roboty.

.

chwila w kotłowni to chyba nie problem jesli można zoszczędzić 1000-2000-3000 zależy od wersji ogrzewania.

Arturo ty jesteś dla mnie cymbalem i nie mam zamiaru z tobą dyskutować. Zresztą skoro jesteś tak ograniczony i nie rozumiesz co ci pisałem tzn nie pisz do mnie i nie odpisuje na moje tematy to żal takich ludzi bez jakiego kolwiek honoru.

Liwko czyli koszt wszystkiego to 20 tys za pompę gruntowa? Daj mi namiary kto mi za tyle zrobi ze wszystkim. Teraz nie pisze tego z ironia tylko poważnie bo ceny jakie mi mówiono to 70 tys. Tylko aby ten ktoś, ta firma zrobiła i przyjechała.

Gość Arturo72
chwila w kotłowni to chyba nie problem jesli można zoszczędzić 1000-2000-3000 zależy od wersji ogrzewania.

Po pierwsze tak ci się wydaje ze to chwila w kotłowni.

Poczytaj jakie "chwile" mają inwestorzy mający ekosyf w domu ale nie sprzedawcy i ich zausznicy.

Po drugie ja rozumiem,że są różne priorytety ale ciężko mówić o oszczednosciach jak ich nie ma.

Dałem Ci przykład sąsiada który również w nowym domu spala prawie 3t ekosyfu za 2,5tys.zł a ja 1tys.zł za rok.

Gdzie tu widzisz "oszczednosci" ekosyfu i czemu tak jest ?

Liwko czyli koszt wszystkiego to 20 tys za pompę gruntowa? Daj mi namiary kto mi za tyle zrobi ze wszystkim. Teraz nie pisze tego z ironia tylko poważnie bo ceny jakie mi mówiono to 70 tys. Tylko aby ten ktoś, ta firma zrobiła i przyjechała.

Mi też gruntowe wyceniano w przedziale 57-90 tyś

Dałem Ci przykład sąsiada który również w nowym domu spala prawie 3t ekosyfu za 2,5tys.zł a ja 1tys.zł za rok.

Gdzie tu widzisz "oszczednosci" ekosyfu i czemu tak jest ?

Nie porównuję tutaj grochu z PC tylko z gazem a zwłaszcza z prądem. A ile Ty byś spalił syfu gdybyś go miał??

Gość Arturo72
Nie porównuję tutaj grochu z PC tylko z gazem a zwłaszcza z prądem. A ile Ty byś spalił syfu gdybyś go miał??

Gdybym grzal prądem za ogrzewanie i cwu zaplacilbym 2700zl a gazem 2200zl czyli w dalszym ciągu mniej niż sąsiad z ekosyfem i to w domu o 10m2 mniejszym.

Kopara opadła ?

Teraz wyjaśnij sobie czemu tak jest.

Nie mam pojęcia ile bym spalił syfu ale sądzę ze więcej niż 1t na rok czyli nic bym na syfie nie oszczedzil bo nie spalilbym przecież 0,5t na rok.

Edytowane przez Arturo72

Ty ekosyf jak nasz dwie lewe ręce pewnie cały dzień byś nic nie zrobił w kotłowni. Ja w domu rodzinnym mam smieciucha i nigdy więcej nie spędziłem tam dłużej jak 10 min chyba że raz na parę miesięcy wyczyścić kocioł to wtedy 20min.wiec takie duperele to opowiadaj swoim chłopakom z czatu.

Gdyby pompę gruntowa ktoś mi zrobił za 20tys to nawet bym się nie zastanawiał. Czekam na info o firmie. Stronę lub numer telefonu

Gdybym grzal prądem za ogrzewanie i cwu zaplacilbym 2700zl a gazem 2200zl czyli w dalszym ciągu mniej niż sąsiad z ekosyfem i to w domu o 10m2 mniejszym.

Kopara opadła ?

Teraz wyjaśnij sobie czemu tak jest.

Nie mam pojęcia ile bym spalił syfu ale sądzę ze więcej niż 1t na rok czyli nic bym na syfie nie oszczedzil bo nie spalilbym przecież 0,5t na rok.

a jaki dom ma sąsiad nowy nowemu nie równy Ty masz nowy i ja a między nimi przepaść. A odpowiedzieć ci mogę bo niska sprawność kotła, kocioł bardzo przewymiarowany, bo kijowy kocioł, bo kijowy sterownik. Jedno albo wszystko z powyższych.

Jesli tobie za prąd tobie wychodzi 3000 to mi przy gorszym ociepleniu i WG wyjdzie pewnie z 5000. Zwłaszcza ze twoje obiazenie cielen to 3,5 a moje 5,3kw

Edytowane przez kulibob

Gość Arturo72
Ty ekosyf jak nasz dwie lewe ręce pewnie cały dzień byś nic nie zrobił w kotłowni. Ja w domu rodzinnym mam smieciucha i nigdy więcej nie spędziłem tam dłużej jak 10 min chyba że raz na parę miesięcy wyczyścić kocioł to wtedy 20min.wiec takie duperele to opowiadaj swoim chłopakom z czatu. Gdyby pompę gruntowa ktoś mi zrobił za 20tys to nawet bym się nie zastanawiał. Czekam na info o firmie. Stronę lub numer telefonu
Pierwsze dwa zdania wyjaśniają wszystko,każdego szkoda bo sądzę ze to jest główna przyczyna braku pomyslunku ;)Co do pompy,wejdź sobie na stronę ghs-polska i zobacz jaką mają cenę na pompę z odwiertmi bez negocjacji tylko sztywna cena na stronie.Firma jest z Rudy Śląskiej ale nie sądzę ze w całej Polsce nie ma podobnych firm.Nie mozna być jedynie losiem co łyka wszystko co mu mówią nie wiedząc przy okazji czego się potrzebuje.Znasz już swoje obciążenie cieplne i zaporzebowanie domu na ciepło czy w dalszym ciągu nie jesteś neo ?

P.S

Jak już wejdziesz tam i zobaczysz ceny to wróć i pochwał się co zobaczyłeś.

Zobaczymy na ile jesteś losiem lykajac 70tys.zł za gruntową. ..

Edytowane przez Arturo72