Regut1 11.09.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Dom ma być dla ciebie, a nie ty dla domu. Masz przyjść z pracy do domu, w którym jest ciepło i nie interesować się tak przyziemnymi sprawami jak ogrzewanie. W domu i na działce i tak jest wystarczająco dużo do roboty. Całość inwestycji to PC-10 000, odwierty-10 000 (dzisiaj zrobiłbym samemu poziome za 5tyś), reszta gratów z podłączeniem 7 000. Dolicz sobie 1m2 domu I co bym miał budować kilka metrów od domu? A nawet gdyby, odwierty są poniżej moich fundamentów. Hmmmm. Ja tam się nie znam ale moim zdaniem w okresie grzewczym w domu i na podwórku akurat roboty jest najmniej. W każdym bądź razie nie tyle żeby nie znaleźć raz w tygodniu 15 min dla obsługi kotła. Cena pompki Liwko tak ja u Artura zmienna jest w zależności od tego z kim rozmawiają i co chcą udowodnić Z przyjemnością obserwuje że ostatnio zaczynają się one urealniać. Masz względnie mały dom pomimo to jeżeli za 25 tys. Livko załatwi Ci gruntową z odwiertami, montażem, zbiornikiem i osprzętem za 25 k/zł to warto to rozważyć. Ja bym zaczął od zrobienia OZC przynajmniej z grubsza określił zapotrzebowanie na ciepło, a potem podstawił do tego ceny nośników i nakłady inwestycyjne z tym związane. Jeżeli masz już komin i kotłownie to za cześć systemu grzewczego już zapłaciłeś. Dalej to kwestia komfortu i własnych priorytetów. Edytowane 11 Września 2015 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Jakiego kota ogonem, co ty pieprzysz? Każdy m2 domu kosztuje, to i kosztuje miejsce na opał. Jeżeli pellet zajmuje o 1/3 więcej miejsca, to i o 1/3 więcej kosztuje miejsce na składowanie opału. Dla mnie to logiczne. Natomiast zazwyczaj węglarze twierdzą, że to tak wszystko przy okazji. Przy okazji też gównem na forum rzucają W takim razie ja poproszę, żeby tak przy okazji, ktoś mi za darmo postawił 120m2 kotłownię ze składem opału, a ja sobie ją zaadoptuję na inne cele. Stoi? Weź Ty rusz tą łepetyną, tak troszkę i odrobinkę, to może mózg zacznie funkcjonować. Tyle razy już ten debilny argument był wałkowany,że dziecko w przedszkolu by przyjęło do wiadomości. Jak ktoś buduje dom 120m2, to buduje 120m2 niezależnie od tego, czy grzeje tym czy owym. Różnica to kwestia wielkości i adaptacji danych pomieszczeń i nic tutaj nie będzie drożej czy taniej pod względem miejsca, bo powierzchnia się nie zmienia. Drożej czy taniej to kwestia kominów, ktos sobie wali PC i dla klimatu grzeje się kominkiem zakopcając całą okolicę niemożebnie a ktoś z podobna ilością kominów ma np. pellet czy ekogroszek, dobrze dobraną moc, ustawiony sterownik i przyzwoite (nie najdroższe) paliwo i dymu z komina nie widać. Zatem jak już ktoś ma projekt, dom i zaczyna myśleć o źródle ciepla, to zastanawia się nad tym i owym i wówczas patrzy czy na to czy tamto ma miejsce, chęci itd..... Jeden woli takie rzeczy, drugi inne. Jak kolega chce sobie tymczasowo wstawić np. peleciaka czy mały groszek, do tego jakiś kominek, to tak zrobi, bo to jego inwestycja i jego wola. Może zrobić podłogowe po całości, skoro za kilka lat myśli przejść na PC a tymczasem stać go na taką a nie inną inwestycję. Edytowane 11 Września 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Weź Ty rusz tą łepetyną, tak troszkę i odrobinkę, to może mózg zacznie funkcjonować. Tyle razy już ten debilny argument był wałkowany,że dziecko w przedszkolu by przyjęło do wiadomości. Jak ktoś buduje dom 120m2, to buduje 120m2 niezależnie od tego, czy grzeje tym czy owym. Różnica to kwestia wielkości i adaptacji danych pomieszczeń i nic tutaj nie będzie drożej czy taniej pod względem miejsca, bo powierzchnia się nie zmienia. Drożej czy taniej to kwestia kominów, ktos sobie wali PC i dla klimatu grzeje się kominkiem zakopcając całą okolicę niemożebnie a ktoś z podobna ilością kominów ma np. pellet czy ekogroszek, dobrze dobraną moc, ustawiony sterownik i przyzwoite (nie najdroższe) paliwo i dymu z komina nie widać. Zatem jak już ktoś ma projekt, dom i zaczyna myśleć o źródle ciepla, to zastanawia się nad tym i owym i wówczas patrzy czy na to czy tamto ma miejsce, chęci itd..... Właśnie bzdury opowiadasz typowe dla tych co już wybudowali bez pomyslunku z kominem i z kotłownia. Dlatego wcześniej zadałem ci pytanie.Jeśli ktoś wie,ze będzie ogrzewal czymś co powiesi sobie na ścianie gdziekolwiek nawet w kuchni czy łazience to nie szuka projektu z dużym garażem lub specjalnym pomieszczeniem na opał i z potężną kotłownia tylko szuka projektu mniejszego o te pomieszczenia o tak z drozsdrgo domu 120m2 wyjdzie mu tańszy 110m2 a do tego oszczedzi na kominie. Kumasz bazę jak robią świadomi inwestorzy ? Ja musiałbym wybudować dom większy o jedno pomieszczenie czyli o pralnie i suszarnie bo w łazience bym nie prał i nie suszyl a wiedziałem już przed wyborem projektu ze nie będzie u mnie ekosyfu to z kotłowni powstała pralnia i wybrałem dom o ok.10-15m2 mniejszy czyli tańszy w budowie. Edytowane 11 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 11.09.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 kilka miesięcy tutaj nie zaglądałem , ale widzę że klimaty są te same , pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 11.09.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Bez przesady. O wymogach dla kotłów najwięcej wiedzą Ci którzy ich nigdy nie mieli Kocioł na eko moim zdaniem zajmuje tyle miejsca co PC, a dodatkowo nie wymaga zbiornika 250-300 l gdyż spokojnie można dać wiszący na nim o pojemności 120-160l. Kwestia workowanego opału na cały sezon to max 2-3 tony. Zależy od sposobu ułożenia worków ale powierzchnia od 2 do 3 palet. To nie jest 10 m2. Jeżeli ktoś zrobi większe pomieszczenie to bez problemu wykorzysta to miejsce na drewno do kominka, sprzęt ogrodniczy lub komunikacje jeżeli kotłownia jest pomieszczeniem przejściowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.09.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Liwko czyli koszt wszystkiego to 20 tys za pompę gruntowa? Daj mi namiary kto mi za tyle zrobi ze wszystkim. Teraz nie pisze tego z ironia tylko poważnie bo ceny jakie mi mówiono to 70 tys. Tylko aby ten ktoś, ta firma zrobiła i przyjechała. Nie 20, a 27tyś. W dodatku to było 7 lat temu. Od tamtego czasu pompy nieco podrożały (kurs euro). Podałem linka. Dzwon, pytaj, ale najważniejsze to czytaj. Bo jak ogarniesz prosty temat kolektora poziomego, to inwestycja może być jeszcze tańsza. Mi nikt na tacy rozwiązania nie przyniósł, to i ja tego nie zrobię. Jedynie mogę nakierować, reszta zalezy od ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.09.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Hmmm Może ten podajnik to tłok i palił miałem? Przy takim budynku ślimakowy kocioł na eko można spokojne ustawić na bezdymne spalanie nawet na miale. Poczytaj na wątku jak użytkownicy w okresie lata grzeją swoimi kotłami tylko CWU. Jeżeli sam nie potrafił i szkoda mu było 100-200 zł na kogoś kto mu go ustawi to wybrał inwestycje w PC za ile 40.000-50.000 zł Pewnie będzie miał lepiej. Pewnie tak lub ładując tyle kasy w zmianę systemu pewnie nigdy się do tego nie przyzna gdyby okazało się inaczej. Komfort na który mnie stać, a nie stać moich sąsiadów - magiczne słowo, które uzasadnia każdy wydatek i poprawia samopoczucie. Ale co Ty tu chcesz udowodnić, ze gość nierozważnie zrobił ? Facet z firmą remontową, często poza domem, żona lekarka. Generalnie kasy nie brak. Palety z "eko"węglem w garażu. Dymu nie miał tylko jeden sezon, jak dobrze trafił z paliwem do ustawień sterownika. Poza tym tragedia. No, ale na szczeście to juz koniec. Teraz będzie miał taniej i bez obsługowo, a i sympatia sąsiadów wzrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 11.09.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Tyle razy już ten debilny argument był wałkowany,że dziecko w przedszkolu by przyjęło do wiadomości. Teoretycznie to na forum już wszystko zostało omówione, wiec można głębiej poszukać i znaleźć. Niestety ciągle na forum są różne dziwne wypowiedzi które na szczęście część osób próbuje prostować. Argument nie jest debilny, tylko rzeczowy i prawdziwy. Jeżeli ktoś buduje dom mniejszy o 10m2 ze względu na to że rezygnuje z magazynowania opału, to ma tańszy dom o ten koszt. Jeżeli miałby w domu parterowym 3 kominy i z 2 rezygnuje, a jeden zostawia do kominka to wentylacja mechaniczna w domu wychodzi go często taniej niż grawitacyjna. Jeżeli ktoś może i buduje oczyszczalnię ścieków drożej od szamba np. o około 6 tys. zł to pod Warszawą zamiast 200-300zł miesięcznie wydaje 15 zł/m-c i 200 zł/3 lata. To nie są debilne argumenty... Jak ktoś buduje dom 120m2, to buduje 120m2 niezależnie od tego, czy grzeje tym czy owym. A to akurat ciekawe stwierdzenie. To znaczy kto zakłada że buduje dany metraż i nie myśli gdzie co będzie w domu robił? Najwyżej zmniejszy sypialnię, pokoje dzieci, salon lub cokolwiek innego, żeby wygospodarować miejsce na skład opału? No bez żartów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.09.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) SPECYFIKACJA TECHNICZNA Pompa Ciepła:Stiebel Eltron WPC 05 Odwierty:130m sonda muovitech Moc Grzewcza:5,82 kW COP:4,79 Zasobnik CWU:175 Dla obiektu:do 130m2 Cena:32 500 zł Pompę tej firmy, tylko rocznik 1992 i z COP w okolicach 3 wynalazł mi szwagier na ebay.de, za jakieś 2000zł. Tylko, że miałem ju przyjącze gazowe. Pompa była sprawna, cały czas wpięta w instalację , po przeglądzie autoryzowanego serwisu w 2013r. Czyli są i działają. A jak ktoś ma miejsce na kolektor poziomy, to przy odrobinie wiedzy zawartej tu, na forum jest w stanie z powyższej ceny uszknać jakieś 4-5tys zł. Edytowane 11 Września 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2015 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 A to akurat ciekawe stwierdzenie. To znaczy kto zakłada że buduje dany metraż i nie myśli gdzie co będzie w domu robił? Najwyżej zmniejszy sypialnię, pokoje dzieci, salon lub cokolwiek innego, żeby wygospodarować miejsce na skład opału? No bez żartów... Widzisz Panie szanowny, sytuacja wygląda tak,że to wszystko było już X-razy przez tych typków wałkowane na różnych jak się później okazywało śmieciowych wątkach. W pewnym momencie dyskutuje się o jednym a zaraz ktoś wyrywa odpowiedź z kontekstu i wali swoje teoryje, te jedynie słuszne i właściwe dla każdego. Fakt jest jeden: jak budujesz 120m2, to oznacza to tyle,że takiej wielkości dom powstaje i raptem nie napuchnie o dodatkowe 10 czy 20m2, bo ktoś wstawia tam kocioł taki czy inny. Różnica polega na rozplanowaniu pomieszczeń w zależności od tego, co sobie inwestor zakłada albo do czego przymierza się tymczasowo z inna perspektywą na przyszłość. Ludzie mają projekty domów pod gaz i adaptują pod np. pellet, bywa odwrotnie itd. Temat z kominami tez był przez nich wałkowany i skoro taki Liwko czy Arturo mają kominy do kominków, to nic prawie nie zaoszczędzili, bo postawili owe kominy zamiast do kotłowni w salonie a inni normalni ludzie wychodzą z założenia, że kotłownia jest w kotłowni i tam jest urządzenie grzewcze i komin.... itd, cięzko jednak n-ty raz to samo tym samym powtarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.09.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Niech i będzie za 30tys to podaj namiary ale w tej kwocie ma być wszystko, płace, przychodzę i pompa grzeje. Jak nie to twoje posty ze można zrobić w takiej kwocie są o kant dupy rozbić jak posty TB. Mowa o pompie gruntowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.09.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Widzisz Panie szanowny, sytuacja wygląda tak,że to wszystko było już X-razy przez tych typków wałkowane na różnych jak się później okazywało śmieciowych wątkach. W pewnym momencie dyskutuje się o jednym a zaraz ktoś wyrywa odpowiedź z kontekstu i wali swoje teoryje, te jedynie słuszne i właściwe dla każdego. Fakt jest jeden: jak budujesz 120m2, to oznacza to tyle,że takiej wielkości dom powstaje i raptem nie napuchnie o dodatkowe 10 czy 20m2, bo ktoś wstawia tam kocioł taki czy inny. Różnica polega na rozplanowaniu pomieszczeń w zależności od tego, co sobie inwestor zakłada albo do czego przymierza się tymczasowo z inna perspektywą na przyszłość. Ludzie mają projekty domów pod gaz i adaptują pod np. pellet, bywa odwrotnie itd. Temat z kominami tez był przez nich wałkowany i skoro taki Liwko czy Arturo mają kominy do kominków, to nic prawie nie zaoszczędzili, bo postawili owe kominy zamiast do kotłowni w salonie a inni normalni ludzie wychodzą z założenia, że kotłownia jest w kotłowni i tam jest urządzenie grzewcze i komin.... itd, cięzko jednak n-ty raz to samo tym samym powtarzać. Ale ty pieprzysz farmazony. Jeżeli w domu 120m2 chcesz zrobić kotłownie, to jakim kosztem? Kosztem pozostałych pomieszczeń! Czyli z powierzchni użytkowej dla rodziny 120m2, robi się nagle 110m2. No ale ty dalej się chwalisz, że masz dom 120m2. Wspaniała jest ta twoja logika Z tym kominem to też dobre. Czyli jeżeli wywaliłem jeden komin z dwóch, to nic nie zaoszczędziłem bo i tak mam jeden. Normalnie geniusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Jest projekt domu, w nim jest kotłownia, bo ktoś zakłądał,że tam będzie kocioł z podajnikiemBudując zmienia zdanie, np. powiększa sobie spiżarnię zmniejszając ową kotłownię i ląduje tam np. wiszący kocioł gazowy Nie wywalaj wszystkiego do jednego wora. Jak ktoś buduje z myślą o PC czy grzaniu prądem, to wybiera taki a nie inny projekt domu i porusza się z wyborami w zakresie, na jaki pozwala jego dom, jego finanse itd. Jak ktoś zakładał np. na etapie budowy gaz, ma w miarę dużą tzw. kotłownię, to bez problemu adoptuje to na np. kocioł pelletowy czy groszkowy Zaoszczędziłeś coś na kominie ale nie tyle, co normalnie z Arturo powtarzacie, już było to wałkowane, nawet z liczbami, wiec co znowu .... zgrywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Widzisz Panie szanowny, sytuacja wygląda tak,że to wszystko było już X-razy przez tych typków wałkowane na różnych jak się później okazywało śmieciowych wątkach. W pewnym momencie dyskutuje się o jednym a zaraz ktoś wyrywa odpowiedź z kontekstu i wali swoje teoryje, te jedynie słuszne i właściwe dla każdego. Fakt jest jeden: jak budujesz 120m2, to oznacza to tyle,że takiej wielkości dom powstaje i raptem nie napuchnie o dodatkowe 10 czy 20m2, bo ktoś wstawia tam kocioł taki czy inny. Różnica polega na rozplanowaniu pomieszczeń w zależności od tego, co sobie inwestor zakłada albo do czego przymierza się tymczasowo z inna perspektywą na przyszłość. Ludzie mają projekty domów pod gaz i adaptują pod np. pellet, bywa odwrotnie itd. Temat z kominami tez był przez nich wałkowany i skoro taki Liwko czy Arturo mają kominy do kominków, to nic prawie nie zaoszczędzili, bo postawili owe kominy zamiast do kotłowni w salonie a inni normalni ludzie wychodzą z założenia, że kotłownia jest w kotłowni i tam jest urządzenie grzewcze i komin.... itd, cięzko jednak n-ty raz to samo tym samym powtarzać. Po raz kolejny piszesz bzdury i wszyscy normalni to wylapuja. Zakładasz tak jak Ci Instaltechnic pisał, że inwestorzy to idioci.Być może samych takich spotkales wśród swoich klientów na kotły na ekosyf czemu się nie dziwię Ale jeszcze raz powtarzam, jeśli ktoś wie że nie będzie potrzebował kotłowni i składu opału w 120m2 to chyba nie będzie aż tak tepy i wybierze do budowy projekt bez tych pomieszczeń czyli czyli automatycznie mniejszy dom i ze 120m2 zrobi mu się 105-110m2. Edytowane 11 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.09.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Jest projekt domu, w nim jest kotłownia, bo ktoś zakłądał,że tam będzie kocioł z podajnikiem Budując zmienia zdanie, np. powiększa sobie spiżarnię zmniejszając ową kotłownię i ląduje tam np. wiszący kocioł gazowy Nie wywalaj wszystkiego do jednego wora. Jak ktoś buduje z myślą o PC czy grzaniu prądem, to wybiera taki a nie inny projekt domu i porusza się z wyborami w zakresie, na jaki pozwala jego dom, jego finanse itd. Jak ktoś zakładał np. na etapie budowy gaz, ma w miarę dużą tzw. kotłownię, to bez problemu adoptuje to na np. kocioł pelletowy czy groszkowy Zaoszczędziłeś coś na kominie ale nie tyle, co normalnie z Arturo powtarzacie, już było to wałkowane, nawet z liczbami, wiec co znowu .... zgrywasz? A ten dalej te swoje durnoty. Jeżeli kogoś stać na 100m2, to budując dom bez kotłowni ma dalej 100m2. Ale jak buduje 100m2, ale 10m2 zabierze mu kotłownia, to przestrzeń życiowa zmniejsza się mu do 90m2!!! Ma 90m2 ale zapłacił za 100m2! Czy jak z tych pozostałych 90m2 bedzie chciał zrobić np. 30m2 biura, to dalej będzie miał mieszkalnej 90 czy zostanie tylko 60m2? No to jest tak wszystko przecież logiczne, że tylko branża może to podważać i próbować z ludzi robić głupków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.09.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Chamie zakichany Wal się na ryj, niestety do tego jak zwykle sprowadza się rozmowa z Tobą, zaczynasz po chamsku a później zdziwionym, że ktoś ma czelność w podobnym tonie odpowiadać Ty się palancie nie nadajesz do rozmowy i powinieneś mieć trwałego banana a nie tylko na 3-4dni, bo nic cię to nie uczy. Może odpowiedzi bezpośrednie do czegoś tutaj pewne osoby zmuszą Przypomnieć ci tok naszej rozmowy? Może jednak podrapiesz się po tym swoim pustym łbie zanim kogoś oskarżysz! Ti jest twój pierwszy post dzisiaj do mnie, następne tylko były w jeszcze gorszym tonie. Nie pierwszy raz udowadniasz, że słomka z butów wychodzi Co za gość, już kota ogonem wykręcasz? Tak Ci do łba wejść nie może jaka jest róznica między miejscem na tonę węgla a tone pelletu, że musisz sens wypowiedzi przekręcać. Znowu chcesz wracać do wypisywania x-stron pierdół niestworzonych, Ty sobie nazywaj dane pomieszczenie pralnią, pralnio-suszarnią, siłką, czy jak tam chcesz, ktoś inny w tym miejscu będzie miał rowery a na ścianie kocioł gazowy a ktoś inny będzie miał dany kocioł i miejsce na węgiel a ktoś inny zrobi większe pomieszczenie i będzie miał w nim pellet i gówno Ci do tego, co sobie ktoś we własnym domu robi i wymyśli. Edytowane 11 Września 2015 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Fujaro72, jak ktoś zakłada PC, to sobie ją wstawi i będzie miał do tego odpowiedni dom Jak ktoś chce kocioł na pellet, to wybiera taki a nie inny projekt Metry to jednak metry i jak jest ich 120m2, to raptem ich nie ubywa czy nie przybywa Tutaj jest konkretna osoba z jakimś pomysłem i zamiast rozmawiać w temacie znowu 2wspaniałych zmienia wszystko o 180st., sprowadza na jakiś ogólny poziom dyskusji o bliżej nieokreslonym, niewybudowanym domu i stara się wmawiać,że w tym teoretycznym to ma być tak. Od tego to Wy dwaj spamerzy mieliście założone po 2wątki spamerskie, gdzie do pewnego czasu próbowano dyskutować. Teraz to samo szambo jest przenoszone tutaj. a co z osoba pytającą? Co ma sobie dom wyburzyć i wybodowac w/g jedynie słusznego podejścia Fujary czy Pifka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 11.09.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Ale co Ty tu chcesz udowodnić, ze gość nierozważnie zrobił ? Facet z firmą remontową, często poza domem, żona lekarka. Generalnie kasy nie brak. Palety z "eko"węglem w garażu. Dymu nie miał tylko jeden sezon, jak dobrze trafił z paliwem do ustawień sterownika. Poza tym tragedia. No, ale na szczeście to juz koniec. Teraz będzie miał taniej i bez obsługowo, a i sympatia sąsiadów wzrośnie. Jak mnie czasami ściska jak takie "teorie" czytam. Oczywiście kupłi PC i sąsiedzi go polubili, żona przestała zdradzać, kontrahenci przestali zalegać, a kury same zaczęły się nieść i Ty to wiesz. Ludzie luzujcie w tych swoich fantazjach. Przy tych uwarunkowaniach jak on sobie radził do tego momentu. Ona lekarka, on poza domem, może mieli dziadka który te worki dźwigał albo przychodził ktoś z pacjentów . Dziadek pewnie zmarł, a pacjenci chodzą do prywatnej przychodni w związku z tym teraz w tygodniu nie ma komu węgla załadować. Dom na 3 kondygnacje i nie miał miejsca na opał? Może właśnie ten garaż dlatego był większy. Zresztą dla workowanego opału raczej nie ma znaczenia gdzie jest przechowywany w garażu, kotłowni ,piwnicy czy innym pomieszczeniu gospodarczym. Inaczej jest gdy jest on sypki. Mam znajomych lekarza, inżyniera, prawnika, którzy bez problemu obsługują kocioł na ekogroszek podobnie jak dbają o odśnieżanie, koszenie i ogródek bo nie utrzymują ogrodnika. To są tacy sami sąsiedzi jak pozostali. Ustawienia dobiera się do opału a nie opał do ustawień. To tak na marginesie. Po 2-3 sezonach można znaleźć w okolicy sprawdzony skład lub kogoś kto za flaszkę lub 100-200 zł przyjdzie i ustawi. Bogatemu wszystko wolno z tym że może się rozczarować co do faktycznych efektów tej zmiany w swoim domu. Tym bardziej jeżeli porówna to z sąsiadami, którzy przeszli na gaz lub tylko zmienili sterownik w swoim kotle za 300-500 zł. No ale według Twoje torii tamtych nikt nie lubi a jego odkąd będzie miał PC wszyscy pokochali. Człowiek dla uczucia robi nie takie głupstwa. Ludzie sobie życie odbierają, co przy tym znaczy wydatek 40-50 k na PC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Przypomnieć ci tok naszej rozmowy? Może jednak podrapiesz się po tym swoim pustym łbie zanim kogoś oskarżysz! Ti jest twój pierwszy post dzisiaj do mnie, następne tylko były w jeszcze gorszym tonie. Nie pierwszy raz udowadniasz, że słomka z butów wychodzi wspomniałęm o debilnym argumencie, który wałkowany był przez wiele osób na waszych wątkach spamerskich w odpowiedzi bezpośrednio nazwałes mnie tępakiem, więc Ci odpowiedziałem,że tępak to Cię zrobił, na co napisałeś cos o gnoju a ja ci odpowiedziałem, co byś się na ryj wywalił... Spróbuję jeszcze raz: 1. Każdy buduje dom, jaki sobie zaplanował, wymarzył na podstawie swojego projektu 2. Ktoś wybiera PC, to porusza się w swoich wyborach w danym zakresie 3. Ktoś buduje z myślą o groszku, to wybiera taki projekt i na nim bazuje 4. Konkretny metraż to konkretny metraż i nie maleje ani nie puchnie Najważniejsze chyba jednak jest to, po co się zmienia sens wypowiedzi i prowadzi dyskusyje wymyślone skoro pada jakies konkretne pytanie i pojawia się konkretny dylemat do rozważań. Od takich dziwnych wypowiedzi przypominam,że z kolegą Arturo załozyliście 2 czy 3wątki, tam można o takich wymyślonych domach dyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.09.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 no ale jeśli ja w kotłwnii 5m2 mam także pralkę kosz na ciuchy , szafkę na buty , wieszak na kurtki a u ciebie bedzie w tym miejscu węgiel[pomijam czystość w domu] to przyznasz że żeby mieć takie pomieszczenie to musisz wydać najpierw parę złotych na budowę jarecki jakbyś na moje głupoty odpowiedziaał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts