Gość Arturo72 11.09.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Jest projekt domu, w nim jest kotłownia, bo ktoś zakłądał,że tam będzie kocioł z podajnikiem O widzisz jak ładnie piszesz,o to właśnie chodzi. A jak ktoś zakładał od samego początku ze nie będzie miał ekosyfu w domu to co ? Też wybierze do budowy dom z kotłownia i ze składem opału czy jednak dom mniejszy czyli tańszy w budowie ? Tego nie możecie za żadne skarby pojąć uważając inwestorów za nie myślących idiotow którzy widzą tylko ekosyf. Sam ładnie odpowiedzies sobie i przyznajesz ze dom zz ekosyfem musi być większy a przez to droższy w budowie o kotłownię i skład opału. I do systemu na ekosyf dolicza się i kotłownie i pom.na opał. Edytowane 11 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 jarecki jakbyś na moje głupoty odpowiedziaał Nie odpisywałem, bo to też już padało na ich wspaniałych wątkach spamerskich Jeden użytkownik próbował dyskutować, pokazał nawet zdjęcia, dalej zrównano go z błotem.... może się sam odezwie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.09.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Fujaro72, jak ktoś zakłada PC, to sobie ją wstawi i będzie miał do tego odpowiedni dom Jak ktoś chce kocioł na pellet, to wybiera taki a nie inny projekt Metry to jednak metry i jak jest ich 120m2, to raptem ich nie ubywa czy nie przybywa Ubywa, ubywa.... Podobnie jak w sytuacji, kiedy zamiast węglem zaczyna palić pelletami. Bo pelety zajmują więcej miejsca, wiec mu ich ubywa.... Przecież sam to zauważyłeś.. I trzeba zrezygnować z pralki, czy stołu do majsterkowania w kotłowni, czy garażu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.09.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 wspomniałęm o debilnym argumencie, który wałkowany był przez wiele osób na waszych wątkach spamerskich w odpowiedzi bezpośrednio nazwałes mnie tępakiem, więc Ci odpowiedziałem,że tępak to Cię zrobił, na co napisałeś cos o gnoju a ja ci odpowiedziałem, co byś się na ryj wywalił... Spróbuję jeszcze raz: 1. Każdy buduje dom, jaki sobie zaplanował, wymarzył na podstawie swojego projektu 2. Ktoś wybiera PC, to porusza się w swoich wyborach w danym zakresie 3. Ktoś buduje z myślą o groszku, to wybiera taki projekt i na nim bazuje 4. Konkretny metraż to konkretny metraż i nie maleje ani nie puchnie Najważniejsze chyba jednak jest to, po co się zmienia sens wypowiedzi i prowadzi dyskusyje wymyślone skoro pada jakies konkretne pytanie i pojawia się konkretny dylemat do rozważań. Radzę przeczytać jeszcze raz nasz dialog. A później jeszcze raz i jeszcze. Może wreszcie wyłapiesz gdzie słomka zaczęła ci wychodzić. Co do domu to dalej bzdury wypisujesz, ale branżysta oczywiście broni swojego chlebka, więc się nie dziwię. Najważniejsze żeby zwyczajni inwestorzy zrozumieli. Bywaj jarecki, trafiasz do ignorowanych w doborowe towarzystwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 O widzisz jak ładnie piszesz,o to właśnie chodzi. A jak ktoś zakładał od samego początku ze nie będzie miał ekosyfu w domu to co ? Też wybierze do budowy dom z kotłownia i ze składem opału czy jednak dom mniejszy czyli tańszy w budowie ? Tego nie możecie za żadne skarby pojąć uważając inwestorów za nie myślących idiotow którzy widzą tylko ekosyf. Chłopie czytaj odpowiedzi! Każdy wybiera to, co sobie wymarzył, jeden prąd, drugi gaz, trzeci PC, czwarty co innego i nikt nie musi rezygnować z metrów, bo w imię czego? Jak chce 120, to buduje 120 i tyle. Ja nie mam miejsca na większy skład i każę dowozić sobie po 20worków ze złożeniem we wskazane miejsce, ktoś inny wykorzysta ścianę przy garażu i ustawi wzdłuż itd. Nie musisz mieć hali magazynowej na opał. To abstrakcja jakaś. O to właśnie chodzi,że jeden wybiera takie projekty a inny wybiera inne. Tylko Ty chcesz wszystkim te jedynie słuszne wciskać, niczym wcześniej podawany przykład z kredytem we frankach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Ubywa, ubywa.... Podobnie jak w sytuacji, kiedy zamiast węglem zaczyna palić pelletami. Bo pelety zajmują więcej miejsca, wiec mu ich ubywa.... Przecież sam to zauważyłeś.. I trzeba zrezygnować z pralki, czy stołu do majsterkowania w kotłowni, czy garażu...... Fotohobby, dom jako całość gabarytu jest ten sam Zmienną jest ilość zagospodarowywanego miejsca na dane cele. Tak, w życiu zawsze jest tak,że coś jest kosztem czegoś. Wagę tego bardziej ważnego od tego mniej ważnego każdy dobiera samodzielnie w/g własnych potrzeb czy poglądów. Tak, pelletu musisz objętościowo mieć więcej, ale jak nie ma problemu z zakupem, to też nikt nie musi tego kupować na cały rok, kupi 3-4razy częściej jak węgla i tyle. Wszystko jest dla ludzi a każdy podejmuje własne decyzje, kilka przykładów podawał tutaj m.in. Regut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.09.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Czyli Polski chinol cena sama mówi za siebie. Wystarczy popatrzeć i przewinać dalej tą stronę co podał sam Liwko Pompa 9KW tej firmy w wykonaniem DZ pionowego to 30000 zł NETTO ... I tak właśnie jest z tymi wyliczeniami podawanymi przez Liwko i Arturo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.09.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Jak mnie czasami ściska jak takie "teorie" czytam. Oczywiście kupłi PC i sąsiedzi go polubili, żona przestała zdradzać, kontrahenci przestali zalegać, a kury same zaczęły się nieść i Ty to wiesz. Ludzie luzujcie w tych swoich fantazjach. Przy tych uwarunkowaniach jak on sobie radził do tego momentu. Ona lekarka, on poza domem, może mieli dziadka który te worki dźwigał albo przychodził ktoś z pacjentów . Dziadek pewnie zmarł, a pacjenci chodzą do prywatnej przychodni w związku z tym teraz w tygodniu nie ma komu węgla załadować. Dom na 3 kondygnacje i nie miał miejsca na opał? Może właśnie ten garaż dlatego był większy. Zresztą dla workowanego opału raczej nie ma znaczenia gdzie jest przechowywany w garażu, kotłowni ,piwnicy czy innym pomieszczeniu gospodarczym. Inaczej jest gdy jest on sypki. Mam znajomych lekarza, inżyniera, prawnika, którzy bez problemu obsługują kocioł na ekogroszek podobnie jak dbają o odśnieżanie, koszenie i ogródek bo nie utrzymują ogrodnika. To są tacy sami sąsiedzi jak pozostali. Ustawienia dobiera się do opału a nie opał do ustawień. To tak na marginesie. Po 2-3 sezonach można znaleźć w okolicy sprawdzony skład lub kogoś kto za flaszkę lub 100-200 zł przyjdzie i ustawi. Bogatemu wszystko wolno z tym że może się rozczarować co do faktycznych efektów tej zmiany w swoim domu. Tym bardziej jeżeli porówna to z sąsiadami, którzy przeszli na gaz lub tylko zmienili sterownik w swoim kotle za 300-500 zł. No ale według Twoje torii tamtych nikt nie lubi a jego odkąd będzie miał PC wszyscy pokochali. Człowiek dla uczucia robi nie takie głupstwa. Ludzie sobie życie odbierają, co przy tym znaczy wydatek 40-50 k na PC . Po prostu miał dosyć węgla i pieniądze na to, by wejść w inny, bezobsługowym system. Po prostu ułatwić sobie życie. Nie wiem, po co teorie do tego dorabiać ? Jeżeli mógł wydać 40tyś zł po to by mieć 1 czyściej 2 wygowniej 3 taniej ...to cieszę sie, że to zrobił. Mogł przecież kupić sobie samochód a nam smrodzić dalej. I oby takich znajdowało się w mojej okolicy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.09.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Wystarczy popatrzeć i przewinać dalej tą stronę co podał sam Liwko Pompa 9KW tej firmy w wykonaniem DZ pionowego to 30000 zł NETTO ... I tak właśnie jest z tymi wyliczeniami podawanymi przez Liwko i Arturo ... No łapy opadają... C7a z kolektorem pionowym to 30672zł bruttro! Ale to jest cena wyjściowa, nikt nie każe ci jej płacić! Zawsze idzie te kilka procent utargować! Na oknach dachowe dostałem 24% rabatu!!! Dlaczego tutaj miałbym się nie potargować? Ja za podobny zestaw zapłaciłem 27tyś., myślę że teraz można uzyskać podobną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.09.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Fotohobby, dom jako całość gabarytu jest ten sam Zmienną jest ilość zagospodarowywanego miejsca na dane cele. Tak, w życiu zawsze jest tak,że coś jest kosztem czegoś. I własnie o to chodzi. Opał, kocioł zajmuje ileś m2, za które trzeba było zapłacić. Jakby pomyśleć, to moznaby postawić na inny system, zmniejszyć kotłownię i mieć wtedy za te same pieniadE "większy" dom (z większa powierzchnia użytkowa), albo zmniejszyć tą kotłownię kosztem zmniejszenia wymiarów domu i zapłacić za niego mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.09.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Dom ma być dla ciebie, a nie ty dla domu. Masz przyjść z pracy do domu, w którym jest ciepło i nie interesować się tak przyziemnymi sprawami jak ogrzewanie. W domu i na działce i tak jest wystarczająco dużo do roboty.. To właśnie widać że nie masz żadnego pojęcia o nowoczesnych kotłach ... Kocioł na ekogroch z podajnikiem rozpala się raz i działa on cały czas. Nowoczesne sterowniki mają funkcję powiadamiania jak kończy się opał , jak jest jakis błąd , jak wygaśnie , mają też możliwość sterowania i nadzoru kotła przez internet z dowolnego miejsca ... Tak naprawdę wizyta w kotłowni zależnie od wielkości domu i temepratur na zewnatrz (i wewnątrz domu) to 7-14 dni (około) i w tym czasie trzeba zając się kotłem (załadunek opału , wywalenie popiołu i ewentualne czyyszczenie). W moim przypadku sądzę że zajmuje to z 15 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.09.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Ja się pytam gdzie namiary na ta firmę to zadzwonię.bo tak to można równie dobrze pisac ze pompa powietrza za 5 tys ogrzeje dom. Co do kominów to bez przesady, sracie się jakby to w milionach kosztowało. Nawet gdybym zrobił pompę w co wątpię nie znajdę do 30tys gruntowej aby było wszystko to i tak bym robił komin domowy aby mieć jakąs alternatywę. Komin zapela 3 tys, budowa nic bo moi budowlańcy nie ważne czy z kominem czy bez za kondygnacje brali 7 tys za robotę. Wie3 tys nie majątek a w razie co mogę kocioł mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Chłopie czytaj odpowiedzi! Każdy wybiera to, co sobie wymarzył, jeden prąd, drugi gaz, trzeci PC, czwarty co innego i nikt nie musi rezygnować z metrów, bo w imię czego? Jak chce 120, to buduje 120 i tyle. No dokładnie,kto sobie wymarzyl babranie się w syfie to MUSI wybudować większy i drozszy dom o kotłownię i skład opału. Zatem nie wciskajcie i nie oglupiajcie ludzi ze system grzewczy na ekosyf jest tanim systemem grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 I własnie o to chodzi. Opał, kocioł zajmuje ileś m2, za które trzeba było zapłacić. Jakby pomyśleć, to moznaby postawić na inny system, zmniejszyć kotłownię i mieć wtedy za te same pieniadE "większy" dom (z większa powierzchnia użytkowa), albo zmniejszyć tą kotłownię kosztem zmniejszenia wymiarów domu i zapłacić za niego mniej Wiesz główne pytanie brzmi o jaką ilość miejsca chodzi?, bo z wypowiedzi tutaj przedstawianych wynika,że chyba trzeba mieć jakiś super hangar... Fizycznie np. kocioł 12kW z wyjściem spalin w góre zajmuje 65cm na głębokość i 113cm na szerokość z koszem i podajnikiem, nad tym koszem możesz powiesić np. bojler. Od przodu do obsługi potrzebujesz powiedzmy 60cm, jak chcesz, aby to pomieszczenie nie było wielgaśne, ale dajmy na to jestem grubszy i niech będzie zamiast 1,5m 2m, na szerokość wystarczy do obsługi kotła 155cm, ale tez niech będzie 2m, czyli mówimy o pomieszczeniu 2metry na 2metry, gdy nie będziemy mieli tam większej ilości węgla albo 2 na 3metry, aby mieć tyle węgla, aby na jakiś czas było wygodnie.... Teoretycznie to możemy też powiedzieć tak oczywiście wszystko ubarwiając i spłycając: Kowalski buduje dom, ma miejsce na kocioł, ale chce jednak PC, zakładamy,że kotłownia już stoi, kominy postawione.... , koszty instalacji obu źródeł będą zblżone zatem zamiast np. 6,3tys. na kocioł plus np. 800zł za bojler wiszący 140L wydaje 18tys. na PC powietrzną plus zasobnik 300L, taki lepszy za 3,5tysia..... ma się wprowadzić zaraz, jakoś trzeba żyć, więc zamiast lepszej np. kuchenki i fajniejszego TV kupuje tańsze, mniejsze i jest średnio happy z tego powodu, ale ma PC! drugi obraz jest taki, kupuje z myslą o okresie np.10lat kocioł z bojlerem, bierze droższą kuchenkę, taką wypasioną, fajna lodówkę, fajny TV i kosztem tego,że co jakiś tydzień musi dorzucić węgla korzysta z bardziej mu odpowiadających urządzeń domowych.... a za 10lat montuje PC, bo wówczas będzie miał na to środki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.09.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Dałem Ci przykład sąsiada który również w nowym domu spala prawie 3t ekosyfu za 2,5tys.zł a ja 1tys.zł za rok. Gdzie tu widzisz "oszczednosci" ekosyfu i czemu tak jest ? A mnie ogrzewanie CO + CWU za CAŁY rok kosztowało około 1500zł (2,5 tony opału) ... Dokładnie 2 tony miału po 570zł + 0,5 tony ekogroszku po 800zł. A dom większy mam od Ciebie , gorzej ocieplony , bez płyty fundamentowej , z gorszymi oknami , ze zwykłymi materiałami ociepleniowymi ... Ja jestem zadowolony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Kowalski buduje dom, ma miejsce na kocioł, ale chce jednak PC, zakładamy,że kotłownia już stoi, kominy postawione.... , koszty instalacji obu źródeł będą zblżone Czemu z Kowalskiego robisz idiotę jak typowego posiadacza ekosyfu ? Kto mądry buduje kotłownię i kominy wiedząc,że nie będzie miał ekosyfu w domu ? Wg mnie tylko idiota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.09.2015 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Nie obraźcie się ale bawi mnie to poziom się ku...a zajebisty zrobił. To oczywiste że jak ktoś buduje pod groch to przeważanie ma w projekcie jakąś kotłownię.ja miałem gaz kotłownia w domu, ale gazu nie mam. Przeniosłem kotłownie do garażu zrobiłem garaż na dwa samochody, a pierwotną kotłownię przerobiłem na większy wiatrołap z szafą wnękową. Kotłownia w sensie siany i strop miałem za darmo powiedzmy było to odszkodowanie. Starałem się robić to co robiłem z przemyśleniem i w miarę posiadanego budżetu, to że teraz pewnie zrobiłbym inaczej to czasu nie cofnie i bujam się z tym co mam uważam to za dobre rozwiązanie ale mogłem zrobić lepiej. Wiadomo że każdy metr kosztuje ale jak taki był projekt to widziały gały.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.09.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Jarecki gniotom tego nie wytlumaczysz. Ja się pytam gdzie ta firma co wszystko zrobi z częściami za 30 tys, mowa o pompie gruntowej jak liwko pisał. A mądry ekosyf 72 śmiał się ze jestem jeleń skoro mi proponowano za 70tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Jarecki gniotom tego nie wytlumaczysz. Ja się pytam gdzie ta firma co wszystko zrobi z częściami za 30 tys, mowa o pompie gruntowej jak liwko pisał. A mądry ekosyf 72 śmiał się ze jestem jeleń skoro mi proponowano za 70tys Bo jesteś jeleń: http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/domy-do-130m2/smartheat-classic-008i.html http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/domy-do-130m2/stiebel-eltron-wpc-05.html Może trzeba by odejść od smieciucha bo Ci szkodzi widać... I co Panie Gniocie ? Kopara opadła ? Jesteś jeleń łykając ofertę za 70tys.zł ? Edytowane 11 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.09.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 To oczywiste że jak ktoś buduje pod groch to przeważanie ma w projekcie jakąś kotłownię... To jest oczywiste dla normalnych, myślących ludzi Niekoniecznie dla spamerów i zadymiarzy niosących na siłę jedynie słuszne przesłanie. Oni nie rozumieją,że coś w trakcie budowy się przerabia, adoptuje do aktualnych potrzeb i środków,zmienia się zdanie.... to już jest faza S-F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts