Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Ja musiałbym wybudować dom większy o jedno pomieszczenie czyli o pralnie i suszarnie bo w łazience bym nie prał i nie suszyl a wiedziałem już przed wyborem projektu ze nie będzie u mnie ekosyfu to z kotłowni powstała pralnia i wybrałem dom o ok.10-15m2 mniejszy czyli tańszy w budowie.

A dlaczego byś nie suszył ? Właśnie w większości w łazience się suszy właśnie pranie i jest tam pralka ...

Robienie pomieszczenia dla pralki i suszarki to już jest ewidentny DEBILIZM , jak można kupić sobie pralko-suszarkę , albo samą suszarkę za 1000-2000zł .Po co pomieszczenie za dużo większą kwotę ?

Ja właśnie po to dałem pralkę w kotłowni i dodatkowo kotłownia za spiżarnię aby wykorzystać na max te pomieszcznie , bo nie stać by mnie było na to aby stał tam tylko sam kocioł. Szkoda by mi było metrów i sądzę że każdy kotłownię używa także jako przynajmiej jako jakies dodatkowe pomieszczenie gospodarcze ...

W łazience mam wannę i kabinę prysznicową i 2 umywalki i już by tam pralka nie weszła , choć może jakby się postarać ;-)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No łapy opadają...

C7a z kolektorem pionowym to 30672zł bruttro! Ale to jest cena wyjściowa, nikt nie każe ci jej płacić! Zawsze idzie te kilka procent utargować! Na oknach dachowe dostałem 24% rabatu!!! Dlaczego tutaj miałbym się nie potargować?

Ja za podobny zestaw zapłaciłem 27tyś., myślę że teraz można uzyskać podobną cenę.

Gdzie cała reszta podłogówki grzejniki itp. W tej cenie mam groch z wszystkim z możliwością ulepszenia z czasem do PC

Czemu z Kowalskiego robisz idiotę jak typowego posiadacza ekosyfu ?

Kto mądry buduje kotłownię i kominy wiedząc,że nie będzie miał ekosyfu w domu ? Wg mnie tylko idiota :)

Potrafisz człowieku zrozumieć,że coś się może w trakcie budowy zmienić a budowa do jakiegoś stopnia pociągnięta?

Gość Arturo72

To jest oczywiste dla normalnych, myślących ludzi

Niekoniecznie dla spamerów i zadymiarzy niosących na siłę jedynie słuszne przesłanie.

Oni nie rozumieją,że coś w trakcie budowy się przerabia, adoptuje do aktualnych potrzeb i środków,zmienia się zdanie.... to już jest faza S-F

A etapu przed budową nie ma ?

To jest najważniejszy etap,właśnie dla myślacych ludzi,bo nie myślący po budowie dopiero jak wybudowali kotłownię i kominy zastanawiają się czym grzać.

Wiem,że głownie Twoi klienci są takimi ludźmi i dlatego bardzo na rękę Ci,żeby inwestorzy byli właśnie tacy zacofani.

Potrafisz człowieku zrozumieć,że coś się może w trakcie budowy zmienić a budowa do jakiegoś stopnia pociągnięta?

A potrafisz człowieku zrozumieć,że zanim się zacznie budowę to się wybiera projekt ?

A przeznaczenie domu i system grzewczy determinuje o wyborze projektu i wielkości domu ?

Potrafisz to zrozumieć czy nie ?

Czy inwestorów i swoich klientów traktujesz jak bezmyślną maź lub ludzi lekko spaczonych bo ich marzeniem jest babranie się w syfie ?

Edytowane przez Arturo72

Widzisz Arturku, czasami jest tak,że dom buduje się długo, sposobem gospodarczym z pomocą rodziny np.

w trakcie budowy okazuje się,że dostałeś lepszą pracę, zaczynasz zarabiać więcej i zmieniają się Twoje priorytety.... a z nimi zmieniają się decyzje inwestycyjne

życie pisze różne scenariusze.

ogarniasz?

Powtarzam,że ludzie sami wybierają projekty i budują tak, jak oni planują i chcą mieszkać, kupują takie a nie inne wyposażenie i takie a nie inne źródło ciepła.

Nie robią tak, jak im tylko w jedynie słuszny sposób np. taki Arturo każe.

Chcesz nawracać na PC, rób to na wątkach przy wyborze projektu domu czy odpowiadaj na zapytania planujących budowy, tam kaznodziejstwo może Ci wyjść, bo jak się sam na własnej skórze wiceprezesie od sprzedaży pomp ciepła przekonałeś, zbańczyłeś wać Pan.

Gość Arturo72
Ekosyf 72 co mi pokazujesz pompy po 5kw, mam większy dom niż twoja buda dla psa a sam wsadził 9kw.

Ja tam widzę 7,8kW i 5,82kW a jakiej mocy ty potrzebujesz do swojego domu ?

Przeczytaj dane ze swojego OZC pod tytułem projektowe obciążenie cieplne.

Pytam się,jesteś jeleniem łykając ofertę na 70tys.zł czy nie po tym co ci pokazałem ?

Gość Arturo72

Powtarzam,że ludzie sami wybierają projekty i budują tak, jak oni planują i chcą mieszkać, kupują takie a nie inne wyposażenie i takie a nie inne źródło ciepła.

Nie robią tak, jak im tylko w jedynie słuszny sposób np. taki Arturo każe.

Powtarzam,to nie opowiadajcie idiotyzmów wszem i wobec że system na ekosyf z kotłownią i kominami jest tanim systemem grzewczym w nowobudowanym domu bo tak nie jest dla myślących inwestorów.

Nie odpisywałem, bo to też już padało na ich wspaniałych wątkach spamerskich

Jeden użytkownik próbował dyskutować, pokazał nawet zdjęcia, dalej zrównano go z błotem....

[ATTACH=CONFIG]330380[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]330381[/ATTACH]

może się sam odezwie....

Dawałem już nowsze wątki , dawałem też jak mam ustawiony opał w garażu , nawet nie tak dawno robiłem nowe zdjęcia , bo te co zamieściłeś były jak było robione przyłącze wody i pralka stała bokiem :)

Ale nie chce mi się już pisać , jedynie czytam , bo szkoda mi czasu pisać w kółko to samo ...

Ja tam widzę 7,8kW i 5,82kW a jakiej mocy ty potrzebujesz do swojego domu ?

Przeczytaj dane ze swojego OZC pod tytułem projektowe obciążenie cieplne.

Artek to ile koledze wychodzi to obciążenie, ha ?

Biorąc przykład z Ciebie musi to pomnożyć razy 3, dobrze piszę ?

Przy 3,5 wziąłeś 9kW czyli znowu coś kręcisz żeby Ci pasowało :)

Przepraszam ale więcej nie będzie bo nie mam czasu na pisanie głupot z Tobą latami.

Powtarzam,to nie opowiadajcie idiotyzmów wszem i wobec że system na ekosyf z kotłownią i kominami jest tanim systemem grzewczym w nowobudowanym domu bo tak nie jest dla myślących inwestorów.

cały czas chodzi o to,że to nie Ty oceniasz, tylko inwestor, to on decyduje co jest dla niego lepsze, wygodniejsze, przyjazne finansowo, mniej czy bardziej obsługowe - nie Ty o tym decydujesz, ani nie ja.

a co do tego czy jest coś tanie czy nie jest, raptem parę postów wyżej masz napisane, oczywiście subiektywnie przez użytkownika:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?240168-Dob%C3%B3r-mocy-pieca-Pompa-ciep%C5%82a-i-planowane-rozwi%C4%85zania&p=6940990&viewfull=1#post6940990

Po prostu miał dosyć węgla i pieniądze na to, by wejść w inny, bezobsługowym system.

Po prostu ułatwić sobie życie.

Nie wiem, po co teorie do tego dorabiać ?

.

Dokladnie trafiles w sedno dlatego tez moj ironiczny komentarz do twierdzenia jak to teraz sasiedzi go pokochaja po zmianie systemu ogrzewania.

Czy bedzie taniej?. Moim zdaniem w tej wymianie bardziej zyska na komforcie. Mysle ze ekologie i oszczednosci to raczej wtorne kwestie. Jezeli do tego mialo byc taniej to biorac pod uwage, srednie ocieplenie dokonane dopiero przy termomodernizacji, kaloryfery jako zrodlo gorne i konsekwencje z tym zwiazane przy Pc okaze sie ze wcale taniej nie bedzie pomimo sporych nakladow inwestycyjnych. Dlatego przy wiekszym zapotrzebowaniu na cieplo moze nastapic powrot do palenia mialu. Podobnie jak u ludzi w starszych domach ktorym podlaczono gaz lub olej opalowy i w wieksze mrozy dogrzewaja sie kominkiem lub smieciuchem dla klimatu:-) Masz racje ze mogl zainwestowac w solary, ogniwa lub auto z napedem hybrydowym. Jezeli tylko ma taka fantazje to czemu nie

Gość Arturo72
cały czas chodzi o to,że to nie Ty oceniasz, tylko inwestor, to on decyduje co jest dla niego lepsze, wygodniejsze, przyjazne finansowo, mniej czy bardziej obsługowe - nie Ty o tym decydujesz, ani nie ja. a co do tego czy jest coś tanie czy nie jest, raptem parę postów wyżej masz napisane, oczywiście subiektywnie przez użytkownika:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?240168-Dob%C3%B3r-mocy-pieca-Pompa-ciep%C5%82a-i-planowane-rozwi%C4%85zania&p=6940990&viewfull=1#post6940990
No jasne ale jak coś jest czarne czyli droższe to nie można twierdzić ze jest tanie. To nie widzimisię nikogo tylko matematyka. Jeśli system grzewczy na ekosyf na jaki decyduje sie inwestor przed wyborem projektu i przed budowa w domu 120m2 MUSI mieć kotłownię i skład opału o pow.ok.15m2 i komin i kocioł na ekosyf to wiadomo,że inwestor,który przed wyborem projektu i przed budową decyduje się system grzewczy który można powiesić w każdym pomieszczeniu wybierze projekt w którym NIE MUSI być kotłowni i składu opału nie musi być komina to siła rzeczy ten inwestor wybierze projekt mniejszy powierzchniowo czyli tańszy w budowie zakładając ze obaj mają takie same potrzeby.Ile razy można tłumaczyć tak prostą matematyczna sprawę. To już niezbyt rozgnieci i opoznieni w rozwoju zrozumieją a Jarecki i inni posiadacze ekosyfu nie mogą tego przyswoić.Lub inaczej jak dla przedszkolaków na jednym inwestorze.Jest gość który przed wyborem projektu myślał ze będzie grzal ekosyfem i chciał dom 130m2.Ale jednak zmadrzal i zamierza grzać czysto i bezobslugowo i pomyślał ze skoro nie potrzebna mu kotłownia i skład opału to automatycznie może o te pomieszczenia wybrać mniejszy dom co wyjdzie mu taniej w budowie.Jak pomyślał tak zrobił i nie wybrał 130m2 tylko mniejszy dom o kotłownię i o skład opału czyli o 15m2 i wybudował dom 115m2 i wyszło mu taniej.W którym przypadku ten inwestor postąpił mądrzej i rozsadniej ?

Dlatego piszę cały czas o bezmyslnosci inwestorów z nowych domów pakujących ekosyf do tych domów.

Edytowane przez Arturo72

Ekosyf 72 skoro masz mniejszy dom niż ja, lepiej ocieplony to jakim cudem mam mniej jak 9kw takie jak u ciebie. Puknij się w ten pusty łeb bo sam sobie zaprzeczasz. Sam maść gowno 9kw a innym pierdzielilsz głupoty ze wystarczy 5kw chociaż mają wieksze domy i gorzej ocieplone. A czy ozc mam to cie gowno to obchodzi?

Jak mówiłem nie ma możliwości 30tys zamknąć się we wszystkim w takim domu, chyba że komfort kominka poznamy a wtedy nie mamy kotłowni obok garażu tylko w salonie

Gość Arturo72
Ekosyf 72 skoro masz mniejszy dom niż ja, lepiej ocieplony to jakim cudem mam mniej jak 9kw takie jak u ciebie. Puknij się w ten pusty łeb bo sam sobie zaprzeczasz. Sam maść gowno 9kw a innym pierdzielilsz głupoty ze wystarczy 5kw chociaż mają wieksze domy i gorzej ocieplone. A czy ozc mam to cie gowno to obchodzi?

Jak mówiłem nie ma możliwości 30tys zamknąć się we wszystkim w takim domu, chyba że komfort kominka poznamy a wtedy nie mamy kotłowni obok garażu tylko w salonie

Nie brnij dalej jeleniu lykajacy gruntowke za 70tys.zł bo to śliski temat dla ciebie.

Pytam się o twoje obciążenie cieplne,ja mam 3,5kW a twoje jakie jest?

Gość Arturo72
Proponuję wszystkim przestać wyzywać się od debili itp :)

Nawiasem mówiąć15m2 kotłownia to co tam było?? chyba jeszcze hydrofor, agregat prądotwórczy i mały dinozaur :)

Dobrze,że zapodales swoją stopkę.

Dla swojego dobra odzaluj te 300zl i zrób OZC bo aż żal mi Cię tak po ludzku ;)

Od przodu do obsługi potrzebujesz powiedzmy 60cm, jak chcesz, aby to pomieszczenie nie było wielgaśne, ale dajmy na to jestem grubszy i niech będzie zamiast 1,5m 2m, na szerokość wystarczy do obsługi kotła 155cm, ale tez niech będzie 2m, czyli mówimy o pomieszczeniu 2metry na 2metry, gdy nie będziemy mieli tam większej ilości węgla albo 2 na 3metry, aby mieć tyle węgla, aby na jakiś czas było wygodnie....

A pompa, czy kocioł gazowy jakieś 1x1 metr. Czyli 5 metrów2 mniej. A skoro metr kwadratówy to 2.5 tyś..., komin 1,5 tyś...

Można z tych metrów zrezygnować i ograniczyć koszty, moźna tez przerzucić te metry do części użytkowej domu.

Podziwiam, że chce się Wam tak w kółko. No ale kto co lubi....

MUSI mieć kotłownię i skład opału o pow.ok.15m2 i komin i kocioł na ekosyf

Tak a'propos 15m2 na kotłownie to zdecydowanie za mało - do pełnego komfortu wymagane jest przynajmniej ok 40-60m2 + jakieś 30-35m2 składu na opał i do tego oczywiście osobne pomieszczenie na składowanie popiołu - tu już nie ma szaleństwa, bo wystarczy ok. 10-15m2 - nie znasz się Arturo to się nie wymądrzaj ;)