Gość Arturo72 11.09.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Podziwiam, że chce się Wam tak w kółko. No ale kto co lubi.... Tak a'propos 15m2 na kotłownie to zdecydowanie za mało - do pełnego komfortu wymagane jest przynajmniej ok 40-60m2 + jakieś 30-35m2 składu na opał i do tego oczywiście osobne pomieszczenie na składowanie popiołu - tu już nie ma szaleństwa, bo wystarczy ok. 10-15m2 - nie znasz się Arturo to się nie wymądrzaj 15m2 to już ze składem opału. Lepiej ? Nie zmienia to faktu,że inwestor nie potrzebujący kotłowni i składu opału wybierze mniejszy dom od tego z ekosyfem o 15m2 zakładając ze obaj mają identyczne preferencje co do reszty pomieszczeń użytkowych. No chyba ,że tak jak Jarecki traktujesz inwestorów jak bezmyślnych idiotow którzy do grzania prądem wybiorą dom powiększony o kotłownię i skład opału Edytowane 11 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.09.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Dokladnie trafiles w sedno dlatego tez moj ironiczny komentarz do twierdzenia jak to teraz sasiedzi go pokochaja po zmianie systemu ogrzewania. Czy bedzie taniej?. Moim zdaniem w tej wymianie bardziej zyska na komforcie. Mysle ze ekologie i oszczednosci to raczej wtorne kwestie. Jezeli do tego mialo byc taniej to biorac pod uwage, srednie ocieplenie dokonane dopiero przy termomodernizacji, kaloryfery jako zrodlo gorne i konsekwencje z tym zwiazane przy Pc okaze sie ze wcale taniej nie bedzie pomimo sporych nakladow inwestycyjnych. Dlatego przy wiekszym zapotrzebowaniu na cieplo moze nastapic powrot do palenia mialu. Podobnie jak u ludzi w starszych domach ktorym podlaczono gaz lub olej opalowy i w wieksze mrozy dogrzewaja sie kominkiem lub smieciuchem dla klimatu:-) Masz racje ze mogl zainwestowac w solary, ogniwa lub auto z napedem hybrydowym. Jezeli tylko ma taka fantazje to czemu nie O czym Ty piszesz ? Biorąc pod uwagę jak mu ten kocioł spalał po termomodernizacji, to sprawności wielkiej nie miał. Teraz pompa gruntowa, biorąc pod uwagę kaloryfery, to COP=3, koszt prądu to 0.55kWh, a wiec koszt 1 kWh na poziomie 0.18zł. Wiec uważam, źe już jest do przodu A sąsiedzi na pewno czują większą sympatię do kogoś, kto nie smrodzi, niż do tego, co smrodzi. Juz widzę, że miałbyć wielka, osobista satysfakcję widząc, źe w mrozy odpala kocioł. "Dlaczego ma mieć lepiej, niż ja", prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 11.09.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 No jasne ale jak coś jest czarne czyli droższe to nie można twierdzić ze jest tanie. To nie widzimisię nikogo tylko matematyka. Jeśli system grzewczy na ekosyf na jaki decyduje sie inwestor przed wyborem projektu i przed budowa w domu 120m2 MUSI mieć kotłownię i skład opału o pow.ok.15m2 i komin i kocioł na ekosyf to wiadoestor,który przed wyborem projektu i przed budową decyduje się system grzewczy który można powiesić w każdym pomieszczeniu wybierze projekt w którym NIE MUSI być kotłowni i składu opału nie musi być komina to siła rzeczy ten inwestor wybierze projekt mniejszy powierzchniowo czyli tańszy w budowie zakładając ze obaj mają takie same potrzeby.Ile razy można tłumaczyć tak prostą matematyczna sprawę. To już niezbyt rozgnieci i opoznieni w rozwoju zrozumieją a Jarecki i inni posiadacze ekosyfu nie mogą tego przyswoić.Lub inaczej jak dla przedszkolaków na jednym inwestorze.Jest gość który przed wyborem projektu myślał ze będzie grzal ekosyfem i chciał dom 130m2.Ale jednak zmadrzal i zamierza grzać czysto i bezobslugowo i pomyślał ze skoro nie potrzebna mu kotłownia i skład opału to automatycznie może o te pomieszczenia wybrać mniejszy dom co wyjdzie mu taniej w budowie.Jak pomyślał tak zrobił i nie wybrał 130m2 tylko mniejszy dom o kotłownię i o skład opału czyli o 15m2 i wybudował dom 115m2 i wyszło mu taniej.W którym przypadku ten inwestor postąpił mądrzej i rozsadniej ? Dlatego piszę cały czas o bezmyslnosci inwestorów z nowych domów pakujących ekosyf do tych domów. Hmmmm juz 15 m2, przed chwila bylo 10m2 . Napisz ze 50m2 wtedy bedzie lepiej wygladalo . Z Arturem i kotlownia jest jak z facetem z kompleksem malego pyrtka. Im ma wiekszy kompleks tym bardzie rosnie rozmiar w jego opowiesciach A na powaznie u mnie tona opalu zajmuje m2. Wiem bo nie jestem naganiaczem na pc a opal mam w kotlowni. Dwie - trzy tony to 3 m2 Arturek gdzie wiec pozostale 13 m. Zeby bylo smieszniej nie ma obowiazku zamawiania i przechowywania opalu na caly sezon. Mozna robic to sukcesywnie po tonie. Koszt dostawy jest staly. Nie trzeba do tego kotlowni, nie trzeba do tego nawet domu. Tyle prostowania bzdur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Hmmmm juz 15 m2, przed chwila bylo 10m2 . Napisz ze 50m2 wtedy bedzie lepiej wygladalo . Z Arturem i kotlownia jest jak z facetem z kompleksem malego pyrtka. Im ma wiekszy kompleks tym bardzie rosnie rozmiar w jego opowiesciach A na powaznie u mnie tona opalu zajmuje m2. Wiem bo nie jestem naganiaczem na pc a opal mam w kotlowni. Dwie - trzy tony to 3 m2 Arturek gdzie wiec pozostale 13 m. Zeby bylo smieszniej nie ma obowiazku zamawiania i przechowywania opalu na caly sezon. Mozna robic to sukcesywnie po tonie. Koszt dostawy jest staly. Nie trzeba do tego kotlowni, nie trzeba do tego nawet domu. Tyle prostowania bzdur Niektórzy z Was suszą jeszcze i piorą tam ubrania Są różne zboczenia Za wszelką cenę niektórzy z Was właśnie chcą sobie przede wszystkim uzasadnić tą idiotyczną decyzję o ekosyfie w nowym domu... A trzeba było myśleć i liczyć bo ja takze budowałem w Waszym czasie i chciałem grzać...prądem bo ekosyf był za drogi własnie,ze względu na koniecznosć powiększenia domu na poczet kotłowni i składu opału a na to nie było mnie stać. Edytowane 11 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.09.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 15m2 to już ze składem opału. Lepiej ? Bo oczywiście tak Arturo mówi ... Nikt nie każe trzymać opału w garażu/kotłowni. Opał jest szczelnie pakowany w worki i dostarczany na ostreczowanej palecie. Można trzymać na zewnątrz domu i jedynie zakryć plandeką , tak samo jak większość trzyma drewno .... Kocioł zajmuje NIECAŁY 1m2 powierzchni ... U mnie na osiedlu są też domy bez garażu (w wiatą na samochód) i tam widziałem że opał jest na zewnątrz domu przykryty plandeką ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.09.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Dalej nie wiemy czemu ekosyf 72 ma pompę 9kw i gdzie tak robią ze wszystkim poniżej 30k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 11.09.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 O czym Ty piszesz ? Biorąc pod uwagę jak mu ten kocioł spalał po termomodernizacji, to sprawności wielkiej nie miał. Teraz pompa gruntowa, biorąc pod uwagę kaloryfery, to COP=3, koszt prądu to 0.55kWh, a wiec koszt 1 kWh na poziomie 0.18zł. Wiec uważam, źe już jest do przodu A sąsiedzi na pewno czują większą sympatię do kogoś, kto nie smrodzi, niż do tego, co smrodzi. Juz widzę, że miałbyć wielka, osobista satysfakcję widząc, źe w mrozy odpala kocioł. "Dlaczego ma mieć lepiej, niż ja", prawda ? Ja nie jestem blokiersem. Przez x lat mieszkałem w takim trzykondygnacyjnym domu z kotłem o gorszej sprawności niż tłok. Wiem ile kosztował i kosztuje miał, wiem ile musiałem go mieć przed sezonem i wiem jaka temp. musiała iść na grzejniki gdy temp. spadła poniżej - 10 st C. Dlatego jeste w stanie weryfikować teorie o Twoim sąsiedzie i Twoich wyobrażeniach o jego potencjalnych oszczędnościach z tego tytułu. Tak na marginesie ten Cop 3 możesz sobie ....... Co do sąsiadów to oczywiście masz racje. Dla przykładu Arturek u siebie powinien cieszyć się największą. sympatią wśród sąsiadów pdobnie jak ma to miejsce na forum. Tak na marginesie na forum to go admin co jakiś czas zbanować może ale w realu sąsiedzi muszą go kochać wystaczy że nie spala węgla. Czy nie smrodzi? Tego bym raczej nie powiedział. Może jego sąsiedzi nawet nie znając go czytają na forum to co o nich pisał, publikował zdjęcia łatwe do identyfikacj. Świat jest mały. Ale przecież grunt że nie smrodzi - pełna sympatia, świetny sąsiad. Podobnie jest z Twoją teorią i serialowym wyobrażeniem prawników, lekarzy i inżynierów . Co do mnie to propnuje się nie martwić mam dom lepiej ocieplony niż Twój sąsiad i podłogówkę. Porównując jego powierzchnie, kubaturę nawet przy ekogroszku wychodzi bardzo dobrze, przy miale jeszcze lepiej. No i nie smrodzę. Ewentualne przejście na PC wyjdzie taniej niż u niego podobnie koszty eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.09.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Niektórzy z Was suszą jeszcze i piorą tam ubrania Są różne zboczenia Za wszelką cenę niektórzy z Was właśnie chcą sobie przede wszystkim uzasadnić tą idiotyczną decyzję o ekosyfie w nowym domu... A trzeba było myśleć i liczyć bo ja takze budowałem w Waszym czasie i chciałem grzać...prądem bo ekosyf był za drogi własnie,ze względu na koniecznosć powiększenia domu na poczet kotłowni i składu opału a na to nie było mnie stać. Raczej to TY chcesz udowodnić , tylko nie wiem co ??? Czemu i po co mam Ci coś udawadniać , jak i tak nie uwierzysz ? Podawałem wyniki ile to mnie kosztuje , pokazywałem zdjęcia i itd , ale i tak Ty i Liwko dalej wiecie swoje i nic nie przyjmujecie ... I dalej wypowiadacie te same bzdury i mity które już wielu wyśmiało i udowodniło że to bzdury i chore wymysły ... Zachowujecie się jak ten Don Kichot który widzi w wiatrakach potwory i z nimi walczy i to jest jego sens życia i istnienia ... Tyle że to nie potwory a wiatraki i reszta o tym wie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 11.09.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Niektórzy z Was suszą jeszcze i piorą tam ubrania Są różne zboczenia Za wszelką cenę niektórzy z Was właśnie chcą sobie przede wszystkim uzasadnić tą idiotyczną decyzję o ekosyfie w nowym domu... A trzeba było myśleć i liczyć bo ja takze budowałem w Waszym czasie i chciałem grzać...prądem bo ekosyf był za drogi własnie,ze względu na koniecznosć powiększenia domu na poczet kotłowni i składu opału a na to nie było mnie stać. Arturek usiłujesz być śmieśniejszy niż jesteś, a ja pytam o konkrety. U mnie tona eko to m2, dwie tony to 2m2, trzy tony to 3m2. Wiem bo mam je w kotłowni na cały sezon. Mam ale nie muszę, koszt kuriera jest stały i mogę brać po tonie, mogę trzymać na zewnątrz, pod zadaszeniem lub okapem dachu, tak jak drewno do kominka. Szpeci elewacje nie bardziej niż jednostka zewnętrzna PC pw . Nie ma przepisu który nakazuje mieć zapas opału na cały sezon. Mimo to ja mam i nadal z Twoich wyliczeń brakuje mi 12-13 m2. Gdzie się podziały? I nie strugaj głupka tylko odpowiedz merytornie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Raczej to TY chcesz udowodnić , tylko nie wiem co ??? Czemu i po co mam Ci coś udawadniać , jak i tak nie uwierzysz ? Podawałem wyniki ile to mnie kosztuje , pokazywałem zdjęcia i itd , ale i tak Ty i Liwko dalej wiecie swoje i nic nie przyjmujecie ... I dalej wypowiadacie te same bzdury i mity które już wielu wyśmiało i udowodniło że to bzdury i chore wymysły ... Zachowujecie się jak ten Don Kichot który widzi w wiatrakach potwory i z nimi walczy i to jest jego sens życia i istnienia ... Tyle że to nie potwory a wiatraki i reszta o tym wie .... Kaszpir,przestań pierd...ć jak typowy ekosyfiarz. Budujesz dom ogrzewany prądem,gazem,pompą ciepła,Kospelem którego wieszasz na ścianie Bóg wie gdzie sobie zażyczysz lub kable których wogóle nie widać nigdzie. Jak w takim razie będziesz wybierał projekt swojego przyszłego domu ? Będziesz wtedy myślał,gdzie syf złożyć na sezon grzewczy czy kocioł na ekosyf zapodasz i że komin MUSISZ zrobić ? Nie będziesz o tym myślał chyba,ze będziesz idiotą który dla własnego kaprysu wybuduje sobie nie potrzebną do niczego kotłownię i kominy... Edytowane 11 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.09.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Dalej nie rozumiem czemu ekosyf 72 ma tak duża pompę w swoim cudnym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.09.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Dalej nie rozumiem czemu ekosyf 72 ma tak duża pompę w swoim cudnym domku. Dowiesz się jak przedstawisz swoje obciązenie na ciepło i będziesz wiedział czego oczekujesz. Bo narazie jesteś nie wiedzącym nic jeleniem,który bezmyślnie wybudował dom z kotłownią i z kominami. Czekam dalej na Twoje wyniki z OZC. Pisałem,że dla takiego jelenia temat jest za śliski,zatem konkrety poproszę jak masz coś do powiedzenia,żebyś z jelenia stał się świadomym czego oczekujesz. Edytowane 11 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.09.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Oczekuje ze w końcu się zamkniesz i jak widać tępy ekosyf 72 nie powie i nie wie czemu ma pompę 9kw w tak małym domku i tak super ocieplonym gdzie powinna być przecież maks 4kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 11.09.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Dowiesz się jak przedstawisz swoje obciązenie na ciepło i będziesz wiedział czego oczekujesz. Bo narazie jesteś nie wiedzącym nic jeleniem,który bezmyślnie wybudował dom z kotłownią i z kominami. Czekam dalej na Twoje wyniki z OZC. Pisałem,że dla takiego jelenia temat jest za śliski,zatem konkrety poproszę jak masz coś do powiedzenia,żebyś z jelenia stał się świadomym czego oczekujesz. Moje dostałeś i do tej pory nie policzyłeś ile kominem pieniążków tracę ... Co jest ? Nie umiesz policzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.09.2015 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 (edytowane) Oczekuje ze w końcu się zamkniesz i jak widać tępy ekosyf 72 nie powie i nie wie czemu ma pompę 9kw w tak małym domku i tak super ocieplonym gdzie powinna być przecież maks 4kw Dla mnie to możesz i krowim łajnem grzać skoro prosto od śmieciucha zostałeś oderwany w przerwie pasania dawców darmowego wsadu do śmieciucha ale przestań z siebie samego robić idiotę i jelenia bo jarecki to wykorzystuje i po jego postach widać,że własnie dlatego traktuje Was jako typowych jeleni nie kumających o co chodzi,zacofanych "kowboy-ów",którzy są tak bezmyślni,lub odurzeni,że nie potrafią liczyć. Jakie zatem masz obciążenie cieplne domu i zapotrzebowanie na ciepło "kowboy-u" Powiesz w końcu czy nie masz w dalszym ciągu pojęcia o tym a dom już stoi ? Ja w domu rodzinnym mam smieciucha... I wszystko na temat "kowboy-u" Czyli typowy zacofaniec jak to na prawdziwego kowboy-a przystało Darmowe łajno proponuje zamiast wiedzy na temat obciążenia o zapotrzebowania swojego domu na ciepło a jarecki w dalszym ciągu będzie z Was miał polewkę i będzie Was traktował jako bezmyślnych gosci Z resztą podobnie jak ja z tym,że ja próbuję wyjasniać a sprzedawcy ekosyfu na Was kładą laskę i śmieją się z Was do rozpuku,że trafili na jeleni Edytowane 12 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.09.2015 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 @ArturoTo jest ciekawe dlaczego przy obciążeniu 3,5 kW kupiłeś pompę 9kW są przecież mniejsze. Czy chodziło o zapas dla CWU i uniknięcie załączania się grzałki przy -20 ??@Jarecki Podaj mi przykładowe paliwa na jakich skamp 7 rozkula się do 10 kW i czy w razie potrzeby zrobi to sam czy trzeba coś grzebać na sterowniku. Czy sterownik powiedzmy SPP to automat niezależnie czy wrzucę miał, czeski czy coś lepszego to sam dobierze ustawienia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.09.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 (edytowane) Ja nie jestem blokiersem. Przez x lat mieszkałem w takim trzykondygnacyjnym domu z kotłem o gorszej sprawności niż tłok. Wiem ile kosztował i kosztuje miał, wiem ile musiałem go mieć przed sezonem i wiem jaka temp. musiała iść na grzejniki gdy temp. spadła poniżej - 10 st C. Dlatego jeste w stanie weryfikować teorie o Twoim sąsiedzie i Twoich wyobrażeniach o jego potencjalnych oszczędnościach z tego tytułu. Tak na marginesie ten Cop 3 możesz sobie ....... Co do sąsiadów to oczywiście masz racje. Dla przykładu Arturek u siebie powinien cieszyć się największą. sympatią wśród sąsiadów pdobnie jak ma to miejsce na forum. Tak na marginesie na forum to go admin co jakiś czas zbanować może ale w realu sąsiedzi muszą go kochać wystaczy że nie spala węgla. Czy nie smrodzi? Tego bym raczej nie powiedział. Może jego sąsiedzi nawet nie znając go czytają na forum to co o nich pisał, publikował zdjęcia łatwe do identyfikacj. Świat jest mały. Ale przecież grunt że nie smrodzi - pełna sympatia, świetny sąsiad. Podobnie jest z Twoją teorią i serialowym wyobrażeniem prawników, lekarzy i inżynierów . Co do mnie to propnuje się nie martwić mam dom lepiej ocieplony niż Twój sąsiad i podłogówkę. Porównując jego powierzchnie, kubaturę nawet przy ekogroszku wychodzi bardzo dobrze, przy miale jeszcze lepiej. No i nie smrodzę. Ewentualne przejście na PC wyjdzie taniej niż u niego podobnie koszty eksploatacji. Masz jakiś kompleks najwyraźniej, ze w każdym poście wspominasz o lekarzach. Zawód jak inny, a w tej sytuacji Jego żona mogłaby być sprzedawczynią w mięsnym - to by nic nie zmieniło. Mieli dość węgla, zmienili. Sąsiedzi widażt to są zadowoleni. Stosunek domów zanieczyszczających powietrze do domów na nie nie wpływających zmienia sie na korzyść tych drugich Ale znalałam, sie jedne węglarz twierdzący, ze wcale tak dobrze nie zrobili i pewnie i tak zima bedą sie musieli z tym kotłem babrać. No dobrze, ze nie jesteś moim sąsiadem Wejdż sobie tutaj i sprawdż COP dla temperatury zasilania 45 i 55C http://www.buderus.pl/files/Buderus_Materialy_Techniczno_Projektowe_Przewodnik_po_urzadzeniach_WPS_6K_PL.pdf Jeśli uważasz, ze bedzie musiał cały sezon puszczać wodę o temperaturze 55C to nienajlepszej świadczy to o Twoim poziomie świadomości. Tym bardziej, ze nawet nie wiesz, jakie ma grzejniki.... Jednak ma trochę inny dom, niż betonowa kostka z żeliwniakami, którą pamiętasz z dzieciństwa. Edytowane 12 Września 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.09.2015 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Ktłownia i skład o powierzchni 15m2 wydaje mi się zdecydowanie za dużo. Ja mam kotłownie 6m2 i ma stanąć tam kocioł, boiler, przetwornica z akumulatorami, agregat prądotwórczy oczywiście wydech na dwór , ale zastanawiam się czy nie wywalić go na zewnątrz. plus podręczny zapas grochu. a resztę grochu zajmie z 2-3m2. Podejrzewam że kotłownia ze składem mogą by się zamknąć spokojnie w 8m2 wersja lux w 10m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 12.09.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Temat zamknięty. Jakieś swoje wywody dzieciak pisze ale dalej nie powie czemu ma 9kw. Każdy sam oceni czy warto słuchać ekosyfa 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.09.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Podaj mi przykładowe paliwa na jakich skamp 7 rozkula się do 10 kW i czy w razie potrzeby zrobi to sam czy trzeba coś grzebać na sterowniku. Czy sterownik powiedzmy SPP to automat niezależnie czy wrzucę miał, czeski czy coś lepszego to sam dobierze ustawienia?? Retopal 24MJ, próbowaliśmy też zwykły Anmag od internetowego sklepu 25MJ, od autoryzowanego dystrybutora Tauronu możesz też spróbować miksu o nazwie Jaret-Plus. Przysłonka na dmuchawie max otwarta. SPP jak ustawisz pod np. retopal, to pod opały typu Jaret 21,5MJ, czy pod taki Anmag, czy pod groszek rosyjski ok.25MJ dostosuje się bez większego problemu, do samego miału przypuszczam,że ok. 3biegi dmuchawa w góre i lekko rozciągnąć pauzę, przy groszko-miale sam osobiście pracuję bez zmiany parametrów w stosunku do ekogroszku z tej samej składnicy. Do opału czeskiego każdy jeden sterownik będziesz musiał skorygować, on kalorycznie wypada blisko pelletu, tak w granicy 17-19MJ, mocniej syfi sam wymiennik, ale z kolei popiół wypalony na drobno. Jak myślisz o tym kotle, to nie wiem czy się na niego zdecydujesz ze względu na czas, bo trzeba poczekać do stycznia..... a niedowiarkom wklejam jakie bywają kotłownie, z przykładem takiej o szerokości całych 112 czy 113cm..... hangaru naprawdę nie trzeba. Wklejam tez fotke kotłowni z taką 7ką o szerokości 155cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts