Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Podejrzewam że kotłownia ze składem mogą by się zamknąć spokojnie w 8m2 wersja lux w 10m2

Dokładnie tak. Teraz przemnóż sobie ilośc tych metrów razy 2500zl, dodaj koszt komina, kotła z zasobnikiem i porównaj do kosztu pompy powietrznej, czy kotła gazowego które zajmą Ci maks 1m2 dowolnego pomieszczenia gospodarczego (pralnia, suszarnia, warsztacik) które pomimo ich obecności nie straci na funkcjonalności.

Oczywiście takie rozwazańia maja sens tylko w przypadku sytuacji, kto ktoś wybiera/zleca opracowanie projektu.

Mnie najbardziej rozwalają posty typu: "Mam dom w stanie SSO. 120m2, w projekcie ogrzewanie ekogroszkiem. Gazu nie mam, jakie są alternatywy dla węgla ?"

Albo ktoś się budzi na tym etapie i zaczyna pytać o WM (kiedy juz zapłacił za wybudowanie i odrobienie pionów wentylacyjnych).

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz jakiś kompleks najwyraźniej, ze w każdym poście wspominasz o lekarzach. Zawód jak inny, a w tej sytuacji Jego żona mogłaby być sprzedawczynią w mięsnym - to by nic nie zmieniło.

Mieli dość węgla, zmienili.

Sąsiedzi widażt to są zadowoleni. Stosunek domów zanieczyszczających powietrze do domów na nie nie wpływających zmienia sie na korzyść tych drugich

Ale znalałam, sie jedne węglarz twierdzący, ze wcale tak dobrze nie zrobili i pewnie i tak zima bedą sie musieli z tym kotłem babrać.

No dobrze, ze nie jesteś moim sąsiadem ;)

Wejdż sobie tutaj i sprawdż COP dla temperatury zasilania 45 i 55C

http://www.buderus.pl/files/Buderus_Materialy_Techniczno_Projektowe_Przewodnik_po_urzadzeniach_WPS_6K_PL.pdf

Jeśli uważasz, ze bedzie musiał cały sezon puszczać wodę o temperaturze 55C to nienajlepszej świadczy to o Twoim poziomie świadomości. Tym bardziej, ze nawet nie wiesz, jakie ma grzejniki....

Jednak ma trochę inny dom, niż betonowa kostka z żeliwniakami, którą pamiętasz z dzieciństwa.

Nie wiem efektem jakich procesów myślowych jest Twój wniosek ale jestem pod takim wrażeniem efektu że przyznam Ci racje. Zgadłeś jeżeli wspominam o lekarzach to logicznym jest że muszę mieć kompleksy. :-) :-)

Skoro to już ustaliliśmy to możemy wrócić do meritum. W przeciwieństwie do eko grochu gdzie kocioł np. Opal 20kW za niecałe 4 tys z Vat ogrzeje taką starsza chałupę, przy Pc wzrost mocy powoduje dwukrotny wzrost ceny. Np. pc gruntowa 5,9 - 11 tys, a gruntowa o my 20 kW to już ok 20tys zł to są kwoty bez Vat i ceny odwiertów, których dla większej mocy musi być więcej. Dla Buderusa te kwoty będą jeszcze wyższe. Dlatego część osób w modernizowanych domach wybiera moc Pc mniejszą niż wynikająca z zapotrzebowania i przewiduje jakąś uzupełnienie w postaci innego źródła. Dla Twojego sąsiada takim źródłem może być kocioł, bo już jest nie wymaga dodatkowych nakładów.

Kolejna kwestia w mojej okolicy sporo osób w taki domach przeszło na ekologiczny gaz i gdy mróz ściśnie widać i czuć palenie w kominkach albo w śmieciuchach dla klimatu.

Ponadto ponieważ troszkę już żyje na tym świecie smiech mnie ogarnia gdy czytam jak to sąsiedzi zaczynają czuć do niego sympatie po przejściu z eko na Pc. Aż nie mogę sobie wyobrazić gdy gość swoje busy wymieni na hybrydy. Wtedy oni zatroskani o czystość powietrza, siedząc przed swoimi kominkami, pokochają go jeszcze bardziej, a Ty oczywiście będziesz mógł nam to tak ładnie opowiedzieć na forum. :-) :-) :-)

Gość Arturo72
Ponadto ponieważ troszkę już żyje na tym świecie smiech mnie ogarnia gdy czytam jak to sąsiedzi zaczynają czuć do niego sympatie po przejściu z eko na Pc.

Widocznie troszkę już żyjesz ale w zasyfionej od zawsze okolicy i byś nie poczuł różnicy ;)

Ja też już troszkę żyję i dla mnie szokiem było po przeprowadzce na wieś,że parapety codziennie są usyfione sadzą,sądzę,że od sąsiadów którzy mają ekosyf.

Tego w bloku przez 43 lata nie było i to w centrum dużego miasta.

Dlatego byłbym szczęśliwy,gdyby sąsiedzi podłączyli sobie nawet gaz ziemny który mają też przy drodze jak ja.

Widocznie troszkę już żyjesz ale w zasyfionej od zawsze okolicy i byś nie poczuł różnicy ;)

Ja też już troszkę żyję i dla mnie szokiem było po przeprowadzce na wieś,że parapety codziennie są usyfione sadzą,sądzę,że od sąsiadów którzy mają ekosyf.

Tego w bloku przez 43 lata nie było i to w centrum dużego miasta.

Dlatego byłbym szczęśliwy,gdyby sąsiedzi podłączyli sobie nawet gaz ziemny który mają też przy drodze jak ja.

Artur zlikwiduj kominek w salonie będziesz miał czyste parapety. Ja pale ekogochem a parapety mam czyste. Tak na marginesie pracuje

w centrum jednego z większy miast w Polsce i wiem jak wyglądają tam parapety podobnie jak elewacje. Ale to jest umie u Ciebie na Śląsku na pewno jest inaczej a parapety po 43 latach wyglądają czyściej niż 3 letnie w miejscu w którym mieszkasz. Tia :-)_

Gość Arturo72
Tak na marginesie pracuje

w centrum jednego z większy miast w Polsce i wiem jak wyglądają tam parapety podobnie jak elewacje. Ale to jest umie u Ciebie na Śląsku na pewno jest inaczej a parapety po 43 latach wyglądają czyściej niż 3 letnie w miejscu w którym mieszkasz. Tia :-)_

Na pewno na mieszkaniu nie było sadzy na parapetach tak jak jest teraz codziennie.

Mnie najbardziej rozwalają posty typu: "Mam dom w stanie SSO. 120m2, w projekcie ogrzewanie ekogroszkiem. Gazu nie mam, jakie są alternatywy dla węgla ?"

Albo ktoś się budzi na tym etapie i zaczyna pytać o WM (kiedy juz zapłacił za wybudowanie i odrobienie pionów wentylacyjnych).

To pod moim adresem?? Groch był w planach chciałem dorzucić tylko PC do CWU żeby latem kocioł nie chodził i mnie odkręciliście od PC CWU i nakręciliście na PC CO i CWU robiłem wyceny i przegięło to budżet. A co do WM masz rację trochę późno się obudziłem, ale teraz montując kilka nawiewników za powiedzmy 1000zł mam już gotową wentylacje. Odnośnie WG i nawiewników będę musiał założyć nowy temat.

Jak myślisz o tym kotle, to nie wiem czy się na niego zdecydujesz ze względu na czas, bo trzeba poczekać do stycznia.....

Dlaczego taki długi okres oczekiwania?? ja planuje teraz ruszyć dalej z budową ok marca i zakończyć to w 2016 narazie tylko jakaś drobniejsza dłubanka.

Wrazie problemów Poza SKAMP 7kw polecałbyś coś o podobnych mocach dla domu z zapotrzebowaniem 5,5KW + CWU + garaż. powiedzmy zapotrzebowanie 7-8KW w największe mrozy??

Rozumiem że kotłownia może być mała ale to drugie zdjęcie to przegięte :)

Edytowane przez kulibob

Nie wiem efektem jakich procesów myślowych jest Twój wniosek ale jestem pod takim wrażeniem efektu że przyznam Ci racje. Zgadłeś jeżeli wspominam o lekarzach to logicznym jest że muszę mieć kompleksy. :-) :-)

Skoro to już ustaliliśmy to możemy wrócić do meritum. W przeciwieństwie do eko grochu gdzie kocioł np. Opal 20kW za niecałe 4 tys z Vat ogrzeje taką starsza chałupę, przy Pc wzrost mocy powoduje dwukrotny wzrost ceny. Np. pc gruntowa 5,9 - 11 tys, a gruntowa o my 20 kW to już ok 20tys zł to są kwoty bez Vat i ceny odwiertów, których dla większej mocy musi być więcej. Dla Buderusa te kwoty będą jeszcze wyższe. Dlatego część osób w modernizowanych domach wybiera moc Pc mniejszą niż wynikająca z zapotrzebowania i przewiduje jakąś uzupełnienie w postaci innego źródła. Dla Twojego sąsiada takim źródłem może być kocioł, bo już jest nie wymaga dodatkowych nakładów.

Kolejna kwestia w mojej okolicy sporo osób w taki domach przeszło na ekologiczny gaz i gdy mróz ściśnie widać i czuć palenie w kominkach albo w śmieciuchach dla klimatu.

Człowieku, filizofujesz, a wystarczyłoby zapytać na ile dobrana jest pompa. Na -20C, wg OZC.

Poniżej niech rozpala, urazy źywić nie będę.

A to, że sąsiedzi są zadowoleni, że ktoś przeszedł na "czystą stronę" to chyba zrozumiałe ?

Nie wiem, dlaczego tak Cię to dziwi...

To pod moim adresem?? Groch był w planach .

A teraz pomyśl, że z planach miałes PC. Nie wybudowałeś komina, te 8-10m2 mogłeś przeznaczyć na coś innego.....albo nie budować ich wcale. I ty masz pompę.

A te nawiewniki.... Trzeba zapłacić az 1000zł, żeby dziurawić dobre oknie ? Po co Ci te taśmy u okien ?

One mają poprawić szczelność połączenia okno-mur.

Placisz, poprawiasz szczelność, a później rozwiercania okna, źeby mieć ciąg w wentylacji....

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72
A teraz pomyśl, że z planach miałes PC. Nie wybudowałeś komina, te 8-10m2 mogłeś przeznaczyć na coś innego.....albo nie budować ich wcale. I ty masz pompę.

A te nawiewniki.... Trzeba zapłacić az 1000zł, żeby dziurawić dobre oknie ? Po co Ci te taśmy u okien ?

Placisz, poprawiasz szczelność, a później rozwiercania okna, źeby mieć ciąg w wentylacji....

No coż,najprawdziwsza prawda :)

Z tym,że ja to dosadnie nazywam,to bezmyślność inwestorów i idiotyczne i kretyńskie pojmowanie budowy domu :)

Bo jakiś idiota wmówił że ekosyf to tani jest ;)

Edytowane przez Arturo72

Człowieku, filizofujesz, a wystarczyłoby zapytać na ile dobrana jest pompa. Na -20C, wg OZC.

Poniżej niech rozpala, urazy źywić nie będę.

A to, że sąsiedzi są zadowoleni, że ktoś przeszedł na "czystą stronę" to chyba zrozumiałe ?

Nie wiem, dlaczego tak Cię to dziwi...

Po prostu mam taki piec i porownuje swoje koszty z tym co jest na forum. Na ponad 240m2 powierzchni mieszkalnej do tego kotlownia i garaz. Przez trzy sezony spalam 3-3,5 tony ekogroszku lub mialu na sezon. Poworkowany ekogroszek z dostawa 700 zl tona, mial 600 zl. Wczesniej kilka osob podawalo swoje przy mniejszych domach. Nie mieszkam na Slasku. Obsluga pieca zajmuje mi srednio 15 min w tygodniu. Moja klitka nie jest superocieplona za to sam pilnowalem zeby zrobiono to starannie. Mam podlogowke ktora swietnie sie sprawdza. Nie widac dymu z komina, chyba ze pale w kominku, nie ma sadzy na parapetach. Tona opalu zajmuje u mnie m2 dlatego nie potrzebuje 15m2 kotlowni, podobnie nie mam w niej parkietu i tynku i plytek za 100zl m2 dlatego jej m2 nie kosztowl mnie 2.5 tys. Mi nikt nie robi promocji na naprawe Agd a za flaszke. Gdy czytam te wszystkie blokierskie teorie na ten temat to chce mi sie smiac. Podobnie gdy czytam ze sasiedzi ze swoimi kominkami "dla klimatu" zapalali do goscia sympatia od momentu gdy zaczelo mu sie lepiej powodzic i zmienil system grzewczy na Pc.

Edytowane przez Regut1

Napisałem i wcięło to piszę jeszcze raz.

Poco to pierdzielenie o kominie, kotłowni i taśmach. Mam je i kropka. taśmy paro mają też za zadnie odprowadzać wilgoć w jednym kierunku . z nawiewnikami za 1000 przesadziłem. myślałem o nawiewnikach ściennych. garaż i kotłownia jakieś gówna ręczne a do salonu jakiś .........sterowany. a reszta to wietrzenie i mikro wentylacja. chociaż mikro wentylacja pewnie zimą się nie sprawdzi.

Poza tym skąd bierze się wam 2500/zł za m2 garażu??

Arturo jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie odzywaj.

Edytowane przez kulibob

Poco to pierdzielenie o kominie, kotłowni i taśmach. Mam je i kropka. taśmy paro mają też za zadnie odprowadzać wilgoć w jednym kierunku . z nawiewnikami za 1000 przesadziłem. myślałem o nawiewnikach ściennych. garaż i kotłownia jakieś gówna ręczne a do salonu jakiś .........sterowany. a reszta to wietrzenie i mikro wentylacja. chociaż mikro wentylacja pewnie zimą się nie sprawdzi.

Poza tym skąd bierze się wam 2500/zł za m2 garażu??

Arturo jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie odzywaj.

To "pierdzielenie" to po to by, kto twoich błędów przy budowie nie powielał. Może zajrzy tu któś, kto dopiero wybiera projekt i sobie to wszystko przeliczy.

Czym się różni koszt garażu od np holu, sypialni czy korytarza ?

Brakiem płytek/ paneli ?

Za to ma podnoszącą koszt bramę.

No, ale niech Ci bedzie - 2200zł...

Edytowane przez fotohobby

Po prostu mam taki piec i porownuje swoje koszty z tym co jest na forum. Na ponad 240m2 powierzchni mieszkalnej do tego kotlownia i garaz. Przez trzy sezony spalam 3-3,5 tony ekogroszku lub mialu na sezon. Poworkowany ekogroszek z dostawa 700 zl tona, mial 600 zl. Wczesniej kilka osob podawalo swoje przy mniejszych domach. Nie mieszkam na Slasku. Obsluga pieca zajmuje mi srednio 15 min w tygodniu. Moja klitka nie jest superocieplona za to sam pilnowalem zeby zrobiono to starannie. Mam podlogowke ktora swietnie sie sprawdza. Nie widac dymu z komina, chyba ze pale w kominku, nie ma sadzy na parapetach. Tona opalu zajmuje u mnie m2 dlatego nie potrzebuje 15m2 kotlowni, podobnie nie mam w niej parkietu i tynku i plytek za 100zl m2 dlatego jej m2 nie kosztowl mnie 2.5 tys. Mi nikt nie robi promocji na naprawe Agd a za flaszke. Gdy czytam te wszystkie blokierskie teorie na ten temat to chce mi sie smiac. Podobnie gdy czytam ze sasiedzi ze swoimi kominkami "dla klimatu" zapalali do goscia sympatia od momentu gdy zaczelo mu sie lepiej powodzic i zmienil system grzewczy na Pc.

Ale co kogo obchodzi , jaki TY jesteś zadowolony z "ekowęgla"

Na moja krótką wzmiankę, ze jestem zadowolony, ze z okolicy znika mi truciciel, Ty machnąłeś juz czwarty wpis i i cały czas kręcisz sie wokół tego, że sąsiadowi pewnie pompa nie wydoli, a jak Ty to sie masz dobrze, i tanio. I oczywiście, jak każdy tu węglarz nie zatruwasz okolicy :) :)

Ktoś wydał więcej, bedzie miał lepiej i taniej. Koniec.

Ja też mieszkałem 22lata w domu ze smieciuchem i węgla, nawet w postaci "eko" w domu mieć nie chciałem, nawet jakby miało być "taniej"

Nie wszyscy myślą taka kategorią.

Poco to pierdzielenie o kominie, kotłowni i taśmach. Mam je i kropka. taśmy paro mają też za zadnie odprowadzać wilgoć w jednym kierunku . z .

Powiem tak ...

Szkoda czasu na "dyskujsę" z niektórymi ...

To są nawiedzeni i bez żadnej tolerancji ludzie , którzy każdego obrzucą stekiem wyzwisk i obrażą kto myśli inaczej niż oni i ma inne wymagania i inną opinię ...

Wielu ludzi którzy przychodzi na forum muratora bardzo szybko ucieka , bo takich ilości oszołomów nie ma na żadnym innym forum.

Tam te osoby dawno by zostały wywalone ...

Każdy buduje jak chce i jakie ma wymagania i preferencje. Dom to tylko dom i większośc tak go traktuje ...

Tutaj niektórzy by pozabijani każdego kto buduje inaczej niż ONI uważają i stosują inne rozwiązania niż "ONI" ...

Zapominają jednak że tym co chcą grzać inwestorzy tym mogą , bo nie są to zakazane źródła ciepła i w przyszłości można je wymienić na coś innego ...

U mnie powstaje sporo nowych domów , tych które mają pompy i WM jest baaaardzo mały odsetek ...

Nawet na moim osiedlu na którym mieszka właściciel dużej firmy budowlanej (tej co budował mi dom) i dziesiatki innych na naszym osiedlu gdzie dom kotłem na ekogroszek i nie ma WM , mimo że ma kasy baaaardzo dużo ...

Kupił jedynie sobie pompę do grzania samejj wody CWU.

Hydraulik który mi przerabiał instalację też nie montował sobie WM mimo że sam dla ludzi takie rzeczy wykonuje ...

Najśmieszniejsze jest to że niektórzy sprzedawcy kotłów na tym forum sami proponowali i sugerowali inwestorom zakup pompy ciepłą , mimo że pompami nie handlują. Ciekawy jestem jaki sprzedawca pomp wykazał się takim profesjonalizmem i komuś kto ma stary nieocieplony dom , z grzejnikami zaproponował by aby kupił on kocioł ?

A jeśli chodzi o Skampa to nie jest to produkt "masowy" i na niego się czeka , więc jak jesteś zainteresowany to trzeba się zapisać i czekać. Niestety.

Co do nawiewników , to pisałem jak już to ciśnieniowe. Wyjdzie Ci mniej niż 100zł za jeden pokój.

Jak nie chcesz dziurawić to pierwszy sezon przetrwaj na mikrouchyle okien i sam zdecydujesz czy to roziwązanie CI odpowiada + dodatkowe wietrzenie.

Nawiewniki po prostu sterują ilością nawiewanego okna , a mikrouchył niestety nie , bo przy mikrouchyle czym zimnej na zewnatrz tym mocniej wieje , bo jest duża różnica ciśnień i więcej powietrza "pcha sie" do domu ...

Ja walczyłem z olbrzymią wilgocią w domu i wiem że wentylacja to podstawa i nie ważne czy to wentylacja grawitacyjna czy mechaniczna , najważniejsze aby działała ...

To "pierdzielenie" to po to by, kto twoich błędów przy budowie nie powielał. Może zajrzy tu któś, kto dopiero wybiera projekt i sobie to wszystko przeliczy.

Czym się różni koszt garażu od np holu, sypialni czy korytarza ?

Brakiem płytek/ paneli ?

Za to ma podnoszącą koszt bramę.

No, ale niech Ci bedzie - 2200zł...

Tym wszystkim czym rozni sie stan surowy zamkniety z ociepleniem od stanu wykonczonego domu. Porownaj swoje koszty moze uda Ci sie zrozumiec.

Ileż ten wątek wywołuje negatywnych emocji

Pamiętam taki sam poziom hejtu na wątku "prądowym" przy kablach vs ogrzewanie wodne.

Ja, Lobo, coulignon, Konrad, Jasiek - wszyscy przegraliśmy życie nie montując wodnej podłogówki.

Tak więc drodzy userzy (obecni i przyszli) kotłów na eko groszek zapamiętajcie sobie: problemem nie jest eko groszek, on jest tylko katalizatorem (na ten moment). Wiem, że to marne pocieszenie,

Ale zrozumienie tego stanowi klucz do spokoju ducha.

Pozdrawiam, wszystkich.

Ale co kogo obchodzi , jaki TY jesteś zadowolony z "ekowęgla"

Na moja krótką wzmiankę, ze jestem zadowolony, ze z okolicy znika mi truciciel, Ty machnąłeś juz czwarty wpis i i cały czas kręcisz sie wokół tego, że sąsiadowi pewnie pompa nie wydoli, a jak Ty to sie masz dobrze, i tanio. I oczywiście, jak każdy tu węglarz nie zatruwasz okolicy :) :)

Ktoś wydał więcej, bedzie miał lepiej i taniej. Koniec.

Ja też mieszkałem 22lata w domu ze smieciuchem i węgla, nawet w postaci "eko" w domu mieć nie chciałem, nawet jakby miało być "taniej"

Nie wszyscy myślą taka kategorią.

Mnie obchdzi bo praktyka skutecznie weryfikuje Twoje serialowe teorie ktore wypisujecie m. in. z Arturkiem na forum.