Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

No, ale niech Ci bedzie - 2200zł...

Kosmiczna cena Stan surowy zamknięty z ociepleniem+klej+siatka+ impregnacja cerplastem czy jakoś tam. 190m2 po podłodze za 230000 (wliczone w to studnia, hydrofor, system alarmowy{zakupione już wsztkie czujniki częś podłączona, ppoż, kontaktrony,piry, zbicia szkła,} CCTV], działówki, deskowanie do strychu{metrażu strychu nie wliczam], papierologia, kierownik budowy, drzewa owocowe, opryski roundupem, wyrównanie działki, zakup piły łańcuchowej, ogrodzenie budowlane, prowizoryczna elektryka). Wychodzi 1210za m2.

Generalnie to co widać i to co opisane powyżej i w stopce.

[ATTACH=CONFIG]330479[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]330478[/ATTACH]

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak więc drodzy userzy (obecni i przyszli) kotłów na eko groszek zapamiętajcie sobie: problemem nie jest eko groszek, on jest tylko katalizatorem (na ten moment). Wiem, że to marne pocieszenie,

Pozdrawiam, wszystkich.

Trafne podsumowanie a wiekszosc osob to rozumie dlatego szkoda im czasu i spokoju ducha zeby skakac po watkach i kopac sie z hejtem.

Tym wszystkim czym rozni sie stan surowy zamkniety z ociepleniem od stanu wykonczonego domu. Porownaj swoje koszty moze uda Ci sie zrozumiec.

Dobrze, policzmy nawet po SSZ plus ocieplenie, podstawowe instalacje, to bedzie jakieś 1600zł/m2. Czyli grubo ponad 10kzł, które dodać trzeba do kosztu zakupu tych kilkuset kg żelaza za 7000 zł i komina za 1500zł.

No (by) się na pompę ciepła uzbierało.

Dobrze, policzmy nawet po SSZ plus ocieplenie, podstawowe instalacje, to bedzie jakieś 1600zł/m2. Czyli grubo ponad 10kzł, które dodać trzeba do kosztu zakupu tych kilkuset kg żelaza za 7000 zł i komina za 1500zł.

Przecież Ci policzyłem na podstawie swojej budowy.

Mnie obchdzi bo praktyka skutecznie weryfikuje Twoje serialowe teorie ktore wypisujecie m. in. z Arturkiem na forum.

Jak ktoś nie wie, co to OZC i jak dobiera się urządzenia grzewcze, to moźe tak, ale jak OZC pokazuje xx kWH przy -20C i kupuje sie właśnie takie urządzenia, to praktyka wyglada tak, że z bezpośrednich sąsiadów czterech mam EKO, a juz tylko jednego "eko".

Kominek posiada dwóch, jeden od czasy do czasu w nim zapali, drugiemu chyba się nie chce.

No to gratuluje, w takim razie to tylko 12tys za 10m2, 7tys za kocioł, 1.5 za komin.

Panasonic Aquarea 9kW z montażem.

Czy by była kotłownia czy nie to metrażu by nie zmieniło tyle że garaż byłby większy. zaoszczędziłbym tylko na kotle i kominie, co nie zmienia faktu że te metry w garażu też kosztują.

Te "podstawowe instalacje" to po prostu gniazdko 230v, wlacznik swiatla i oprawka :-) :-) :-) Koszt budowy kazdy bedzie mial swoj. Kolega powyzej podal Ci swoje. Kociol Opal z podajnikiem moc max 20 kw 4 tys cena z Vat. Tona opalu zajmuje m2.

Tak się zastanawiam jak wy liczycie te oszczędności na pomieszczeniu kotłowni. :confused:

1. Założenie - kupuję projekt gotowy (typowy) domu z przewidzianą kotłownią - załóżmy, że jest to 120m2

2. Podejmuję decyzję o zamianie sposobu ogrzewania na PC

3. Rezygnuję z kotłowni - czyli mam wybudowac 110m2 domu

Jak mam zaoszczędzic na wybudowaniu 10m2 kotłowni - osobiście nie mam bladego pojęcia jak to zrobic bez dodatkowych kosztów. "Niebudowanie" komina jest jasne i oczywiste - nie buduję, nie płacę i mam 1,5k w kieszeni, podobnie jak zakup kotła nie kupuję, nie płace.

Gość Arturo72
Tak się zastanawiam jak wy liczycie te oszczędności na pomieszczeniu kotłowni. :confused:

1. Założenie - kupuję projekt gotowy (typowy) domu z przewidzianą kotłownią - załóżmy, że jest to 120m2

Jak mam zaoszczędzic na wybudowaniu 10m2 kotłowni - osobiście nie mam bladego pojęcia jak to zrobic bez dodatkowych kosztów. "Niebudowanie" komina jest jasne i oczywiste - nie buduję, nie płacę i mam 1,5k w kieszeni, podobnie jak zakup kotła nie kupuję, nie płace.

Prosto i jak można o tym nie mieć pojęcia ?

Wiesz,że nie będziesz miał ekosyfu w domu i nie będziesz musiał mieć kotłowni dla kotła to wybierasz projekt domu nie 120m2 z kotłownią tylko 110m2 z kotłownią a kotłownie na etapie adaptacji adoptujesz na cele uzytkowe tak jak ja to zrobiłem.

Gdybym chciał mieć ekosyf w domu to musiałbym wybrać projekt domu większy właśnie o kotłownię ale już przed wyborem projektu wiedziałem,że będę grzał prądem a nie ekosyfem i kotłownia nie była mi do niczego potrzebna i wybrałem do budowy mniejszy i tańszy dom.

Prosto zaoszczędzona kasa na te 10m2 ?

Edytowane przez Arturo72

Nawet Ty popełniasz podstawowy błąd: "kupuję, a potem zaczynam myśleć"

Inni idą jeszcze dalekiej "kupuję, buduje SSO , potem zaczynam myśleć"

Oczywiście, że czasem nie da sie zrezygnować z kotłowni (chyba, ze jak u założyciela wątku jest w garażu dostawionym do bryły, bo ten mozna skrócić).

Można ja jednak wykorzystać na pomieszczenie gratów ogrodowych i dzięki temu pomniejszyć garaż, albo zrezygnować z dodatkowego domku narzędziowego, którzy czasem sie stawia.

Mozna tez pokusić sie o projekt indywidualny, lepiej skrojony. On nie zawsze kosztuje krocie....

Gość Arturo72
Czyli zbudowałeś dom o 10m2 mniejszy??

Dokładnie tak,wybrałem do budowy dom mniejszy o jedno dodatkowe pomieszczenie.

Nawet Ty popełniasz podstawowy błąd: "kupuję, a potem zaczynam myśleć"

Inni idą jeszcze dalekiej "kupuję, buduje SSO , potem zaczynam myśleć"

O i o to właśnie chodzi :)

Edytowane przez Arturo72

Podał, ja się z tym zgadzam, ile kosztawało, wyliczyłem.

To jest zwykła manipulacja i czołowy dowód pompiarzy o kosztach budowy kotłowni. Tak jak autor wątku i tak bym to pomieszczenie wybudował. Piec zajmuje 1m2 plus 0,5 m przed nim na obsługę. Pompa ciepła plus 300l zasobnik tak samo 1m2 plus 0,5 m na serwis. Tak samo płytkami bym wykończył kotłownię - koszt 1800zł. Tak samo bym miał stół warsztatowy, odkurzacz centralny, czy umywalkę. Komun byłby, tylko bez dymnego. Powtarzam już któryś raz - nie wszystko jest dla każdego, kazdy ma inną sytuację. Jak się tak pompkom podoba to niech wracają do czasów PRL, jedynego projektu domu typu kostka. Pozostałe projekty domów spalmy, zostawmy domy tylko do 120m2, tylko z wm, tylko z podłogówką i tylko z 2vtaryfą prądu. Zapomniałem o czymś co mamy narzucone?

Przepraszam za post pod postem murator nie lubi komórek. Wytlumaczcie my wychamowanie dynamiki wzrostu sprzedaży pompek w Polsce? Jak tak jest dobrze to czemu jest tak źle? 2013 wzrost sprzedaży pompek 20%, 2014 wzrost sprzedaży 7%.Łączna sprzedaż nie przekracza 20 tys., a zachwalanych p-w do co to aż 2307 w 2014 z 2119 w 2013 - wzrost "aż" o niecałe 200 szt w skali roku?

http://m.gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/14721/port-pc-polski-rynek-pomp-ciepla-znowu-w-gore

Szacowanie kosztu budowy domu od każdego m2 mija się dośc mocno z rzeczywistością - dlatego właśnie niektórzy zlecają do projektów kosztorysy. Ta wielkośc (metry2) jest ważna przy jego sprzedaży, to wtedy ustalamy cena właśnie za m2.

Przy budowie wychodzi to zupełnie inaczej. Oczywiście jeżeli buduję dom o powierzchni 10m2 i mam zamiar dołozyc drugie 10m2, to licze się ze wrostem kosztów o 100%, natomiast jeżeli mam dom 100 metrowy i zamierzam powiększyc go o kolejne 10m2 to koszt całkowity nie urośnie do 110%, jeżeli będzie to jeszcze większy dom to cena za każdy m2 spada, a nie jest stała. Dwa identyczne domy powierzchniowo, stawiane w tej samej technologi, identycznych materiałów, i przy tej samej roboczogodzine moga się dośc znacznie różnic w koszcie wybudowania. Tak wiec cena za metr wybudowania to ściema.

Edytowane przez rübezahl

Autor wątku sam podał 8-10m2

Ma kotłownie w garaźu. Mógłby skrócić garaż, gdyby tego żelaza i węgla tam nie było a, na funkcjonalnosći tego pomieszczenia by nie stracił. Oszczędności wyliczyłem na podstawie kosztów, jakie poniósł.

Ktoś może żyć w przekonaniu, że ma te m2 za darmo. Skoro mu tak lepiej...