Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Autor wątku sam podał 8-10m2

Ma kotłownie w garaźu. Mógłby skrócić garaż, gdyby tego żelaza i węgla tam nie było a, na funkcjonalnosći tego pomieszczenia by nie stracił. Oszczędności wyliczyłem na podstawie kosztów, jakie poniósł.

Ktoś może żyć w przekonaniu, że ma te m2 za darmo. Skoro mu tak lepiej...

Zmiany w bryle budynku wymagają pewnych formalnych zachowań, które niestety będą kosztowały - cały czas rozważamy tu problem pozbycia się kotłowni w sytuacji, gdy przynajmniej został zakupiony/wykonany projekt.

Gość Arturo72
Czyli wybrałeś dom, w którym nie było kotłowni?

Wybrałem dom w którym była kotłownia ale w którym nie było pralnio-suszarni czyli dom mniejszy o jedno pomieszczenie.

Wiedzialem,że grzejac prądem kotłownia nie będzie mi potrzebna i kotłownie przerobilem na pralnio-suszarnie której w tym projekcie nie było.

Czyli do budowy wybrałem mniejszy dom i tym sposobem zaoszczedzilem kupę kasy.

Tak czy nie ?

Każdy zna chyba moją "kotłownię" ale przypomnę ;)

1,2.jpg

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
cały czas rozważamy tu problem pozbycia się kotłowni w sytuacji, gdy przynajmniej został zakupiony/wykonany projekt.

No właśnie to jest złe myślenie lub brak tego myślenia.

Projekt kupuje się chyba wg jakichś preferencji co do ilości pomieszczeń,funkcjonalności,systemu grzewczego itp.

Jeśli ktoś kupuję projekt na pałę to widać tego efekty właśnie tutaj i głownie u posiadaczy ekosyfu.

Zanim zdecydowałem się na ten konkretny projekt od dwóch lat planowałem budowę od A do Z łącznie z systemem grzewczym i stąd decyzja o ogrzewaniu prądem a nie ekosyfem.

Wybrałem dom w którym była kotłownia ale w którym nie było pralnio-suszarni czyli dom mniejszy o jedno pomieszczenie.

Wiedzialem,że grzejac prądem kotłownia nie będzie mi potrzebna i kotłownie przerobilem na pralnio-suszarnie której w tym projekcie nie było.

Czyli do budowy wybrałem mniejszy dom i tym sposobem zaoszczedzilem kupę kasy.

Tak czy nie ?

Każdy zna chyba moją "kotłownię" ale przypomnę ;)

[ATTACH=CONFIG]330492[/ATTACH]

Czyli idąc twoim głupim tokiem rozumowania ja zaoszczędziłem kupę kasy na pomieszczeniu nie budując suszarnio-pralni. Pralka stoi w kotłowni a docelowo będzie pralko-suszarka.

Może byś się odniósł do mojego postu o rynku pomp ciepła znawco tematu.

Czyli kupiłeś dom z kotłownią (i nic tego nie zmieni), która musiałeś adaptować na pomieszczenie gospodarcze. Gdybyś nie musiał budować tego pomieszczenia zaoszczędziłbyś kolejne 11k, więc jak to ładnie określasz, jesteś jeleń i dałeś się ładnie ostrzyc, bo nie przemyślałeś zakupu projektu przed budową - masz teraz dodatkowe pomieszczenie gospodarcze, które na siłę zagospodarowałeś ją na jakąś łazienko-pralnio-suszarnio-pompiarnię, zapłaciłeś za to krocie (do tego jeszcze dwa razy musiałeś układać glazurę na ścianach), więc nie mędrkuj tutaj jakiś mądry i przebiegły, myślący szczwany lis.

Jak każdy z nas popełniasz błądy, których konsekwencje teraz ponosisz. Nie potrzebowałeś tego pomieszczenia, a je masz. W każdym poście szczycisz się tym, jak to przemyślanie zbudowałeś dom, w którym nie ma zbędnych metrów2. Ale w tych Twoich 100m2 masz aż dwie łazienki, bo Twoja łazienko-pralnio-suszarnio-pompiarnia to po prostu nic innego jak dodatkowa łazienka, niewiadomo dla kogo. Masz duża łazienkę na przeciwko, w której spokojnie wstawiłbyś suszarkę, czy pralko-suszarkę i po kłopocie. To pomieszczenie jest dla Ciebie zbędne i jest niepotrzebnym luksusem, dla kogoś, kto liczy się z każdym m2

Pomijam największą głupotę jaką popełniłeś, czyli wybudowanie się na terenach szkód górniczych. Osobiście nigdy nie zdecydowałbym się na taki krok stojąc przed wyborem zakupu nowej działki i wybudowania na niej domu. Ale to nie wątek na takie rozważania

Gość Arturo72
Czyli idąc twoim głupim tokiem rozumowania ja zaoszczędziłem kupę kasy na pomieszczeniu nie budując suszarnio-pralni. Pralka stoi w kotłowni a docelowo będzie pralko-suszarka.

Są różne zbaczenia,gotować można też w garażu na przykład ;)

Nie wiem o jaki post ci chodzi ale mnie jakikolwiek rynek nie interesuje czy to ekosyfu czy to prądu :)

Jestem tutaj po to,żeby inwestorzy zaczęli myśleć i w tym im pomagać bo nie każdy na forum ma spieprzony już dom ;)

Gość Arturo72
Czyli kupiłeś dom z kotłownią (i nic tego nie zmieni), która musiałeś adaptować na pomieszczenie gospodarcze. Gdybyś nie musiał budować tego pomieszczenia zaoszczędziłbyś kolejne 11k, więc jak to ładnie określasz, jesteś jeleń i dałeś się ładnie ostrzyc, bo nie przemyślałeś zakupu projektu przed budową - masz teraz dodatkowe pomieszczenie gospodarcze, które na siłę zagospodarowałeś ją na jakąś łazienko-pralnio-suszarnio-pompiarnię, zapłaciłeś za to krocie (do tego jeszcze dwa razy musiałeś układać glazurę na ścianach), więc nie mędrkuj tutaj jakiś mądry i przebiegły, myślący szczwany lis.

Masz całkowitą rację :)

Więcej bym zaoszczędził bez tego pomieszczenia,mogłem przecież prać ciuchy i składać brudne do kosza w kuchni ;)

Są różne zbaczenia,gotować można też w garażu na przykład ;)

Nie wiem o jaki post ci chodzi ale mnie jakikolwiek rynek nie interesuje czy to ekosyfu czy to prądu :)

Jestem tutaj po to,żeby inwestorzy zaczęli myśleć i w tym im pomagać bo nie każdy na forum ma spieprzony już dom ;)

HA HA, jak wytłumaczysz wzrost sprzedaży pompek powietrze - woda o niecałe 200 szt do c.o. 2013-2014? Nie jest tak pięknie i różowo? Nagle się przestałeś rynkiem interesować, czy od czasu jak handel pompkami z mikim nie wypalił? Jak tak nie idzie to czemu ludziom wpychasz?

Gość Arturo72
Czy w mieszkaniu miałeś pralnio-suszarnię?? Boże, jak radzą sobie ludzie, który nie mają takich pomieszczeń?!

Łazienki przecież nie masz, faktycznie du...py myjecie w zlewie;)

W mieszkaniu miałem pralkę w łazience ale czy budowałem dom po to,żebym czuł się tak komfortowo jak w mieszkaniu ?

W mieszkaniu miałem gaz ziemny i kuchenkę gazową,przy działce mam gaz ale nie w domu bo mam kuchenkę indukcyjną.

W mieszkaniu miałem pralkę w łazience ale czy budowałem dom po to,żebym czuł się tak komfortowo jak w mieszkaniu ?

W mieszkaniu miałem gaz ziemny i kuchenkę gazową,przy działce mam gaz ale nie w domu bo mam kuchenkę indukcyjną.

Jesteś frajer i już. Takie pomieszczenie jest Ci zbędne. Masz duża łazienkę w której można wszystko było zaaranżować bez budowania drugiej. Wydałeś lekką ręką jakieś 15-20k na to dodatkowe pomieszczenie w takim standardzie jak jest ono wykończone, a zaoszczędziłeś raptem 1,5k na braku komina - brawo!!!!, logika godna mistrza kalkulacji matematycznej.

A pokaż co masz z drugiej strony ? Pewnie jakiś podgrzewacz cwu a na ścianie wisi sobie taka normalna szafka w której jest wymiennik zbiornik naczynko pompa itd. Czyli to samo co u mnie w pomieszczeniu zwanym kotłownią - tylko u mnie brakuje tam pralki ( stoi w innym pomieszczeniu gospodarczym) i kabiny prysznicowej bo takową mam w łazience i dlatego moje pomieszczenie nazywa sie kotłownią lub inaczej pomieszczeniem technicznym.

Do niewłaściwego postu sie odniosłem miałem się odnieść do Postu Arturka o tej jego pralnio suszarni ( a w zasadzie typowym pomieszczeniu technicznym)

Edytowane przez Puławiak

Gość Arturo72
A pokaż co masz z drugiej strony ? Pewnie jakiś podgrzewacz cwu a na ścianie wisi sobie taka normalna szafka w której jest wymiennik zbiornik naczynko pompa itd. Czyli to samo co u mnie w pomieszczeniu zwanym kotłownią - tylko u mnie brakuje tam pralki ( stoi w innym pomieszczeniu gospodarczym) i kabiny prysznicowej bo takową mam w łazience i dlatego moje pomieszczenie nazywa sie kotłownią lub inaczej pomieszczeniem technicznym.

No widzisz,Ty masz jeszcze dodatkowe pomieszczenie gospodarcze na pralkę a ja takiego nie mam bo nie potrzebowałem kotłowni ;)

1 (1).jpg

Gość Arturo72
HA HA, jak wytłumaczysz wzrost sprzedaży pompek powietrze - woda o niecałe 200 szt do c.o. 2013-2014? Nie jest tak pięknie i różowo? Nagle się przestałeś rynkiem interesować, czy od czasu jak handel pompkami z mikim nie wypalił? Jak tak nie idzie to czemu ludziom wpychasz?

A co to mnie obchodzi jaki jest rynek czegokolwiek ?

A kto komu coś wpycha i czemu akurat pompy ciepła ?

Ja piszę,że ekosyf w nowym domu to idiotyzm i kretyństwo pierwszych lotów i tylko tyle a czy tam będą kable,czy pompa ciepła czy gaz ziemny czy kociołek elektryczny to będę się cieszył i polecał to wszystko.

A jak nie potrafisz czytać to mój cytat z pierwszej strony tego watku:

Podpowiem lekko,najtańszym systemem grzewczym jest ogrzewanie prądem bo kociołek to koszt 2,5tys.zł

Czy z tego dla Ciebie wynika,że wciskam komuś pompę ciepła ?

Cóż,niektórzy to mają wyobraźnie ;)

Wiesz jaki jest rynek kociołków elektrycznych ? ;)

No widzisz,Ty masz jeszcze dodatkowe pomieszczenie gospodarcze na pralkę a ja takiego nie mam bo nie potrzebowałem kotłowni ;)

[ATTACH=CONFIG]330498[/ATTACH]

Ale u Ciebie jest praktycznie to samo (w czesci kotłownianej twojej pralnio-kotłowni) co w mojej kotłowni. A oddzielne pomieszczenie gospodarcze mam bo takie chciałem. Mam jeszcze duża spiżarnie bo też chciałem.