Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Zmiany w bryle budynku wymagają pewnych formalnych zachowań, które niestety będą kosztowały - cały czas rozważamy tu problem pozbycia się kotłowni w sytuacji, gdy przynajmniej został zakupiony/wykonany projekt.

A w takiej sytuacji to ju źnie ma co kombinować, tylko szuflować..

Myślenie trzeba załączyc przed budowa.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raczej nie robic zamieszania, tylko życ z tymi 10m2 więcej, a grzac tym co się wybrało/wymarzyło. Jak ktoś ma takiego focha to może sobie grzac nawet gorącymi źródłami z wykonanych odwiertów - jego sprawa.

Cały pisze się tu o tych dodatkowych metrach na kotłownie, jakby miały one strategiczne znaczenie w całym budynku. Mitem jest to, że dobudowanie 8-10m2 do 120m2 budynku będzie kosztowało dodatkowych 20k. Jest to kompletna bzdura. Idąc tym tropem, wybudowanie domu o powierzchni 30m2 powinno kosztowac raptem 60k - powodzenia.

Niech i będzie za 30tys to podaj namiary ale w tej kwocie ma być wszystko, płace, przychodzę i pompa grzeje. Jak nie to twoje posty ze można zrobić w takiej kwocie są o kant dupy rozbić jak posty TB. Mowa o pompie gruntowej.

jakiej wielkości ta twoja chałupa...?

raczej spokojnie można się wyrobić w tej kwocie za całą kompletną i działającą "kotłownię" opartą na gruntowej PPC...:)( byle tylko wystarczyło działki do rozkopania...;) )

Lepsza propozycja padla juz kilka dni temu. Liwko deklarowal ze instalache na polskiej " pc z odwiertami mozna wykonac za 25 k/zl Myslez ze teraz chetnie pomoze zeby autor mogl jego deklaracje zrealizowac w praktyce. Nawet taki "zakompleksiony milosnik ekosyfu" jak ja napisal ze za ta cene przy tym domu warto to rozwazyc. Ty proponujesz nie dosc ze 5 tyz drozej to jeszcze z kolektorem poziomym ktory wymaga troche miejsca i pracy.

Hmmmm. Ja tam się nie znam ale moim zdaniem w okresie grzewczym w domu i na podwórku akurat roboty jest najmniej. W każdym bądź razie nie tyle żeby nie znaleźć raz w tygodniu 15 min dla obsługi kotła. Cena pompki Liwko tak ja u Artura zmienna jest w zależności od tego z kim rozmawiają i co chcą udowodnić ;-) Z przyjemnością obserwuje że ostatnio zaczynają się one urealniać. Masz względnie mały dom pomimo to jeżeli za 25 tys. Livko załatwi Ci gruntową z odwiertami, montażem, zbiornikiem i osprzętem za 25 k/zł to warto to rozważyć.

Ja bym zaczął od zrobienia OZC przynajmniej z grubsza określił zapotrzebowanie na ciepło, a potem podstawił do tego ceny nośników i nakłady inwestycyjne z tym związane. Jeżeli masz już komin i kotłownie to za cześć systemu grzewczego już zapłaciłeś.

Dalej to kwestia komfortu i własnych priorytetów.

Sam jesteś chinol :)

To są Polskie Pompy Ciepła. Oczywiście że polskich części to tam jak na lekarstwo, ale to normalne. Większość światowych producentów składa z niemal tego samego, jednak produkcja tych pomp jest jak najbardziej u nas w kraju :yes:

dla przypomnienia - kolega kiedyś rozebrał toto i zdjęcia pocykał....

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172592-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopol-System&p=4974514&viewfull=1#post4974514

Gość Arturo72
Kolektory pionowe bo działka mała i jak to mówią kotłowni nikt za darmo nie zrobił a mi działki nie dał aby połowę zagospodarować pod trawnik bo nic więcej z tego juz nie wykorzystam. Dom 195m2. I nie pisz mi o pompie 5kw gdzie sam ekosyf 72 ma pompę 9kw przy 110m2 albo jeszcze mniej

To o jakiej mocy grzewczej potrzebujesz jakiegokolwiek urządzenia które będzie grzalo ?

Wiesz już czy dalej ciemny w tej materii jesteś ?

Gość Arturo72
Tak i będę dogrzewal kotłem i się oszukiwał ze tanio mnie wychodzi a koszt inwestycji wyjdzie 40tys jak nie więcej. Taka jest technika idiotow którzy chwała PC czy gaz mówiąc ze rachunki płacą 1k za sezon ale codziennie w kominku pala. Za takie rozwiązanie to ja dziękuję.

Czy wiesz już także ile Twój dom zuzyje energii na ogrzewanie czy dalej ciemny jesteś również i w tej materii ?

Z dużą dozą prawdopodobieństwa po wypowiedzkiach sądzę, że dalej jesteś ciemny i nie wiesz ile Twój wybudowany dom tej energii będzie potrzebował.

A wiesz chociaż ile masz lat ? ;) Może w tej kwestii też zdajesz się na sąsiada :)

Edytowane przez Arturo72

Czy wiesz już także ile Twój dom zuzyje energii na ogrzewanie czy dalej ciemny jesteś również i w tej materii ?

Z dużą dozą prawdopodobieństwa po wypowiedzkiach sądzę, że dalej jesteś ciemny i nie wiesz ile Twój wybudowany dom tej energii będzie potrzebował.

A wiesz chociaż ile masz lat ? ;) Może w tej kwestii też zdajesz się na sąsiada :)

Oh :) Widzę że już wróciłeś do formy.

Już wyliczyłeś stratę kominowa - którą tak "zaciekle" szafujesz.

OZC dostałeś , krzyczałeś, pieniłeś się i co ? Udajesz że tematu nie ma ? Policz ile kominem wyrzucam ...

Tak i będę dogrzewal kotłem i się oszukiwał ze tanio mnie wychodzi a koszt inwestycji wyjdzie 40tys jak nie więcej. Taka jest technika idiotow którzy chwała PC czy gaz mówiąc ze rachunki płacą 1k za sezon ale codziennie w kominku pala. Za takie rozwiązanie to ja dziękuję.

Tak też to nie funkcjonuje. Dobrze przygotowany do takiego systemu ogrzewania dom, zużywa w skali roku tyle co nic. Ale trzeba się przyłożyc do kwestii izolacji termicznej i wykonac to starannie. Wtedy nie ma co się bac prądu do ogrzewania budynków. Inwestycja nie jest tania, ale przy niewielkich domach, dobrze wykonanych, rachunki są na poziomie do zaakceptowania.

Niestety poziom świadomości w tym zakresie (termoizolacji) jest bardzo mizerny, a inwestorzy najmądrzejsi na świecie, wiec jest jak jest. Do domów kiepskiej jakości PC nie nadają się, z powodu dużych nakładów inwestycyjnych, tu prym wiedzie groszek, bo gaz także jest zabójstwem.

I o tym ciągle tu piszemy, ale ekosyf72 i inni nie rozumieją. Większość ludzi w tych działach już mają domy postawione i ocieplone , więc po co im psuć krew ? Nic już nie poprawią a nowi użytkownicy którzy zaczynają wybierać projekty po pierwsze nie zechcą czytać 100 stron kłótni idioty co po fakcie ludziom pisze, że trzeba było zrobić inaczej a po drugie to nie ten dział. Jest odpowiedni i niech tam nawraca a nie zrobił jak zwykle śmietnik z czyjegoś tematu chociaż nie raz mu mówiono aby stąd wywalał. ale jak to na ekosyfa przystało nie rozumie.

To gdzie ta wycena za 30k z kolektorami pionowymi o mocy 10kw ?

To gdzie ta wycena za 30k z kolektorami pionowymi o mocy 10kw ?

A skąd wiesz, że będziesz potrzebował 10kW? Masz OZC? Wiesz jakie będziesz miał szczytowe zapotrzebowanie domu na moc chłodniczą, żeby dobrać długość kolektorów?

Nic nie wiesz, ale oczywiście pyskować potrafisz.

I jeszcze jedno. O jakiej podłogówce ty mówisz? Czy w przypadku innego systemu ogrzewanie nie będziesz jej miał?

No widzisz,Ty masz jeszcze dodatkowe pomieszczenie gospodarcze na pralkę a ja takiego nie mam bo nie potrzebowałem kotłowni ;)

[ATTACH=CONFIG]330498[/ATTACH]

Pokazałeś teraz połowe swojej "kotłowni,pomieszczenia gosp. czy jak to chcesz nazywać" - zrób zdjęcie i jeszcze pokaż to, co masz na zewnątrz domu w klatce przy ścianie budynku...

wówczas będzie całość....

Gość Arturo72
Jak się nie wie co powiedzieć to się mówi jw. Czyli standardowe odbicie piłki

Przybliżone OZC masz tu http://cieplowlasciwie.pl/

Ale OZC to podstawa przed podjęciem jakiekolwiek decyzji nawet o budowie.

Jak się tego nie ma to właśnie staje się jeleniem dostajac oferty na pompy na 70tys.zł nie wiedząc czy ktoś zz nas nie robi idioty.

Ale OZC to podstawa przed podjęciem jakiekolwiek decyzji nawet o budowie.

Jak się tego nie ma to właśnie staje się jeleniem dostajac oferty na pompy na 70tys.zł nie wiedząc czy ktoś zz nas nie robi idioty.

Napisałem przybliżone!! a ja mam jeszcze ok 6mc na decyzje

Zmień płytę bo to nudne i nie pisz bzdur o kompletnej instalacji z PC za 20k i żebym zaoszczędził kokosy rezygnując z komina i pomniejszenia garażu którego bym nie zrobił. że w cenie WG mam WM z reku i podobne bzdury

Edytowane przez kulibob