Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Gość Arturo72
Pokazałeś teraz połowe swojej "kotłowni,pomieszczenia gosp. czy jak to chcesz nazywać" - zrób zdjęcie i jeszcze pokaż to, co masz na zewnątrz domu w klatce przy ścianie budynku...wówczas będzie całość....
Pokazałem całą moją "kotłownię" czyli jedną i drugą ścianę a po środku są drzwi,z jednej strony do holu a z drugiej strony do garażu.

Drzwi normalne,pokojowe z podcieciem a nie "kotlowniane" ;)

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może nie obiecał ale z gęby dupy chyba nie robisz?

Nie 20, a 27tyś. W dodatku to było 7 lat temu. Od tamtego czasu pompy nieco podrożały (kurs euro).

Podałem linka. Dzwon, pytaj, ale najważniejsze to czytaj. Bo jak ogarniesz prosty temat kolektora poziomego, to inwestycja może być jeszcze tańsza. Mi nikt na tacy rozwiązania nie przyniósł, to i ja tego nie zrobię. Jedynie mogę nakierować, reszta zalezy od ciebie.

Co z tego , że euro poszło w górę ? wszystko idzie w górę a wy ciągle , że pompa to wcale nie droższa inwestycja niż np gaz czy ekogroszek. No więc gdzie ta firma co robi za taką kwotę , bo jak dzwoniłem w swojej okolicy to ceny ok 60-70tyś ze wszystkim. A linka gdzieś nie mogę znaleźć o którym piszesz. Kolektory poziome odpadają , za darmo nikt mi działki nie dał tak jak to w waszym wypadku , działki wam rozdają a inni co mają paliwa stałe to muszą płacić za miejsce dla kotłowni.

Edytowane przez rustin

Gość Arturo72

Zmień płytę bo to nudne i nie pisz bzdur o kompletnej instalacji z PC za 20k i żebym zaoszczędził kokosy rezygnując z komina i pomniejszenia garażu którego bym nie zrobił. że w cenie WG mam WM z reku i podobne bzdury

Masz obciążenie 5,3kW,pochwal się ofertami na np.Panasa 9kW trojfazowego lub Atlantica Alfee 10kW bo do tego obciążenia one będą idealne.

Jak nie przedstawisz takich ofert to nie pisz głupot czyli albo konkrety albo cisza.

Do takiego obciążenia o gruntowce z odwiertmi myślą albo idioci albo Ci którzy z kasą nie mają co robić.

Do jakiej grupy się zaliczasz ?

Edytowane przez Arturo72

Może nie obiecał ale z gęby dupy chyba nie robisz?

Nie 20, a 27tyś. W dodatku to było 7 lat temu. Od tamtego czasu pompy nieco podrożały (kurs euro).

Podałem linka. Dzwon, pytaj, ale najważniejsze to czytaj. Bo jak ogarniesz prosty temat kolektora poziomego, to inwestycja może być jeszcze tańsza. Mi nikt na tacy rozwiązania nie przyniósł, to i ja tego nie zrobię. Jedynie mogę nakierować, reszta zalezy od ciebie.

Co z tego , że euro poszło w górę ? wszystko idzie w górę a wy ciągle , że pompa to wcale nie droższa inwestycja niż np gaz czy ekogroszek. No więc gdzie ta firma co robi za taką kwotę , bo jak dzwoniłem w swojej okolicy to ceny ok 60-70tyś ze wszystkim. A linka gdzieś nie mogę znaleźć o którym piszesz. Kolektory poziome odpadają , za darmo nikt mi działki nie dał tak jak to w waszym wypadku , działki wam rozdają a inni co mają paliwa stałe to muszą płacić za miejsce dla kotłowni.

Ja robię dupę z gęby? Podałem linka do jednego z producentów, od którego ja mam PC z odwiertami w cenie 27tyś. Można drożej, ale można i taniej, tylko trzeba ruszyć łbem, a nie pyskować na forum.

Linka nie możesz znaleźć? A od czego wujek Google?

W dodatku na forum jest wiele tematów o PC, w których możesz dowiedzieć się wszystkiego, czytałeś któryś z nich? Jeden z nich ma 1300 stron, przeczytałem wszystkie. A czytałem jeszcze przed zakupem projektu. Jak ktoś się budzi z ręką w nocniku, to niech nie ma do mnie pretensji.

Jak nie przedstawisz takich ofert to nie pisz głupot czyli albo konkrety albo cisza.

Do takiego obciążenia o gruntowce z odwiertmi myślą albo idioci albo Ci którzy z kasą nie mają co robić.

Do jakiej grupy się zaliczasz ?

chyba do idiotów bo większego idiotę czytam

Jedna i druga 20k + plus CWU+ Podłogówka+ wod-kan masz min 45k na zwykłej powietrznej pc

Edytowane przez kulibob

Pokazałem całą moją "kotłownię" czyli jedną i drugą ścianę a po środku są drzwi,z jednej strony do holu a z drugiej strony do garażu.

Drzwi normalne,pokojowe z podcieciem a nie "kotlowniane" ;)

ale pokaż drugą część-, tą jednostkę zewnętrzną przylegającą do domu, postawioną za kratami, rozumiem bowiem,że ona na gratisowej ziemi stoi i jest piękna i stanowi ozdobę głównej elewacji domu. Ile miejsca ona zajmuje razem z tymi kratami zabezpieczającymi, co by jej złodzieje nie ukradli?

Gość Arturo72
chyba do idiotów bo większego idiotę czytam

Jedna i druga 20k + plus CWU+ Podłogówka+ wod-kan masz min 45k na zwykłej powietrznej pc

A czy do ekosyfu nie doliczasz cwu+podlogowki+wod-kan ?

Trzeba być skonczonym idiota żeby myśleć że w cenie pompy za 20tys zl znajdzie się podlogowka+wod-kan.

Ale jak piszesz,że jedna i drugą to 20tys.zł czyli wiesz dokładnie ile to kosztuje.Teraz odejmij sobie kocioł na ekosyf i komin i kotłownie.

Gość Arturo72
ale pokaż drugą część-, tą jednostkę zewnętrzną przylegającą do domu, postawioną za kratami, rozumiem bowiem,że ona na gratisowej ziemi stoi i jest piękna i stanowi ozdobę głównej elewacji domu. Ile miejsca ona zajmuje razem z tymi kratami zabezpieczającymi, co by jej złodzieje nie ukradli?

Jak przyjdę to pykne zdjęcie.

Ale o jakich kratach mówisz to nie mam pojęcia.

Być może jakieś twoje nie kumate klienty po przejściu z ekosyfu zamykają ją bo nie wiedzą co to jest i myślą że im toto odfrunie ;)

wliczam

groch 30-35k vs. PC powietrzna min45-50k i jak Ci tak zależy to dolicz sobie już ten komin 2,5- 3k i skończ MODEROWANO byle było po twojemu

Wszystkie ceny na PC ci podawałem to z wszystkim gruntowe 60-80k !!Najwyższa to była 90pare k

Edytowane przez finlandia
Prosze o zachowanie przyzwoitosci w wypowiedziach

wliczam

groch 30-35k vs. PC powietrzna min45-50k i jak Ci tak zależy to dolicz sobie już ten komin 2,5- 3k i skończ MODEROWANO byle było po twojemu

Wszystkie ceny na PC ci podawałem to z wszystkim gruntowe 60-80k !!Najwyższa to była 90pare k

za 50k to można zrobić wszystkie instalacje łącznie z wentylacją mechaniczną, przeciętną instalację z PC i podłogówką w całym domu da się ogarnąć poniżej 40k więc dość blisko ceny "grocha"...

Tak sie zastanawiam skąd Wy macie tak niskie ceny. weźmy na przykład pompę ecopolu. Pozwolę sobie na cytaty z meila.

Pompa ciepła 9kW11.990zł netto

kotłownia + cwu 300L ze stali nierdzewnej 10.600,00zł

glikol 2055,00zł

rozdzielacze 2 sekcje DZ 680,00zł

odwierty 2 x 100mb sondy Movitech 40mm 12.000,00zł

wprowadzenie rur DZ do budynku 1.000,00zł

W/w ceny obejmują maksymalny rabat.

Z vatem wychodzi trochę poniżej 40k zł.

Eferta ecopower wyniosła trochę powyżej 40k zł.

Wydaje mi się że chcą robić zbyt dużo odwiertów. imho powinno 150+10 metrów spokojnie wystarczyć. Ale firmy przewymiarowywują o 10-15% pompę w stosunku do OZC a poźniej jeszcze 10-15% dolne źródło (oficjalny meil od dostawcy). Robiąc samemu kolektor poziomy cenę kolektora można zbić conajmniej o połowę. Sądze że kotłownią z cwu też można sporo zejść z ceną. Wliczając własną prace przy kotłownik i DZ i tak dochodzimy do około 30k zł. Trzeba pamiętać też przy usłudze jest 8% vatu. Nie wiem czy można kupić samą pompę jako usługę.

Mimo że mam wyprowadzone rury 6x 40mm z budynku do DZ to i tak zdecydowałem się na Panasonic 9kW 3f. Koszt znacznie niższy niż wspomnianej grumtówki + w cenie wyjście na klimakowektor do chłodzenia salonu

Edytowane przez marcelix

Tania pompa gruntowa to tylko z kolektorem poziomym, panem koparkowym i kumatym hydraulikiem.

Dzisiaj tak bym zrobił :yes: , ale ceny odwiertów też spadają. Ja płaciłem 80zł/mb, teraz spokojnie można znaleźć za coś w okolicach 60 http://allegro.pl/odwiert-odwierty-wiercenie-pompa-ciepla-geologia-i5664493288.html

http://allegro.pl/promocja-odwierty-geotermalne-do-pomp-ciepla-i5641189194.html

Czyli nawet dzisiaj spokojnie zrobiłbym instalację 7kW z odwiertami w cenie do 25tyś.

A z poziomym około 22tyś.

Tania pompa gruntowa to tylko z kolektorem poziomym, panem koparkowym i kumatym hydraulikiem.

Założenie pompy 9kW

Tak ale to nadal bez pensji tego kumatego hydraulika z cwu wychodzi prawie 30k. Choć sama pompa + DZ to faktycznie około 20paru tysięcy. Opcja z odwiertami dla mojego zapotrzebowania 6,6kW jest stanowczo za droga. W moim przypadku różnica w cenie między gruntówką(odwierty) i powietrzną to 14kzł + zaoszczędzone pieniądze na klimatyzatorze.

Edytowane przez marcelix