kaszpir007 07.08.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Oczywiście ze pompa+grawitacja jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Co do WM nie musi być z rekuperatorem.Ważne żeby był odpowiedni wywiew i nawiew w każdym pomieszczeniu odpowiednio a pod to możesz podłączyć zwykle wentyle.Rozłożenie kanałów to naprawdę jak klocki lego,tylko u Ciebie będzie wiertanie przez strop. Czy Ty wogóle patrzyłeś jak wygląda ten dom - U12 ? To przecież piętrówka ze stropem z betonu ... Czyli czekało by go robienie sufitów podwieszanych aby ukryć rury , wiercenie jakąś wiertnicą w betonie , ukrywanie rur , zabudowy ... Same "dodatkowe" koszty były by bardzo wysokie i wymagały by remontu w całym domu ... Ty masz strop drewniany i dom parterowy i wtedy jest łatwiej i taniej ... Ale przy stropie betonowym i poddaszu mieszkalnym tak łatwo i tanio nie jest ... Nie wiem jaka jest desperacja pytającego , ale na 100% WM nie wyjdzie tanio , bo niestety w tym domu to przy samej budowie już trzeba było o tym myśleć i przygotować. A WM bez rekuperatora ? Aż tak źle życzysz pytającemu ? Chcesz aby mu zwiewało 100-150 m3/h powietrza z domu i tyle samo było nawiewane ? Czyli lezy sobie w zimę w sypialni a tu mu leci do pokoju -20 stopni Może sobie okna pootwierać i będzie miał zbliżony efekt ... A rachunek rozumię że za ogrzewanie Ty za niego zapłacisz , jak mu zrobisz taki dziurawy dom ??? Oczywiście DA się zrobić , ale koszt i ilośc roboty będzie bardzo wysoki , bo dużo będzie przeróbek , budowanie , kombinowania i itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.08.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Czy Ty wogóle patrzyłeś jak wygląda ten dom - U12 ? To przecież piętrówka ze stropem z betonu ... Czyli czekało by go robienie sufitów podwieszanych aby ukryć rury , wiercenie jakąś wiertnicą w betonie , ukrywanie rur , zabudowy ... Same "dodatkowe" koszty były by bardzo wysokie i wymagały by remontu w całym domu ... I kolejne bzdury w stylu kaszpira...nic dziwnego,że masz dom jaki masz Wylewka+izolacja stropu spokojnie schowają kanały z PE,pozostają tylko odwierty w stropie o czym pisałem. A WM bez rekuperatora ? Aż tak źle życzysz pytającemu ? Chcesz aby mu zwiewało 100-150 m3/h powietrza z domu i tyle samo było nawiewane ? Czyli lezy sobie w zimę w sypialni a tu mu leci do pokoju -20 stopni I kolejna bzdura kaszpira... Jaki to jest problem ? Czy Ty zdajesz sobie sprawę z tego ile to jest 20m3/h w pomieszczeniu np.15m2 nawet o temp.-20st.C ?? Gdybyś wiedział to byś takich idiotyzmów nie wypisywał. Takiego nawiewu,ba nawet nawiewu 60m3/h nie czuć pow.30cm od anemostatu a świeże powietrze jest zawsze. W wentylacji grawitacyjnej nawiewa pewnie nie -20st.C a +10st.C i to nie 40m3/h w sypialni tylko 150m3/h... Co za gosć. A rachunek rozumię że za ogrzewanie Ty za niego zapłacisz , jak mu zrobisz taki dziurawy dom ??? Kolejna bzdura kaszpira.... Odzysk ciepła czyli rekuperacja nie jest uzasadniona ekonomicznie w domach gdzie jednostkowa cena energii jest niska czyli przy pompie ciepła czy ekosyfie. Rekuperacja jest wskazana przy drogiej jednostce energii czyli przy ogrzewaniu prądem czy gazem,natomiast wentylacja mechaniczna wskazana jest w każdym przypadku,jako skuteczna wentylacja w szczelnych domach. I nie pisz już więcej bzdur i nie ośmieszaj siebie i innych podobnych do Ciebie użytkowników ekosyfu co to o niczym nie mają pojęcia... Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.08.2015 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Akurat rury to nie byłby chyba taki problem bo nad częścią mieszkalną jest trzecia kondygnacja nieogrzewany strych. A co do remontu to puki co to w środku gołe mury nawet elektryka prowizorka:) więćmożna cudować co się chce. Tylko budżet zbliża do granic. Jak WM to tylko z rekuperatorem jak już robić to do końca. Do tego SKamp 7KW tylko przygotować już wszystko pod PC na całości podłogówka, a za kilka lat jak już ogarnę pol bruki, ogrodzenia i domki gospodarcze to zrobić PC. Wolałbym najpierw zrobić WM żeby potem nie kombinować już w środku. PC ma raczej fajne warunki za domem ok 1500m2 terenu wiec miejsce na wymieni jest, wody gruntowe bardzo wysoko. Pytanie czy rekuperator musi mieć gruntowy wymienik?? Bo jaka nie to całość mógłbym upchnąć na strychu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.08.2015 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Jak gadałem z facetem to mówiliśmy o gruntowej PC powietrzna niby może nie wyrobić przy -20, a przynajmniej jej praca będzie ekonomicznie nieuzasadniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.08.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak gadałem z facetem to mówiliśmy o gruntowej PC powietrzna niby może nie wyrobić przy -20, a przynajmniej jej praca będzie ekonomicznie nieuzasadniona. Bzdura,dlatego mówiłem,żebyś coś zakumal na ten temat bo traktują Cię jak typowa owieczke do strzyżenia. map78 jak wivaldi pisze,przeszedł z ekosyfu na powietrzną pompę. Jeśli dobierzesz moc grzewczą pompy do obciążenia cieplnego jakie masz przy -20st.C to MUSI dac radę i dlatego facet myślał ze trafił na Jelenia podobnego do kaszpira,któremu chcieli wcisnąć gruntową za 80tys.zl bo niby powietrzna zamarza Moja przy -18st.C pracowała na potrzeby c.o+cwu ok.7h na dobę zużywając przy tym 3,5kWh na godzinę pracy czyli w sumie ok.25kWh czyli jakieś 7zl. Przy -25st.C po prostu pracowalaby nie 7h a 10h zużywając ciut więcej energi na godzinę pracy. Gruntowa przy dzisiejszych cenach powietrznych i ich wydajnosciach nie jest w żaden sposób uzasadniona chyba ze samemu zrobisz DZ a sama pompa to chińska. Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.08.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 I kolejne bzdury w stylu kaszpira...nic dziwnego,że masz dom jaki masz Wylewka+izolacja stropu spokojnie schowają kanały z PE,pozostają tylko odwierty w stropie o czym pisałem. I kolejna bzdura kaszpira... Jaki to jest problem ? Czy Ty zdajesz sobie sprawę z tego ile to jest 20m3/h w pomieszczeniu np.15m2 nawet o temp.-20st.C ?? Gdybyś wiedział to byś takich idiotyzmów nie wypisywał. Takiego nawiewu,ba nawet nawiewu 60m3/h nie czuć pow.30cm od anemostatu a świeże powietrze jest zawsze. W wentylacji grawitacyjnej nawiewa pewnie nie -20st.C a +10st.C i to nie 40m3/h w sypialni tylko 150m3/h... Co za gosć. Kolejna bzdura kaszpira.... Odzysk ciepła czyli rekuperacja nie jest uzasadniona ekonomicznie w domach gdzie jednostkowa cena energii jest niska czyli przy pompie ciepła czy ekosyfie. Rekuperacja jest wskazana przy drogiej jednostce energii czyli przy ogrzewaniu prądem czy gazem,natomiast wentylacja mechaniczna wskazana jest w każdym przypadku,jako skuteczna wentylacja w szczelnych domach. I nie pisz już więcej bzdur i nie ośmieszaj siebie i innych podobnych do Ciebie użytkowników ekosyfu co to o niczym nie mają pojęcia... No , no ... Nie jest "uzasadniona ekonomicznie" a sam masz rekuperator ? Ile rzeczy masz jeszcze "nieuzasadnionych ekonomicznie" a masz ? Ten co miał ogrzewać dom suszarką i farelką za 100zł a skończył na pompie ciepła za 20tys zł ... Zakładając że gościu ma 100m2 powierzchni ogrzewanej i wysokośc niech będzie 2,5m2 co daje razem kubaturę 250m3. Czyli jak był włączył wentylatory nawiewające i wywiewające o wydajności 150 m3/h to CAŁE powietrze z domu zostało by wymienione po niecałych 2 godzinach , czyli w ciagu całego dnia nastapiła by ponad 12 - krotna wymiana całego powietrza ... Czyli uważasz że np. w domu jest +20 , na zewnatrz jest -20 stopni (różnica 40 stopni) i przy włączonej WM z wymianą 150m3/h gdzie w ciągu jednej doby nastapi wymiana 12 krotna komfort w domu się nie zmniejszy ani nie spadnie DRASTYCZNIE temperatura w domu ... Ja u siebie mam WM z rekuperatorem i mam stałą wymianę powietrza 120-150m3/h ... Chłopie dalej się udzielaj , to się skończy że gościu bedzie siedział w domu w kurtce futrzanej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.08.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Akurat rury to nie byłby chyba taki problem bo nad częścią mieszkalną jest trzecia kondygnacja nieogrzewany strych. A co do remontu to puki co to w środku gołe mury nawet elektryka prowizorka:) więćmożna cudować co się chce. Tylko budżet zbliża do granic. Jak WM to tylko z rekuperatorem jak już robić to do końca. Do tego SKamp 7KW tylko przygotować już wszystko pod PC na całości podłogówka, a za kilka lat jak już ogarnę pol bruki, ogrodzenia i domki gospodarcze to zrobić PC. Wolałbym najpierw zrobić WM żeby potem nie kombinować już w środku. PC ma raczej fajne warunki za domem ok 1500m2 terenu wiec miejsce na wymieni jest, wody gruntowe bardzo wysoko. Pytanie czy rekuperator musi mieć gruntowy wymienik?? Bo jaka nie to całość mógłbym upchnąć na strychu?? Jak tak , to zupełnie to inaczej wygląda ... Myślałem że już masz wszystko i jedynie wybierasz źródło ciepła .... Ja bym w takim przypadku zrobił WM + rekuperator. Jak nie ma kasy już na pompę to w przyszłości bez problemu wymienisz kocioł na pompę ... Najważniejsze aby mieć podłogówkę ... Osobiście uważam że WM z rekuperatorem to podstawa .. Sam w nowym domu walczyłem z wilgocią i skończyło się na grzybie i pleśni, mimo że mooocno wietrzyłem kilka razy dziennie Dopiero montaż WM usunął moje problemy .... Sam się dziiwłem jak przez pierwszy rok wylewałem mnóstwo wody z rekuperatora (nie mam podłączonego rekuperaotra do kanalizacji) , były dni że wylewałem wiadro 5L co 1-2 dni ... Według mnie WM z nowym domu to podstawa. Okna są szczelne i ciepłe i bez sensu było by je dziurawić i wstawiać nawiewniki , bo jedynie nawiewniki zapewniają prawdziwe działanie WG , ale niestety są to spore straty ciepła i gorszy komfort (wiejące zimne powietrze z nawiewników). Jak dla mnie wentylacja najważniejsze , bo to komfort , oszczędność i zdrowie mieszkańców ... Jak masz jeszcze kasę na pompę to oczywiście polecam pompę. Ale jakbym sam miał do wyboru WM czy pompę wolałbym WM ... Pompę zawsze można będzie kiedyś zamontować a WM już później nie zrobisz , bo koszty modyfikacji , przeróbek i remontu będą za duże ... Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.08.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) No , no ... Nie jest "uzasadniona ekonomicznie" a sam masz rekuperator ? Ponieważ chciałem grzać prądem od samego początku z ceną 1 kWh na poziomie 0,30zł a skoro teraz mam 1kWh w cenie 0,10zł to całowicie by wystarczyła WM bez reku,no może z GWC. Ile rzeczy masz jeszcze "nieuzasadnionych ekonomicznie" a masz ? GWC,z tym,że u mnie GWC to parę zł,ale jak czytam jak ktoś na niego wydaje kilka tys.zł to łapię się za głowę i pisze swoje co na ten temat sądze,że to głupota. Ten co miał ogrzewać dom suszarką i farelką za 100zł a skończył na pompie ciepła za 20tys zł ... Trzema farelkami o mocy 1,5kW kazda. Gdybyś był inteligentny to byś pojął w mig,że chodziło mi o moc grzewczą na poziomie 3,5kW bo przy farelkach musiałbym mieć taryfę G11 a to głupota bo za ogrzewanie pomimo groszowych spraw inwestycji w farelki płaciłbym ok.6tys.zł. No ale Ty nie inteligent jesteś a typowy,mało myślący użytkownik ekosyfu i masz bardzo duży problem żeby to zakumać Zakładając że gościu ma 100m2 powierzchni ogrzewanej i wysokośc niech będzie 2,5m2 co daje razem kubaturę 250m3. Czyli jak był włączył wentylatory nawiewające i wywiewające o wydajności 150 m3/h to CAŁE powietrze z domu zostało by wymienione po niecałych 2 godzinach , czyli w ciagu całego dnia nastapiła by ponad 12 - krotna wymiana całego powietrza ... Gdybyś był inteligentny to byś pojął i zrozumiał,że powietrze jest bardzo słabym nośnikiem ciepła czy zimna,o wiele słabszym niż porotherm,beton, czy silikat i nawet 12 krotna wymiana kubatury domu,nowego domu,nie zrobiłaby na nim dużego wrażenia a temp.wewnątrz zmieniła by się o dziesiąte st.C. Ale Ty posiadasz ekosyf to od Ciebie nie można za dużo wymagać Czyli uważasz że np. w domu jest +20 , na zewnatrz jest -20 stopni (różnica 40 stopni) i przy włączonej WM z wymianą 150m3/h gdzie w ciągu jednej doby nastapi wymiana 12 krotna komfort w domu się nie zmniejszy ani nie spadnie DRASTYCZNIE temperatura w domu ... Ja u siebie mam WM z rekuperatorem i mam stałą wymianę powietrza 120-150m3/h ... Tak właśnie uważam,ale Ty masz archaiczne grzejniki zamiast wodnej podłogówki i nie masz zielonego pojęcia o czym pisze i nigdy tego nie zrozumiesz. Kończ Waść wstydu oszczędź i zajmij się "tuningiem" swojego spieprzonego domu i ucz się Ale jakby co to dalej służę radą i pomocą dla mniej kumatych posiadaczy ekosyfu lub ofiar forumowych sprzedawców kotłów na ekosyf Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.08.2015 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie sądziłem że rekuperator trzeba podłączyć do kanalizy.1 Czy kocioł grzejąc tylko podłogówkę nie miał by z tym problemów?? 2. Te wszystkie zawory załatwią sprawę?? 3.Komin ma ceglany bez wkładu czy istnieje duże ryzyko że wkoncu przegnije jak kocioł większość czau będzie pracował na minimalnych obrotach??.4.Czy pod rekuperator lub pompy muszę przygotować zasilanie 3 faz??5. W poniedziałek ma umówionego faceta od PC i fotowoltaiki jakieś propozycje o co pytać??6. Jesili bym zmienił WG na WM to czy nie muszę mieć zmian w projekcie bo się przy odbiorze doczepią??7. Czy rekuperator nie koliduje z kominkiem, a zwłaszcza z DGP grawitacyjnym, prawdopodobnie nigdy nie będzie to wykorzystane, ale na tym etapie można to wykonać prawie bez kosztowo. Bo tka jak mówiłem kombinuje eko groch +WMreku a za jakiś czas ok 6-8 lat wymianę na PC jak już budżet się unormuję.Chyba że piec wcześniej zdechnie, komin zgnije lub ja wykituje. Liczę na to żę też w przeciągu tych kilku lat w tym kraju w jakiś sposób unormuje się sprawa z Fotowoltaiką. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 08.08.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Ad1 nie powinno być.2- wszystkie zawory(?) dadzą rade3-komin OK 4-wystarczy 1 faza5- nie spotkałem "uczciwego" fachowca od PC i fotowoltaiki.6- ?? nie powinni.7- koliduje i podraża instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.08.2015 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Z dgp to chodzi mi oto czy ciepłe powietrze nie uszkodzi rekuperatora.Chyba nie bo wtedy w ogóle nie można by stosować kominków powietrznych przy rekuperacji. A dgp ma być grawitacyjne czyli dwie rury na piętro i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 08.08.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Mam wątpliwości o bezpieczeństwo przy WM i kominku. Rekuperator "lubi" ciepło, nie powinno go uszkodzić. Niebezpieczne są wyciągi mechaniczne w pomieszczeniach z ogniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.08.2015 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 WM można ustawić na pracę z minimalnym nadciśnieniem, A kominek to teoretycznie zamknięta komora spalania z dolotem powietrza z zemnątrz. Do tego strażak na dach i czujka CO i chyba powinno być ok. Czy kanały wentylacyjne powinny być doprowadzone wszędzie przy WM czy trzymać się pomieszczeń z projektowaną wentylacją grawitacyjną. Garaż i kotłownię zostawić na grawitacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 08.08.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Nadciśnienie? pomiędzy ? czym mierzone i co zareaguje gdy nie będzie nadciśnienia. To producent kominka w dokumentacji ma zagwarantować zamkniętą komorę spalania.Garaż i kotłownia - grawitacja.Wentylacja grawitacyjna to nawiewy i wyciągi. (a nie tylko nawiewy - rozszczelnienie okien itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.08.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) WM można ustawić na pracę z minimalnym nadciśnieniem, A kominek to teoretycznie zamknięta komora spalania z dolotem powietrza z zemnątrz. Do tego strażak na dach i czujka CO i chyba powinno być ok. Czy kanały wentylacyjne powinny być doprowadzone wszędzie przy WM czy trzymać się pomieszczeń z projektowaną wentylacją grawitacyjną. Garaż i kotłownię zostawić na grawitacji W WM nawiewy powinny być w pomieszczeniach czystych czyli w pokojach,sypialniach,salonach a wywiewy w pomieszczeniach brudnych czyli łazienkach,kuchniach. Kominek w niczym nie przeszkadza przy WM,co prawda u mnie jest rzadko odpalany bo od września ze 4 razy po 2h ale nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych. Ale nie zastanawiaj się nad reku,masz grawitacje,zrób ją porządnie ale wyrzuć syf z domu.Wyjdzie ci to tylko na dobre nawet z grawitacją. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.08.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Bo tka jak mówiłem kombinuje eko groch +WMreku a za jakiś czas ok 6-8 lat wymianę na PC jak już budżet się unormuję.Chyba że piec wcześniej zdechnie, komin zgnije lub ja wykituje. Liczę na to żę też w przeciągu tych kilku lat w tym kraju w jakiś sposób unormuje się sprawa z Fotowoltaiką. Dla mnie to bardzo głupie myślenie bo wyrzucasz 7-8tys.zł od razu w błoto myśląc,że za kilka lat wymienisz system grzewczy. Tak jak wyżej pisałem,wyrzuć syf z domu nawet z grawitacją bo wtedy nic nie będziesz musiał wymieniać za kilka lat. Nie masz kasy na reku,rozłóż jedynie sobie kanały żeby potem nie demolowac domu a reku kupisz jak będziesz miał kasę i podepniesz do istniejących kanałów. Rekuperacja przy syfie nie jest uzasadniona ekonomicznie,powtarzam to. Zyskasz 100-200zl rocznie a wydasz 5000zl. WM to tylko poprawna wentylacja i tylko tyle i takie jest jej założenie a rekuperacja jest przy okazji i tylko dla drogich nośników ciepła można ją montować. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.08.2015 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Zakładam że ok 8 lat to okres "życia" kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.08.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 kaszpir ile u ciebie w domu osób mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.08.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Zakładam że ok 8 lat to okres "życia" kotła A czemu od razu nie zakładasz czegoś na stałe ? Czegoś normalnego i komfortowego a chcesz się aż przez tyle lat uzerac z syfem,żeby za parę lat go i tak na zlom oddac ? Nie masz kasy na PC+WM a masz na ekosyf+WM to zrób w tej cenie PC+grawitacje,będzie czysto i tanio od razu i na lata. A prąd ? Przy inwestycji tylko 2,5tys.zl i nawet z reku w cenie kotła na ekosyf ? Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.08.2015 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 WM+reku sądzę że wykonam sam. trzeba będzie się tylko doszkolić. PC już sam nie zrobię. PC w stosunku do grochu wyjdzie mnie o ok 20k więcej. WM podejrzewam że zrobię za ok 7k ale wymaga to dokładnego wyliczenia anie szacowania. Ale jeszcze wszytko przede mną, mam czas. W poniedziałek kolejny 'fachowiec'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts