Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Wydaje mi się że chcą robić zbyt dużo odwiertów. imho powinno 150+10 metrów spokojnie wystarczyć. Ale firmy przewymiarowywują o 10-15% pompę w stosunku do OZC a poźniej jeszcze 10-15% dolne źródło (oficjalny meil od dostawcy). Robiąc samemu kolektor poziomy cenę kolektora można zbić conajmniej o połowę. Sądze że kotłownią z cwu też można sporo zejść z ceną. Wliczając własną prace przy kotłownik i DZ i tak dochodzimy do około 30k zł. Trzeba pamiętać też przy usłudze jest 8% vatu. Nie wiem czy można kupić samą pompę jako usługę.

Mimo że mam wyprowadzone rury 6x 40mm z budynku do DZ to i tak zdecydowałem się na Panasonic 9kW 3f. Koszt znacznie niższy niż wspomnianej grumtówki + w cenie wyjście na klimakowektor do chłodzenia salonu

zacząłbym od tego, że firma na 95% nie liczy OZC, tylko dobiera moc PC wg wielkości budynku. Jak się szacuje, to się daje zapas. Tak dla mocy jak i potem DZ :p

Dodatkowo zasobnik z nierdzewki - jak ktoś zauważył, swoje kosztuje

Daga&Adam - kupił samą PC, własnoręcznie zrobił DZ poziome, własnoręcznie poskładał do kupy (faktem jest, że miał już kotłownię na kominek z PW+bufor+podłogówka - ale to też sam robił ;)

Wtedy PC były trochę tańsze, za PC dał około 12tys brutto, DZ zrobił za 3tys(rury+koszt paliwa, sam kopał), glikol 1tys + jeszcze jakieś drobne do poskładania tego - reszta już była

można? - można. Im większy wkład pracy własnej, tym taniej wychodzi PC - to taka oczywista oczywistość

No ale lepiej napisać, że wszystkie wyceny opiewały na 70-90tys na PC zamiast samemu zakasać rękawy :p

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Równie dobrze wszystko można samemu zrobić kotłownie i całą instalację i kupić tylko kocioł na paliwo stałe. Można ? A nie gadać ileż to kosztuje.

Wy jesteście ograniczeni i tylko swój nos widzicie. Przecież tak można w kółko.Zawsze PC będzie droższa od paliwa stałego koniec i kropka.

Jesli ta pompa jest jak pellet z tego marketu to współczuje kupującym.

Nie masz co wspólczuc qubicowi, jest on posiadaczem tej pompy od roku, złego słowa na nią nie powiedział. Co prawda jedna zima nie jest długim okresem uzytkowania ale moze nie bedzie tak zle. Poki co to osiągi tej pompy są zaskakujaco dobre

A co ma piernik do wiatraka?

Porównanie godne "fachowca", nie ma co...

Ma to ze mają tandetny produkt a nawet nie tandetny to totalna porażka wiec jeśli ten produkt jest takiej jakości jak ten o którym pisałem to jest to totalna lipa. Ale jeśli jest jakościowo dobry to ok. Miałem styczność z peletem z juli był tragicznej jakości wiec jeśli kupują do swojej oferty takie produkty to z pompą może być tak samo.

Ma to ze mają tandetny produkt a nawet nie tandetny to totalna porażka wiec jeśli ten produkt jest takiej jakości jak ten o którym pisałem to jest to totalna lipa. Ale jeśli jest jakościowo dobry to ok. Miałem styczność z peletem z juli był tragicznej jakości wiec jeśli kupują do swojej oferty takie produkty to z pompą może być tak samo.

No to kup pompę i się też przekonaj, wtedy będziesz mógł coś na ten temat powiedzieć. Inaczej tylko gdybasz.

A ja na miejscu założyciela wątku właśnie w nią bym poszedł zamiast węgla. Po kilku latach i tak chce iść w PC, więc nie będzie mu jej szkoda jeśli nie będzie z niej zadowolony, ale jeśli pochodzi 20 lat...?

Hydrofor też kupiłem specjalnie najtańszy szajs na budowę, a chodzi już 8 lat i za cholerę nie chce ducha wyzionąć. Jak się popsuje dam znać.

A ja na miejscu założyciela wątku właśnie w nią bym poszedł zamiast węgla. Po kilku latach i tak chce iść w PC,

Założyciel wątku, już zakładając go, wiedział że pójdzie w średniowieczne ogrzewanie, i nie trafiają do niego żadne argumenty przeciw takowemu w nowo-budowanym domu. A wszystkie we wsi wiedzo, wszystkie wiedzo, że PC jest droga i już.

Założyciel wątku, już zakładając go, wiedział że pójdzie w średniowieczne ogrzewanie, i nie trafiają do niego żadne argumenty przeciw takowemu w nowo-budowanym domu. A wszystkie we wsi wiedzo, wszystkie wiedzo, że PC jest droga i już.

Do mnie argumenty trafiają i jestem za PC tylko coś sensownego jest za drogie a gówna nie kupię. Więc zostaję przy oryginalnym planie eko groch z możliwością zmiany w przyszłości na PC jak się z kasą ogarne. Piszę to poraz setny. A może groch nie będzie zły i nie trzeba będzie zmieniać. Chyba że PC potanieją. Opcji w przyszłości jest wiele. Na razie eko groch jest uniwersalny w mojej sytuacji.

PS. Super ta jula moc 4kW przy -15*C sorry ta w ofercie za 8000 ma 3kW przy -15*C. Jaja sobie robicie. Pewnie na dom nie wystarczy a gdzie CWU i coś na garaż.

Edytowane przez kulibob

Do mnie argumenty trafiają i jestem za PC tylko coś sensownego jest za drogie a gówna nie kupię. Więc zostaję przy oryginalnym planie eko groch z możliwością zmiany w przyszłości na PC jak się z kasą ogarne. Piszę to poraz setny. A może groch nie będzie zły i nie trzeba będzie zmieniać. Chyba że PC potanieją. Opcji w przyszłości jest wiele. Na razie eko groch jest uniwersalny w mojej sytuacji.

PS. Super ta jula moc 4kW przy -15*C

+3kW grzałka. To i tak w niedużym w miarę ocieplonym domu wystarczy.

Które i ile pompy mają potanieć, bo ja już nic nie wiem. 10tyś. za gruntową za dużo, 8 za powietrzną to gówno, mimo że nic o niej nie wiesz. 70tyś to też za dużo. Zdecyduj się, bo faktycznie do końca życia będziesz w czarnej ...

+3kW grzałka. To i tak w niedużym w miarę ocieplonym domu wystarczy.

Które i ile pompy mają potanieć, bo ja już nic nie wiem. 10tyś. za gruntową za dużo, 8 za powietrzną to gówno, mimo że nic o niej nie wiesz. 70tyś to też za dużo. Zdecyduj się, bo faktycznie do końca życia będziesz w czarnej ...

Grzałka HAHAHAHAHAAHH jak dla mnie to praktycznie niema prawa się załączyć a nie tak jak w tym przypadku chodzić na okrągło . Dobra PC powietrzna czy gruntowa kosztuje ok 20k. Kocioł 6-8. A pompki można zrównoważyć baniakiem od PC, więc praktycznie jedyna różnica to koszty urządzeń i ewentualne odwierty. Więc różnica 12-14 (25) k to dużo. A taka jula to tylko w hybrydzie ze śmieciuchem ale jakoś nie mam ochoty codziennie dopalać w śmieciuchu albo kominku.

Edytowane przez kulibob

Grzałka HAHAHAHAHAAHH jak dla mnie to praktycznie niema prawa się załączyć a nie tak jak w tym przypadku chodzić na okrągło . Dobra PC powietrzna czy gruntowa kosztuje ok 20k. Kocioł 6-8. A pompki można zrównoważyć baniakiem od PC, więc praktycznie jedyna różnica to koszty urządzeń i ewentualne odwierty. Więc różnica 12-14 (25) k to dużo. A taka jula to tylko w hybrydzie ze śmieciuchem ale jakoś nie mam ochoty codziennie dopalać w śmieciuchu albo kominku.

W takim razie miłego palenia w swoim nowym domu, archaicznym źródłem ciepła w XXI wieku. Do ciebie i tak żadne argumenty nie trafią, a my głowami betonu nie przebijemy.

Możesz poprosić o zamknięcie wątku, od początku był bez sensu.

Grzałka HAHAHAHAHAAHH jak dla mnie to praktycznie niema prawa się załączyć a nie tak jak w tym przypadku chodzić na okrągło .

Dodatkowo przy tak małej mocy zapomnij o grzaniu w taniej taryfie. Arturo72 po to ma mocno przewymiarowaną pompę żeby mógł się chwalić grzaniem prawie wyłącznie tanim prądem.

Dodatkowo przy tak małej mocy zapomnij o grzaniu w taniej taryfie.

A kto powiedział, że trzeba grzać wyłącznie w drugiej taryfie? Moja pompa przy -10 zaczyna wchodzić w drogi prąd (nie mam tanich godzin w tygodniu w dzień) i nie robię z tego tragedii. Pompa rocznie pracuje około 20% w drogim prądzie, ale rachunki roczne mam na poziomie 1200-1500zł, a za cały dom 3000. Nawet jeżeli przy tej pompie z Juli byłoby 50%/50%, to różnica w koszcie mojej pompy mogłaby się nigdy nie zwrócić.

Grzałka to strata pieniędzy. poto bym brał pompę żeby płacić 1/3 1/4 jak za prąd. Czego Ty nierozumiesz?? Dla mnie teraz PC jest nieopłacalna!!! Jedynie późniejszy upgrade ma sens. Budowa domo to nie tylko ogrzewanie. A na tą budowę trzeba zarobić. A nie założę szajsu wolę wtedy dobry ekogroch ewentualnie za x lat się zmieni. Czego Wy wymoderowano ******pojmujecie?? A wątku niechcę zamykać bo mam parę pytań do kolegów od grochu. Edytowane przez autorus
wulgaryzmy