Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Gość Arturo72
WM+reku sądzę że wykonam sam. trzeba będzie się tylko doszkolić. PC już sam nie zrobię. PC w stosunku do grochu wyjdzie mnie o ok 20k więcej. WM podejrzewam że zrobię za ok 7k ale wymaga to dokładnego wyliczenia anie szacowania. Ale jeszcze wszytko przede mną, mam czas. W poniedziałek kolejny 'fachowiec'.

Nawet jak masz kominy już to PC w stosunku do syfu wyjdzie ci drożej o max.10tys.zl.

Jak zostawisz grawitacjezamiast reku to tanie i komfortowe ogrzewanie wyjdzie Ci o Max.3tys.zł więcej od ekosyfu z reku który do niczego ci nie jest potrzebny.

Pytanie w dalszym ciągu do ciebie o prąd.

Co z prądem taniej niż ekosyf o 5tys.zl ?

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prąd odpada, za drogo w eksploatacji. Dlaczego jesteś tak że groch jest zawsze na nie?? Tylko nie wciskaj mi jakichś ekologicznych bzdur. Jeśli chodzi o wygląd to widziałem mocno przewymiarowany piec i było czyściutko. Ktoś na forum też wklejał zdjęcia że jest ok. Rozumiem że więc roboty i opał trzeba składować i kominiarz itp. Ale koszty eksploatacji są nawet zachęcające. Jak się ogarnę z kasą to wymienię chyba że ekogroch będzie ok. Oczywiście masz rację że PC jest najlepszym rozwiązaniem, ale co do powietrznej pompy to nie jestem przekonany w przypadku dużych mrozów.

Gość Arturo72

Ale co to znaczy dla ciebie za drogo prąd w eksploatacji ?

1kWh z prądu to 0,30zł a z ekosyfu 0,20zl w Twoim przypadku czyli tylko 10gr na 1kWh.

To dużo ? Zwłaszcza,że kupę kasy oszczedzasz przy inwestycji w prąd.

Także nie jest tak że pompa to najlepsze rozwiązanie.

Wszystko zależy od zużycia energii przez dom i podejścia inwestora do inwestycji.

W starych domach z grzejnikami prąd byłby drogi eksploatacyjnie ale w nowych z wodną podlogowka niewiele droższy niż gaz ziemny przy niższym koszcie inwestycji.

A Co do powietrznej i mrozu,nie musisz być przekonany,masz kilkudziesięciu użytkowników na forum z różnych rejonów Polski posiadające powietrzne od kilku lat.Zapytaj,popatrz.

To nie diabeł ;)

Edytowane przez Arturo72

prąd g11 to nie wiem 50-60gr. A wątpię żeby ktoś w domu zwracał nato uwagę czy to dzienna czy nocna taryfa, trzeba by zastosować duży bufor i duży boiler. Nie odpowiedziałeś dlaczego groch nie. Nie bo nie. Nie powiesz że to rozwiązanie nie ma żadnych zalet przynajmniej w mojej sytuacji. Budowę mam zapiętą praktycznie bez krechy trzeba jeszcze sprzedać mieszkanie.Bolbruki i ogrodzenie później. A nie chce sie pchać w kredyt nawet nieduży 20k bo kredyt to niewola. Do puki nie ma krechy jestem wolny i mogę wyjść z roboty w każdej chwili a na minimalne życie zawsze się zarobi. Dlatego szukam kompromisów, nie zawsze dobrych i zadaje być może durne pytania, ale robię to pod siebie i staram wybrać się mniejsze zło.

Gość Arturo72
prąd g11 to nie wiem 50-60gr. A wątpię żeby ktoś w domu zwracał nato uwagę czy to dzienna czy nocna taryfa, trzeba by zastosować duży bufor i duży boiler.

Bzdury,ja mam G12W i nikt nie zwraca uwagi na to czy dzienna czy nocna tym bardziej,że tańszej taryfy jest 2/3 miesiąca,bzdury również z buforem i dużym zasobnikiem.

U Ciebie bufor to wylewka a bojler 140l grzany do 80st.C to ponad 300l wody zdatnej do kąpieli.

Nie odpowiedziałeś dlaczego groch nie. Nie bo nie.

Ponieważ nie jest w żaden sposób uzasadniony ekonomicznie.

Myślałem,że sobie sam wyliczysz ale nie potrafisz to czytaj i ucz się ;)

Sądzę,że z cwu zużycie na ogrzewanie będziesz miał ok.10000kWh na rok i teraz licz,za kocioł na ekosyf zapłacisz 8000zł a za ten na prąd 2,5tys.zł.

Pomijam kwestię instalacji,która jest o wiele droższa przy ekosyfie ponieważ żeby podpiąć ekosyf do podłogówki i zasobnika potrzeba dużo drogiego osprzętu a prąd podłączasz jedynie dwoma rurkami do podłogówki.

Ok,mamy zużycie 10000kWh,za ekosyf zapłacisz za to ok.2000zł a przy prądzie 3000zł.

Czyli taniej ekosyf wyjdzie od prądu ok.1000zł ale...masz w kieszeni dalej 5,5tys.zł,czyli grzejąc prądem za 5,5 roku zrównasz się inwestycyjnie i eksploatacyjnie z ekosyfem a tu już będzie końcówka kotła na ekosyf czyli nie zrównasz się nigdy.

Pomijam też to,że te 2,5t ekosyfu musisz zrzucić,przetransportowac,skladowac i te 2,5t musisz wrzucić.Musisz czyścić i wybierać popiół i ten popiół też gdzieś musisz utylizowac.To wszystko nie sądzę,że za darmo jest.

Nie powiesz że to rozwiązanie nie ma żadnych zalet przynajmniej w mojej sytuacji.

Nie ma żadnych zalet,po nie jest tani inwestycyjnie ani tani eksploatacyjnie.

Stwierdzisz to po zrobieniu OZC i użyciu kalkulatora.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

A i świeży temat co do instalacji ekosyfu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?240374-Schemat-do-oceny

Jak widzisz,za same pompki obiegowe wydasz ok.2000zl a gdzie mieszacze i inne zawory 3,4 drogowe ? A kocioł na prąd czy to pompa ma jedną pompke obiegowa w sobie w cenie i to styka.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Zdradzisz jak to obliczyłeś??

Przepraszam,pomylilem się, na schemacie widac 3 pompki obiegowe a gdyby one były takie jak ja mam w pompie czyli Wilo Stratos to gość na same pompki wydalby ok.4000zl :)

Ja mam tylko jedną.

Edytowane przez Arturo72

Przepraszam,pomylilem się, na schemacie widac 3 pompki obiegowe a gdyby one były takie jak ja mam w pompie czyli Wilo Stratos to gość na same pompki wydalby ok.4000zl :)

Ja mam tylko jedną.

Nadal nie widzę związku pomiedzy kotłem na groszek a ilościa pomp. Skąd wniosek że kotły na węgiel WYMAGAJĄ więcej niż jedną pompę obiegową

Gość Arturo72
Nadal nie widzę związku pomiedzy kotłem na groszek a ilościa pomp. Skąd wniosek że kotły na węgiel WYMAGAJĄ więcej niż jedną pompę obiegową

No z tego co widzę to min.2 są potrzebne do c.o. i do cwu. czyli jakieś 2000zl dodatkowo do kotła na ekosyf na dobrych pompkach obiegowych.

O tym sprzedawcy kotłów na ekosyf oczywiście nie wspominają lub oferują badziewne i energozerne pompki byleby było jak najtaniej.

Jeśli twierdzisz inaczej pokaż mi na forum w konkretnym przykładzie ekosyf z jedną pompką obiegowa i sterownik do ekosyfu który obsługuje c.o+cwu na jednej pompce obiegowej.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Do prawidłowo działającego kotła wystarczy jedna pompa obiegowa i to jest min. pozwalające na poprawną pracę instalacji

Rzuć schemat tego i pokaż mi sterownik obsługujący to.

U mnie wyglada to tak:

11.jpg

Czy podobnie będzie przy ekosyfie czy czegoś brakuje ? Jak czegoś to poproszę o wyszczególnienie i koszt z tym związany ;)

Jakby co to po lewej stronie na górze to kocioł na ekosyf i od niego rozpocznij wyliczanie czego przy ekosyfie brakuje przy instalacji z ekosyfem pod podłogówkę a wiem,że będzie tego sporo za sporą kasę ;)

Kaszpir,twierdził,że koszt instalacji pompy bedzie drozszy niż ekosyfu,być może tak będzie dla kaszpira,jak facet jest bezmyślny i robi za owcę do strzyżenia bo patrząc na powyższe myślący inwestor nie da sobie wcisnąć kitu i bajki inslatora,jedynei włąśnie użytkownik ekosyfu co go raz sprzedawcy kotła na ekosyf zrobili w jajo ;)

Ekosyf będzie zawsze drogą i kosmiczną instalacją w nowych domach.

A po zabudowie tak wygląda "kotłownia":

1.jpg

Czysto ładnie i przyjemnie w pralnio-suszarni ;)

Niestety,rübezahl,nie jesteś zwykłym inwestorem który ma swoje doświadczenia z budowy i Tobie też zależy,żeby nawijać makaron na uszy zielonym inwestorom bo z tego masz kasę...z ogłupiania inwestorów.

I żeby nie zaginęła w czeluściach:

I o czym to świadczy ? O maksymalnej niechęci do dotychczasowego ogrzewania. Niech panowie od kotłów mi nie mówią, że teraz to są inne kotły.

Gówno prawda.Tak samo trzeba je uzupełniać, czyścić, nosić i zasypywać węgiel, pamiętać żeby węgiel kupić latem jak suchy i tańszy, składować go i wiele innych niedogodności jak na przykład zerwana zawleczka przy pełnym zasobniku. No miód malina. Nie wspominając o tym że o jakiś wyjazdach zimowych i pozostawieniu kotła bez dozoru to można zapomnieć.

Pisałem już parę razy, że nawet jakby producent kotłów chciał przywieźć i zamontować mi kocioł całkiem za darmo to bym grzecznie podziękował.

Zaznaczam jednak, że to moja subiektywna ocena i nie zamierzam nikogo przekonywać do PC czy kabli.

Ja będę grzał kablami 165 m2 i nie mam żadnych "lęków" przed drogim prądem. Fakt, ocieplenie tanie nie będzie, ale nie ma nic darmo.

Podobne doświadczenia ma map78 który z ekosyfu przeszedł na PC.

Czy tylko dla tych z zaścianka lub lekko zaciemniałych łykających jak pelikany ekosyf jest dobry na pierwszy rzut ???

Nie wiem ile razy można wbijać do łbów,że ekosyf to zło i inwestycyjnie i eksploatacyjnie a łeb dalej pusty...

Edytowane przez Arturo72

http://eko.org.pl/energia/heatmaster/#HeatMaster

Z tego kalkulatora wynika że koszty ekogrochu i pc przy zastosowaniu rekuperatora są podobne i z tym się zgodzę a prąd odpada bo za drogo w eksploatacji. Najważniejsze są jak najniższe koszty eksploatacji i rozsądne koszty inwestycji, im mniej wydam na miesiąc tym więcej odłożę, a jak dużo udziaduje to mogę jechać dalej.

No z tego co widzę to min.2 są potrzebne do c.o. i do cwu. czyli jakieś 2000zl dodatkowo do kotła na ekosyf na dobrych pompkach obiegowych.

O tym sprzedawcy kotłów na ekosyf oczywiście nie wspominają lub oferują badziewne i energozerne pompki byleby było jak najtaniej.

Jeśli twierdzisz inaczej pokaż mi na forum w konkretnym przykładzie ekosyf z jedną pompką obiegowa i sterownik do ekosyfu który obsługuje c.o+cwu na jednej pompce obiegowej.

Patrz, u mnie są 3 pompki grundfoss alpha 2l za 1350zł. Gdzie to 2000? Jak zwykle frustrat forumowy nagina fakty po swojemu.

Gość Arturo72

Ja pisałem o dobrych pompkach a nie jakimś badziewiu.

3 pompki w instalacji,szok ale czytałem ze rekordzista przy ekosyfie ma 7 szt ;)

I takim sposobem kocioł na ekosyf warty 8tys.zł kosztuje już 10tys.zł a gdzie reszta osprzętu i w jakiej cenie ? :)

O tym się zapomina...

I gdzie ta tania instalacja kaszpir przy ekosyfie ?

No chyba że osprzęt typu pompki obiegowe,mieszacze,zawory są w cenie kotła to tak ale chyba tak nie jest i za to właśnie płaci się majątek przy ekosyfie.

A jak widać przy pompie wpiecie do instalacji jest proste jak budowa cepa bez zbędnego i drogiego osprzętu.

Podobnie rzecz ma się z podpieciem kotła na prąd w instalację.

A maszynka do zgrzewania rur PP kosztuje 70zl ;)

Edytowane przez Arturo72

A i świeży temat co do instalacji ekosyfu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?240374-Schemat-do-oceny

Jak widzisz,za same pompki obiegowe wydasz ok.2000zl a gdzie mieszacze i inne zawory 3,4 drogowe ? A kocioł na prąd czy to pompa ma jedną pompke obiegowa w sobie w cenie i to styka.

Pompy obiegowe 2000zł ?

Ze złota ?

Jak człowiek będzie miał tylko podłogówkę to będzie potrzebował dwóch pomp. Jedną do ogrzewania podłogowego a drugą do grzania wody w bojlerze (CWU).

Tanie pompy kosztują 100zł za sztukę ...

Tak naprawdę pompa bojlera będzie działała tylko podczas ładowania bojlera więc zapewne krótko w czasie jednego dnia ...

Pompa energooszczędna kosztuje około 300zł . Sam taką kupiłem sobie ...

Widzę że mnie 2 dni nie było a tutaj dowiaduję się od oświeconej "góry" rankingu że 2 pompy obiegowe kosztują 2000zł (no może za tyle jeleniom sprzeddajesz ???) , a "dopłata" do pompy z kotła to niecałe 10 tys zł ...

Widzę że jedziesz z skrajności w skrajnością ...

Gość Arturo72
Pompy obiegowe 2000zł ?

Ze złota ?

Jak człowiek będzie miał tylko podłogówkę to będzie potrzebował dwóch pomp. Jedną do ogrzewania podłogowego a drugą do grzania wody w bojlerze (CWU).

Tanie pompy kosztują 100zł za sztukę ...

Tak naprawdę pompa bojlera będzie działała tylko podczas ładowania bojlera więc zapewne krótko w czasie jednego dnia ...

Pompa energooszczędna kosztuje około 300zł . Sam taką kupiłem sobie ...

Widzę że mnie 2 dni nie było a tutaj dowiaduję się od oświeconej "góry" rankingu że 2 pompy obiegowe kosztują 2000zł (no może za tyle jeleniom sprzeddajesz ???) , a "dopłata" do pompy z kotła to niecałe 10 tys zł ...

Widzę że jedziesz z skrajności w skrajnością ...

To skąd się wzięła cena mojej pompki ponad 1000zl i dlaczego tyle kosztuje ?

Była w środku,ja jej nie kupowalem ale tyle kosztuje.

Ze złota to ona raczej nie jest ;)

Edytowane przez Arturo72

[quote=kulibob;6918251

Bo tka jak mówiłem kombinuje eko groch +WMreku a za jakiś czas ok 6-8 lat wymianę na PC jak już budżet się unormuję.Chyba że piec wcześniej zdechnie, komin zgnije lub ja wykituje. Liczę na to żę też w przeciągu tych kilku lat w tym kraju w jakiś sposób unormuje się sprawa z Fotowoltaiką.

Powiem Ci na moim przykładzie ...

W 2010r chciałem pompę , ale oferty jakie otrzymałem nie odpowiadały mi a parametry pomp powietrznych były delikatnie mówiąc kiepskie.

Ceny też były bardzo wysokie (oferty jakie otrzymałem).

Kupiłem w 2011r kocioł (chyba 6300zł).

Szczerze mówiac w ciągu kilku lat ceny pomp potaniały , a ich sprawność i energooszczędność mocno wzrosła ...

Obecnie dużo pomp coraz lepiej sobie radzi z niskimi temperaturami ...

I pojawi się coraz więcej producentów a tu rokuje na obniżki cen ...

Ja spokojnie czekam aż kiedyś kocioł mi się rozsypie , mijają obecnie 4 lata i nie widzę aby już miał się rozsypać ...

Masochistę też nie jestem , swoją kotłownię pokazałem i nie była to "przygotowana" kotłoenia do zdjęcia ...

Obecnie jak grzeję tylko CW to opał ładuje co 2 miesięce i co taki okres wywalam popiół.

W zimę średnio co 7-14 dni ...

Ja całe życie byłem "blokeresem" który nigdy nie miał styczności z kotłem a nawet kominkiem ...

Nie czuję się jakimś masochistą a czas ile spędzam w kotłowni i na "obsłudze" kotła nie jest dla mnie jakąś wielką traumą ...

Jak kiedyś padnie mi pompa to na 100% pompa jaką kupię będzie miała DUŻO lepsze parametry niż pompy jakie są obecnie i zapewne będzie też tańsza ...

Klimatyzacje typu Split kiedyś kosztowały majątek i mało kogo było na to stać , obecnie kupisz sobie w Obi za 1000zł i sam zamontujesz nawet (szybkozłączki i nabite gazem) ...

Więc czas działa na moją korzyść ...

Sprzedawcy o tym wiedzą i wiedzą że w przyszłości marże i zyski idące w tysiącach złotych ze sprzedaży pompy pójdą w niepamięć , więc teraz są mocno aktywni ...

W Twoim przypadku sądzę że będzie w sezonie zużywał około 1,5-1,8 tony opału , czyli zakłądając opał po około 700zł za tonę (pakowany) wyjdzie około 1000zł za CO + CWU ...

Bez zabawy w II taryfy ...