Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum. Chciałbym prosić o radę w następującej kwestii, otóż posiadam studnię kopaną, z betonowymi kręgami i jednym wystającym ponad poziom gruntu. Do wiosny 2015 roku służyła mi jako źródło wody w domu, natomiast w związku z faktem przyłączenia się do sieci wody miejskiej, od tego sezonu po drobnych przeróbkach, służy wyłącznie do podlewania ogrodu. W związku z pracami wykończeniowymi wokół domu postanowiłem studnię całkowicie ukryć pod ziemią, wyciągnąć wystający krąg, zakryć betonową płytą i zasypać ziemią. Zdaję sobie sprawę z konieczności odkopywania wszystkiego w razie awarii pompy, natomiast chciałbym zapytać czy poza tym był to dobry pomysł? Słyszałem opinie o konieczności wentylacji wody w studni, żeby nie spleśniała, ale czy w sytuacji kiedy nie będzie ona służyła do niczego innego jak podlewanie trawnika, ma to znaczenie? Czy są inne powody dla których powinienem zostawić studnię na wierzchu? Pozdrawiam.

W temacie pompy, mam propozycję.

Oczywiście to zależy od poziomu lustra wody. Jeśli lustro jest wysoko 1-7m to proponuje pompę przenieść do domu, w studni zostawić tylko filtr. Po zasypaniu nie będzie powodu aby ją kiedykolwiek odkopywać.

Do do gnicia wody, to nie słyszałem o takim problemie.

Jak się tego obawiasz, to daj jakiś grzybek odpowietrzający/napowietrzający wyprowadzony gdzieś przy ogrodzeniu czy na jakimś klombie.

Pozdrawiam

GREGOR

• 2 weeks później...
No to ci doradził ! A :bash:jak zasypiesz i ci ,,kosz' [ zawór klapkoway zwrotny ]'nawali to jak wymienisz>? Albo siatka filtra zamuli? Edytowane przez Adik50

Masz jakąś lepsza poradę?

Szukasz problemów tam gdzie ich nie ma, albo trolujesz.

Jedyny zawór zwrotny jest w pompie lub tuż za nią w domu, brak problemu z konserwacją/wymianą.

Filtr zamontowany w studni można czyścić strumieniem odwrotnym (raz na 10 lat jeśli zachodzi taka potrzeba).

Pozdrawiam

GREGOR

Właśnie jestem po czyszczeniu . Całkowicie zapchany że pompa nie mogła uciągnąć po 2 latach A co 4 lata wymiana klapki Z kad wiesz trolu jak bedzie u niegio?Więc nie pitol o trolach sam nim jesteś Krąg zdemontować i montować właz równo ze ziemią jak chce ukryć to postaw kląb z kwiatami i po sprawie kląb zawsze odsuniesz i zrobisz co trzeba Tak to się robi profesjonalnie .Pompa w domu brzeczenie w domu -pompa w studni cisza w domu Edytowane przez Adik50

Czyli masz profesjonalną studnię, pompę z zaworem klapkowym i filtrem i całość padła po 2 latach.

Super. Pełna profeska.

U mnie pompa w domu (w garażu) razem z zaworem zwrotnym. 55dB - cisza. Nie wiem czy dla ciebie odpowiednio profesjonalna, ale na pewno niezła - chłodzona wodą - jak w studni. Całość po 6 latach bez konieczności czyszczenia.

Jak ktoś się boi o filtr, to też można go przenieść przed pompę do domu/garażu.

Masz jakieś inne profesjonalne propozycje?

Pozdrawiam

GREGOR