Zniesmaczony 31.07.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum. Chciałbym prosić o radę w następującej kwestii, otóż posiadam studnię kopaną, z betonowymi kręgami i jednym wystającym ponad poziom gruntu. Do wiosny 2015 roku służyła mi jako źródło wody w domu, natomiast w związku z faktem przyłączenia się do sieci wody miejskiej, od tego sezonu po drobnych przeróbkach, służy wyłącznie do podlewania ogrodu. W związku z pracami wykończeniowymi wokół domu postanowiłem studnię całkowicie ukryć pod ziemią, wyciągnąć wystający krąg, zakryć betonową płytą i zasypać ziemią. Zdaję sobie sprawę z konieczności odkopywania wszystkiego w razie awarii pompy, natomiast chciałbym zapytać czy poza tym był to dobry pomysł? Słyszałem opinie o konieczności wentylacji wody w studni, żeby nie spleśniała, ale czy w sytuacji kiedy nie będzie ona służyła do niczego innego jak podlewanie trawnika, ma to znaczenie? Czy są inne powody dla których powinienem zostawić studnię na wierzchu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 31.07.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 W temacie pompy, mam propozycję. Oczywiście to zależy od poziomu lustra wody. Jeśli lustro jest wysoko 1-7m to proponuje pompę przenieść do domu, w studni zostawić tylko filtr. Po zasypaniu nie będzie powodu aby ją kiedykolwiek odkopywać. Do do gnicia wody, to nie słyszałem o takim problemie.Jak się tego obawiasz, to daj jakiś grzybek odpowietrzający/napowietrzający wyprowadzony gdzieś przy ogrodzeniu czy na jakimś klombie. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 11.08.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) No to ci doradził ! A :bash:jak zasypiesz i ci ,,kosz' [ zawór klapkoway zwrotny ]'nawali to jak wymienisz>? Albo siatka filtra zamuli? Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 11.08.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Masz jakąś lepsza poradę? Szukasz problemów tam gdzie ich nie ma, albo trolujesz. Jedyny zawór zwrotny jest w pompie lub tuż za nią w domu, brak problemu z konserwacją/wymianą. Filtr zamontowany w studni można czyścić strumieniem odwrotnym (raz na 10 lat jeśli zachodzi taka potrzeba). PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 11.08.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Właśnie jestem po czyszczeniu . Całkowicie zapchany że pompa nie mogła uciągnąć po 2 latach A co 4 lata wymiana klapki Z kad wiesz trolu jak bedzie u niegio?Więc nie pitol o trolach sam nim jesteś Krąg zdemontować i montować właz równo ze ziemią jak chce ukryć to postaw kląb z kwiatami i po sprawie kląb zawsze odsuniesz i zrobisz co trzeba Tak to się robi profesjonalnie .Pompa w domu brzeczenie w domu -pompa w studni cisza w domu Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 11.08.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Czyli masz profesjonalną studnię, pompę z zaworem klapkowym i filtrem i całość padła po 2 latach.Super. Pełna profeska. U mnie pompa w domu (w garażu) razem z zaworem zwrotnym. 55dB - cisza. Nie wiem czy dla ciebie odpowiednio profesjonalna, ale na pewno niezła - chłodzona wodą - jak w studni. Całość po 6 latach bez konieczności czyszczenia. Jak ktoś się boi o filtr, to też można go przenieść przed pompę do domu/garażu. Masz jakieś inne profesjonalne propozycje? PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts