Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, chciałbym zapytać czym najlepiej tynkować ściany, łatać dziury, szczeliny, pęknięcia itp na zewnątrz?

Wszystko w ogrodzie jak i w domu robił mój ojciec, niestety ale pół roku temu zmarł :-( i teraz o wszystko ja muszę zadbać.

Jakiś czas temu na niewielką część ściany nałożyłem klej do kafelek, po wyschnięciu strasznie się to kuruszy zdziera a po zmoczeniu można zdrapać :-(.

Co najlepiej używać do takich prac, czy kupować gotowe zaprawy? A może mieszać cement z paskiem?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/202888-%C5%9Bciany-dziury-szczeliny-czym-tynkowa%C4%87-na-zewn%C4%85trz/

Cement i wapno - to materiały wiążące. Cement to siła wiązania i tempo, wapno to jeszcze plastyczność. Cement klasy 32,5 miło jakby był IR, wapno - hydratyzowane. Skład np.: 1:1:6 (objętościowo, cement : wapno : piasek). Wody tyle by się fajnie uzupełniało ubytki. Piszę np, bo tak naprawdę realny skład zależy od tego co jest na ścianie. Jeśli dasz inną zaprawę - to się może okazać, że będzie tobie inaczej wysychała po deszczu będzie widać gdzie były uzupełnianki. Jak się to nazywa fachowo: będzie inna dyfuzja...

1:1:6 czyli? Bo nie wiem co przez to rozumieć.

Chodzi o łopaty? 1 łopata cementu, 1 łopata wapna i 6 łopat piasku?

Jeśli tak to taki składnik jest do tynkowania?

A jak musiałbym rozrobić abym chciał murować? Lub uzupełnić ubytki na tarasie?

Pozdrawiam

Co innego taras, co innego kit / klej etc. To co podałem to przepis na dość mocny tynk. Objętościowo to znaczy, że (ad absurdum na dole) bierzesz po filiżance cementu, wapna i 6 piasku... z drugiej strony absurdum: bo kajfasie... Łopata nie jest miarą objętości...

Ok to już rozumiem.

A jak zrobić zaprawę do murowania, stawiania ścianek?

Taras po którym chodzimy na zewnątrz był zrobiony kilka lat temu z wylewki, teraz strasznie on popękał i są pęknięcia. Chciałbym również te pęknięcia po fugować ale czym?

Użyłem ostatnio do tego kleju do kafelek ale gdy przyjdzie deszcz to ten klej robi się mokry i można go zdrapać tak jak by się po troszku zmywał...

Po kolei:

zaprawa do murowania ścianek z maxów - deczko mocniejsza, czyli np jedna część piasku mniej.

Jeżeli taras jest postrzelany to skuć do żywego i "nie zgnitego" betonu, a potem normalnie i "po Bożemu" zrobić kolejne warstwy hydroizolacji i tego co ma być na samej górze. To co teraz robisz to leczenie syfa pudrem...