Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany, dziury, szczeliny czym tynkować na zewnątrz?

Recommended Posts

Witam serdecznie, chciałbym zapytać czym najlepiej tynkować ściany, łatać dziury, szczeliny, pęknięcia itp na zewnątrz?

Wszystko w ogrodzie jak i w domu robił mój ojciec, niestety ale pół roku temu zmarł :-( i teraz o wszystko ja muszę zadbać.

Jakiś czas temu na niewielką część ściany nałożyłem klej do kafelek, po wyschnięciu strasznie się to kuruszy zdziera a po zmoczeniu można zdrapać :-(.

Co najlepiej używać do takich prac, czy kupować gotowe zaprawy? A może mieszać cement z paskiem?

Pozdrawiam

Cement i wapno - to materiały wiążące. Cement to siła wiązania i tempo, wapno to jeszcze plastyczność. Cement klasy 32,5 miło jakby był IR, wapno - hydratyzowane. Skład np.: 1:1:6 (objętościowo, cement : wapno : piasek). Wody tyle by się fajnie uzupełniało ubytki. Piszę np, bo tak naprawdę realny skład zależy od tego co jest na ścianie. Jeśli dasz inną zaprawę - to się może okazać, że będzie tobie inaczej wysychała po deszczu będzie widać gdzie były uzupełnianki. Jak się to nazywa fachowo: będzie inna dyfuzja...

Co innego taras, co innego kit / klej etc. To co podałem to przepis na dość mocny tynk. Objętościowo to znaczy, że (ad absurdum na dole) bierzesz po filiżance cementu, wapna i 6 piasku... z drugiej strony absurdum: bo kajfasie... Łopata nie jest miarą objętości...

Ok to już rozumiem.

A jak zrobić zaprawę do murowania, stawiania ścianek?

Taras po którym chodzimy na zewnątrz był zrobiony kilka lat temu z wylewki, teraz strasznie on popękał i są pęknięcia. Chciałbym również te pęknięcia po fugować ale czym?

Użyłem ostatnio do tego kleju do kafelek ale gdy przyjdzie deszcz to ten klej robi się mokry i można go zdrapać tak jak by się po troszku zmywał...

Po kolei:

zaprawa do murowania ścianek z maxów - deczko mocniejsza, czyli np jedna część piasku mniej.

Jeżeli taras jest postrzelany to skuć do żywego i "nie zgnitego" betonu, a potem normalnie i "po Bożemu" zrobić kolejne warstwy hydroizolacji i tego co ma być na samej górze. To co teraz robisz to leczenie syfa pudrem...