Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wewnetrzne do koltowni - szczelne ?

Recommended Posts

W koltowni bede mial wentylacje grawitacyjna, w pozostalych pomieszczeniach wentylacje mechaniczna.

Potrzebuje jakis szczelnych drzwi. Proste drzwi z pelnym wypelnieniem.

Szukac czegos z drzwi wewnetrznych (jest taka kategoria drzwi szczelnych? ja bynajmniej nic takiego nie znalazlem)

czy

Moze po prostu najtansze drzwi zewnetrzne?

Czym powinny wyrozniac sie takie drzwi zeby faktycznie byly szczelne?

W koltowni bede mial wentylacje grawitacyjna, w pozostalych pomieszczeniach wentylacje mechaniczna.

Potrzebuje jakis szczelnych drzwi. Proste drzwi z pelnym wypelnieniem.

Szukac czegos z drzwi wewnetrznych (jest taka kategoria drzwi szczelnych? ja bynajmniej nic takiego nie znalazlem)

czy

Moze po prostu najtansze drzwi zewnetrzne?

Czym powinny wyrozniac sie takie drzwi zeby faktycznie byly szczelne?

na moj chlopski rozum nie znajdziesz wewnetrznych szczelnych, bo z tego co wiem zadne wewnetrzne nie maja progu z uszczelka, a takowa musi byc zeby pod spodem nie wyciagało powietrza, niby mozna podkleic taka uszczelke szczotkawa do skrzydła ale czy to uszczelni? watpie. pewnie stanie ci na najtanszych zewnetrznych

Witam,

Kolega Finlandia wskazał właściwe rozwiązanie, które może w pewnym stopniu rozwiązać problem. Obecnie dostępne są również progi automatyczne, które opadają nie w momencie zamknięcia drzwi , a dopiero po 8 sekundach od ich zamknięcia . Także dzięki możliwości zamontowania progów, możemy zastosować standardowe drzwi wewnętrzne , które są we wszystkich pomieszczeniach . Myślę, że będzie to szczególnie istotne w momencie, kiedy drzwi są widoczne i stanowią element dekoracyjny wnętrza.

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

Wejście do kotłowni mam od strony garażu, który jest w bryle budynku.

Garaż-strefa nieogrzewana, kotłownia-strefa ogrzewana.

Proszę o poradę co do wyboru konkretnych drzwi. Nie muszą być ładne. MUSZĄ być dobrze lub bardzo dobrze izolowane termicznie i szczelne.

W sumie potrzebuję dwa komplety, bo drugie drzwi do przejścia z tego samego garażu do domu (wiatrołapu).

Doprecyzuj tą "bardzo dobrą izolację termiczną i szczelność" i najlepiej cenę, bo na razie to wróżenie czy chcesz po prostu coś tylko lepszego niż marketówki, czy może faktycznie z górnej półki.

Jeśli nie znasz parametrów, to napisz jakie masz okna - będzie można się do tego odnieść...

Doprecyzuj tą "bardzo dobrą izolację termiczną i szczelność" i najlepiej cenę, bo na razie to wróżenie czy chcesz po prostu coś tylko lepszego niż marketówki, czy może faktycznie z górnej półki.

Jeśli nie znasz parametrów, to napisz jakie masz okna - będzie można się do tego odnieść...

Finlandia, to nie ma być najwyższa półka, aczkolwiek chętnie zobaczyłbym, jak toto wygląda i ile kosztuje. Celuję w coś optymalnego pomiędzy ceną i jakością.

Moje okna są na profilach BluEvolution (producent Alseco).

Uw całych okien waha się pomiędzy 0,86 a 0,88.

Jeśli chcesz na drzwi przeznaczyć ok 2 tys. zł - to czeka Cię coś z U w okolicach 1,6. Jeśli masz 3 - 4tys. to zejdziesz już na Ud lepsze niż 0,9.

Chyba każda licząca się firma ma takie w ofercie. Poza parametrem U patrz jeszcze na "a", czyli przepuszczalność powietrza, bo narobiło się grubych drzwi, ale uszczelnienie pozostało stare..

Jeśli chcesz na drzwi przeznaczyć ok 2 tys. zł - to czeka Cię coś z U w okolicach 1,6. Jeśli masz 3 - 4tys. to zejdziesz już na Ud lepsze niż 0,9.

Chyba każda licząca się firma ma takie w ofercie. Poza parametrem U patrz jeszcze na "a", czyli przepuszczalność powietrza, bo narobiło się grubych drzwi, ale uszczelnienie pozostało stare..

No widzisz! A ja nawet nie pomyślałem, że ta "szczelność" ma prawnie oznaczone klasy! :D

Tak, rząd 2 tys. zł/szt., to jest to.

Mógłbyś coś zasugerować? :) No bo same parametry Ud i A, to jedno, a ocena jakości, solidności wykonania, to drugie. Ja tym drugim nie dysponuję. :D

Na przykład jakąś pianką, albo czymś co nie będzie rysować podłogi przy otwieraniu

Już sądziłem że myślisz o doklejeniu deseczki do drzwi ;)

Rysować nie będzie, ale szurać tak... Są uszczelki szczotkowe - ale zawsze "zamiatają" po podłodze. Próbowałem też odwrotnej opcji - przyklejenia uszczelki do podłogi - niestety - nie wytrzymała długo naporu butów:D

• 4 years później...
Praktycznie każde z katalogów drzwi stalowych i to najprostsze serie o grubości ok 5cm. Przy modelu bez tłoczeń powinieneś się wyrobić w ok 1,5 tys zł. W markecie kupisz coś na podobny kształt za mniej niż 1 tys + montaż i też powinny dać radę.

Klasa przepuszczalności powietrza - 2. Czyli mierna. A mimo to w większości nowych domów takie i gorsze drzwi dominują (w starych domach to pewnie z 90%). To są typowe drzwi wejściowe. Na dzień dzisiejszy są też lepsze ale wymagają większych otworów. .