Mikolaj5 02.08.2015 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 W koltowni bede mial wentylacje grawitacyjna, w pozostalych pomieszczeniach wentylacje mechaniczna.Potrzebuje jakis szczelnych drzwi. Proste drzwi z pelnym wypelnieniem. Szukac czegos z drzwi wewnetrznych (jest taka kategoria drzwi szczelnych? ja bynajmniej nic takiego nie znalazlem)czyMoze po prostu najtansze drzwi zewnetrzne? Czym powinny wyrozniac sie takie drzwi zeby faktycznie byly szczelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 03.08.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 W koltowni bede mial wentylacje grawitacyjna, w pozostalych pomieszczeniach wentylacje mechaniczna. Potrzebuje jakis szczelnych drzwi. Proste drzwi z pelnym wypelnieniem. Szukac czegos z drzwi wewnetrznych (jest taka kategoria drzwi szczelnych? ja bynajmniej nic takiego nie znalazlem) czy Moze po prostu najtansze drzwi zewnetrzne? Czym powinny wyrozniac sie takie drzwi zeby faktycznie byly szczelne? na moj chlopski rozum nie znajdziesz wewnetrznych szczelnych, bo z tego co wiem zadne wewnetrzne nie maja progu z uszczelka, a takowa musi byc zeby pod spodem nie wyciagało powietrza, niby mozna podkleic taka uszczelke szczotkawa do skrzydła ale czy to uszczelni? watpie. pewnie stanie ci na najtanszych zewnetrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.08.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Zawsze można zamowić drzwi wewnętrzne z progiem samoopadającym w chwili zamykania (koszt do 200zł) lub zamówić zwykły próg drewniany - koszt 20-50zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPH KOSTAR 03.08.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Witam, Kolega Finlandia wskazał właściwe rozwiązanie, które może w pewnym stopniu rozwiązać problem. Obecnie dostępne są również progi automatyczne, które opadają nie w momencie zamknięcia drzwi , a dopiero po 8 sekundach od ich zamknięcia . Także dzięki możliwości zamontowania progów, możemy zastosować standardowe drzwi wewnętrzne , które są we wszystkich pomieszczeniach . Myślę, że będzie to szczególnie istotne w momencie, kiedy drzwi są widoczne i stanowią element dekoracyjny wnętrza. Pozdrawiam Grzegorz Doradca KOSTAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 04.08.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Nie w każdych drzwiach wewnętrznych jest możliwość montażu opadającego progu. U większości producentów drzwi ramiakowych z MDF-u nie ma możliwości zamontowania takiego progu. Przyczyną jest za mała szerokość dolnej poprzeczki (kopniaka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton-technik 04.08.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Można podkleić drzwi od dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.08.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Można podkleić drzwi od dołu Rozwiniesz tą myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 04.08.2015 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Ciekawe rozwiazania, bardzo dziekuje. Zglebie temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek4 04.08.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Wejście do kotłowni mam od strony garażu, który jest w bryle budynku.Garaż-strefa nieogrzewana, kotłownia-strefa ogrzewana. Proszę o poradę co do wyboru konkretnych drzwi. Nie muszą być ładne. MUSZĄ być dobrze lub bardzo dobrze izolowane termicznie i szczelne.W sumie potrzebuję dwa komplety, bo drugie drzwi do przejścia z tego samego garażu do domu (wiatrołapu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.08.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Doprecyzuj tą "bardzo dobrą izolację termiczną i szczelność" i najlepiej cenę, bo na razie to wróżenie czy chcesz po prostu coś tylko lepszego niż marketówki, czy może faktycznie z górnej półki. Jeśli nie znasz parametrów, to napisz jakie masz okna - będzie można się do tego odnieść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek4 05.08.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Doprecyzuj tą "bardzo dobrą izolację termiczną i szczelność" i najlepiej cenę, bo na razie to wróżenie czy chcesz po prostu coś tylko lepszego niż marketówki, czy może faktycznie z górnej półki. Jeśli nie znasz parametrów, to napisz jakie masz okna - będzie można się do tego odnieść... Finlandia, to nie ma być najwyższa półka, aczkolwiek chętnie zobaczyłbym, jak toto wygląda i ile kosztuje. Celuję w coś optymalnego pomiędzy ceną i jakością. Moje okna są na profilach BluEvolution (producent Alseco). Uw całych okien waha się pomiędzy 0,86 a 0,88. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.08.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Jeśli chcesz na drzwi przeznaczyć ok 2 tys. zł - to czeka Cię coś z U w okolicach 1,6. Jeśli masz 3 - 4tys. to zejdziesz już na Ud lepsze niż 0,9.Chyba każda licząca się firma ma takie w ofercie. Poza parametrem U patrz jeszcze na "a", czyli przepuszczalność powietrza, bo narobiło się grubych drzwi, ale uszczelnienie pozostało stare.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek4 05.08.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Jeśli chcesz na drzwi przeznaczyć ok 2 tys. zł - to czeka Cię coś z U w okolicach 1,6. Jeśli masz 3 - 4tys. to zejdziesz już na Ud lepsze niż 0,9. Chyba każda licząca się firma ma takie w ofercie. Poza parametrem U patrz jeszcze na "a", czyli przepuszczalność powietrza, bo narobiło się grubych drzwi, ale uszczelnienie pozostało stare.. No widzisz! A ja nawet nie pomyślałem, że ta "szczelność" ma prawnie oznaczone klasy! Tak, rząd 2 tys. zł/szt., to jest to. Mógłbyś coś zasugerować? No bo same parametry Ud i A, to jedno, a ocena jakości, solidności wykonania, to drugie. Ja tym drugim nie dysponuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton-technik 06.08.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Rozwiniesz tą myśl? Na przykład jakąś pianką, albo czymś co nie będzie rysować podłogi przy otwieraniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.08.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Na przykład jakąś pianką, albo czymś co nie będzie rysować podłogi przy otwieraniu Już sądziłem że myślisz o doklejeniu deseczki do drzwi Rysować nie będzie, ale szurać tak... Są uszczelki szczotkowe - ale zawsze "zamiatają" po podłodze. Próbowałem też odwrotnej opcji - przyklejenia uszczelki do podłogi - niestety - nie wytrzymała długo naporu butów:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 05.10.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Odkopię temat, bo też szukam takich drzwi.Najlepiej szczelne, ciepłe, akustyczne.Drzwi między kotłownio-pralnią a garażem.Jako, ze garaż ogrzewany to mogą wystarczyć szczelne i akustyczne.Polecicie coś w cenie do 2kPLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.10.2019 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Praktycznie każde z katalogów drzwi stalowych i to najprostsze serie o grubości ok 5cm. Przy modelu bez tłoczeń powinieneś się wyrobić w ok 1,5 tys zł. W markecie kupisz coś na podobny kształt za mniej niż 1 tys + montaż i też powinny dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 05.10.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Ale czy będą szczelne po całym obwodzie? (w garażu wentylacja grawitacyjna w pom. technicznym mechaniczna).I czy będą dobra barierą akustyczną? (w garażu będzie centrala wentylacyjna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.10.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Klasa przepuszczalności powietrza - 2. Czyli mierna. A mimo to w większości nowych domów takie i gorsze drzwi dominują (w starych domach to pewnie z 90%). To są typowe drzwi wejściowe. Na dzień dzisiejszy są też lepsze ale wymagają większych otworów. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 05.10.2019 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Czyli jakieś zwykłe metalowe, metalowe EI30?Ale one chyba nie-uszczelkowane na dole, przynajmniej nie wspominana tu uszczelką opadającą.Wygooglałem też zwykłe MDF-owe wewnętrzne akustyczne z tą uszczelką opadającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts