Tocki 02.08.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Witam wszystkich. Posiadam już 8 rok kocioł Vaillant atmoMax pro vu pl 240/2-3 lub vuw pl 240/2-3 (brak etykiety na piecu). Jestem już po dwóch wymianach płyty głownej. Tym razem mam inny problem A mianowicie piec dostaje spóźniony zapłon... głosno wybucha co bardzo mnie niepokoi. Fachowiec podnosil cisnienie lub moc(nie wiem jak to nazwach fachowo... oraz przyblizyl blaszki do siebie ktore daja iskre. Niestety bez powodzenia... Rowniez po zamknieciu kranu z ciepla woda jeszcze przez 15 sekund piec grzeje się. dostalem odpowiedz ale nie wiem czy to na pewno o to chodzi pierwsza rzecz, a mianowicie przewody elektrody zapłonowej mogą mieć przebicie do masy (głośny zapłon, wręcz wybuchowy). regulacja elektrod nic nie wniesie wręcz może pogorszyć zapłon. Na pewno wyczyściłbym wymiennik pierwotny po stronie spalin, najlepiej sprężarką.Druga, późne wyłącznie palnika... rozregulowana moc kotła, brudny palnik ( w środku), całkiem możliwe uszkodzenie zaworu gazowego (cewki). W tej kwestii trudno doradzić nie widząc reakcji kotła na sygnały z płyty głównej. Druga sprawa - wybór nowego kotła i zostało polecone mi 4 urządzenia: -kocioł firmy DE DIETRICH ZENA MS 24 MI FF 2-F Z/K R - kocioł firmy Immergas Eolo Star 24 3 E 2-funkcyjny , zamknięta komora spalania o mocy na c.o. od 11,5 - 23,8kW - kocioł firmy Junkers Ceraclass Excellence ZWC 21-3 MFA 2-funkcyjny , zamknięta komora spalania o mocy na c.o. od 6,3-21kW - kocioł firmy Vaillant VUW 202/3 M 2-funkcyjny , zamknięta komora spalania o mocy na c.o. od 7,8 - 20kW Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts