Eszu 02.08.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Jestem nowym użytkownikiem forum, więc witam wszystkich serdecznie Poszukuję odpowiedzi na kilka pytań dotyczących jednej ze zmian w prawie budowlanym i chciałbym prosić Państwa o pomoc. Chodzi mi konkretnie o artykuł: Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: ... 2a) wolno stojących parterowych budynków rekreacji indywidualnej, rozumianych jako budynki przeznaczone do okresowego wypoczynku, o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać jednego na każde 500 m2 powierzchni działki; ... I moje wątpliwości: 1) Czy po zmianie przepisów na działce rekreacyjnej wciąż obowiązuje ograniczenie wysokości takiego budynku do 4/5 m., wynikające z ustawy o ogródkach działkowych, na którą podobno powoływano się dotychczas, czy może wystarczy spełnić warunek "parterowych"? 2) Czy można zbudować taki obiekt na działce o powierzchni 450 m2, skoro przepis mówi, że ich liczba na działce nie może przekraczać jednego na każde 500 m2? 3) Czy razem z takim domem można bez pozwolenia na budowę wybudować duży (powiedzmy 20 m2), niezadaszony taras? Zgodnie z normą nie wlicza się on do powierzchni zabudowy, ale w ww. artykule nie znalazłem tarasu, co wskazywałoby, że do jego budowy potrzebne jest pozwolenie na budowę, a to przecież byłby absurd w sytuacji, kiedy bez pozwolenia można zbudować choćby garaż, ganek czy altankę. Ponadto czy jeżeli taki taras miałby niezależną konstrukcję, to czy domek nadal spełnia kryterium "wolno stojących". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1987 17.12.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Witam, Mam podobny "problem", chcę wybudować domek letniskowy o powierzchni 35 m2 a przy nim zadaszony taras 7x3 m. Dach nad tarasem musiałby być podparty na nogach. W związku z tym zastanawiam się jak do tego podchodzą urzędnicy? Czy w takiej sytuacji mierzą powierzchnię samego domku, czy domek + taras? Może ktoś ma pomysł jak to obejść? Domek na jedno zgłoszenie a zadaszony taras na drugie - dobrze kombinuję? Przykład poniżej. Ewentualnie jeszcze lepiej byłoby gdyby nad tarasem był sufit, to wówczas powiększyłby się strych domku o 21 m2:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 18.12.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Witam, Mam podobny "problem", chcę wybudować domek letniskowy o powierzchni 35 m2 a przy nim zadaszony taras 7x3 m. Dach nad tarasem musiałby być podparty na nogach. W związku z tym zastanawiam się jak do tego podchodzą urzędnicy? Czy w takiej sytuacji mierzą powierzchnię samego domku, czy domek + taras? Może ktoś ma pomysł jak to obejść? Domek na jedno zgłoszenie a zadaszony taras na drugie - dobrze kombinuję? Przykład poniżej. Ewentualnie jeszcze lepiej byłoby gdyby nad tarasem był sufit, to wówczas powiększyłby się strych domku o 21 m2:) [ATTACH=CONFIG]340905[/ATTACH] Wolnostojący to wyrażenie samo mówi za siebie, ponadto parterowy ( więc nie licz na poddasze) Liczy się powierzchnia zabudowy więc taras zadaszony odpada. Nie kombinuj za dużo bo to może być dokuczliwe. Zależy co masz w MPZP, pamiętaj też o powierzchni czynnej biologicznie. Ja n.p na działce rekreacyjnej o pow. 450 m2 zgłosiłem dwa obiekty - wolnostojący part. budynek rekr. indywidualnej 35 m2 i altana o pow. 35m2. Może w ten sposób spróbuj ale nie możesz tej altany złączyć z domkiem. Daj przerwę chociaż kilka cm. Domek już stoi a altana bedzie budowana na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.12.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 1. Domek parterowy wolnostojący, o pow. do 35m2, na zgłoszenie (w trybie uproszczonym) - o ile MPZP lub WZiZT na to zezwalają. 2. Budowa przydomowego ganku do 35m2, na zgłoszenie (w trybie uproszczonym) - zgłoszenie po wybudowaniu domu rekreacyjnego + uwarunkowania MPZP lub WZiZT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts