Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens zawierać umowę

sam

Recommended Posts

Umowe zawrzesz tak czy tak, umowy ustne sa tak samo wazne jak umowy pisemne, ale problem pojawia sie jezeli cos sie dzieje zle i strony nie sa zadowolone z warunków/rezultatów pracy. Wówczas trudno jest dowodzic swoich racji (szczegolnie przed sadem) o ile bledy lub wady nie sa oczywiste (np krzywosc scian). Przed podpisaniem umowy przeczytaj ja kilka razy i negocjuj zawartosc punktów dla Ciebie niekorzystnych lub niejasnych. Dobrze jest tez dac umowe do przeczytania znajomemu prawnikowi, a najlepiej wlaczyc go w negocjacje - robi to ogromne wrazenie na wykonawcy i od razu kaze realizowac umowe z nalezyta starannoscia.

Ja umowe podpisalem.

Podpisać koniecznie!

M.in. należy DOKKŁADNIE zapisać jakie prace będą robione - im więcej szczegółów tym lepiej.

Pamiętam, że kiedyś wziąłem wzór umowy z wykonawcą z serwisu Muratora (jest dobry do dziś się nim posługuję), ale dzisiaj nie potrafiłem go ponownie odnaleźć w ich serwisach.

Powtarzam nie jestem papugą.

Wiec moje podejscie bylo zdroworozsądkowe. Ważne jest byl był opisany jak najdokładniej przedmiot umowy (zakres rzeczowy i jakościowy), terminy realizacji, procedury odbiorów, warunki płatności, kary umowne. Dodałem jeszcze punkt ogólny mówiący, ze wykonawca bedzie wykonywał wszelkie prace zgodnie z zasadami sztuki i z najwyższą starannością oraz punkt, ze w razie przerwania prac wykonawca zabezpieczy plac budowy.

Najwazniejsze jest aby dobrze rozumiec umowe,a w razie najmniejszych nawet watpliwosci, dopytywac o co chodzi i proponowac uscislenie watpliwych punktów.

warto podpisać umowę z wykonawcą, warto też brać pokwitowania za wypłacone wykonawcy pieniądze. Jeden z wykonawców który nie chciał poprawić swojej spartaczonej roboty, i nie chciał wywiazywać się dalej ze swojej umowy(z tego ze nie chcial dalej u mnie pracowac bylem zadowolony) uważając ze wystarczają mu pobrane zaliczki powrócił poprawiać gdy napisałem pismo do urzędu skarbowego ze gość nie chce wystawić mi faktury za pobrane pieniądze.

• 3 months później...