szosteks 02.08.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Witam, przeglądając forum trafiłem na kilka podobnych tematów jednak po krótkiej wymianie konkretnych odpowiedzi zaczynało się skakanie do gardeł pomiędzy użytkownikami. Zasadniczo wszyscy zgodnie mówią, że układ powinien być otwarty, ale chciałbym to potwierdzić. Kupiłem kominek w kratki.pl maja 12kw, gdzie w książeczce są tylko i wyłącznie schematy układu otwartego, natomiast handlowiec kompletujący mi elementy do pieca, wysłał mi naczynie przeponowe i grupę bezpieczeństwa 3 bary...i tu pojawia się wątpliwość. Czy piec z wężownicą + przepustnicą i dolotem powietrza + 2 zawory + naczynie przeponowe nie jest wystarczająco zabezpieczony?Piec jest z wężownica schładzającą i wg tego co wyczytałem tu: http://www.fachowyinstalator.pl/ogrzewanie/kominki-i-piece/1004-bezpieczny-kominek-z-plaszczem-wodnym.html taka wężownica dopuszcza do umieszczenia kominka w układzie zamkniętym. Dodam tylko że kominek będzie się znajdował w domu z wodą z hydroforu więc bez prądu, nie mam więcej niż w zbiorniku 60l. O układach zamkniętych każdy pisze że są niebezpieczne, ale czy taki układ otwarty w przypadku wystąpienia skrajnego przypadku jakim jest przegrzanie pieca i brak prądu a co za tym idzie braku wody w zbiorniku wyrównawczym jest bezpieczniejszy? Utworzy się przecież w instalacji poduszka powietrzna.Jestem młoda osobą remontującą stary dom, proszę o wyrozumiałość i konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam, Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.08.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Wystarczyłoby kupić wkład z płaszczem wodnym marki ROMOTOP przeznaczony do instalowania w układach zamkniętych i nie miałbyś takich dylematów... Wkład w układzie otwartym to więcej minusów ... np KOROZJA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosteks 03.08.2015 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 A co ten wkład ma w sobie, z czego jest zbudowany że przeznaczony jest pod układ zamknięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-62 17.02.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Ma wężownicę, uruchamianą na wypadek przegrzania i zawór bezpieczeństwa. Nie wiem na pewno, ale sądzę, że wszystkie kominki zaopatrzone w wężownicę moą obecnie pracować w układzie zamkniętym. Z zachowaniem wymaganych zabezpieczeń i ze zdrowym rozsądkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts