q112 02.08.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Witam. Posiadam domek letniskowy a w nim do wytworzenia ciepłej wody podgrzewacz twister montowany do specjalnej baterii dołączonej do zestawu przy zakupie. Instalacja wyglądała w ten sposób że na metalowej rurce zamontowana była owa bateria a na niej podgrzewacz (do rurki dochodziła tylko zimna woda z sieci). Chciałbym ze względów estetycznych zmienić instalacją tak aby ukryć podgrzewacz pod zlewem. Rozkręciłem zestaw bateria - podgrzewacz, wmontowałem trójnik żeby rozdzielić strumień wody i jeden wężyk z nowej baterii zlewowej podłączyłem pod zimną wodę, a drugi do podgrzewacza i z podgrzewacza do trójnika wężykiem. Problem jest następujący: podgrzewacz zamontowany na oryginalnej baterii dołączonej przy zakupie jest szczelny, w momencie gdy przerobiłem instalację z obudowy zaczyna kapać woda. Wszystkie połączenia są szczelne ale w środku urządzenie przepuszcza. Zauważyłem że w sytuacji początkowej bateria oryginalna w momencie uruchomienia stwarzała ciśnienie wody w podgrzewaczu, a gdy był on nieużywany dopływu wody nie było. Jak przerobiłem po swojemu, ciśnienie w podgrzewaczu jest non stop. Czy podgrzewacz jest już do niczego, czy po prostu nie jest przystosowany do ciągłego ciśnienia wody? Czy można to jakoś ominąć czy muszę szukać nowego urządzenia? Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 02.08.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 W sumie sam sobie odpowiedziałeś - niestety ten podgrzewacz w tej konfiguracji (praca ciśnieniowa) nie może pracować. Pozostaje wymiana na inny model lub powrót do poprzedniej konfiguracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q112 03.08.2015 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedź. Po prostu chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.08.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Tak jak przedmówca napisał są urządzenia bezciśnieniowe i ciśnieniowe - Ty masz to pierwsze aby pracowało pod umywalką i będąc pod ciągłym ciśnieniem z sieci musi byc ciśnieniowe - ma inne parametry uszczelek i zawór wodno elektryczny = sterujący załączaniem jest inaczej wykonany. Przerabiałem coś podobnego i jeśli to firmy Dafi to jest na niego sposób Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 03.08.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Rozumiem że mowa jest o podrzewaczu Twister firmy Kospel i one są bezciśnieniowe. Dafi (Formaster) z tego co kojarzę są akurat ciśnieniowe i produkowane w wersji nad i pod umywalkowej. Cena obu jest podobna. Z tym ze z Dafi miałem doświadczenia raczej średnie - zawór przeponowy juz dwa razy mi się rozszczelnił. Z Twisterami nie miałem do czynienia. Lepsze są podgrzewccze z włącznikiem bezprzeponowym ale są one też droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.08.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Rozumiem że mowa jest o podrzewaczu Twister firmy Kospel i one są bezciśnieniowe. Dafi (Formaster) z tego co kojarzę są akurat ciśnieniowe i produkowane w wersji nad i pod umywalkowej. Cena obu jest podobna. Z tym ze z Dafi miałem doświadczenia raczej średnie - zawór przeponowy juz dwa razy mi się rozszczelnił. Z Twisterami nie miałem do czynienia. Lepsze są podgrzewccze z włącznikiem bezprzeponowym ale są one też droższe. Myślę o tym, iż jeśli autor wątku ma przepływowy "D....i" to można go przerobić na ciśnieniowy z innym nie kombinowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 03.08.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Ja natomiast odnoszę się do tego iż autor wątku pisze o tym że ma podgrzewacz twister. Myślalem tez że dafi z założenia są ciśnieniowe - teraz dopiero poszukałem i rzeczywiscie bezciśnieniowe też są. Dlatego tez o tych 2 podgrzewaczach się wypowiedziałem. Przepraszam za lekkie zamieszanie w dyskusji. Czy twister da się przerobić - nie wiem, nigdy go nie miałem w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 03.08.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Myślę o tym, iż jeśli autor wątku ma przepływowy "D....i" to można go przerobić na ciśnieniowy z innym nie kombinowałem. Kilka słów więcej. Ja mam ciśnieniowy (3.7kW), z czystej ciekawości poznałbym różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q112 03.08.2015 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Czy można prosić o instrukcje w jaki sposób poradziłeś sobie z przeróbką Dafiego? Mój jest Kospel i w sumie nie wiem czy są podobne czy nie ale może jak napiszesz chociaż w skrócie co zrobiłeś to u mnie może też się uda. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.08.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Czy można prosić o instrukcje w jaki sposób poradziłeś sobie z przeróbką Dafiego? Mój jest Kospel i w sumie nie wiem czy są podobne czy nie ale może jak napiszesz chociaż w skrócie co zrobiłeś to u mnie może też się uda. Dzięki. Na wejściu należy zamontować 1/2" zawór zwrotny, po odkręceniu obudowy należy odkręcić zespół grzałek(blok grzejny ) i odkręcić pokrywę membrany.Całość rozebrać i tak: Na trzpień który wychodzi z membrany i działa na styki należy założyć oring o średnicy 1 mm - uszczelnia prowadnicę przy niedziałającym ogrzewaczu. Pokrywkę należy uszczelnić uszczelniaczem loctite 5920 i skręcić, to samo z zespołem grzejnym - czyli należy zastosować sylikon i dwa oringi i całość skręcić. Pozostawić na 24h i gotowe. Zawór zabezpiecza przed spadkami ciśnienia i chwilowym włączaniem się ogrzewacza, sylikon uszczelnia (nie jest to jednak sylikon sanitarny) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q112 04.08.2015 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedź. Próbowałem się do niego dobierać ale ze względu na wiek śruby mocujące są strasznie zapieczone. Jedną ukręciłem w połowie (!) i myślę że dalej nie ma sensu. Zainwestuję w coś innego przystosowanego do pracy pod ciśnieniem. Ze względu na sentyment zastanawiam się nad kospelem amicus 4kw. Czy może jakieś głosy za lub przeciw? Dziękuje wszystkim za udział w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 04.08.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Tak jak pisałem wcześniej - osobiście mam złe doświadczenia z podgrzewacami ciśnieniowymi z zaworem przeponowym. z drugiej strony z Kospelem nie miałem do czynienia więc nie wiem jak u niego to wygląda - może moje obawy są bezpodstawne. Ze swojej strony mogę polecić podgrzewacz perfect - cena podobna a ma włącznik na kontaktronie i triaku. U mnie jak na razie 3 lata bezawaryjnej pracy. Minusem natomiast jest koniecznośc montażu w jednej pozycji. Kospel ma natomiast z tego co widzę ciekawą opcję rozdzielenia zasilania na 2 fazy - przy słabszej instalacji może być przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts