Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ostrzenie sekatora i nożyc


Recommended Posts

Po ostatnim cięciu bukszpanów widzę że jest dużo pożółkłych końcówek, gdzieś wyczytałam że może to być spowodowane tępymi nożycami. Nożyce już dużo pracowały od dnia zakupu więc być może. Czy jest jakiś zakład usługowy np. w Szczecinie robiący takie rzeczy? Sama nie naostrzę, nie mam szlifierki a nie opłaca się kupować jakichś ostrzałek .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
..... A domową szlifierką naostrzyłam całą powierzchnię :confused: a nie samo ostrze, chyba trzeba ostrzyć tylko skraj ,....
Chyba nie chcę wiedzieć co właściwie zrobiłaś:rolleyes:, ale sugerował bym wpisać w googla "servis narzędzi ogrodniczych Szczecin" albo "Ostrzenie narzędzi Szczecin" czy "ślusarz Szczecin" i oddać te nożyce do naostrzenia komuś kto umie to robić, zanim je dokumentnie zniszczysz (o ile już tego nie zrobiłaś)

W niecałą minutę znalazłem :

http://ostromet.republika.pl/

http://www.zon.com.pl/

http://www.kosiarki.szczecin.pl/index.php?s=4

http://elektro-tech.eu/kontakt.html

http://www.dobrenarzedzia.pl/Strony/15.serwis.html

Sądzę że w każdym z tych miejsc powinni naostrzyć nożyce do żywopłotu, ale lepiej wcześniej zadzwoń i zapytaj.

 

P.S Shift ci się zacina.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, wykonałeś G.N robotę za mnie ale ja na prawdę szukałam i żadne usługi tego typu nie pojawiły się a lubię wyszukiwać informacji i często to robię, wpisywałam ostrzenie sekatorów i wyskoczyły mi porady, nie wpadłam na to aby wpisać "serwis" Nie chcesz wiedzieć, kto mi pomagał w ostrzeniu

( domownik). Im dłużej mam ogród tym więcej rzeczy muszę umieć, zaczęło się od rozpoznania roślin jakie na jakie stanowisko i glebę poprzez studia szkodników i preparatów przeciw nim. Nagle okazuje się że sekatory też trzeba ostrzyć, ciekawa jestem czy te elektryczne też ( myślę żeby takie kupić bo żywopłot coraz większy).

Shift nie zacina się ale albo za szybko piszę albo za późno go puszczam.:rolleyes:

Byłam dzisiaj w castoramie i chciałam kupić pilnik ale nie było właściwego a pan konsultant doradził mi ostrzenie osełką.

Edytowane przez Anna Broc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wysarczy osełka kamienna z ogrodniczego za 20 zł taka do ostrzenia sekatorów i nożyc sadowniczych albo kosy ( o ile wiesz co to takiego kosa)

Przy okazji posłuży do ostrzenia noży.

Wystarczy po kazdym cieciu naostrzyć.

Znajdz kogoś kto ma króliki, albo odwiedz dziadka niech ci pokaże jak się ostrzy kose.

I bedziesz wiedziała wszystko w temacie po takim pokazie

Ach ta technika i mieszczuchy się gubią przy najprostszej rzeczy jaką jest naostrzenie narzędzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

Byłam dzisiaj w castoramie i chciałam kupić pilnik ale nie było właściwego a pan konsultant doradził mi ostrzenie osełką.

 

Obejrzyj ostrze domowych nożyczek. Zasada ostrzenia jest podobna, z poprawką na konkretne narzędzie. Do nożyc, sekatorów, używam iglaka o półokrągłym kształcie, można daleko podejść bez rozbierania narzędzia.

Nożyce , które ostrzyłaś szlifierką wymagają prawdopodobnie wyprofilowania, ale można je potraktować jako obiekt treningowy ;)

Wczoraj kupiłem diamentową ostrzałkę/pilnik w Lidlu, za ok 9zł. Za tą cenę warto ją mieć

Edytowane przez irqul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....Nagle okazuje się że sekatory też trzeba ostrzyć, ciekawa jestem czy te elektryczne też ( myślę żeby takie kupić bo żywopłot coraz większy). ...
Masz na myśli elektryczne nożyce do żywopłotu? Też trzeba ostrzyć (tępią się jak każde narzędzie), co prawda rzadziej niż klasyczne, za to jest to zdecydowanie trudniejsza zabawa. Ale jeśli masz więcej niż 2-3 nieduże krzaczki do przycinania to polecam, dużo wygodniejsze.

Co do nożyc klasycznych, to nie ostrzysz tak jak noża kuchennego z obu stron! płaszczyzn które trą o siebie nie tykasz w ogóle, one mają być płaskie proste i gładko do siebie przylegać. Jeśli od tej strony narobiłaś szlifierką dziur i nierówności to raczej możesz te nożyce pożegnać. Zbiera się tylko od góry tak żeby krawędź była ostra, tak jak w nożyczkach. Sekator klasyczny ostrzy się bardzo podobnie. Kowadełkowy tak jak nóż kuchenny, najczęściej w kowadełkowych można ostrze wymontować. Ze szlifierką trzeba ostrożnie bo raz że przy braku wprawy łatwo zebrać za dużo, dwa że równie łatwo rozhartować ostrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesteście świetni, dziękuje za za tyle porad. Nie chce przedłużać tematu ale korci mnie odpowiedzieć. Wiem co to jest kosa aż taka młoda nie jestem

( pamiętam że dziadek ostrzył ją chyba zwykłą osełką, jak do noży a poza tym "klepał" co jakiś czas ) ale do głowy mi ie przyszło porównać to do ostrzenia sekatora, tak na prawdę to w ogóle niem myślałam że zrobię to sama i dlatego zdałam pytanie na forum. Pod wpływem porad w internecie przeglądałam pilniki półokrągłe w sklepie ale chyba musi on chyba mieć drobne ząbki , a takiego nie było. Podzwonię do serwisantów poleconych przez G.N i dla porządku napiszę jak poszło. Jeśli nic z tego nie będzie to spróbuję osełką . Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie. :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...