Anna Broc 02.08.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Po ostatnim cięciu bukszpanów widzę że jest dużo pożółkłych końcówek, gdzieś wyczytałam że może to być spowodowane tępymi nożycami. Nożyce już dużo pracowały od dnia zakupu więc być może. Czy jest jakiś zakład usługowy np. w Szczecinie robiący takie rzeczy? Sama nie naostrzę, nie mam szlifierki a nie opłaca się kupować jakichś ostrzałek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 03.08.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Szczecina nie znam, ale ostrzenie to usługa dosyć podstawowa, powinni zrobić w każdym serwisie kosiarki/ piły / inne szpeja ogrodowe i przy większości super marketów budowlanych . Ostrzą noże do kosiarek i łańcuchy do pił to i nożyce do żywopłotu naostrzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 05.08.2015 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Dziękuję bardzo, rozejrzę się przy marketach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 27.08.2015 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 W castoramie nie robią tego, próbowałam domową szlifierką ale ciągle tępe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 28.08.2015 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Nożyce można naostrzyć pilnikiem, w imadle. Ważne żeby nie zmieniać kąta ostrza, tylko zebrać równomiernie stępioną krawędź. Szlifierka zbiera za dużo materiału i łatwiej zniszczyć niż naostrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 06.09.2015 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Dziekuję , irqul, masz rację. POszukałam sobie w internecie i też tak radzą, są nawet filmiki na you tube demonstrujące ostrzenie. A domową szlifierką naostrzyłam całą powierzchnię a nie samo ostrze, chyba trzeba ostrzyć tylko skraj , na filmiku dokładnie jednak nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 07.09.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 ..... A domową szlifierką naostrzyłam całą powierzchnię a nie samo ostrze, chyba trzeba ostrzyć tylko skraj ,.... Chyba nie chcę wiedzieć co właściwie zrobiłaś, ale sugerował bym wpisać w googla "servis narzędzi ogrodniczych Szczecin" albo "Ostrzenie narzędzi Szczecin" czy "ślusarz Szczecin" i oddać te nożyce do naostrzenia komuś kto umie to robić, zanim je dokumentnie zniszczysz (o ile już tego nie zrobiłaś) W niecałą minutę znalazłem : http://ostromet.republika.pl/ http://www.zon.com.pl/ http://www.kosiarki.szczecin.pl/index.php?s=4 http://elektro-tech.eu/kontakt.html http://www.dobrenarzedzia.pl/Strony/15.serwis.html Sądzę że w każdym z tych miejsc powinni naostrzyć nożyce do żywopłotu, ale lepiej wcześniej zadzwoń i zapytaj. P.S Shift ci się zacina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 07.09.2015 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 (edytowane) Dziękuję, wykonałeś G.N robotę za mnie ale ja na prawdę szukałam i żadne usługi tego typu nie pojawiły się a lubię wyszukiwać informacji i często to robię, wpisywałam ostrzenie sekatorów i wyskoczyły mi porady, nie wpadłam na to aby wpisać "serwis" Nie chcesz wiedzieć, kto mi pomagał w ostrzeniu ( domownik). Im dłużej mam ogród tym więcej rzeczy muszę umieć, zaczęło się od rozpoznania roślin jakie na jakie stanowisko i glebę poprzez studia szkodników i preparatów przeciw nim. Nagle okazuje się że sekatory też trzeba ostrzyć, ciekawa jestem czy te elektryczne też ( myślę żeby takie kupić bo żywopłot coraz większy). Shift nie zacina się ale albo za szybko piszę albo za późno go puszczam. Byłam dzisiaj w castoramie i chciałam kupić pilnik ale nie było właściwego a pan konsultant doradził mi ostrzenie osełką. Edytowane 7 Września 2015 przez Anna Broc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 07.09.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Wysarczy osełka kamienna z ogrodniczego za 20 zł taka do ostrzenia sekatorów i nożyc sadowniczych albo kosy ( o ile wiesz co to takiego kosa)Przy okazji posłuży do ostrzenia noży.Wystarczy po kazdym cieciu naostrzyć.Znajdz kogoś kto ma króliki, albo odwiedz dziadka niech ci pokaże jak się ostrzy kose.I bedziesz wiedziała wszystko w temacie po takim pokazieAch ta technika i mieszczuchy się gubią przy najprostszej rzeczy jaką jest naostrzenie narzędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 08.09.2015 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 (edytowane) ... Byłam dzisiaj w castoramie i chciałam kupić pilnik ale nie było właściwego a pan konsultant doradził mi ostrzenie osełką. Obejrzyj ostrze domowych nożyczek. Zasada ostrzenia jest podobna, z poprawką na konkretne narzędzie. Do nożyc, sekatorów, używam iglaka o półokrągłym kształcie, można daleko podejść bez rozbierania narzędzia. Nożyce , które ostrzyłaś szlifierką wymagają prawdopodobnie wyprofilowania, ale można je potraktować jako obiekt treningowy Wczoraj kupiłem diamentową ostrzałkę/pilnik w Lidlu, za ok 9zł. Za tą cenę warto ją mieć Edytowane 8 Września 2015 przez irqul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 08.09.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 ....Nagle okazuje się że sekatory też trzeba ostrzyć, ciekawa jestem czy te elektryczne też ( myślę żeby takie kupić bo żywopłot coraz większy). ... Masz na myśli elektryczne nożyce do żywopłotu? Też trzeba ostrzyć (tępią się jak każde narzędzie), co prawda rzadziej niż klasyczne, za to jest to zdecydowanie trudniejsza zabawa. Ale jeśli masz więcej niż 2-3 nieduże krzaczki do przycinania to polecam, dużo wygodniejsze. Co do nożyc klasycznych, to nie ostrzysz tak jak noża kuchennego z obu stron! płaszczyzn które trą o siebie nie tykasz w ogóle, one mają być płaskie proste i gładko do siebie przylegać. Jeśli od tej strony narobiłaś szlifierką dziur i nierówności to raczej możesz te nożyce pożegnać. Zbiera się tylko od góry tak żeby krawędź była ostra, tak jak w nożyczkach. Sekator klasyczny ostrzy się bardzo podobnie. Kowadełkowy tak jak nóż kuchenny, najczęściej w kowadełkowych można ostrze wymontować. Ze szlifierką trzeba ostrożnie bo raz że przy braku wprawy łatwo zebrać za dużo, dwa że równie łatwo rozhartować ostrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 08.09.2015 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Jesteście świetni, dziękuje za za tyle porad. Nie chce przedłużać tematu ale korci mnie odpowiedzieć. Wiem co to jest kosa aż taka młoda nie jestem ( pamiętam że dziadek ostrzył ją chyba zwykłą osełką, jak do noży a poza tym "klepał" co jakiś czas ) ale do głowy mi ie przyszło porównać to do ostrzenia sekatora, tak na prawdę to w ogóle niem myślałam że zrobię to sama i dlatego zdałam pytanie na forum. Pod wpływem porad w internecie przeglądałam pilniki półokrągłe w sklepie ale chyba musi on chyba mieć drobne ząbki , a takiego nie było. Podzwonię do serwisantów poleconych przez G.N i dla porządku napiszę jak poszło. Jeśli nic z tego nie będzie to spróbuję osełką . Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.