sylwekr 03.08.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Planowałem do ocieplenia ściany użyć 20 cm styropianu, ale mogę kupić w atrakcyjnej cenie wełnę mineralną o grubości 10cm. Osoba która to sprzedaje twierdzi, że można położyć 2 warstwy wełny na elewacji. Czy położenie 2 warstw jest do zaakceptowania i jeśli tak to jak to wykonać prawidłowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 03.08.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Generalnie nie wykonuje się takich roziwązań. Stosuję sie jedną warstwę materiału o odpowiedniej grubości -10 cm może być troche mało żeby spełnić obecne Warunki Techniczne dla ścian zewnętrznych - WT 2014 ( Ucmax =0,25 W/m2K )Niemniej wszystko zależy od tego jak jest zbudowana przegrodac np. przy łacznej grubosci sciany około 43 cm Przy układzie tynk 0,2 mm− zaprawa zbrojąca− termoizolacja− zaprawa klejowa− Porotherm 30 P+W,300 mm− tynk gipsowy 1,3 cmZastosowanie 100 mm FRONTROCK MAX E lambda 0,036 W/mK daję wymagane U cmax Być moze są wykonawcy, którzy wykonują takie ocieplenia ale sa one niezgodne z wydanymi aprobatamai technicznymi na rozwiazania sys. ETICS. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez Tomek W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 03.08.2015 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Dzięki Tomku za odpowiedź. Tak też sądziłem, że to rozwiązanie z klejeniem wełny na wełnę nie jest zgodne z technologią. Nie będę kombinował, aby zaoszczędzić 1000-2000 zł na takim wykonaniu, aby później "czkawką" się nie odbiło i kosztami x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.08.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Nie jest to prawidłowe rozwiązanie, ale to nie znaczy, że coś złego się stanie. Kosztuje więcej bo trzeba 2 razy klejem pokrywać, ale łatwo to przeliczyć, czy się opłaca. Żeby nie być gołosłownym sam mam 2 warstwy wełny i jestem zadowolony (w danym momencie taki właśnie miałem materiał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts