Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 warstwy wełny na elewacji

sylwekr

Recommended Posts

Planowałem do ocieplenia ściany użyć 20 cm styropianu, ale mogę kupić w atrakcyjnej cenie wełnę mineralną o grubości 10cm. Osoba która to sprzedaje twierdzi, że można położyć 2 warstwy wełny na elewacji. Czy położenie 2 warstw jest do zaakceptowania i jeśli tak to jak to wykonać prawidłowo ?

Generalnie nie wykonuje się takich roziwązań. Stosuję sie jedną warstwę materiału o odpowiedniej grubości -

10 cm może być troche mało żeby spełnić obecne Warunki Techniczne dla ścian zewnętrznych - WT 2014 ( Ucmax =0,25 W/m2K )

Niemniej wszystko zależy od tego jak jest zbudowana przegrodac np. przy łacznej grubosci sciany około 43 cm

Przy układzie tynk 0,2 mm

− zaprawa zbrojąca

− termoizolacja

− zaprawa klejowa

− Porotherm 30 P+W,

300 mm

− tynk gipsowy 1,3 cm

Zastosowanie 100 mm FRONTROCK MAX E lambda 0,036 W/mK daję wymagane U cmax

Być moze są wykonawcy, którzy wykonują takie ocieplenia ale sa one niezgodne z wydanymi aprobatamai technicznymi na rozwiazania sys. ETICS.

Edytowane przez Tomek W

Nie jest to prawidłowe rozwiązanie, ale to nie znaczy, że coś złego się stanie. Kosztuje więcej bo trzeba 2 razy klejem pokrywać, ale łatwo to przeliczyć, czy się opłaca. Żeby nie być gołosłownym sam mam 2 warstwy wełny i jestem zadowolony (w danym momencie taki właśnie miałem materiał).