lionrapid 03.08.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Kompletnie nie miałem pojęcia jaki nadać tytuł.Mam obiekt, konstrukcja lekka umiarkowanie dobrze ocieplona 650m3.Obiekt ogrzewany jest trzema podwieszonymi nagrzewnicami z wentylatorami.Mam też piec, Stalmark tłokowy 30kW.Zeszłej zimy schodziła tona na miesiąc (średnia z całego okresu grzania) opału 26-28MJ.Na początku testy różnych gatunków, a później palenie tym co się dobrze paliło.Piec jest za duży, to wiem. Nie wiem tylko o ile.26-28MJ to 7,5kWh czyli miesiąc grzania 7,5MWh, a tym samym 10,4kWh moc średnia.Ale przecież piec nie ma sprawności 100%?Ile na prawdę ciepła dostarczyłem do obiektu?Skoro to było 10kW, to piec pracował na 30%mocy. Sprawność też z 30%, to co 3kW oddałem na 650m3 i wewnątrz było 17-20stopni?Palenisko zostało zawężone po 5cm na stronę cegłami szamotowymi, to wyraźnie poprawiło pracę pieca.Ale no właśnie, na jakiej mocy piec wymienić obecne 30kW?I jak liczyć energię z kilograma węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 03.08.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Jeśli nie było niedopału, sadza nie sypała się z komina, to wydaje mi się, że sprawność pewnie >50%, co nie zmienia faktu, że potrzebujesz kocioł ~10kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lionrapid 04.08.2015 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Sadza po zabudowaniu paleniska szamotem zmniejszyła się ale nadal była zauważalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.08.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Sadza po zabudowaniu paleniska szamotem zmniejszyła się ale nadal była zauważalna. Bo kocioł dalej jest dużo za duży, przechodzi często w podtrzymanie i znowu się rozpala. Wystarczy Ci jakiś kociołek 12kW i po problemie, tylko nie wpakuj się znowu w tłoka choć nie widziałem tak małych tłoków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.08.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Każdy opał do poprawnego spalenia potrzebuje tlenu, temperatury, i czasu. Gdy czegoś zabraknie = sadza. Obudowa paleniska = zwiększenie temperatury, lecz gdy obudowa za niska, brak jest czasu na spalenie. Płomień nie skończywszy spalanie zostaje schłodzony = sadza. Pomijam aspekt nadmuchu (tlenu), który jest też nieodzowny w wystarczającej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lionrapid 04.08.2015 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Bo kocioł dalej jest dużo za duży, przechodzi często w podtrzymanie i znowu się rozpala. Wystarczy Ci jakiś kociołek 12kW i po problemie, tylko nie wpakuj się znowu w tłoka choć nie widziałem tak małych tłoków. A skąd ty wiesz czy kocioł przechodzi w podtrzymanie? Rozczaruję ciebie, kocioł został tak ustawiony aby chodzić non-stop. Dmuchawa ustawiona aby nie wydmuchiwać ciepła. Dość niski płomień, niebieskawy. Wiem, że kocioł za duży. Nie wiem jaka ta zeszła zima była w porównaniu do ostatnich kilku lat. Trochę to miesza jeśli chodzi o dobór mocy przyszłego kotła. 10kW kocioł to chyba trochę mało na 650m3. Nie pomógł nikt póki co wyjaśnić zagadki ze sprawnością. Skoro optymistycznie zakładając sprawność była 50% i spaliłem brutto 10kW na godzinę, to po odjęciu strat, do obiektu doprowadziłem 5kWh ciepła średnio przez cały okres grzewczy. 5kW na 650m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 04.08.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Dlatego sugeruję kocioł nie większy niż 10kW. Przy nominalnej mocy sprawność będzie bardziej w okolicach 80%, poza tym kotly zawsze mają "rezerwę mocy".A cóż to za obiekt, który ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.08.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 A skąd ty wiesz czy kocioł przechodzi w podtrzymanie? Rozczaruję ciebie, kocioł został tak ustawiony aby chodzić non-stop. Dmuchawa ustawiona aby nie wydmuchiwać ciepła. Dość niski płomień, niebieskawy. Wiem, że kocioł za duży. Czyli druga opcja że się tylko w nim wędziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.08.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Dlatego sugeruję kocioł nie większy niż 10kW. Przy nominalnej mocy sprawność będzie bardziej w okolicach 80%, poza tym kotly zawsze mają "rezerwę mocy". A cóż to za obiekt, który ogrzewasz? Jak na 650 m2 i umiarkowane ocieplenie to 10 kW dziwnie za mało, chyba ze temp wewnątrz mniejsza niz 20 oC i okreslowo zmniejszana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.08.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 650 m3 - 650 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lionrapid 04.08.2015 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Jak na 650 m2 i umiarkowane ocieplenie to 10 kW dziwnie za mało, chyba ze temp wewnątrz mniejsza niz 20 oC i okreslowo zmniejszana. Nie m2 tylko m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.08.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Nie m2 tylko m3 To zmienia postac rzeczy, zle doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.08.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 650 m3 - 650 m2 Pomyłka, czasem sie zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.08.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Pomyłki robią z nas "żywych ludzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lionrapid 04.08.2015 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Choć i na 650m3 to trochę mało? te 10kW, pomniejszone o sprawność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.08.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Zamów audyt energetyczny a będziesz wiedział , bo to obecnie trochę wróżenie z fusów ... Nie wiemy z czego to jest wybudowane , jaka wysokość pomieszczeń , jaka konstrukcja , ile okiem , jakie ocieplenie (grubość) i itd ... A Tłok 30KW potrafi niesamowicie zmarnować naprawdę dużo opału , bo tak duży palnik nie radzi sobie na niskich mocach a sama konstrukcja też niezbyt pozwala na oszczedne spalanie opału. Zrrobić rzetelny audyt , zobaczyć jakie jest zapotrzbowanie i kupić odpowiedni kocioł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lionrapid 05.08.2015 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Niestety ale każda firma od audytu rozkłada ręce. Audyt to potrafią zrobić do standardowej konstrukcji.Tutaj jest obiekt murowano-metalowo-drewniany, rozbudowywany przez lata, różne docieplenia, różne ściany, różne konstrukcje dachów.Skoro "fachowcy" rozkładają ręce to wolę wyjść od drugiej strony - znając pogodę i temperatury zewnętrzne, wiedząc jaką temperaturę utrzymałem i ile energii dostarczyłem to powinno wyjść zapotrzebowanie.Wątek z rankingiem kotłów faktycznie nie ma rankingu, gdzie można poczytać o polecanych firmach i ich kotłach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 05.08.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 czysteogrzewanie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.08.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Niestety ale każda firma od audytu rozkłada ręce. Audyt to potrafią zrobić do standardowej konstrukcji. Tutaj jest obiekt murowano-metalowo-drewniany, rozbudowywany przez lata, różne docieplenia, różne ściany, różne konstrukcje dachów. Skoro "fachowcy" rozkładają ręce .... Szukasz złych fachowców, nie kazda firma rozłozy ręce, wszystko mozna obliczyc , ale nie wszyscy potrafią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.08.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Niestety ale każda firma od audytu rozkłada ręce. Audyt to potrafią zrobić do standardowej konstrukcji. Tutaj jest obiekt murowano-metalowo-drewniany, rozbudowywany przez lata, różne docieplenia, różne ściany, różne konstrukcje dachów. Skoro "fachowcy" rozkładają ręce to wolę wyjść od drugiej strony - znając pogodę i temperatury zewnętrzne, wiedząc jaką temperaturę utrzymałem i ile energii dostarczyłem to powinno wyjść zapotrzebowanie. Wątek z rankingiem kotłów faktycznie nie ma rankingu, gdzie można poczytać o polecanych firmach i ich kotłach? To kicha ... Ale można zaryzykować i kupić kocioł 12KW (ale nie tłok) (Ogniwo , RBR , Skamp). Byle z jakimś inteligentym stareowaniem abyś nie marnował opału ... Jeśli by się okazało że to jednak za mało to kupić następny i podłączyć w szeregu (12+12KW) Wtedy przy mniejszym zapotrzebowaniu mógłby działać tylko jeden kocioł a przy srogich zimach 2 kotły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts