Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy konieczne wkłady do mojego komina ?

Recommended Posts

k1.jpgWitam, wraz z żoną chcemy urządzić sobie poddasze (póki co jest to strych) w 50 letnim domu, w którym mieszkam od kilku lat,a który budował mój dziadek. Mamy wątpliwości co do komina. Otóż od wiosny 2011 do czerwca 2015 r użytkowałem non stop piec na ekogroszek (co i cwu zimą i też cwu w lecie do niedawna). Od czerwca 2015 zmieniłem ogrzewanie cwu z ekogroszku na piec gazowy dwufunkcyjny buderus, który działa na podobnej zasadzie - gdy tmp spada o 5 stopni, wówczas piec się włącza i grzeje wode w wymienniku. Gdy wodę nagrzeje - piec się wyłącza.

Nasz komin jest zbudowany z cegły pełnej, z opisu planów domu wynika, że została użyta do budowy domu zaprawa cementowo-wapienna,domyślam się, że jest ona też w kominie. Mam dwa pytania:

1. Czy do takiego komina i przy stosowaniu takiego pieca gazowego tylko w lecie na potrzeby cwu konieczne jest założenie wkładu?

2. Czy również do drugiego kanału, który zajmuje drugi piec na ekogroszek, czy tam też potrzebuje zastosować wkład?

Po prostu obawiamy się o tą zaprawę, czy nie bedzie się kruszyć. Wcześniej w tym domu nie było palone węglem.

Dodam, że komin na części strychowej jest odchylony od pionu (budowlańcom stanęła na przeszkodzie belka) z planów wynika, że jest to prawidłowe odchylenie.

Edytowane przez instron