KolesMaz 03.08.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Witam, w projekcie dachu mam dach (dwuspadowy, karpiowka - 290 m2) oparty na podwojnym ceowniku stalowym 180 (srodkowe podparcie).Taki ceownik raz, ze duzo wazy, a dwa jest wrazliwy na temperature. Myslalem czy nie mozna go zamienić na belkę drewnianą 24x14. Oba element mialyby maksymalna długość 5m (między sciankami nosnymi). Pytanie, czy zamiana stali na drewno nie obniży wytrzymałości dachu? Drugie pytanie, to taka belkę drewnianą mogę podeprzeć słupem drewnianym po środku (2,5m od scian). Ale strop to teriva I nie wiem czy wytrzyma obciążenie takiego słupa. Pozdrawiam M.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 04.08.2015 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Pytanie, czy zamiana stali na drewno nie obniży wytrzymałości dachu? Drugie pytanie, to taka belkę drewnianą mogę podeprzeć słupem drewnianym po środku (2,5m od scian). Ale strop to teriva I nie wiem czy wytrzyma obciążenie takiego słupa. Nie można samodzielnie zmieniać takich elementów konstrukcyjnych i absolutnie nie można stropu gęsto żebrowego obciążać słupem !!!! Takie zapytanie należy zadać kierownikowi budowy, jak ma uprawnienia to może przeliczyć konstrukcje. Pewno można będzie zamienić kształtownik stalowy w kalenicy na belkę drewnianą o odpowiednim przekroju, ale postawienie słupa na stropie będzie wymagało zmiany jego konstrukcji i zastosowanie zbrojonej belki w miejscu podparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolesMaz 05.08.2015 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Nie można samodzielnie zmieniać takich elementów konstrukcyjnych i absolutnie nie można stropu gęsto żebrowego obciążać słupem !!!! Takie zapytanie należy zadać kierownikowi budowy, jak ma uprawnienia to może przeliczyć konstrukcje. Pewno można będzie zamienić kształtownik stalowy w kalenicy na belkę drewnianą o odpowiednim przekroju, ale postawienie słupa na stropie będzie wymagało zmiany jego konstrukcji i zastosowanie zbrojonej belki w miejscu podparcia. Witam, strop wzmocnilem zbrojeniem (slup stalby dokladnie na zebrze rozdzielczym). Ale chyba jednak będę optował za ceownikiem stalowym, a belka-podporka jako ozdoba. Obawiam się podeprzec dach na belce I na stropie. Ale cena stali zabija (ceowników) - prawie tyle samo co za więźbę. Pozdrawiam M.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.08.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Jak dasz drewno które ma trzymać terrive to cały czas będzie pracować a co za tym idzie popęka sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts