wodanm 04.08.2015 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Czeka nas wkrótce remont mieszkania. Chciałbym położyć gładź gipsową w kilku pomieszczeniach. Jaka będzie się w miarę łatwo nakładała i zacierała? Gipsar, Cekol, Nida, Stabil? Pytam, bo dawno tego nie robiłem i nie jestem z tym na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 04.08.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Czeka nas wkrótce remont mieszkania. Chciałbym położyć gładź gipsową w kilku pomieszczeniach. Jaka będzie się w miarę łatwo nakładała i zacierała? Gipsar, Cekol, Nida, Stabil? Pytam, bo dawno tego nie robiłem i nie jestem z tym na bieżąco. Chyba do gładzenia nie wyrównania ścian?, ja polecam gotowe masy, można robić na "raty" i "morke na morke". Na sufit może być zwykł gispar jest miękki i łatwy do szlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 06.08.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Zdecydowanie gotowe zaprawy, odpadają problemy z konsystencją, rozrabianiem itd. Po prostu otwierasz wiadro i nakładasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mogiel 11.08.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Produktów jest sporo, często wiele się od siebie nie różnią. 1. Do wyrównania ścian jakikolwiek gips szpachlowy - może być z Doliny Nidy albo Cekola GS100.Chyba, że ściany są w jakimś katastrofalnym stanie i trzeba na prawdę grubo równać - wówczas polecam najpier tynk Knaufa - może być Goldband albo MP75 - ale to są skrajne przypadki przy na prawdę nierównej powierzchni.2. Po gipsie szpachlowym jakaś gładź - ja polecam 3: Cekol C45 (produkt z górnej półki, dla klienta wymagającego), Acryl-Putz ST10 lub Franspol GS-2 (ten ostatni dla średnio zaawansowanych:p ale bardzo przyjemny w obróbce).Po tym ściana będzie już wyglądała dobrze. Jeśli chcemy mieć ją idealną to dajemy 3-cią warstwę - tutaj polecam Cekol C45 Finisz (worek) albo Cekol A-45 (wiadro). Te produkty Cekola są twarde, trudniejsze w obróbce, ale dają gwarancję jakości i trwałości oraz doskonałego efektu. Dobry też jest Stabil (nie pamiętam symbolu).----UWAGA - Atlas Gipsar omijaj z daleka. Atlas ma masę świetnych produktów, ale gładź ma fatalną - miękka, można ją ręką przecierać. To jest produkt dla amatorów i żaden fachowiec tym nie robi, bo nie warto.----UWAGA 2: Ktoś wyżej pisze: "Zdecydowanie gotowe zaprawy..." - to niestety nonsens. Te gotowe zwykle (a może zawsze) mają zupełnie inny skład niż produkty z worka i nadają się na ostatnią, 3-cią warstwę. Żadnych nierówności tym nie wyrównasz. To służy do uzyskiwania idealnej płaszczyzny na już wyrównanej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 28.08.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Szanowni Państwo,zarówno gładzie sypkie, jak i gotowe mają swoje zalety, dlatego wybór optymalnego rozwiązania warto poprzedzić analizą korzyści, jakie daje zastosowanie konkretnego wyrobu. W przypadku gładzi gotowych odpada problem z ich rozrabianiem i dokładnym mieszaniem. Z kolei gładzie sypkie pozwalają na przygotowanie dokładnie takiej ilości materiału, jaka jest potrzebna do pracy, są też nieco tańsze.Do prac remontowych rekomenduję wykorzystanie produktów marki Śnieżka ACRYL PUTZ®, w ofercie której znajduje się pełna gama wyrobów do wygładzania ścian: od gruntów, przez gładzie sypkie i gotowe, masy naprawcze, aż po kleje do płyt g-k. Metodą "na mokro", czyli bez szlifowania i uciążliwego pyłu można obrabiać gładź szpachlową ACRYL-PUTZ® ST11 START S: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-sypkie/opis/acrylputz-st11-start-s. Z produktów gotowych polecam gładź szpachlową ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i-gotowe-masy-szpachlowe/opis/acrylputz-fs20-finisz Wyrób dedykowany jest do ostatecznego, wykończeniowego wygładzania powierzchni ścian i sufitów. Podczas pracy zachowuje stałą konsystencję, dzięki czemu może być używany przez długi czas. Po wyschnięciu wyjątkowo łatwo się szlifuje, zachowując bardzo dobre parametry wytrzymałościowe. Przy aplikacji wyrobów stosujemy się do zaleceń producenta.Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts