zone 05.07.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Zastanawiam się czy glazurę w łazience położyć do sufitu, czy zgodnie z nowymi trendami, na określoną wysokość.... Płytki będą w kolorze beżowym o wymiarach 25 x 40 cm, kładzione "na płasko" dłuższym bokiem w poziomie. Jeśli płytki położę na określoną wysokość (nie do sufitu), to na jaki kolor pomalowac ściany i sufit? czy sufit standardowo na biało, a ściany np. beżowo, czy ten sam kolor na ścianach i na suficie, aby uniknąć misz mażu.... czy ktoś już przerabiał ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 05.07.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Wg mnie to do samego sufitu bo: 1. praktycznie z mozliwoscia wieszania szafek 2. praktycznie z utrzymaniem czystosci 3. brak problemu laczenia dwoch powierzchni i dobierania kolorow 4. brak potrzeby remontowania - pozostaje tylko sufit do przemalowania co jakis czas 5. mnie sie tak podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 05.07.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 mysle tak samo płytki do samej góry. A kladzenie do wysokosci oscieznicy to nie nowe trendy bo ladnie wyglada, tylko developerzy tak oszczedzaja kase. pozdrowka, pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.07.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Zrób tak jak się Tobie podoba a nie tak jak jest TRENDY.W przyszłym roku może to być już OFF.Jeśli wybierzesz niepełne kafelkowanie to pamiętaj o konieczności "zlicowania" powierzchni płytek z powierzchnią tynku powyżej. Jeśli interesuje Cię moja opinia to z względów zarówno praktycznych jak i estetycznych (oczywiście subiektywnych) moje łazienki są kafelkowane do sufitu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 05.07.2004 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 myślę podobnie jak Wy, ale zastanawiałam się czy kładąc płytki do sufitu, nie będę "staromodna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 05.07.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 myślę podobnie jak Wy, ale zastanawiałam się czy kładąc płytki do sufitu, nie będę "staromodna" Dom budujesz i wykanczasz dla mody czy dla wygody?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 05.07.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Chyba dla wygody ale i musi sie podobac - jak sie tobie podoba zone? zrob wlasnie tak. A mnie wydaje sie ze "staromodnie" to wlasnie glazura do oscieznicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 05.07.2004 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 dla wygody, ale moda też ma wpływ na wiele decyzji, nie jestem na 100% przekonana jak zrobić, stąd moje pytanie.... Jeśli ktoś miałby przekonywujące argumenty, wbrew moim odczuciom, czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 05.07.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Czesto jest tak, iz cos modnego i na TOPie nie jest funkcjonalne i wygodne. Plytki na wysokosc drzwi i pytanie co robic z ta sciana ponad plytkami do sufitu?? zaraz trzeba to malowac, odswierzac ... juz problem jak szafki powiesic, problem z czyszczeniem, bo kurz inaczej osiada itp itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 05.07.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Ja sie przychylam do opinii Wowki, czyli zrob tak jak sie Tobie podoba. Mnie sie podoba i tak i tak ale bardziej z dywanikami i robie kafle tylko do 120, do wysokosci drzwi w prysznicu i na scianie z prysznicem i drzwiami) a na reszte kladziemy tynk, zeby wyrownac. Kolor nad 120 ma byc ciut ciemniejszy niz kolor kafli ale poniewaz malowania jeszcze nie bylo moze nam sie odmieni Kafle w cegielke zarowno 30x60 na scianie jak i 30x30 na podlodze. Bardzo fajnie to wyglada i przy naszej dosc prosto i nowoczesniej zaaranzowanej lazience wprowadza urozmaicenie. Jakbym miala robic lazienke poraz drugi to tez kafle do 120 albo, co tez szalenie mi sie podoba, do 120 w jakims wyrazistym kolorze, a na reszte scian jakies nierzucajace sie w oczy kafle w mdlym kolorze. Zreszta - tez uwazam, ze mody nie nalezy sie trzymac i robic to co sie bardziej podoba. Mnie akurat spodobala sie taka wlasnie koncepcja lazienki jak bedzie u nas. Poza tym i tak lazienkowy klimat w duzej mierze zalezy tez od mebelkow i odpowiedniego oswietlenia, wiec czy kafle do 120 czy 260 to w sumie nieduza roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 05.07.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 A ja w obecnym mieszkaniu mam kafle tylko przy wannie i umywalce. Reszte scian mam pomalowana farba matowa w kolorze różu, gresy na posadzce mam bordo - 50x50 kladzione w "karo". Sciany bez glazury tez moga byc ladne i super komponowac sie w calosc z podlogowymi plytkami co daje efektowna lazienke. Kazdy kto przyjdzie do mnie mowi ze najladniejsza jest lazienka A nie oblozylam calych scian glazura poniewaz mam nie dosc ze duza lazienke to i wysoka ( 3,65) i jak remontowalam lazienke to nie mialam kasy na tyle glazury. No i wychodzi na to ze nie moda, lecz dobrze dobrane elemnty, kolorystyka, gustowne dodatki - to tworzy piekno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 05.07.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Na części ścian mam do sufitu, a na części do jakieś 120cm i to w obydwu łazienkach. Powiem więcej odpowiedni dobór koloru ścian malowanych daje efekt "elegancji". Żadnym tynkiem nic nie równałem bo to przecież o to chodzi żeby powstał taki "cokolik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 05.07.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Żadnym tynkiem nic nie równałem bo to przecież o to chodzi żeby powstał taki "cokolik". Tu tez zalezy co i jak sie lubi My rownamy zeby nie bylo cokoliku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 05.07.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 U mnie glazura jest tam, gdzie mokro, tj. do 140 przy wannie i umywalce, przy toaleice mazaika i w niszy prysznicowej do góry, reszta malowana. Przejścia pomiędzy ścianą a kaflami są tynkowane, bez zbierającego kurz parapetu.Każdy robi jak lubi. Dla mnie glazurowanie całej łazienki do sufitu jest makabryczne - jak w rzeźni albo innym zakładzie spożywczym, brrr....Ale to może moja prywatna fobia....Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 05.07.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Żadnym tynkiem nic nie równałem bo to przecież o to chodzi żeby powstał taki "cokolik". Tu tez zalezy co i jak sie lubi My rownamy zeby nie bylo cokoliku Oczywista prawda. Ja nie kończę glazurą oczywiście tylko cygarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasikM 06.07.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Ja proponuję płytki do samego sufitu.Początkowo tez planowaliśmy założyć je do wysokości drzwi ale ostatecznie zdecydowalismy sie do sufitu.Mamy płytki w 2 kolorach - beż i ecru (od dołu idą beżowe-pasek ozdobny-ecru-pasek ozdobny-jedna płytka beżowa)Jeśli chodzi o sufit, to jest on w części podwieszany i właśnie ona pomalowana jest na brzoskwiniowo a ten normalny pozostał biały. Podejmując decyzję jeszcze raz zdecydowałabym się położyć je do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 06.07.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Ja też nie planowałam płytek do sufitu, bo w mojej małej dolnej łazience czułabym sie jak w bunkrze. Ale po przeczytaniu Waszych postów napadło mnie pytanie co właśnie z przejściem między płytkami a ścianą. Planuję, że na najbardziej wyesponowanej ścianie płyki będą schodzic do dołu schodkami, w tym modelu płytek nie ma elementu cygara, ściany sa już otynkowane co zatem proponujecie?Pozdrawiam Amber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 06.07.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Ja też nie planowałam płytek do sufitu, bo w mojej małej dolnej łazience czułabym sie jak w bunkrze. Ale po przeczytaniu Waszych postów napadło mnie pytanie co właśnie z przejściem między płytkami a ścianą. Planuję, że na najbardziej wyesponowanej ścianie płyki będą schodzic do dołu schodkami, w tym modelu płytek nie ma elementu cygara, ściany sa już otynkowane co zatem proponujecie?Pozdrawiam Amber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 06.07.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 A ja zdecydowałam że płytki będą tam gadzie są niezbędne. Czyli przy umywalce na wysokość 150 cm i szerokość 150 cm. Przy wannie na tę samą wysokość i koło kibelka i bidetu. Wykończone są pasem szerokiego dekoru ( 18 cm). Reszta pomalowana jest w kolorystyce zbliżonej do kafli czyli lekki beż przecierany kremem.Uważma , że jest to dobre wyjście a przy okazji oszczędność kosztów. Ja lubię często zmieniać wystrój wnetrz i wystarczy mi zmiana kolorów ścian i juz jest inaczej. W mieszkaniu miałam płytki do sufitów i stwierdziłam , że to nie miało najmniejszego sensu . Od wysokości 150 cm nie były one wcale " używane".Ja polecam takie rozwiazanie. Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 06.07.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób kładziecie płytki nie mając tego przejścia płytka - tynk. Czy na gołe mury kładziecie płytki a dopiero potem tynkujecie?Czy nakładacie taka grubą warstwę tynku żeby wyrównać różnicę? Szczerze powiem , że pierwszy raz się z czymś takim spotkałam.Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts