Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawo pierwokupu a zwrot pieniedzy kupujacemu.

Łukasz90

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam następujący problem z racji ,że część działki , którą zamierzam kupić należy do miasta Torunia działka znajduje się winnym województwie .( Miasto weszło w posiadanie po jednym z zmarłych właścicieli ). Z tego powodu działka ta ma pewne obwarowania ( w tym niemożliwość sprzedaży przez 5 lat) .Jednak one nie są dla mnie uciążliwe . Najbardziej zmartwiła mnie jedna sprawa. Mianowicie z powodu wyżej wymienionego prawo pierwokupu ma gmina której znajduje się ta działka. I zaczynają się schody ponieważ ja mam wpłacić cała sumę pieniędzy na działkę + pokryć wszystkie koszty z tym związane tak jakby ta działka była moja. A co w momencie gdy gmina się zdecyduje ,ze jednak skorzysta z prawa pierwokupu? Rozumiem ,że kiedyś ( w bliżej nieokreślonym czasie ) zwrócą mnie koszt zakupu .Ale co z innymi ogromnymi kosztami takimi jak:

-opłata dla agencji

-taksy notarialne

-itd.

Rozumiem ,ze tutaj pomorze stratę , która w moim przypadku wynosi kilkanaście tysięcy złotych. Czy poprawne jest moje rozumowanie. Dodam tylko ,że mój strach spowodowany jest atrakcyjna cena zakupu.

Pozdrawiam i dziękuje za wszelka pomoc.

1. Umowa przedwstępna - załatwia wszystkie ewentualne "zagrożenia".

2. Obecny właściciel tej działki, nie może jej sprzedać, bez "zgody" gminy.

3. Sprawdź dobrze biuro nieruchomości, bo pkt. 1 i 2 to standardowe czynności dla takiego przypadku.

4. Do czasu "określenia się" gminy (na piśmie), lub braku notarialnego oświadczenia o skorzystaniu przez gminę z prawa pierwokupu (z reguły 1 m-c) - nie wykonuj żadnych czynności, ani nie wnoś żadnych opłat.

Ps. tu masz trochę więcej: http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/prawo_pierwokupu_nieruchomosci-a_6035.htm

Edytowane przez sSiwy12
linka zapodałem