Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wyborem podbitki ...prosze o sugestie

seledynka

Recommended Posts

Witam,jestem w trakcie wymiany dachu i będzie on w kolorze czerwonym a elewacja chyba w beżu albo capucino coś koło tego :) fachowiec pytał o kolor podbitki ,ja zaproponowałam w odcieniu naturalnego drewna a fachowiec upiera się że mahoń będzie idealny do czerwonego dachu. Przyznam że jestem słaba w doborze i podejmowaniu takich decyzji i teraz sama nie wiem bo tak myśle że on z firmą 20 lat na rynku chyba ma lepszą wiedze niż ja i może dobrze mi radzi a ja kompletna amatorka nawet wyobrażenia nie mam który z tych dwóch kolorów byłby lepszy...moge prosić was o sugestie?

Kolor dachu : Relief Ice Crystal (3011 czerwony)

Jeżeli elewacja w beżu/cappuccino, to mahoń na podbitce może stanowić świetny kontrast do czerwonego dachu i elewacji. Ale wtedy system rynnowy też zbliżony do mahoniu, bo inaczej wyjdzie folklor.

Zrób sobie wizualizację na tej stronie:

http://www.ruukkidachy.pl/Wizualizator

i zobacz, czy ci się podoba.

Edit:

Ja zrobiłem i dla mnie OK!! Świetnie podkreśla linię budynku. Dekarz wie, co mówi :-)

Edytowane przez lotpaj

Serdeczne podziękowania jednak zmieniłam na mahoń :) a jeszcze krótkie pytanie nie wiem czy zadawać je w innym miejscu. W związku z tym że dach będzie czerwony a elewacja coś w typie beż/cappuccino to co z kolorem klinkieru na dole elewacji (ok.40 cm) ? Kolor Dostosowuje się do koloru dachu ? czyli w moim przypadku odcienie czerwieni wg sztuki budowlanej o ile takowa istnieje czy jest calkowita dowolność oczywiście z zachowaniem estetyki,ładu i składu.