Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytka klinkierowa na murku przy schodach

Recommended Posts

Przy wyjściu na zewnątrz mam przy schodach murek wymurowany z bloczków betonowych.

Z tego murku wychodzi słup żelbetonowy podtrzymujący dach.

Chciałbym murek i słup obłożyć płytką klinkierową w taki sposób aby wyglądało to tak jakby było wymurowane cegłą.

Na schodach mam zamiar ułożyć płyty granitowe (szlifowane/groszkowane).

Czy najpierw powinienem ułożyć płytki klinkierowe na murku i do tego dołożyć płyty granitowe na schodach ?

Czy odwrotnie - najpierw ułożyć płyty granitowe na schodach, a następnie układać/kleić płytki na murku ?

Czy schody masz wymurowane ? Bo ja mam też schody i murek i uważam, że płytę na schodach należy ułożyć jako pierwsze, a cegły na murku jako drugie, po to, żeby woda ze ścianki murku spływała na płyty.

Natomiast jak zamierzasz kleić / mocować kamień do schodów/ do murku? Klejem? Bo są liczne opinie, że cokolwiek - kamień, klinkier, gres, położone na zewnątrz odpadanie, to kwestia (ponoć) czasu. Czymś wypełnisz przestrzenie pomiędzy płytami granitowymi?

Czy schody masz wymurowane ?

schody są wylane/wymurowane

Bo ja mam też schody i murek i uważam, że płytę na schodach należy ułożyć jako pierwsze, a cegły na murku jako drugie, po to, żeby woda ze ścianki murku spływała na płyty.

Myślałem podobnie. W internecie znajduje jednak zdjęcia, które wskazują, że najpierw były wykończone ściany

Natomiast jak zamierzasz kleić / mocować kamień do schodów/ do murku? Klejem? Bo są liczne opinie, że cokolwiek - kamień, klinkier, gres, położone na zewnątrz odpadanie, to kwestia (ponoć) czasu. Czymś wypełnisz przestrzenie pomiędzy płytami granitowymi?

Nie zastanawiałem się jeszcze nad tym. Na pewno należy zastosować jakiś materiał. Może po prostu klejenie płyt.