qmite 04.08.2015 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, Przy okazji wymiany poszycia dachu mam kilka pytań. Dach 118m2, dwuspadowy około 45 stopni. Dachówka najprawdopodobniej Creaton Titania pod nią membrana Tyvek Supro. Łaty i kontrłaty 4x6. 1. Dach nie ma okapu, i krawędź wygląda jak na zdjęciu. Muszę to jakoś zmienić aby umożliwić wentylację. Narysowałem wstępny pomysł. Nowe elementy zaznaczone czerwoną kropką. Czy na końcu membrana nie zwiśnie i nie będą stały kałuże? Ta belka na ostatnim rzędzie cegieł to dobry pomysł? Dać pod nią jakąś izolację poziomą? http://images.tinypic.pl/i/00690/rt9thljyx281.jpg http://files.tinypic.pl/i/00690/94kj816rbsv9.jpg 2. Mocowanie łat/kontrłatJako że łata+kontrłata to 8cm, obawiam się że nie dam rady wbijać takich gwoździ więc wymyśliłem wkręty 6x160mm. Czy może wystarczy mocować krótszymi 6x120 kontrłaty, a później tylko łaty do kontrłat? Czy te karbowane gwinty i frezy działają czy trzeba nawiercać? 3. Zakładam że będzie trzeba wyrównać, czy takie wkręty regulacyjne to dobre rozwiązanie? Poziomuje się jak rozumiem łaty? http://www.wiw.biz.pl/media/0.6.png 4. Do wielu dachówek Creatona są systemowe dachówki kalenicowe - wentylacja bez taśmy. Jak to się sprawdza? Ponoć akurat przy Titani może się zdarzyć że gąsior będzie haczył o jakieś detale i trzeba będzie je spiłować. http://fachowydekarz.pl/system-first-fix-creaton-bezproblemowe-mocowanie-gasiorow/ 5. Dachówki wentylacyjne - instrukcji montażu sugerują kontrłaty 2,4-2,8cm i wentylacyjne powyżej 7m . Zgodnie z sugestiami z forum będę stosował kontrłaty 4cm. Długość połaci około 6,9m. Czy dawać wentylacyjne w 3 (4?) rzędzie od kalenicy między krokwie, czy dać tylko do miejsc zblokowanych przez okna? 6. Titania ma otwory do mocowania na wkręty, hurtownia w wycenie dała spinki. Co lepsze? Rozumiem, że pewno obie metody skuteczne, jednak co praktyczniejsze - np. późniejsze wstawienie okna czy wymiana uszkodzonej dachówki? 7. Spinki do gąsiorów - są w opcji z mocowaniem przewodów odgromowych. Kiedyś planuje instalację odgromową ale trudno powiedzieć czy będzie to rok czy trzy. Jak to jest z instalacją odgromową na bliźniaku? Czy można "odgromić" tylko swoją połowę czy będzie to "sciągało" pioruny na część sąsiada? Ja mogę zrobić i u sąsiada na dachu (dwuspadowy) ale czy można to podpiąć do jednej bednarki z mojej strony czy sąsiad też musiał by kopać? 8. W systemie Titanii jest gąsior początkowy i jest też zaślepka gąsiora początkowa/końcowa? Jakaś różnica czy losować? Pozdrawiam Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez qmite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.08.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Po jaką chorobę te wypłaszczenie?. Wypuść krokwie za budynek. Zrób pełne deskowanie z papą . Ma być szczelny przed kryciem docelowym. Ewentualne skropliny na pas podrynnowy wywinięty na połać dachową z 10 cm . Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qmite 05.08.2015 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Wypłaszczenie już jest, ale dach nie jest wentylowany - cegły oparte bezpośrednio na gzymsie i zasmarkane zaprawą. Nie chcę przedłużać krokwi bo musiał bym się z nimi przebić przez ten dekoracyjny gzyms i go zasłonić a dach chcę zostawić bezokapowy. Kąt ostatniego rzędu dachówek będzie zbliżony jedynie całość podniesiona o grubość kontrłaty. http://pics.tinypic.pl/i/00690/x9y26f83sblt.jpghttp://images.tinypic.pl/i/00690/xzhgjpha9d7r.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 05.08.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Warto dać deskowanie z papą. Tak jak mówi Jan będzie łatwiej , ale Twój pomysł jest prawidłowy, choć i przy tym można dyskutować. Wkręty do regulacji ok. Spinki do dachówki lepsze. Gąsior początkowy jest do naroży. Do dwuspadu gąsior podstawowy+zaślepka początkowa i końcowa.Sam będziesz robił dach? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qmite 05.08.2015 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Ano miała robić ekipa, ale trochę się poprzesuwało i w tym czasie na tyle się wkręciłem w czytanie "jak powinien być zrobiony dach" że teraz już mnie denerwuje jak się patrzą na mnie jak "se wymyślam" kontrłaty 4cm albo inne dachówki wentylacyjne.. "o znowu taki z wiedzą z interneta" Zrobiłem też reverse-enginnering domu i mam własny pseudoprojekt, wiec mam też wszystko wstępnie rozmierzone. W zasadzie obawiam się głownie obróbek blacharskich i żebym poprawnie połączył swój dach z sąsiadem (dom bliźniak). Deskowanie oczywiście brałem pod uwagę jednak ze względów logistyczno-budżetowo-rożnorakich jednak łatwiej mi będzie na membranie. Zamierzam ukryć przed światłem z obu stron, wybrałem Tyvka Supro liczę że te 20 lat wytrzyma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.08.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Ten " dekoracyjny" gzyms to jeden mostek termiczny. Pamiętaj ; Ocieplenie ściany MUSI łączyć się z ociepleniem dachu .Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.08.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Folia to złe rozwiązanie. Jak piszesz w innym wątku chcesz mieć dach bezokapowy z ukrytą rynną gzyms powinien być skuty. Do tego dachu wybierz doświadczą ekipę bo inaczej będziesz miał problemy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qmite 16.08.2015 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Chęć zostawienia gzymsu wynikała z planu ocieplenia od wewnątrz aby zostawić elewację z czerwonych cegieł. Mostka by nie było bo ocieplenie łączyło by się z dachowym tyle że od środka. Dlatego też nie chciałem przedłużać krokwi. Aktualnie własnie przez "komplikacje" dachowe zmieniliśmy koncepcję ocieplenia i boczne ściany będą ocieplone tradycyjnie styro 20cm (i stąd pomysł ukrycia rynny w izolacji, jest to jednak na razie tylko alternatywa do rozważenia). Frontowe ocieplenie od wewnątrz, z mostkiem zmniejszonym zachodzeniem izolacji na siebie. O izolacji od wewnątrz już się nasłuchałem od każdego fachowca jaki był w domu, znają się na tym elektrycy, hydraulicy, ogrodnicy i baletnice (grzyby panie!), ja uważam że się da i takie zrobię. Coś w tym stylu http://bezokapowy.pl/sites/default/files/styles/duze_zdjecie/public/galerie/dsc_0804.jpg (zdaje sobie sprawę że w tym przypadku ocieplenie jest pewnie tradycyjne - ściana 3 warstwowa). Deskowanie czy raczej płytowanie OSB rozważam, jak się budżet domknie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.08.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Zrobisz jak uważasz bo to Twój dom i Twoja kasa. Skoro jesteś pewny swoich przemyśleń to po co pytasz. Jak zrobisz tak jak piszesz to narobisz sobie bigosu no ale kto bogatemu zabroni. Powodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qmite 17.08.2015 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Pytam bo są ludzie na forum z większym doświadczeniem i praktyką którzy są wstanie wskazać mi potencjalne błędy których ja nie zauważę - np. Pan i jestem wdzięczny za opinie. Natomiast mam pewne założenia - na przykład zostawienie przynajmniej części cegieł na wierzchu, po to kupowałem stary dom i taki był od początku plan na remont. Lubie niestandardowe (ale przemyślane!) rozwiązania. W zeszłym roku wbrew wszelkim współczesnym standardom (miedź/plastik) zrobiliśmy ogrzewanie "po staremu" - grawitacyjne na stalowych rurach 1 1/4" - 2" które mimo panelowych grzejników (o których wszyscy piszą że nie nadają się do grawitacji) działa lepiej niż kupione razem z domem, nieudolnie zrobione zasilane pompą. A dodatkowo wyszło względnie tanio i nie ma się co zepsuć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.08.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Szukasz na Forum potwierdzenia swoich założeń, które w mojej opinii są błędne. Zachowanie ciągłości każdej izolacji to podstawa. Wykonanie izolacji cieplnej od wewnątrz to bardzo duże ryzyko poważnych problemów bo jest praktycznie nie możliwe wykonanie idealnie paroizolacji. Natomiast zastosowanie na jednych ścianach izolacji wewnętrznej a na drugich zewnętrznej to już totalne nieporozumienie. Podobnie rzecz się z częścią gzymsu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts