Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywy sufit - strop żelbetonowy monolityczny.

Recommended Posts

Witam,

Właśnie wykonawca rozszalował mi strop (żelbetowy monolityczny).

Szalowany był deskami + stemple.

Pojawiły się daw problemy:

1. Różnica w poziomie na stropie ma miejscami 4cm (został niestarannie zaszalowany) :/

- czy to mieści się w normach?

- czy gdzieś można znaleźć normę odbioru, przeszukałem net nic nie znalazłem?

- czy można położyć taki gruby tynk bezpiecznie (pęknięcia, oderwanie się)? (podwieszany sufit odpada)

- wykonawca chce to nadrzucić - moim zdaniem to głupi pomysł

2. Deski po zaszalowaniu zostały pokryte folią ("szkoda desek" - tak stwierdził wykonawca),

- teraz całe sufity są zaszklone bo mleczko cementowe nie miało gdzie "uciec"

- z tego co się zorientowałem to można to pokryć gruntem "betonkontakt" - czerwony i powinno być ok

- czy ktoś z was miał taką sytuację i betonkontakt załatwia rzeczywiście sprawę?

- o ile podnosi takie gruntowanie koszty wykonania tynku na suficie?

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,

Janusz

Edytowane przez Janusz_

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

4 cm to dość dużo - ja miałem max 2cm. Niby da sie to wyrównać podczas tynkowania tylko ile betonu na to trzeba...

Masakra z tą folią. Własnie dlatego sie jej nie daje żeby sufit był chropowati i przyczepił sie do niego tynk. Jak miałeś folie ta masz idelanie gladki sufit i do tego nie ma prawa sie tynk przyczepić. Masz cos jak płyty z betonu ozdobnego prawda?. Jak dla mnie najrozsądniejszym wyjsciem było by go jakoś przeszlifować

Witam,

Właśnie wykonawca rozszałował mi strop (żelbetowy monolityczny).

Szałowany był deskami + stemple.

Szalować od szalunek. Nie ma słowa szaŁować, ale wracając do meritum 4 cm to dużo, zostaje chyba wykonanie podwieszanego sufitu ... kto zapłaci za dodatkową pracę i co sądzi o wykonaniu kierownik budowy ? Jak pamiętam płaskość sprawdzana łatą 2 metrową ma wynosić wg norm chyba +/- 8 mm dla powierzchni górnych ... do 40 mm sporo !

Co rozumiesz przez różnice miejscami? Czy te 4 cm różnicy masz w pojedynczym pomieszczeniu czy np. po przekątnej całego domu?

Dotyczy to sufitu w jednym pomieszczeniu (salonie). Pomiar dokonany łatą 250cm prostopadle do ściany - i tu przy ścianie sufit jest wyżej o 40mm

Edytowane przez Janusz_

Dotyczy to sufitu w jednym pomieszczeniu (salonie). Pomiar dokonany łatą 250cm prostopadle do ściany - i tu przy ścianie sufit jest wyżej o 40mm

4 cm w jednym pomieszczeniu to sporo (chyba że salon jest na pół domu). Z opisu ciężko wywnioskować czy strop równomiernie opada w którąś stronę czy może po środku pomieszczenia się obniża. Jeżeli opada równomiernie to bym się przyjrzał ścianom czy równo wymurowane. Potem bym zerknął do projektu i się zastanowił czy przez tą krzywiznę masz pocieniony strop czy wylany grubszy (jaka jest grubość stropu?). Nie jestem budowlańcem, ale najpierw bym skupił się czy strop jest bezpieczny (czy oprócz krzywizny coś jeszcze poszło nie tak...), a potem jak to wszystko zamaskować. Kierownik budowy oglądał zbrojenie i szalowanie przed wylaniem betonu? Kierownik o ile nie jest w spółdzielni z wykonawcą - powinien Ci wszystko rozjaśnić.

Wygląda to tak że na jednej ścianie nabili za wysoko deskę do której układali szalunek.

Krzywizna jest na całej długości ściany od ściany prostopadle do środka pomieszczenia "na głębokość" ok 250cm a później jest już w miarę ok.

Pomieszczeni ok 5,8 x 6,8m.

Strop powinien mieć 15cm ....

Aktualnie jestem na urlopie ale w przyszłym tygodniu przewiercę go w kilku miejscach i sprawdzę jego grubość.

A jak będzie miał 13cm to co zrobisz?

Trochę późno na pomiary grubości stropu.

OK, to co teraz?

Jest to zgodne z jakąś normą?

Należy się wykonawcy 100% wynagrodzenia?

Jak to naprawić?

- czy można położyć taki gruby tyn bezpiecznie (pęknięcia, oderwanie się)? (podwieszany sufit odpada)

- wykonawca chce to nadrzucić - moim zdaniem to głupi pomysł

Edytowane przez Janusz_

OK, to co teraz?

Jest to zgodne z jakąś normą?

Należy się wykonawcy 100% wynagrodzenia?

Jak to naprawić?

A należy się 100% kierownikowi?

Nie sprawdziłeś przed zalaniem stropu szalunku Ty/ kierownik/inspektor* a sprawdziliście zbrojenie? Może masz co 2 pręt w stropie?

* - niepotrzebne skreślić

Pytasz o normy a jakie warunki wykonania zawarłeś z wykonawcą? Jakie normy odbioru powołałeś w umowie?

Naprawić się nie da. Trzeba zatynkować, to nie to samo co naprawa.

A należy się 100% kierownikowi?

Nie sprawdziłeś przed zalaniem stropu szalunku Ty/ kierownik/inspektor* a sprawdziliście zbrojenie? Może masz co 2 pręt w stropie?

* - niepotrzebne skreślić

Pytasz o normy a jakie warunki wykonania zawarłeś z wykonawcą? Jakie normy odbioru powołałeś w umowie?

Naprawić się nie da. Trzeba zatynkować, to nie to samo co naprawa.

Czyli uważasz, że jak ktoś Ci coś spartoli (odwali fuszere) to trzeba zacisnąć zęby, wypłacić grzecznie pieniądze i podziękować?

Czyli uważasz, że jak ktoś Ci coś spartoli (odwali fuszere) to trzeba zacisnąć zęby, wypłacić grzecznie pieniądze i podziękować?

A gdzie tak napisałem - zacytuj.

Ty widzisz "tylko" krzywy sufit, a co z górą stropu na górze też jest krzywo? (jak góra jest prosta to znaczy że strop nad ściana jest cieńszy od tego co w projekcie AŻ o 4 cm). Co ze zbrojeniem na tym feralnym kawałku? 4cm na 2m to jak poszło zbrojenie ? Nie wystaje na podniesieniu to pewnie jest w połowie płyty po tych krzywych 2 metrach. Gdzie w tym wszystkim jest nadzór budowy?

Zapytam wprost kierownik odbierał szalunki, zbrojenia? Masz kierownika co bywa na budowie?

A gdzie tak napisałem - zacytuj.

Ty widzisz "tylko" krzywy sufit, a co z górą stropu na górze też jest krzywo? (jak góra jest prosta to znaczy że strop nad ściana jest cieńszy od tego co w projekcie AŻ o 4 cm). Co ze zbrojeniem na tym feralnym kawałku? 4cm na 2m to jak poszło zbrojenie ? Nie wystaje na podniesieniu to pewnie jest w połowie płyty po tych krzywych 2 metrach. Gdzie w tym wszystkim jest nadzór budowy?

Zapytam wprost kierownik odbierał szalunki, zbrojenia? Masz kierownika co bywa na budowie?

Góra stropu czy jest krzywa czy nie jest aż tak problematyczna, bo na to idzie i tak styropian i wylewka.

Gdybyś przeczytał uważnie to byś zrozumiał że strop został krzywo zaszalowany a potem robi się całą resztę to jak będą druty wystawać? ... trochę nielogicznie pytasz skoro na deskach układa się zbrojenie i go podkłada.

Schodzisz z tematu i obwiniasz tylko kierownika budowy.

A nie odpowiadasz na pytanie co dalej jak to naprawić żeby było dobrze.