Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywy sufit - strop żelbetonowy monolityczny.

Recommended Posts

Góra stropu czy jest krzywa czy nie jest aż tak problematyczna, bo na to idzie i tak styropian i wylewka.

Gdybyś przeczytał uważnie to byś zrozumiał że strop został krzywo zaszalowany a potem robi się całą resztę to jak będą druty wystawać? ... trochę nielogicznie pytasz skoro na deskach układa się zbrojenie i go podkłada.

Schodzisz z tematu i obwiniasz tylko kierownika budowy.

A nie odpowiadasz na pytanie co dalej jak to naprawić żeby było dobrze.

Krzywa góra jest większym problemem niż krzywy sufit, tylko Ty tego jeszcze nie widzisz.

Czytam ze zrozumieniem i troszkę wiem o budownictwie i o zbrojeniach i jak masz krzywy szalunek na 2 metrach to nie możesz mieć dobrze za zbrojonego stropu.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Schodzisz z tematu i obwiniasz tylko kierownika budowy.

.

No ale właśnie kierownik budowy powinien odebrać co najmniej etapy zamykane bezpowrotnie, do których należy zbrojenie stropu. Wątpię, żeby płaskość szalowania sprawdzał, ale przynajmniej sprawdziłby zbrojenie na zgodność z projektem. A może są jakieś zdjęcia dokumentujące stan zbrojenia, żeby choć tutaj błędy wykluczyć ?

Jak naprawić żeby nie podwieszać sufitu? Nie tynkować gdyż wg zaleceń producentów maksymalna grubość tynku na suficie to 1,5 - 2 cm. Zastosować system Ceresitu np. CD 26 to zaprawa do wyrównywania powierzchni betonowych i żelbetowych, wypełniania ubytków i miejsc uszkodzonych. Zakres stosowania wynosi od 30 do 100 mm. Jednorazowa grubość warstwy to 35 mm. Cena worka 25 kg to około 100 zł I za ten materiał niech zapłacą wykonawcy + praca pod nadzorem, bo prędzej obrzucą nie_wiadomo_czym niż z własnej kieszeni zapłacą za kilka worków tego materiału...

No ale właśnie kierownik budowy powinien odebrać co najmniej etapy zamykane bezpowrotnie, do których należy zbrojenie stropu. Wątpię, żeby płaskość szalowania sprawdzał, ale przynajmniej sprawdziłby zbrojenie na zgodność z projektem. A może są jakieś zdjęcia dokumentujące stan zbrojenia, żeby choć tutaj błędy wykluczyć ?

Jak naprawić żeby nie podwieszać sufitu? Nie tynkować gdyż wg zaleceń producentów maksymalna grubość tynku na suficie to 1,5 - 2 cm. Zastosować system Ceresitu np. CD 26 to zaprawa do wyrównywania powierzchni betonowych i żelbetowych, wypełniania ubytków i miejsc uszkodzonych. Zakres stosowania wynosi od 30 do 100 mm. Jednorazowa grubość warstwy to 35 mm. Cena worka 25 kg to około 100 zł I za ten materiał niech zapłacą wykonawcy + praca pod nadzorem, bo prędzej obrzucą nie_wiadomo_czym niż z własnej kieszeni zapłacą za kilka worków tego materiału...

Zbrojenie i szalunek został odebrany przez kierownika budowy (mam nawet zdjęcia) jest ok.

Szalunek pomierzyłem osobiście i kazałem wykonawcy go poprawić. Powiedział że poprawił i po rozszalowaniu będzie ok ...jedna nie jest :/

Dzięki za pomoc ... w takim razie uważasz ze mają to wyrównać zaprawą CD26 i powinno być ok?

i jeszcze jedno - skoro była folia i teraz sufit jest "zeszklony" wystarczy użyć gruntu betonkontakt?

Edytowane przez Janusz_

Spokojnie. Jesteś na urlopie - myśl pozytywnie.

Strop będzie zapewne pogrubiony niż pocieniony (spodziewam się, że w tym miejscu gdzie sufit jest wyżej masz zalane do tych 15cm, żeby zakryć zbrojenia, a potem poszło więcej betonu w inne strony). Zanim zaczniesz wiercić postaraj się to stwierdzić w inny sposób. Masz ocieplony (obłożony) strop dookoła domu? Jeżeli nie to możesz zobaczyć jaki jest gruby strop. Czy góra jest w miarę płaska powinieneś wiedzieć już po podlewaniu (pielęgnacji) stropu, czyli jak woda uciekała. Grubość stropu widać też przy otworze na schody (punkt wyjściowy do dalszej analizy stropu).

Wrócisz z urlopu, oblukasz wszystko na spokojnie, resztę objaśni Ci KierBud.

Spokojnie. Jesteś na urlopie - myśl pozytywnie.

Strop będzie zapewne pogrubiony niż pocieniony (spodziewam się, że w tym miejscu gdzie sufit jest wyżej masz zalane do tych 15cm, żeby zakryć zbrojenia, a potem poszło więcej betonu w inne strony). Zanim zaczniesz wiercić postaraj się to stwierdzić w inny sposób. Masz ocieplony (obłożony) strop dookoła domu? Jeżeli nie to możesz zobaczyć jaki jest gruby strop. Czy góra jest w miarę płaska powinieneś wiedzieć już po podlewaniu (pielęgnacji) stropu, czyli jak woda uciekała. Grubość stropu widać też przy otworze na schody (punkt wyjściowy do dalszej analizy stropu).

Wrócisz z urlopu, oblukasz wszystko na spokojnie, resztę objaśni Ci KierBud.

Dzięki za rade :)

Jak wrócę zrobie oględziny i pomiary tak jak piszesz. Co do poziomu stropu "od góry" to na pewno nie jest prosty bo woda gromadziła się w jednym rogu budynku ... to z ciekawości też zmierze - ile jest niżej.

W niedziele bede w domu to się tym zajmę.

Dzięki za pomoc ... w takim razie uważasz ze mają to wyrównać zaprawą CD26 i powinno być ok?

i jeszcze jedno - skoro była folia i teraz sufit jest "zeszklony" wystarczy użyć gruntu betonkontakt?

Najlepiej zadzwoń do Ceresitu i pogadaj z ich ekspertami, poczytaj też info o tych materiałach, myślę że spokojnie można to wyrównać.

Witam,

Pozwole się tu przykleić I zadwać Wam pytanie. Odebrałem własnie projekt indywidualny domu. PIerwsza rzezc która mi się rzuciła w oczy to grubośc stropu . Konstruktor przeliczył ją na 24 cm , co wydaj mi się mocną przesadą . Rozstaw ścian to 7,8 x 13,5 m . strop ma się opierać tylko na ścianach nośnych (silka 24 CM ) nie przwidziano tam żadnej belki . Nad garażem 7,8 x 6,5 mb strop ma mieć 16 cm

Czyto nie jest za dużo ?!

18- stki sa najlepsze ;) , tyle ze ja mam 24-kę :(

masz ogromny strop , praktycznie nie spotykany w budownictwie mieszkaniowym, to jak przemysłowy. To i grubości masz inne.Dlaczego taki ogromny strop? Nie masz żadnych ścian poprzecznych nośnych? NA 13 metrach coś powinno być.

To ja też z małą podczepką do tematu.

W postach wyżej padła teza że lanie stropu monolitycznego na folii to dość duża zbrodnia. A ja już na 95% jestem/byłem zdecydowany położyć folię 200 na szalunek.

1. Czy jedyny problem potem to zeszklona powierzchnia sufitu?

2. Czy można ją potem "podrapać" żeby poprawić warunki przyczepności tynku?

3. Czy są jakieś inne techniczne przeciwwskazania związane z wiązaniem i pielęgnacją betonu?

Woda zawarta w mieszance wylewanej w szalunek ma wiązać a nie odparowywać. Przy upałach dlatego zalecane jest podlewanie pielęgnacja betonu Folia zazwyczaj wody nie przepuszcza.

A na ten krzywy sufit od dołu to albo dodatkowe zbrojenie wklejane? Choć sensu poza gnębieniem wykonawcy nie widzę . Albo zamocować punktowo (gęsto) siatkę . Dla estetyki również na reszcie tej równej sufitu. Oczywiście na koszt tych cieśli szalunkowych -firmy