Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydroizolacja funadentu z zewnetrz bez ocieplenia przez najblizczy rok

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie o hydroizolacje fundamentów, z zewnątrz domu. Izolacje termiczną (ocieplenie styrodurem), planuje zrobić dopiero za rok, jak będę ocieplał siany i robił elewacje. W związku z powyższym mam pytanie, czy w tym momencie mogę/powonieniem przeprowadzić hydroizolacje zewnętrznej części fundamentu (dysperbit FM –firma izolex)? Raczej nie planuje zasypywać w tym momencie fundamentów od zewnątrz, wiec będzie on narażony na warunki zewnętrzne deszcze, śnieg, słońce i temperatura), czy w związku z tym nie będą one miały negatywnego wpływu na przeprowadzoną hydroizolacje (utrata właściwości, odpadanie itd.).

OK, dzieki to sobie obsypie do pewnej wysokości, a co z powierzchnia, która bedzie wystawała i bedzie nadal narazona na warunki zewnętrzne?

Co do tego obsypania, to bezwzględnie należy obsypać przynajmniej tyle ile wynosi strefa przemarzania, (w Polsce, w zależności od regionu od 0,8 do 1,4 m chyba, że dom jest na piachu). W razie mroźnej zimy może wysadzić budynek a to już nie są żarty.

Co do tej izolacji, to Dysperbit jest bardzo lekką izolacją przeciwwilgociową po której się wiele nie można spodziewać. Po zasypaniu w gruncie, narażona na kontakt z wodą też prawdopodobnie ulegnie pewnej erozji czy odspojeniu toteż aż tak nie należy się przejmować, czy zaszkodzi jej pozostawienie na zewnątrz. Niemniej, zgodnie ze sztuką budowlaną, wszelkie asfaltowe materiały