Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marzyc dalej czy budowac? - potrzebuje rady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sprawdź w gminie plan przestrzennego zagospodarowania terenu dla interesującej Ciebie okolicy, wystap o warunki zabudowy na dany teren - czy dopuszczają jakąś działalnośc uciążliwa dla otoczenia, wysokość zabudowu - czy tylko jednorodzinna czy też wielorodzinna w niskiej zabudowie, warunki mediów, droga dojazdowa, sprawdź w geodezjo gminnej jaki jest przekrój geoteczniczny na tym terenie, poziom wód gruntowych - czy tam sa piaski, glina, iły itd

plan przestrzennego zagospodarowania terenu jest dostępny w każdej gminie - możesz tam zobacyć jaki jest planowanu układ dróg , gdzie są tereny pod inwestycję, rekreację, budownictwo - jeśli jestes kumata to z oznaczeń na takiej mapie dużo odczytasz - czy droga jest wewnetrzna czy zbiorcza, jakie media występuja na danym terenie, gdzie przewidzianay jest yransformator, jakies przepompownie , rozdzielacze gazu, chociaż jak się kobieta uśmiechnie to Pan wszystko wyjaśni a jak pracuje kobieta to poślesz męża.

natomiast warunki zabudowy dla danej działki sa płatne - jak pamiętam opłta skarbowa wynosi 5zł

Zdziebdzio wytłumacz cioci jak sprawa stoi i może podaruje w takim przypadku.

Jak gmina zacznie budować to kaska jak znalazł z odszkodowania (po latach dewaluacji) lub wykupu (od razu). Potem siana będziesz szukać, a tu możecie łatwo wyrwę cioci zrobić.

Co ty się tak od razu poddajesz? :evil:

Twarda bądź, jak Roman Bratny. :wink:

• 3 weeks później...

a tak wracajac do tematu, to jestesmy po wakacjach i po rozmowach z ciocia/wujkiem. Chca sobie dzialke zatrzymac na gorsze czasy, nie wiedzac jaka czeka ich przyszlosc. Wiec problem z waska dzialka, ktora ewentulanie moglismy miec pa pa.

Natomiast znalezlismy przez przypadek dzialke w Plochocinie - 1500 za 44 tys. Jest to dawny pegeerowski teren, do sprzedania 50 dzialek, 30 juz sprzedanych, na razie wszystko jest zarosniete, mediow nie ma, sa za to plany podciagniecia wody, kanalizacji, czekaja na zatwierdzenie budzetu przez radnych. Ile to moze trwac? Blisko tory kolejowe, ale jakies ulepszone wiec niewiele slychac i niedaleko malutki cmentarz (jak to pan powiedzial rozwojowy). Do stacji pkp jakies 1,5 km, do sklepiku spozywczego jakies 700m. Brac czy nie? Mi sie tam opdoba, ale czy moje dzieci jak juz wybudujemy ten domek ukochany nie beda sie tam nudzic? Teraz maja plac zabaw i mnostwo dzieci naokolo a potem beda mogli liczyc jedynie na jakichs sasiadow, jesli w ogole takow beda w najblizszym czasie. :-?

Tak sobie historycznie okiem rzuciłem, bo cosik mi nie pasiło. No i znalazłem.

Kochana Zdziebdzio słoneczko za bardzo nie razi, bo tam mi się wydaje, że do ciebie to jeno z kołem osikowym. Coś tak koło cmentarza wątek zahacza. :roll: :wink: I widzę, że na opcję rozwojową zwróciłaś uwagę. 8)

Czemu nie ma ich być? :o To chyba jakiś podtekst. :lol:

A tak na poważnie. Jak długo sprzedawali te 60% areału? (Najwyżej ulokujecie gotówkę) Co z drogą? Koło cmentarza prowadzi? :wink:

podobno sprzedaja te dzialki od 3 lat. Mi cmentarz wizualnie w ogole nie przeszkadza - ale rzeczywiscie jakos tak sie za mna to ciagnie, mam nadzieje ze to niz nie znaczy :oops: Jest sobie droga ktora prowadzi na cmentarz. Ja to droga dojezdzalabym do skrzyzowania na ktorym skrecalabym do siebie, wiec nie bedzie tuz pod moim domkiem :D

A na 1 listopada jest od nawietrznej czy zawietrznej? Jakoś powoli im kapie. Poniżej 1/miech. Może warto sprawdzić w gminie czy rzeczywiście te plany istnieją, jak są poprowadzone. Co z prądem? Może prąd i energetyka są tu kulą u nogi (studnię można wykopać, ale elektrowni to raczej nie wybudujecie).