Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oceną wykonania podłogi

Kamel997

Recommended Posts

Witam, wykonywałem niedawno remont mieszkania.

W pokojach kazałem wyrównać podłoże pod panele wylewką samopoziomującą.

Po zakończeniu prac panele ruszają się pod naciskiem 1 - 2mm. Podłoga po zmierzeniu poziomicą jest krzywa widać spady w niektórych miejscach.

Wykonawca twierdzi że panele jeszcze pracują i ułożą się do odpowiedniego stanu. Twierdzi również że wylewka samopoziomująca służy jedynie do uzyskania gładkiej powierzchni pod panele a nie wypoziomowaniu podłogi. Dodatkowo koszt wypoziomowania podłogi do stanu jakiego oczekuje szacuje na kilkanaście tysięcy złotych.

Czy wykonawca ma racje, czy próbuje jedynie wybronić się z niedoróbki budowlanej ?

Witam, wykonywałem niedawno remont mieszkania.

W pokojach kazałem wyrównać podłoże pod panele wylewką samopoziomującą.

Po zakończeniu prac panele ruszają się pod naciskiem 1 - 2mm. Podłoga po zmierzeniu poziomicą jest krzywa widać spady w niektórych miejscach.

Wykonawca twierdzi że panele jeszcze pracują i ułożą się do odpowiedniego stanu. Twierdzi również że wylewka samopoziomująca służy jedynie do uzyskania gładkiej powierzchni pod panele a nie wypoziomowaniu podłogi. Dodatkowo koszt wypoziomowania podłogi do stanu jakiego oczekuje szacuje na kilkanaście tysięcy złotych.

Czy wykonawca ma racje, czy próbuje jedynie wybronić się z niedoróbki budowlanej ?

wykonawca nie ma racji, Panele przed montażem przebywają w pomieszczeniu 48 godz. W ten sposób pozbywają się wszelkich naprężeń związanych z transportem i klimatem w trakcie transportu.

Masa wyrównująca samopoziomująca służy do wyrównania nierówności podłoża, również do poziomowania powierzchni. Jednak brak poziomu należało na podłożu należało z wykonawcą uzgodnić i zdecydować o jej niwelacji.

Gładkość powierzchni podłoża nie jest koniecznością, raczej jej równość. Posadzka podłogowa z paneli (laminat) jak i panele drewniane jest wykonana w technologii pływającej. Pływająca oznacza uginanie się posadzki podłogowej. Strzałka ugięcia w zakresie 1-2mm jest całokowicie dopuszczalna i nie stanowi o wadliwym ułożeniu posadzki podłogowej.

Na betonie bym mieszkał a plastiku bym nie położył. Na forum ,,wnętrza" jest temat ,,szczyt kiczu". Plastik co drewno udaje a do tego żyrandol ze śmigłami dla mnie pierwsze miejsce. Wiem , że dla wielu panel to szczyt marzeń i za wyższość plastikowego ,,dębu" nad plastikowym ,,bukiem" (lub na odwrót) gotowi oczy wydrapać.

Ten zachwyt panelem to tak jakby się chciało zaimponować pierścionkiem z odpustu.

Ale sie fredi07 popisał. Sorry ale nie każdy ma kase żeby ładować 50 tys w podłoge. Ja mam deske barlinecką, zapłaciłem 10tys za 130m2, ale jak mialem mieszkanie też panele sie dawało. Można za 50 metrów podłogi zapłacić 20tys za parkiet a można 2tys za panele jak kogoś nie stać. Widać że warszawa sie odezwała;/