jurek_kiler 05.08.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 witam Za kilka dni bede miał wylewaną podłogę. Nie wiem tylko czy trzeba jakos obrobić specjalnie miejsca od dołu okien balkonowych (chodzi o piankę). Czy zostawić to czy może obciąć nadmiar i czyms zaciagnac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox2604 05.08.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 po pierwsze fachofcy zle wsadzili okno tej szarej listwy wogole nie powinnobyc :no::no::no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.08.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 tej szarej listwy wogole nie powinnobyc :no::no::no: Bo? Piany nie ruszaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek_kiler 05.08.2015 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 a co to jest za listwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 05.08.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) po pierwsze fachofcy zle wsadzili okno tej szarej listwy wogole nie powinnobyc :no::no::no: Może kolega fachowiec uzasadni gdzie tu widzi źle wsadzone okno ? zielone tak namazane że nic nie widać ale jest to listwa podparapetowa ale jak już "fachowiec" wyżej stwierdził montaż źle przeprowadzony Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.08.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Dla siebie, w tym przypadku, nadmiar piany obciął (i sprawdził czy na pewno jest szczelnie zaaplikowana pod listwą) i przykrył to folią paroszczelną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.08.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 fin folię i taśmę brzegową i tak położą ci co będą robić wylewki. Jedyne uzasadnienie do obcięcia piany to fakt aby sprawdzić czy jest szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.08.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Fakt, nie wziąłem tego pod uwagę materiałów wylewkarzy. Myślałem o folii doszczelniającej, czyli tej od ciepłego montażu:) Tu nie wiemy jak to jest zamocowane w progu - a często deptane/kopane drzwi balkonowe mogą się szybko zruszyć i wtedy pianka w ciągu kilku lat straci szczelność.. tą może przejąć na siebie dodatkowa folia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 05.08.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Witam Na moje materiały wylewkarzy nie mają tutaj nic do rzeczy - taśma brzegowa to taśma przy zastosowaniu której uzyskuje się odpowiednią dylatację, szczególnie zalecana przy wykonywaniu podłóg pływających jako materiał oddzielający podłogę od reszty - ale może jestem w błędzie. A tutaj potrzebna jest odpowiednia izolacja połączenia okno mur - ja bym zalecił folie na pełnym butylu najlepiej elastyczną - oczywiście przed wyklejeniem oczyścić i zagruntować. Nie wiem w jak dużym przybliżeniu jest zrobione zdjęcie - kliny na końcu widzę, ale czy są w połowie progu ? i czy rama dołem została zamocowana ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek_kiler 05.08.2015 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Witam Nie wiem w jak dużym przybliżeniu jest zrobione zdjęcie - kliny na końcu widzę, ale czy są w połowie progu ? i czy rama dołem została zamocowana ? pozdrawiam Rama jest przymocowana tylko bo bokach, a kliny sa tylko w narożnikach :/ Te okno balkonowe ma ok 1 m szerokosci. czyli mozna to obrobic tym: czy wystrczy to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 05.08.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Witam Rama jest przymocowana tylko bo bokach, a kliny sa tylko w narożnikach :/ Te okno balkonowe ma ok 1 m szerokosci. czyli mozna to obrobic tym: czy wystrczy to? Podpory dołem powinny być nie dalej niż 700mm (zerknij w instrukcję montażu producenta stolarki) dodatkowo bardzo wielu zaleca podparcie na środku progu drzwi balkonowych, ze względów o których pisał już Fin no i dół powinien być zakotwiony - raczej nie spotkałem się z producentem, który dopuszcza takie wykonanie. a folie mogą być różne - i te które podałeś i np.: http://www.fesko.pl/pl/p/WTI-HYDROTECH-FLEX-PLUS-70-Tasma-butylowa-70-mm-10m/275 lub http://okucia24.com/illbruck-tasma-butyl-alu,id630.html lub inne rozwiązania paroszczelnych folii izolacyjnych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 06.08.2015 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 "Rozczulacie" się nad zabezpieczeniem piany a ja się zastanawiam co z wylewką i izolacją termiczną? Na ten suporex nie zmieści się izolacja i beton. Nawet na sam beton może być za mało miejsca by wylać odpowiednio grubą warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.08.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 sluszna uwaga bwojtka. Malo miejsca by bylo cieplo Kolejna sprawa to brak podparcia w polowie szerokosci-kilka razy ktos nastapi na prog i pojawi sie nieszczelnosc. Co robic? Wydlubac piane, podklinowac klinami z tworzywa, uzupelnic piane, obciac nadmiar i albo przykleic epdm albo folie paroszczelna albo ubabrac dlonie i calosc pokryc gruba warstwa silikonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.08.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Uwaga słuszna i my wiemy co Wojtek na myśli:- ideał w tym miejscu to zastosowania poszerzenia podokiennego/ profili bazowych / zamiast podmurowania pustakiem. - dodatkowo wyższy standard montażu zakłada zastosowania taśm/ folii. A wtedy nie byłoby potrzeby zakładania tematu na forum. Tylko że to kosztuje i może szanowni Inwestorzy zrozumiecie, że czasem różnice w cenie usługi zwykle nie biorą się z chciwości sprzedawcy, a kompletnie innego zakresu prac. Tak jak w cukierni - jeden kupi ciastko za 2 zl, a drugi torcik za 20zl. I obaj zaspokoją (?) swoje potrzeby słodkości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts