Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

po pierwsze fachofcy zle wsadzili okno tej szarej listwy wogole nie powinnobyc :no::no::no::no::no::no:

Może kolega fachowiec uzasadni gdzie tu widzi źle wsadzone okno ?

zielone tak namazane że nic nie widać ale jest to listwa podparapetowa ale jak już "fachowiec" wyżej stwierdził montaż źle przeprowadzony

Edytowane przez nikt ważny

Fakt, nie wziąłem tego pod uwagę materiałów wylewkarzy.

Myślałem o folii doszczelniającej, czyli tej od ciepłego montażu:) Tu nie wiemy jak to jest zamocowane w progu - a często deptane/kopane drzwi balkonowe mogą się szybko zruszyć i wtedy pianka w ciągu kilku lat straci szczelność.. tą może przejąć na siebie dodatkowa folia..

Witam

Na moje materiały wylewkarzy nie mają tutaj nic do rzeczy - taśma brzegowa to taśma przy zastosowaniu której uzyskuje się odpowiednią dylatację, szczególnie zalecana przy wykonywaniu podłóg pływających jako materiał oddzielający podłogę od reszty - ale może jestem w błędzie.

A tutaj potrzebna jest odpowiednia izolacja połączenia okno mur - ja bym zalecił folie na pełnym butylu najlepiej elastyczną - oczywiście przed wyklejeniem oczyścić i zagruntować.

Nie wiem w jak dużym przybliżeniu jest zrobione zdjęcie - kliny na końcu widzę, ale czy są w połowie progu ? i czy rama dołem została zamocowana ?

pozdrawiam

Witam

Nie wiem w jak dużym przybliżeniu jest zrobione zdjęcie - kliny na końcu widzę, ale czy są w połowie progu ? i czy rama dołem została zamocowana ?

pozdrawiam

Rama jest przymocowana tylko bo bokach, a kliny sa tylko w narożnikach :/ Te okno balkonowe ma ok 1 m szerokosci.

czyli mozna to obrobic tym: czy wystrczy to?

Witam

Rama jest przymocowana tylko bo bokach, a kliny sa tylko w narożnikach :/ Te okno balkonowe ma ok 1 m szerokosci.

czyli mozna to obrobic tym: czy wystrczy to?

Podpory dołem powinny być nie dalej niż 700mm (zerknij w instrukcję montażu producenta stolarki) dodatkowo bardzo wielu zaleca podparcie na środku progu drzwi balkonowych, ze względów o których pisał już Fin no i dół powinien być zakotwiony - raczej nie spotkałem się z producentem, który dopuszcza takie wykonanie.

a folie mogą być różne - i te które podałeś i np.:

http://www.fesko.pl/pl/p/WTI-HYDROTECH-FLEX-PLUS-70-Tasma-butylowa-70-mm-10m/275 lub

http://okucia24.com/illbruck-tasma-butyl-alu,id630.html lub inne rozwiązania paroszczelnych folii izolacyjnych.

Pozdrawiam

sluszna uwaga bwojtka. Malo miejsca by bylo cieplo :) Kolejna sprawa to brak podparcia w polowie szerokosci-kilka razy ktos nastapi na prog i pojawi sie nieszczelnosc. Co robic? Wydlubac piane, podklinowac klinami z tworzywa, uzupelnic piane, obciac nadmiar i albo przykleic epdm albo folie paroszczelna albo ubabrac dlonie i calosc pokryc gruba warstwa silikonu.

Uwaga słuszna i my wiemy co Wojtek na myśli:

- ideał w tym miejscu to zastosowania poszerzenia podokiennego/ profili bazowych / zamiast podmurowania pustakiem.

- dodatkowo wyższy standard montażu zakłada zastosowania taśm/ folii.

A wtedy nie byłoby potrzeby zakładania tematu na forum.

Tylko że to kosztuje i może szanowni Inwestorzy zrozumiecie, że czasem różnice w cenie usługi zwykle nie biorą się z chciwości sprzedawcy, a kompletnie innego zakresu prac.

Tak jak w cukierni - jeden kupi ciastko za 2 zl, a drugi torcik za 20zl. I obaj zaspokoją (?) swoje potrzeby słodkości..